Grand Slam * Stats & News
Updated: 16 juli 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Amsterdam Pirates & Bonn Capitals)

European Champions Cup: Neptunus uitgeschakeld voor Finale; Amsterdam Pirates vijfde
English

OSTRAVA / FRÝDEK-MÍSTEK (Tsjechië) - Curaçao Neptunus werd op vrijdag (16 juli) uitgeschakeld voor de Finale van het toernooi om European Champions Cup na een verrassende 8-7 nederlaag tegen Bonn Capitals (Duitsland) in hun Halve Finale. L&D Amsterdam Pirates kwam tot een 15-1, 6½ inning, mercy-rule overwinning tegen Rouen Huskies (Frankrijk) en einde daarmee op een gedeelde vijfde plaats.

In de Halve Finale stond Neptunus tegenover Bonn Capitals, dat verraste in de voorronde door te winnen tegen zowel ParmaClima Parma (Italië) als Amsterdam Pirates. In dit duel keken de Duitsers tegen een snelle achterstand aan en leek niet in staat terug te komen. Echter, met een 6-2 achterstand na zes innings kwam Capitals tot een rally van zes punten in de zevende inning op drie relievers en draaide het duel om. De ploeg hield de voorsprong vast en plaatste zich voor de Finale.

In de Finale op zaterdagavond (19:30 uur) speelt Bonn Capitals tegen Parma, dat hun Halve Finale tegen Bekerhouder UnipolSai Fortitudo Bologna (Italië) met 5-4 in winst omzette. Hierdoor werden beide favorieten voor de Finale, Neptunus en Bologna, uitgeschakeld en werden Bonn en Parma de verrassende finalisten. Neptunus speelt tegen Bologna in de Bronzen-wedstijd om 15:00 uur.

Amsterdam Pirates speelde op vrijdag hun laatste wedstrijd in het toernooi. De regerend landskampioen kwam te kort in de voorronde, maar toonde in dit duel hun slagkracht met het slaan van zeven homeruns, het hoogste aantal voor één team in een wedstrijd tijdens het evenement. Het hoogste aantal was zes wat werd gepresteerd op donderdag door Neptunus tegen Bologna. Met de winst eindigde Pirates op een gedeelde vijfde plaats, want er is geen wedstrijd om de vijfde en zesde plaats. Pirates deelt de vijfde positie met Arrows Ostrava (Tsjechië), dat op vrijdagavond met 11-3 won van Heidenheim Heideköpfe (Duitsland).

Heidenheim speelt op zaterdag (10:30 uur) tegen Rouen Huskies om de zevende en achtste plaats. Het land van het verliezende team degradeert en zal volgend jaar uitkomen in het toernooi om de CEB Cup. Dat toernooi is momenteel aan de gang in Lieusaint, de thuishaven van het Franse Templiers de Sénart. Daar is Draci Brno (Tsjechië) de ongeslagen koploper in een round-robin toernooi met zes teams door viermaal te winnen. De ploeg wordt gevolgd door Astros de Valencia (Spanje) en Sénart, die beide drie van hun vier gespeelde wedstrijden winnende afsloten. De beslissende wedstrijden worden op zaterdag gespeeld, waaronder het duel tussen Brno en Sénart.

De Nederlandse infielder Oliver van der Wijst Severino is één van de spelers van Sénart met wie hij dit seizoen ook uitkomt in de Franse Division 1. Sénart opende competitie op 12 juni en won tot nu toe al hun zes gespeelde wedstrijden. In deze zes wedstrijden sloeg Van der Wijst .280 (7-uit-25), scoorde zeven punten en sloeg er vier binnen. De ploeg neemt de tweede plaats in Poule B in van de Division 1. In het CEB Cup-toernooi slaat Van der Wijst .357 (5-uit-14) in vier wedstrijden. Eerder dit seizoen speelde hij in de Nederlandse Hoofdklasse voor Hoofddorp Pioniers.

(16 juli)

Overige uitslagen Dag 4:
Halve Finale 1e-4e plaats: UnipolSai Fortitudo Bologna vs. ParmaClima Parma 4-5 (Parma naar Finale).
Halve Finale 5e-8e plaats: Heidenheim Heideköpfe vs. Arrows Ostrava 3-11 (Ostrava eindigt op gedeelde 5e plaats met Amsterdam Pirates).L&D Amsterdam Pirates vs. Rouen Huskies
Amsterdam Pirates scoorde minstens eenmaal in elk van hun zes aanvallende innings tegen Rouen Huskies, dat maar eenmaal tot scoren kwam in de zesde. De zevende slagbeurt was niet nodig, omdat de ploeg op dat moment een mercy-rule punten-verschil had bereikt.

De Amsterdamse ploeg kwam tot een rally van vier punten in de tweede helft van de eerste inning op starter Jeremy Dubois. De rechtshander gooide vier wijd op lead-off hitter Roelie Henrique, waarna hij een one-out single tegen kreeg van Gilmer Lampe. Dat werd gevolgd door een RBI-double van Denzel Richardson en een 3-run homerun van Sicnarf Loopstok.

...Sicnarf Loopstok...
...2 HRs, 5 totaal...
(© Amsterdam Pirates)
Pirates voegde een punt toe met twee uit in de tweede inning toen Kalian Sams homerde.

Twee punten werden gescoord in de derde inning, eveneens na een homerun. Met één uit kreeg pinch-hitter Raydley Legito vier wijd, waarna pinch-hitter Emilson Haswell homerde om er een 7-0 stand van te maken.

