Grand Slam * Stats & News
Updated: 17 januari 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Águilas komt terug in Game 5 in Dominicaanse Finale
English

SAN FRANCISCO DE MACORÍS (Dominicaanse Republiek) - Águilas Cibaeñas draaide een snelle 3-0 achterstand om in een 9-3 overwinning tegen Gigantes del Cibao op zaterdag (16 januari) in Game 5 van de best-of-seven Kampioensfinale van de Liga de Béisbol de Profesional de la República Dominicana (LIDOM). Met de winst boekte Águilas de tweede zege van de reeks. Gigantes won de eerste twee wedstrijden met respectievelijk 5-1 en 6-2, waarna Águilas met 6-3 won in het derde duel. Op vrijdag nam Gigantes een 3-1 voorsprong dankzij een 5-0 shutout.

In Estadio Julián Javier scoorde Gigantes driemaal in de tweede helft van de eerste inning. Met een overwinning zou Gigantes de Dominicaanse kampioenstitel hebben gepakt. Echter, de ploeg werd in het restant van het duel puntloos gehouden en Águilas kwam vanaf de vijfde inning terug. Águilas draaide de wedstrijd in eigen voordeel om dankzij een 5-run rally in de achtste.

Ramon Tórres sloeg 4-uit-5 voor Águilas, waaronder een homerun en sloeg drie punten binnen. Juan Lagares homerde ook voor de ploeg. Ronald Guzmán en Kelvin Gutiérrez sloegen beiden een homerun voor Gigantes.

Águilas kwam gelijk in scoringspositie in hun eerste slagbeurt op starter Dustin Crenshaw. De rechtshandige Amerikaan kreeg een lead-off double te verwerken van Ramón Torres, waarna hij vier wijd gooide op Rangel Ravelo met één uit. Volgende slagman Luis Juárez sloeg een line drive in het rechtsveld, maar de bal werd daar gevangen door Moisés Sierra.

Nadat Águilas hun twee lopers had achtergelaten sloeg Gigantes snel toe met drie punten in hun eerste slagbeurt op startende werper Carlos Martínez. De rechtshander begon met vier wijd voor lead-off hitter José Sirí, waarna back-to-back homeruns volgden van Ronald Guzmán en Kelvin Gutiérrez. Maar daar bleef het bij voor de thuisploeg. Martínez herstelde en schakelde de volgende drie slagmensen uit (één grounder, twee vangballen).

Martínez voegde vijf sterke innings toen waarin hij tot vijfmaal drie slag kwam en nog maar twee honkslagen toestond. Hij schakelde driemaal drie slagmensen op rij uit en kreeg nog maar één loper in scoringspositie. De 29-jarige Martínez, die de bijnaam 'Tsunami' heeft, gooit in de Major League voor St. Louis Cardinals sinds 2013 en nam deel aan de All Star Game in 2015 en 2017. In 2013 gooide hij in relief in vijf wedstrijden voor St. Louis in de World Series tegen Boston Red Sox. In 2015 richtte Martínez de Tsunami Waves Foundation op, die kinderen in nood helpt en jaarlijks organiseert hij een bowling-evenement om geld in te zamelen voor deze stichting. Hij verzamelt ook honkbalmateriaal voor kinderen in de Dominicaanse Republiek.

Nadat Águilas langszij was gekomen in de 1e7 gooiden drie relievers elk een puntloze inning.

In de 1e5 begon Águilas terug te komen. Met twee uit sloegen Ramón Torres en Juan Lagares back-to-back homeruns op Dunstin Crenshaw, die het tot dan toe goed had gedaan. In de zesde werd hij opgevolgd door Wily Peralta, die drie nullen op rij kreeg. In de zevende werd Miguel Del Pozo de nieuwe pitcher. Met één uit kreeg hij honkslagen tegen van Juan Carlos Pérez en Jonathan Villar. Pérez probeerde hierbij het derde honk te bereiken, maar werd daar uitgeschakeld. Op de aangooi schoof Villar op naar het tweede honk en even later scoorde hij de gelijkmaker toen ook Ramón Torres een honkslag sloeg. Torres speelde in de Major League voor Kansas City Royals in 2017-2018.

Águilas sloeg daarna toe met een 5-run rally in de 1e8 om het duel om te draaien. Amerikaan Ryan Kussmaul nam de pitching bij Gigantes over, maar kwam in de problemen. Met één uit raakte de rechtshander Rangel Ravelo met een worp, waarna een honkslag volgde van Luis Juarez. De 36-jarige veteraan Melky Cabrera sloeg hierna ook een honkslag om Juarez binnen te brengen en Águilas op een 4-3 voorsprong te zetten. Een hieropvolgende fout in het outfield zorgde voor lopers op het tweede en derde honk. Cabrera speelde in de Major League in 2005-2019 voor acht clubs en won de World Series in 2012 met San Francisco Giants. Om een gedwongen loop te creëren kreeg Francisco Peña opzettelijk vier wijd. Met de honken nu vol nam Ulises Joaquín de pitching over, maar hij gooide vier wijd op Johan Camargo en dat leverde het volgende punt op. Juan Carlos Pérez volgde met een puntscorende honkslag, waarna weer een punt werd toegevoegd op een grounder van Jonathan Villar. Met lopers op het tweede en derde honk werd Jesús Liranzo de nieuwe pitcher, maar hij werd begroet met een puntscorende honkslag van Ramón Torres. En dat zette Águilas op een 8-3 voorsprong.

In de negende voegde Águilas nog een punt toe na een honkslag van Melky Cabrera op nieuwe pitcher Juan Minaya.

Gigantes kreeg nog één scoringskans in de 2e9 op reliever Darío Álvarez. Hij gooide vier wijd op lead-off hitter Juan Francisco en kreeg met één uit een tweehonkslag tegen van Moisés Sierra. Maar hierna werd een line drive gevangen en sloot Álvarez af met een strikeout. De 31-jarige linkshander gooide in de Major League in 56 wedstrijden voor New York Mets, Atlanta Braves en Texas Rangers in 2014-2017.

Game 6 wordt op zondag gespeeld. Indien nodig volgt game 7 op maandag.

(16 januari)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.