Grand Slam * Stats & News
Updated: 14 april 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen)

Duitse Bundesliga van start; Mike Bolsenbroek wint tweede duel
English

HAAR / HEIDENHEIM AN DER BRENZ / MAINZ / MANNHEIM / STUTTGART / TÜBINGEN / ULM (Duitsland) - De reguliere competitie in de zuidelijke afdeling van de Duitse Bundesliga is op donderdagavond 1 april van start gegaan. Hiermee werd Duitsland één van de eerste Europese landen die is begonnen met het honkbalseizoen 2021. Afgelopen weekeinde (10-11 april) werd de tweede ronde gespeeld.

Tot en met afgelopen zondag zijn er zestien wedstrijden gespeeld door de acht teams in de 1.Bundesliga Süd. Het is de bedoeling dat de competitie in de 1.Bundesliga Nord (eveneens acht teams) op zaterdag 8 mei begint.

In de zuidelijke deelstaten Baden-Württemberg, Beieren (Bayern) en Rijnland-Palts (Rheinland-Pfalz) is het momenteel toegestaan dat er kan worden getraind en competities kunnen wordern georganiseerd in zowel professionele als amateursporten. Uiteraard met een gezondheidsprotocol zoals anderhalve meter afstand en zonder toeschouwers. De acht teams in de Bundesliga Süd spelen allemaal in deze drie deelstaten. Heidenheim Heideköpfe, Mannheim Tornados, Stuttgart Reds, Tübingen Hawks en IT sure Falcons Ulm komen allemaal uit Baden-Württemberg, München-Haar Disciples en Guggenberger Legionäre spelen in Beieren en Mainz Athletics komt uit Rijnland-Palts.

De situatie in de noordelijke deelstaten is anders, want daar zijn nog verschillende (lokale) maatregelen effectief tegen het coronavirus (COVID-19). In maart besloot de Deutschen Baseball und Softball Verband (DBV) het seizoen van start te laten gaan in de Bundesliga Süd op April 1. In het speelschema spelen de meeste teams double-headers (tweemaal negen innings) op zaterdag. De eerste wedstrijden in de Bundesliga Nord staan momenteel op het programma voor 8 en 9 mei en de teams in deze afdeling spelen eveneens double-headers. Vier van de acht teams in deze afdeling spelen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen (Nordrhein-Westfalen).

Vorig jaar was het seizoen ingekort vanwege de maatregelen tegen het coronavirus, maar kon wel worden afgesloten met een Kampioensfinale. Heidenheim Heideköpfe veroverde toen voor de vijfde keer de Duitse titel via een 'sweep' tegen Bonn Capitals in de best-of-five. Nederlands Team-pitcher Mike Bolsenbroek speelde toen in zijn tweede seizoen voor Heidenheim. Hij debuteerde in de Duitse competitie in 2008 als speler van Regensburg Legionäre voor wie hij uitkwam tot en met 2018. Tegen het einde van het seizoen 2020 kreeg Bolsenbroek gezelschap van een andere Oranje-werper, Lars Huijer. Hij begon het seizoen in de Hoofdklasse bij Hoofddorp Pioniers, maar verliet de ploeg in augustus en besloot het seizoen af te maken in Duitsland. Dit seizoen keert Huijer terug in de hoogste Nederlandse afdeling als werper van HCAW.

In de eerste twee speelronden bleven Heidenheim Heideköpfe, Guggenberger Regensburg en Stuttgart Reds ongeslagen en wonnen allen hun vier gespeelde wedstrijden. Mike Bolsenbroek was de winnende werper in beide wedstrijden die hij startte voor Heidenheim.

(14 april)In de seizoen-opener op donderdat 1 april boekte Stuttgart Reds een ruime 22-1 winst in een 6-inning wedstrijd tegen IT sure Falcons Ulm. Hoewel het een thuiswedstrijd was voor Falcons werd het duel gespeeld onder het kunstlicht op TVC Ballpark in Stuttgart.

