Grand Slam * Stats & News
Updated: 14 mei 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Riccardo Schiroli en anderen)

IN MEMORIAM

...Higinio Vélez Carrión...
(1946 - 2021)
Voorzitter Cubaanse Honkbal Bond en coach-legende Higinio Vélez overleden
English

HAVANA (Cuba) - Higinio Vélez Carrión, de Voorzitter (President) van de Cubaanse Honkbal Bond, is woensdag (12 mei) op 74-jarige leeftijd overleden. Na een succesvolle loopbaan in coaching werd Higinio Vélez President van de Federación Cubana de Béisbol in juni 2008. Het werd bekend gemaakt dat de heer Vélez overleed aan complicaties van het coronavirus (COVID-19), waartegen hij weken heeft gevochten in het Doctor Doctor Luis Díaz Soto Hospital Militar Central in de Cubaanse hoofdstad. Higinio Vélez werd donderdag begraven op de Cementerio de Cristóbal Colón in Havana.

Twee weken geleden, op 27 april, overleed ook de Cubaanse Baseball Commissioner (Comisionado Nacional de Béisbol) Ernesto Reynoso Piñeiro aan de gevolgen van corona-complicaties in hetzelfde ziekenhuis. De heer Reynoso was slechts 55 jaar en was sinds september 2019 twintig maanden actief als Commissioner. Als Commissioner voerde hij de nieuwe Cubaanse ontwikkelings-strategie voor het honkbal uit om communicaties meer toegankelijk te maken. Tot en met juni 2019 was hij de Eerste Secretaris van de Communistische Partij in de gemeente Isla de la Juventud.

Higinio Vélez Carrión werd geboren op 27 juli 1946 in Songo-La Maya, een gemeente ten noordoosten van Santiago de Cuba in het zuiden van het land. Daar leerde hij honkbal van zijn vader en sindsdien is hij altijd trouw aan de sport gebleven. Vélez werd een talentvolle speler (hij was korte stop en relief pitcher) en wilde altijd zijn vaardigheden verbeteren en anderen bijleren wat van hem een natuurlijke coach maakte. Hij studeerde aan de Escuela Superior de Educación Física (Higher School of Physical Education) in Havana en twee van zijn mede-studenten waren Jorge Fuentes Fleitas en Carlos Manuel Martí Santos, die eveneens succesvolle coaches werden. Vorige maand leidde Martí het team van Alazanes de Granma naar de Cubaanse kampioenstitel. Vélez ontwikkelde zichzelf in een zeer gespecteerde, geliefde en deskundige coach, die succesvol op zowel clubniveau als internationaal niveau.

Als langduring coach en Honkbal Directeur/Bondsvoorzitter reisde Higinio Vélez over de hele wereld met de Cubaanse Nationale Ploeg wanneer het team deelnam aan internationale toernooien. Als vertegenwoordiger van de Cubaanse Bond bezocht hij ook Haarlem en Rotterdam wanneer Cubaanse Teams deelnamen aan de Haarlemse Honkbal Week en het World Port Tournament. Toen het Wereldkampioenschap in 2005 in Nederland werd georganiseerd was Vélez Manager van Cuba en leidde de ploeg toen naar de titel.

...Higinio Vélez als Manager...
...van het Cubaanse Team...
In het begin van de jaren zeventig werd Higinio Vélez een Assistent Coach van Mineros in Santiago de Cuba, waar hij de kneepjes van het coachvak leerde van Manager Roberto Ledo. Vélez leidde daarna de teams van Mineros, Serranos en Orientales in Santiago de Cuba, voordat hij Manager werd van Avispas de Santiago de Cuba, één van de meest succesvolle teams in het Cubaanse honkbal. Vélez coachte het team naar vier Kampioenstitels na winst van de Finale van de Serie Nacional (1989, 1999, 2000, 2001).

