Grand Slam * Stats & News
Updated: 14 augustus 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Koninklijke Belgische Baseball Softball Federatie, KBBSF)

Nederland met lege handen op Europees Kampioenschap Under-12 na ruim verlies vs. Duitsland
English

MORTSEL (BelgiŽ) - Het Nederlands Under-12 Team is op vierde plaats geŽindigd na een ruime 28-14 nederlaag tegen Duitsland op zaterdag (14 augustus) in de Bronzen-wedstrijd van de 29e editie van het Europees Kampioenschap Under-12, dat werd georganiseerd in BelgiŽ. Oranje stond al snel ver achter, kwam toch terug naar 18-14, maar stond uiteindelijk met lege handen en moest genoegen nemen met de vierde plek. In de Finale kwam ItaliŽ tot een 6-0 shutout-winst tegen TsjechiŽ en veroverde de vierde opeenvolgende Europese titel. Het toernooi stond aanvankelijk vorig jaar op het programma, maar werd uitgesteld naar dit jaar vanwege de maatregelen tegen de coronavirus pandemie (COVID-19).

Het Europees Kampioenschap Under-12, dat jaarlijks wordt georganiseerd, vond voor het laatst plaats in 2019 in TsjechiŽ. Twee jaar geleden werd de Finale gespeeld tussen ItaliŽ en Nederland. ItaliŽ won toen met 7-5.

Nederland was een regelmatig deelnemer aan het EK sinds de eerste editie in 1992, maar nam voor het laatst deel in 2002. Nederland keerde weer terug in 2017 toen het evenement voor eigen publiek werd georganiseerd op het complex van UVV in Vleuten.

Het EK van dit jaar werd gehouden op het complex van Mortsel Stars in Mortsel, een voorstad van Antwerpen, waar het toernooi ook vorig jaar zou plaatsvinden. Het evenement begon op dinsdag en tijdens de Openingsceremonie werd de ceremoniŽle eerste bal gegooid door Ben Weyts, de Vlaamse Minister van Sport en Onderwijs.

Nederland speelde in de Voorronde in Poule B en stond in de openingswedstrijd op dinsdag tegenover Oostenrijk. Oranje won deze opener met 16-5 in vijf innings. De volgende dag boekte Nederland een ruime 22-2 winst tegen BelgiŽ. In dit duel sloeg Ryan Bosch 5-uit-5 en sloeg vijf punten binnen. Kay Barry sloeg drie doubles, scoorde vijfmaal en sloeg ook vijf punten binnen voor Oranje.

Op donderdag had Nederland twee wedstrijden op het programma staan. Het eerste duel tegen Litouwen eindigde met een monsterscore van 34-1, maar werd omgezet in een 6-0 forfeit-winst vanwege het gebruik door Litouwen van een ongerechtigde werper. Oranje kwam tot een rally van 13 punten in de eerste inning en 15 in de vierde. De ploeg produceerde 30 honkslagen, waaronder vijf van Camilo Araya Lemaire (ťťn homerun), die vijfmaal scoorde en acht punten binnensloeg. Seger Veneman en Raylano Clarke sloegen beiden vier honkslagen. Clarke en Seanriq Westerburger sloegen vier punten binnen. Kay Barry scoorde eveneens vijf punten.

Later op de dag leed Nederland een forse 22-5 nederlaag in de laatste poule-wedstrijd tegen Duitsland. De Duitse ploeg bleef ongeslagen in Poule B en kwam viermaal tot winst. Nederland eindigde op de tweede plaats in Poule B en plaatste zich zodoende voor de Halve Finale.

Op vrijdag stond Nederland in de Halve Finale tegenover TsjechiŽ, dat de ongeslagen winnaar was van Poule A. De Tsjechen wonnen met 8-4 om naar de Finale te gaan. Nederland moest spelen in het Bronzen duel tegen Duitsland, dat hun Halve Finale met 19-11 had verloren van ItaliŽ.