Stuttgart had drie rallies. De ploeg scoorde vier punten in de eerste helft van de eerste inning, scoorde vijfmaal in de vierde en had een rally van tien punten in de zesde slagbeurt. Stuttgart kwam tot 19 honkslagen, waaronder vier van de Canadees Billy Germaine, die driemaal scoorde. De Kroaat Antonio Horvatic sloeg twee doubles, een homerun, scoorde vijf punten en sloeg er drie binnen. Linkshandige werper Marcel Giraud domineerde, schakelde dertien slagmensen met drie slag uit en stond maar één honkslag toe in de vijf innings die hij gooide. Falcons sloeg hun eerste honkslag in de 2e6 toen Lukas Antoniuk opende met een honkslag op Giraud, die hierna werd opgevolgd door Ruben Kratky. Anotniuk schoof op na een honkslag van Michael Emerick en een wilde worp en scoorde het enige punt voor zijn ploeg op een honkslag van Efthimios Flüge.

Stuttgart won ook de tweede wedstrijd ruim, die werd gespeeld op de ernavolgende zaterdag op het thuisveld van Falcons in Ulm. Dit keer won de ploeg met 22-4 in zeven innings en scoorde elf punten in de zesde slagbeurt. Billy Germaine droeg bij met een 3-run homerun, terwijl de Venezolaan Xavier 'Xavi' Gonzalez Artega vier honkslagen sloeg en ook viermaal scoorde. De Amerikaan Elias Macias sloeg zes punten binnen....Mike Bolsenbroek pitchend voor...
...Nederland in de Olympische Qualifier...
...in 2019 in Bologna (Italië)...
(© Foto: Henk Seppen)
Titelverdediger Heidenheim Heideköpfe opende het seizoen op eigen veld tegen München-Haar Disciples. Deze teams speelden hun eerste wedstrijden op zaterdan en zondag in het Hellensteinenergie Ballpark in Heidenheim.

In de opener op 3 aprl won de ploeg met 13-3 in een 7-inning wedstrijd. Heideköpfe stond met 9-0 voor na zes innings, waarna Disciples driemaal scoorde in de 1e7. Even later kwam de thuisploeg tot een rally van vier punten in de 2e7 om alsnog tot een verschil van tien punten te komen.

Mike Bolsenbroek startte voor Heidenheim en kwam tot zeven keer drie slag in vijf innings, terwijl hij drie honkslagen toestond. Patrick Seyfried en Lou Helmig gooiden daarna elk één inning in relief. Lou Helmig is de zoon van oud-speler/coach Martin Helmig en de kleinzoon van de Duitse honkbal-icoon Claus Helmig.

Heidenheim kwam tot 14 honkslagen, waaronder drie van Phillip Schulz, Gary Owens en Shawn Larry. Schulz scoorde vier punten, Owens scoorde driemaal. Larry sloeg een tweehonkslag en een 3-run homerun, scoorde tweemaal en sloeg zeven punten binnen.

In de enige wedstrijd die op zondag 4 april werd gespeeld won Heidenheim met 12-4.Guggenberger Legionäre opende het nieuwe seizoen eveneens met twee overwinningen. Op de Baseballplatz in Tübingen won de ploeg uit Regensburg hun double-header tegen Tübingen Hawks met uitslagen van 15-10 en 18-0.

In de opener kwam Legionäre tot een rally van zeven punten in de eerste inning en stond halverwege de vierde inning met 11-1 voor. Echter, Tübingen scoorde daarna tweemaal en kwam tot een rally van zes punten in de zesde om de achterstand terug te brengen naar slechts 11-9. De ploeg werd daarna puntloos gehouden, terwijl Regensburg nog eens viermaal tot scoren kwam. Legionäre produceerde 17 honkslagen, waaronder twee homeruns van Alexander Schmidt.

In de tweede wedstrijd boekte Legionäre een 18-0 shutout in een 4-inning, mercy-rule wedstrijd. Dit keer kwam de ploeg tot twaalf honkslagen, waaronder twee doubles van Elias Von Garßen, die twee punten binnensloeg. Winnende werper Kaleb Bowman gooide zesmaal drie slag in vier innings. De Amerikaan stond slechts één honkslag toe. Zijn No-Hitter eindigde met één uit in de 2e4 toen de Tsjech Kamil Pejchal een honkslag sloeg. Die werd even later gedwongen uitgeschakeld....Peter Johannessen in actie voor...
...Mainz Athletics in 2017 tijdens de...
...European Champions Cup...
...in Regensburg (Duitsland)...
(© Foto: Henk Seppen)
Mainz Athletics opende het seizoen ook met tweemaal winst. In het Baseballstadion in Mainz won het team met 9-4 en 10-9 tegen Mannheim Tornados.