Bij Santiago de Cuba coachte Higinio Vélez verschillende bekende spelers, die ook uitkwamen voor de Cubaanse Nationale Ploeg. Daaronder Manuel Benavides Muñoz, Reutilio Hurtado Pimentel, Rey Isaac Vaillant, Orestes Kindelán Olivares, Rolando Meriño Betancourt, Antonio Pacheco Massó, Gabriel Pierre Lazo, Alexis Rodríguez Rodríguez, Rubén Rodríguez Medrano, Norge Luis Vera Peralta en Braudilio Vinent Serrano.

Een andere langdurige speler was outfielder en powerhitter Fausto Álvarez Rizo, die zijn hele loopbaan uitkwam voor Santiago de Cuba met wie hij zeventien seizoenen speelde in de Cubaanse Serie Nacional. Ook Álvarez speelde voor Santiago de Cuba toen Higinio Vélez daar de Manager was. Nadat hij op 45-jarige leeftijd debuteerde speelde Fausto Álvarez vier seizoenen (2006-2009) in de Nederlandse Hoofdklasse voor Amsterdam Pirates met wie hij in 2008 landskampioen werd. Hierna speelde hij nog twee seizoenen voor UVV, waaronder nog een seizoen in de Hoofdklasse in 2011 op 50-jarige leeftijd.

Doordat hij toonde een succesvolle coach te zijn werd Vélez gevraagd als Manager van de Cubaanse Nationale Ploeg in 1987 voor de Panamerikaanse Spelen, die toen werden georganiseerd in Indianapolis, Indiana (USA). Vélez nam de uitdaging aan en leidde Cuba naar de Gouden Medaille. In een interview stelde Vélez dat hij destijds een jonge coach was die misschien wat te snel op de positie inging. Tijdens het toernooi maakte hij een paar fouten en werd weer vervangen, ondanks het feit dat de ploeg het toernooi won.

Vélez zette zijn coachloopbaan voort bij Santiago de Cuba en werd bijzonder succesvol. Naast het winnen van de vier kampioenstitels in de Serie Nacional leidde Vélez de ploeg ook driemaal naar de titel in de Series Selectivas en tweemaal in de Copas Revolución. In 26 seizoenen als Manager won Vélez 892 wedstrijden en verloor er 565.

In 2001 werd Higinio Vélez opnieuw gevraagd als Manager van de Cubaanse Nationale Ploeg op verzoek van de Cubaanse leider Fidel Castro zelf. Vélez nam de positie aan en er begon wederom een succesvolle periode in het Cubaanse honkbal.

In zijn eerste jaar terug als Manager in 2001 veroverde Cuba de titel tijdens het 34e Wereldkampioenschap in Taiwan na winst van de Finale tegen de USA met 5-3. Onder de spelers toen in de Cubaanse ploeg waren José Ariel Contreras Camejo, Yobal Dueñas Martínez, Orestes Kindelán Olivares, Pedro Luis Lazo Iglesias, Omar Linares Izquierdo, Germán Mesa Fresneda, Antonio Pacheco Massó, Ariel Pestano Rosado, Maels Rodriguez Corrales en Luis Ulacia Alvarez.

...Bericht over het overlijden van Higinio Vélez door Cubaanse TV...
Voor Cuba markeerde dit evenement het einde van een tijdperk en een generatie, want een aantal van deze bekende spelers namen afscheid van het Nationale Team. Desondanks bewees ook de volgende generatie succesvol te zijn onder leiding van Higinio Vélez. Twee jaar later werd het Wereldkampioenschap voor eigen publiek in Cuba georganiseerd en opnieuw werd de titel veroverd. In 2005 loodste Vélez Cuba naar een volgende titel tijdens het Wereldkampioenschap in Nederlands.

Er waren meer titels onder de coaching van Vélez. In 2003 veroverde hij met Cuba wederom de eerste plek tijdens de Juegos Panamericanos (Panamerikaanse Spelen) in Santo Domingo (Dominicaanse Republiek). En in 2004 won Cuba het Goud op de Olympische Spelen in Athene (Griekenland).