...Ben Weyts, de Vlaamse Minister van Sport en...
...Onderwijs, gooit de ceremoniŽle eerste bal...
(© Foto: KBBSF)
Na al een forse nederlaag te hebben geleden tegen Duitsland in de Voorronde keek Nederland opnieuw tegen een ruime (en snelle) achterstand aan. De ploeg stond halverwege de derde inning met 18-2 achter. Maar Oranje had vervolgens twee productieve slagbeurt en kwam weer terug in de wedstrijd. De ploeg kwam tot een rally van zeven punten in de derde inning en voegde vijf runs toe in de vierde om de achterstand terug te brengen naar 18-14.

Echter, het team wist het duel niet om te draaien, want in de laatste twee slagbeurten werd niet meer gescoord. Aan de andere kant scoorde Duitsland eenmaal in de vijfde, gevolgd door een rally van negen punten in de zesde inning om weer af te sluiten met een ruime overwinning.

Duitsland kwam tot 28 honkslagen in dit duel, waaronder vijf van derde honkman Samuel Redle, die for-the-cycle sloeg. Redle sloeg een grand slam homerun, had acht binnengeslagen punten en scoorde viermaal. Redle speelde in alle zes door Duitsland gespeelde wedstrijden en kwam daarin tot 17 honkslagen, terwijl hij 19 punten scoorde en er 14 binnensloeg. Hij kreeg slechts eenmaal drie slag en was ook de winnende werper in het eerste duel tegen Nederland.

Tyler Speer, Jules-Noah Moser en Benito Bull sloegen allemaal vier honkslagen voor de Duitse ploeg. Speer sloeg vijf punten binnen, Bull scoorde viermaal.

Nederland kwam tot tien honkslagen, waaronder drie van Ryan Bosch, die vijf punten binnensloeg. Binq Cashoek scoorde drie punten.

Beide teams scoorden eenmaal in de eerste inning. Duitsland opende de score op startende werper Jayden Stols via een 2-out double van Jayme Warlies. Nederland kwam langszij in de tweede helft van de eerste inning toen Binq Cashoek begon met vier wijd, opschoof na een wilde worp en scoorde op een one-out single van Ryan Bosch.

Maar Duitsland sloeg daarna toe met een rally van 13 punten in de 1e2. Dat gebeurde op twaalf honkslagen, waaronder drie tweehonkslagen en drie driehonkslagen. Met ťťn uit werden er drie tweehonkslagen op rij geslagen. En met twee uit sloegen Tyler Speer en Samuel Redle back-to-back RBI triples. Eerder in de inning had Redle al een 2-run double geslagen. Een ander hoogtepunt was een 2-run triple van Benito Bull.

Nederland scoorde weer eenmaal in de tweede inning na een honkslag van Seger Veneman, maar Duitsland antwoordde met nog eens vier punten in de 1e3.

Hoewel Duitsland nu met 18-2 voorstond keerde de stand weer compleet terug dankzij een productieve derde en vierde slagbeurt van Oranje.

In de 2e3 kwam Nederland tot een rally van zeven punten, dankzij een puntscorende honkslag van Raylano Clarke, een baseclearing, 3-run double van Dean Moust, een RBI-single van Binq Cashoek en een 2-run double van Ryan Bosch.

...Rob Has, Peter Brink, Henk van der Linde...
(© Alle Foto's: KBBSF)
Nadat Duitsland werd gehouden in de vierde voegde Nederland nog eens vijf punten toe in de 2e4. Dit keer kwamen de punten tot stand na vier wijd met volle honken voor Seger Veneman, een wilde worp, nog een vrije loop met volle honken voor Camilo Araya Lemaire en een 2-run single van Ryan Bosch.

Voor Nederland kwam hiermee een einde aan het scoren, maar Duitsland nam meer afstand om het duel met een ruime uitslag af te sluiten. Na eenmaal te hebben gescoord in de 1e5 kwam de Duitse ploeg tot een rally van negen punten in de 1e6. Hoogtepunt in deze slagbeurt was een grand slam homerun van Samuel Redle, wat niet alleen zijn eerste homerun in het toernooi was, maar waarmee hij ook een 'cycle' completeerde in deze wedstrijd. Later in de slagbeurt leverde Jules-Noah Moser een 2-run triple af.