Met een 3-2 voorsprong in de opener besliste Mainz het duel door driemaal te scoren in zowel de vierde als de zesde inning. Ervaren speler Max Boldt sloeg 3-uit-4 met een tweehonkslag en homerun en sloeg vier punten binnen. Lennard Stöcklin kwam ook tot drie honkslagen.

In de tweede wedstijd scoorde Mainz vijf punten in de eerste inning, waarvan vier op een grand slam homerun van Nicolas Weichert. De ploeg stond na vier innings met 7-0 voor. Mannheim, één van de oudste honkbalclubs in Duitsland, kwam terug en na acht innings stond Mainz nog maar met 9-8 voor. In de 1e9 kwam Mannheim langszij, maar had een kans de leiding te nemen. Met één uit sloeg Guatemalteek Javier Lemus een honkslag, waarna de ploeg lopers op het eerste en derde honk kreeg dankzij een stootslag-honkslag van de Kroaat Andrija Tomić, die even later het tweede honk stal. Met één uit kreeg Juan Martin opzettelijk vier wijd. De Argentijn/Mexicaan is ook de Manager van Tornados. Met de honken vol kreeg Rex Helmig drie slag, maar bereikte het eerste honk via een wilde worp, die Lemus in staat stelde de gelijkmaker te scoren. Een gedwongen nul eindigde daarna de slagbeurt. Net als Lou Helmig (Heidenheim) is Rex Helmig de kleinzoon van de legendarische Duitse pitcher Claus Helmig. Beiden zijn ook de achterneef van Jürgen Helmig, eveneens een Duitse honkbal-grootheid en de broer van Claus. Rex is de neef van oud-speler/coach Martin Helmig, de vader van Lou.

In de 2e9 sloeg Nicolas Weichert een honkslag met één uit, schoof op na een grounder en scoorde op een 'walk-off single' van Caelan Sullivan om Mainz alsnog de winst te bezorgen.

Mainz had vier homeruns in dit duel, waarvan twee door de Zweedse speler Peter Johannessen, die 3-uit-4 sloeg. Max Boldt homerde ook voor Athletics.Afgelopen weekeinde kwam Heidenheim Heideköpfe ook weer tweemaal tot winst en was Mike Bolsenbroek voor de tweede keer dit seizoen de winnende werper. Heidenheim won op zaterdag met 12-1 en daarna met 12-5 op zondag tegen Mainz Athletics, dat een week eerder hun eerste twee wedstrijden had gewonnen. Beide wedstrijden werden gespeeld in Mainz

Op zaterdag (10 april) schakelde Bolsenbroek zeven slagmensen met drie slag uit en gooide vijf puntloze innings. De rechtshander stond vier honkslagen toe. Mainz scoorde daarna hun enige punt in de zesde inning op reliever Patrick Seyfried.

Heidenheim scoorde punten in zes van de zeven innings, waaronder driemaal in drie slagbeurten. De enige puntloze beurt was de zesde. De ploeg kwam tot twaalf honkslagen, drie van Shawn Larry, die zijn tweede homerun van het seizoen sloeg en vijf binnengeslagen punten had. Ludwig Glaser homerde ook voor de landskampioen.

...Sascha Lutz in 2010 spelend...
...voor Duitslands tijdens het...
...Europees Kampioenschap...
...in Heidenheim (Duitsland)...
(© Foto: Henk Seppen)
Op zondag liet Heidenheim 13 honkslagen noteren, waaronder vier homeruns. Sascha Lutz sloeg 4-uit-6, waarvan twee homeruns. Gary Owens en Samuel Tsopatalo homerden ook. Max Boldt homerde voor Mainz en sloeg vier punten binnen. Boldt is ook de Manager van Mainz, de club voor wie hij sinds 2004 in de hoogste afdeling uitkomt. De Amerikaanse linkshander Ross Vance had acht strikeouts in zes innings en won eveneens zijn tweede wedstrijd. De 46-jarige Cubaan (met Duitse nationaliteit) Enorbel Márquez-Ramirez gooide daarna de volgende drie innings en kreeg een save op zijn naam. De linkshander speelde in 2004 voor het eerst in Duitsland, waarna hij sinds 2010 vijf seizoen in Italië gooide voor Rimini. In 2015 keerde Márquez terug naar Duitsland. Sinds 2007 is hii ook werper van de Duitse Nationale Ploeg.Guggenberger Legionäre voegde op zaterdag ook twee overwinningen toe in hun double-header tegen IT sure Falcons Ulm. De ploeg uit Regensburg won tweemaal ruim en kwam tot twee mercy-rule zeges. In Ulm won Legionäre eerst met 20-1 in de opener en vervolgens met 23-0 in het tweede duel. Beide wedstrijden duurden zes innings.