In maart 2006 was Vélez ook de Manager van Cuba tijdens de inaugurele editie van de World Baseball Classic. Cuba maakte toen deel uit van een sterk deelnemersveld, want veel profspelers (Major League) kwamen toen voor hun respectievelijke land uit. Maar desondanks toonde Cuba hun kracht in het internationale honkbal en verraste door zich te plaatsen voor de Finale, waarin werd verloren van Japan. Onder de spelers die met Cuba deelnamen aan de eerste World Baseball Classic waren Leslie Anderson Stephes, Ariel Borrero Alfonso, Frederich Cepeda Cruz, Michel Enríquez Tamayo, Maikel Folch Vera, Pedro Luis Lazo Iglesias, Roger Machado Morales, Jonder Martínez Martínez, Vicyohandry Odelín Sanamé, Ariel Palma López, Eduardo Paret Pérez ,Yadier Pedroso González, Rudy Reyes Erice, Osmani Urrutia Ramírez en Yulieski Gurriel Castillo, die sinds 2016 in de Major League uitkomt voor Houston Astros.

Na afloop van de World Baseball Classic werd Vélez vervangen als Manager. Een jaar later (2007) werd hij gevraagd leiding te geven aan de Dirección Nacional de Béisbol. Vélez nam deze taak op zich en leidde de Cubaanse Landelijke Honkbal Commissie tot en met 2014. In juni 2008 werd hij gekozen in zijn huidige functie van President van de Federación Cubana de Béisbol. Hij was ook Vice-President van de Confederación Panamericana (Pan American Confederation).

Vélez, die altijd rugnummer 39 droeg, werd niet alleen bekend om zijn honkbalkennis, zijn regelkennis en zijn successen, maar ook vanwege iets anders. Tijdens wedstrijden bleef hij namelijk heen-en-weer lopen in de dug-out, iets dat hij altijd heeft gedaan in zijn lange loopbaan. In een interview zei hij dat dit zijn manier was om de wedstrijd in de hand te houden en zijn ploeg te leiden. Hij zei dat hij tijdens zijn loopjes de spelers alert hield, ze aansprak over verschillende situaties en ze gereed hield om in te vallen.

...Higinio Vélez met de Italiaanse...
..journalist Riccardo Schiroli...
(© Foto: Riccardo Schiroli)
Higinio Vélez toonde zijn coach-kwaliteiten ook buiten Cuba. Vélez was een uitstekende leraar en coachte ook verschillende jeugdteams en gaf clinics voor jeugdspelers. Hij werkte als coach in Mexico, Nicaragua en Italië. In 1995 was Vélez de Manager van het honkbalteam van Parma, met wie hij toen de Italiaanse titel veroverde en de Europa Cup won. Mijn gerespecteerde Italiaanse collega Riccardo Schiroli werkte nauw samen met Vélez toen die coach was bij Parma. Destijds deed Riccardo verslag van de wedstrijden van Parma als radio-commentator voor Onda Emilia. In een In Memoriam schreef Riccardo dat Higinio Vélez een winnaar was. ,,En daar is niets meer aan toe te voegen. Higinio was een man met een grote intelligentie. Hij en ik hebben het alleen maar over honkbal gehad. Ik beschouwde hem als een vriend. En ik zal hem missen''.

De auteur van dit verhaal heeft ook de eer gehad Higinio Vélez verschillende keren te ontmoeten. Ondermeer tijdens het Wereldkampioenschap van 2001 (Taiwan) en 2005 (Nederland), maar ook toen hij als voorzitter van de Cubaanse Bond aanwezig was tijdens een Haarlemse Honkbal Week en een World Port Tournament. Voor aanvang van een wedstrijd, zittend in de dugout, was hij altijd vriendelijk en gaf hij een groet. Higinio Vélez hield van discipline in zijn ploeg, maar ook van samenwerking. Hij had enorm veel kennis en was gepassioneerd en toegewijd in alles wat hij deed. Hij had een rustige uitstraling, maar wanneer nodig kon hij een verhitte discussie aangaan met umpires om zijn ploeg en zijn spelers te verdedigen. Iets dat hij bijvoorbeeld duidelijk toonde tijdens de World Baseball Classic 2006. Ondanks al zijn successen bleef Higinio Vélez altijd bescheiden.

Nadat het nieuws van het overlijden van Higinio Vélez bekend was gemaakt door het Instituto Nacional de Deportes, Educación Física y Recreación (INDER), volgden vele eerbetonen en condoleances.