In de Finale kwam ItaliŽ tot een 6-0 shutout tegen TsjechiŽ, maar had daar wel een verlenging voor nodig. Na de reguliere zes innings was het duel nog puntloos! En zo volgde een verlenging die werd gespeeld volgens de tie-break regel (beginnen met lopers op het eerste en tweede honk). In de 1e7 kwam ItaliŽ tot een rally van zes punten en dat gebeurde op slechts ťťn honkslag. Er was ook driemaal vier wijd (waarvan twee met volle honken), twee fouten, een puntscorende wilde worp en een obstructie in deze slagbeurt.

De Nederlandse Umpire Rob Has was ťťn van de twee Umpires in de Finale. Hij stond bij het eerste honk, terwijl de Hongaar Gabor Nemeth achter de plaat stond. Er waren twee Technical Commissioners in dit evenement, beiden afkomstig uit Nederland, Peter Brink en Henk van der Linde. Zodoende waren beiden ook in functie tijdens de Finale.

De spelers op het Nederlandse roster waren:
Camilo Araya Lemaire (P/IF), Kaj Barry (P/IF), Ryan Bosch (P/IF), Tom van den Brink (P), Marcus Callender (P/OF), Binq Cashoek (C/IF), Raylano Clarke (C/IF), Jayvian Curiel (P/IF), Roman Ernst (IF/OF), Tyrese Fraay (P/OF), Tim Hanemaaijer (P/IF), Tristan Knol (P/OF), Rafael Morales Gomez (P), Dean Moust (P/OF), Jayden Stols (P/OF), Seger Veneman (P/IF) and Seanriq Westerburger (C/IF).

Coaching-staf: Peter Herkemij (Head Coach), Pepijn Beerman (1B Coach), Rikkert Faneyte (3B Coach).
Begeleiding: Sam van Dijck (Team-arts).

(14 augustus)

Eindstand:
1. ItaliŽ, 2. TsjechiŽ, 3. Duitsland, 4. Nederland, 5. Hongarije, 6. Frankrijk, 7. Oostenrijk, 8. BelgiŽ, 9. Litouwen, 10. Polen.


Nederland - Duitsland 14-28
123456RHE
Duitsland1134019-28280
Nederland117500-14101
pitchers Duitslandinn.SOBBHRER
Emilio GŲtz2 (*)14677

Jakob Matheis, W (2-0)1.1-1344

Jules-Noah Moser- (**)-2-22

Luca Grassellini- (***)-1-11

Jayme Warlies, SV (1)2.2511--

(*) - GŲtz gooide op vijf slagmensen in de derde inning
(**) - Moser gooide op twee slagmensen in de vierde inning
(***) - Grassellini gooide op ťťn slagman in de vierde inning

pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Jayden Stols, L (0-1)1.111888

Tristan Knol- (*)-1344

Ryan Bosch1.1--764

Raylano Clarke2.1 (**)-2222

Binq Cashoek0.1-2466

Tim Hanemaaijer0.2--211

(*) - Knol gooide op vier slagmensen in de tweede inning
(**) - Clarke gooide op twee slagmensen in de zesde inning

Homerun: Duitsland: Samuel Redle (1)(6e,grand slam,1 uit,op Cashoek).
Box Score
Play-by-Play
Umpires: HP-Filip Havlik (TsjechiŽ), 1B-Marco Costa (ItaliŽ).
Official Scorer-Karen Vischschoonmaker (BelgiŽ).
Play-by-Play Scorer-Marleen Verbist (BelgiŽ).
Technical Commissioner-Henk van der Linde (Nederland).
Aanvangstijd-15:00 uur.
Speeltijd-3:15 uur.
Locatie-Luchthavencomplex Krijgsbaan, Mortsel (BelgiŽ) (complex Mortsel Stars).

Game Notes:
Bronzen Medaille-wedstrijd Europees Kampioenschap Under-12.
Duitsland wint Bronzen Medaille, Nederland eindigt op de vierde plaats.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Halfbewolkt, 24° C; windrichting west-zuidwest; windsnelheid 14 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 47%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.