In de opener had Legionäre een 6-run rally in de 1e6. De ploeg kwam tot 15 honkslagen, waaronder vier homeruns. Elias Redle sloeg twee homeruns, waaronder een grand slam in de derde inning. Hij scoorde driemaal en sloeg acht punten binnen. De Amerikaan David Grimes (die vijfmaal scoorde) en Alexander Schmidt homerden ook. Lukas Antoniuk tekende voor drie van de vijf Falcons-honkslagen.

In de tweede wedstijd scoorde Legionäre zevenmaal in de tweede inning en had een 9-run rally in de zesde. Dit keer had de ploeg 20 honkslagen, waaronder vijf van David Grimes, die 'for-the-cycle' sloeg. De Amerikaanse designated hitter sloeg twee singles, een double, een triple en een homerun. Hij scoorde driemaal en sloeg zes punten binnen. De Amerikaan Kaleb Bowman, die ook de Pitching Coach is, schakelde 14 slagmensen met drie slag uit in zes innings en stond maar één honkslag toe. De rechtshander stond maar twee slagmensen tot de honken toe. In de derde raakte hij een slagman met een worp. Zijn No-Hitter eindigde met één uit in de vijfde toen Thomas Geiger een honkslag sloeg. Bowman sloot daarna af met twee strikeouts om eveneens zijn tweede duel van het seizoen te winnen. Dit was Bowman's tweede 'one-hitter' op rij.Stuttgart Reds won afgelopen weekeinde eveneens hun derde en vierde wedstrijd. Op zaterdag won de ploeg met 13-3 in zeven innings en daarna met 9-6 tegen München-Haar Disciples op Ballpark Eglfing in Haar.

In de opener van de double-header scoorde Stuttgart viermaal in zowel de tweede als de vijfde inning. Billy Germaine en Jonas Van Bergen sloegen beiden drie punten binnen.

In het tweede duel homerde Van Bergen en sloeg vier punten binnen voor Stuttgart. De ploeg kwam tot elf honkslagen, waaronder drie van Danilo Weber. De Kroaat Kruno Gojković homerde ook voor Reds. De Amerikaanse linkshander Dustin Ward won zijn tweede duel en kwam tot negenmaal drie slag in vijf innings.Mannheim Tornados, dat de eerste twee wedstrijden van het seizoen verloor, won afgelopen zaterdag tweemaal tegen Tübingen Hawks, dat één van de drie puntloze teams is. Op het Roberto-Clemente-Field in Mannheim won de thuisploeg met 10-5 en 14-1.

In het openingsduel kwam Mannheim tot 16 honkslagen. Tübingen kwam tot elf hits, waarvan vier op naam van Luca Helber, die een 2-run homerun sloeg.

In de tweede wedstrijd had Mannheim een rally van acht punten in de tweede inning en liet 15 honkslagen noteren in het duel van 6½ inning. De Argentijn Agustín Tissera Grafeuille sloeg 4-uit-4, waaronder een driehonkslag en een homerun en had drie RBI's voor Tornados. Marvin Kulinna, spelend Manager Juan Martin en Dominik Höpfner homerden ook voor de ploeg uit Mannheim. De Amerikaanse linkshander Victor Cole II had veertien strikeouts in zes innings en won zijn eerste duel. Zijn vader werd geboren in Leningrad in de voormalige Sovjet-Unie in wat nu Sint-Petersburg is. Die was eveneens werper en werd de negende in Rusland geboren speler die uitkwam in de Major League toen hij in 1992 gooide voor Pittsburgh Pirates. Cole senior (vader uit Sierra Leone, moeder uit Rusland) gooide ook drie seizoenen in Zuid-Korea en kwam in 2003 uit voor de Russische Nationale Ploeg. Momenteel is hij één van de coaches het van het Russische Team.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.