De Cubaanse President Miguel Díaz-Canel Bermúdez was één van de velen die zijn condoleances overbracht. ,,COVID-19 blijft waardevolle levens opeisen en families en dromen treffen. Dit is wat ik dacht toen ik hoorde van het overlijden van Higinio Vélez'', reageerde de President.

De Cubaanse Honkbal Bond sprak van ''diepe pijn en een verwoestende klap''. De Bond vervolgde: ,,We erven zijn succesvolle carrière als manager en inbreng voor de Bond. Dat zal altijd een referentie zijn. Condoleances aan familie, vrienden, studenten''.

INDER stelde in een verklaring: ,,Hij deed altijd wat hij het beste achtte voor Cuba en zijn Béisbol. Hij had gelijk en ongelijk, maar hij liet zijn waakzaamheid nooit zakken en niets zorgde voor een deuk in zijn loyaliteit aan Fidel en de Revolutie. Condoleances aan familie en vrienden. Hij was een onvermoeibare werker. Maximaal toegewijd, weigerde toe te geven aan moeilijkheden, gaf hij altijd zijn hart aan zijn spelers en was zich ervan bewust dat het verdedigen van zijn werk boven alles stond. Rust zacht, Higinio Vélez''.

...Higinio Vélez met WBSC-President Riccardo Fraccari...
Riccardo Fraccari, President van de World Baseball Softball Confederation (WBSC), stuurde het volgende bericht: ,,De World Baseball Softball Confederation is ontzet en bedroefd door dit grote verlies voor onze sport. Higinio speelde een doorslaggevende rol in de ontwikkeling van honkbal in Cuba en in heel Latijns-Amerika. Zijn prestaties als manager van het Cubaanse team en zijn uitstekende werk als president van de FCB en vice-president van de Pan American Confederation zullen altijd in de herinnering blijven. Persoonlijk was Higinio een goede vriend. Ik heb een lange professionele relatie gehad sinds zijn tijd als coach in Italië, dus zijn vertrek is zeer ontroerend. Zijn overlijden is een enorm verlies. Namens de WBSC en de hele wereldwijde honkbal- en softbalfamilie, betuig ik u onze diepste condoleances en vraag ik u onze diepste condoleances te betuigen aan zijn familie en de hele gemeenschap van het Cubaanse honkbal''.

Paul Seiler, de Executive Director van USA Baseball, zei: ,,Terwijl ik dit schrijf is het moeilijk te geloven dat ik dit doe om al onze vrienden in Cuba onze goede gedachten en gebeden voor het overlijden van Higinio te sturen. Op dit soort momenten is het moeilijk om de juiste woorden te vinden om echt over te brengen wat ons hart voelt. Higinio was een ongelooflijk persoon in honkbal, met een ongelooflijke passie en liefde voor de sport. De afgelopen jaren had ik het gevoel dat we dichterbij kwamen, en meer dan een concurrent beschouwde ik hem als een vriend. Zijn vrienden hier bidden voor de familie van Higinio en voor de hele familie van de Cubaanse Honkbal Federatie''.

Stephen D. Keener, President van Little League Baseball International, reageerde: ,,Hoewel er echt geen woorden zijn die de pijn en het verlies dat iedereen vandaag voelt, kunnen verzachten, hoop ik dat ze wat troost kunnen putten uit de wetenschap dat iedereen in onze gedachten en gebeden is tijdens deze moeilijke tijd. Higinio speelde een doorslaggevende rol in de ontwikkeling van de relatie tussen de Cubaanse Honkbal Federatie en Little League International. Hij werd mijn vriend tijdens dat proces en ik zal hem erg missen. Rust zacht, mijn vriend, wetende dat de bijdrage die je leverde om de vriendschap tussen onze organisaties te bevorderen door middel van de honkbalsport belangrijk was en enorm werd gewaardeerd''.

De webmaster van Grand Slam * Stats & News condoleert de familie van Higinio Vélez en wenst hen veel sterkte met dit grote verlies.

(14 mei)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.