Nog eens drie punten op nog eens drie homeruns werden toegevoegd in de 2e4 toen Kalian Sams (zijn tweede in de wedstrijd), Gilmer Lampe en Denzel Richardson begonnen met back-to-back-to-back homeruns op Jeremy Dubois.

In de vijfde, op nieuwe pitcher Arthur Magnien, scoorde Amsterdam Pirates hun tweede punt in de wedstrijd dat niet tot stand kwam als gevolg van een homerun. En dat werd gescoord door een verrassende speler. Met twee uit (en met een comfortabele 10-0 voorsprong) werd pitcher Shairon Martis ingezet als pinch-hitter voor designated hitter Kalian Sams. En Martis moest ook over de honken lopen! Martis kreeg vier wijd en kwam in scoringspositie na een wilde worp, waarna hij vanaf het tweede honk scoorde toen volgende slagman Gilmer Lampe een tweehonkslag sloeg. En dat verhoogde de voorsprong naar 11-0.

Rouen Huskies kreeg slechts één loper in scoringspositie in de eerste vijf innings op Amsterdam-starter Naut Kragt. In de tweede inning sloeg Louis Brainville een honkslag met één uit en stal het tweede honk, maar strandde daar.

In de 1e6 nam Nick Veltkamp de Pirates-pitching over. Met twee uit kreeg de linkshander een homerun tegen van Jacob Biller en dat zou het enige Franse punt opleveren.

Pirates kwam tot een rally van nog eens vier punten in de 2e6. Sicnarf Loopstok opende met een homerun, zijn tweede in de wedstrijd en zijn vijfde in het toernooi. Het was ook de 50e homerun in dit toernooi die werd geslagen in de tien wedstrijden die tot dit moment werden gespeeld op het honkbalveld in Ostrava. Hierna kreeg Raydley Legito vier wijd en sloeg Emilson Haswell een honkslag. Met één uit leverde Mick Vos een puntscorende honkslag af en voegde Roelie Henrique een 2-run double af en dat verhoogde de voorsprong naar 15-1.

In de 1e7 zorgde Nick Veltkamp met drie nullen op rij voor het einde van dit eenzijdigde duel.


L&D Amsterdam Pirates - Rouen Huskies 15-1 (6½ inn.)
123456789RHE
Rouen Huskies0000010 -130
L&D Amsterdam Pirates412314X -15150
pitchers Rouen Huskiesinn.SOBBHRER
Jeremy Dubois, L (0-1)414101010

Arthur Magnien2-2555

pitchers Amsterdam Piratesinn.SOBBHRER
Naut Kragt, W (1-0)5412--

Nick Veltkamp22-111

Homeruns: Huskies: Jacob Biller (1)(6e,solo,2 uit,op Veltkamp); Pirates: Sicnarf Loopstok 2 (5)(1e,3-run,1 uit,op Dubois; 6e,solo,0 uit,op Magnien), Kalian Sams 2 (4)(2e,solo,2 uit,op Dubois; 4e,solo,0 uit,op Dubois), Emilson Haswell (1)(3e,2-run,1 uit,op Dubois), Gilmer Lampe (3)(4e,solo,0 uit,op Dubois), Denzel Richardson (1)(4e,solo,0 uit,op Dubois).
Box Score
Play-by-Play
Umpires: HP-Alexander Hartl (Duitsland),
1B-Roy van de Wateringen (Nederland), 3B-Vladimir Richter (Tsjechië).
Official Scorer-Alexandra Slaná (Tsjechië).
Play-by-Play Scorer-Romano Kucková (Tsjechië).
Technical Commissioner-Henk van der Linde (Nederland).
Aanvangstijd-10:30 uur.
Speeltijd-1:54 uur.
Locatie-Arrows Park, Ostrava (Tsjechië) (veld Arrows Ostrava).

Game Notes:
Halve Finale 5e-8e plaats.
Amsterdam Pirates eindigt op gedeelde 5e plaats; Rouen Huskies speelt om 7e-8e plaats.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Bewolkt, 22° C; windrichting noord-noordwest; windsnelheid 13 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 72%.Curaçao Neptunus vs. Bonn Capitals
Neptunus sloeg vroeg toe met een 4-run rally in de eerste inning, maar wist in de hiernavolgende innings niet echt veel afstand te nemen. Desondanks stond de Rotterdamse ploeg halverwege de zesde inning met 6-1 voor. Maar in de zevende inning draaide Bonn het duel om met een 6-run rally op drie relievers.

De eerste zeven slagmensen van Neptunus bereikten in de eerste inning allemaal veilig het honk. Stijn van der Meer opende met een honkslag en schoof op na een wilde worp, waarna John Polonius vier wijd kreeg. Dwayne Kemp volgde met een puntscorende honkslag op de 17-jarige starter Paul Schmitz, die duidelijk problemen met zijn controle had. Zijn derde worp op volgende slagman Roger Bernadina eindigde in een wilde worp, zodat Polonius en Kemp opschoven. De volgende worp was wederom wild en dat stelde Polonius in staat te scoren. Met Kemp op het derde honk kreeg Bernadina vier wijd en daarna produceerde Gianison Boekhoudt een RBI-single. Bernadina schoof op naar het derde honk, maar wist ook tot scoren te komen na verwarring in de verdediging. En zo had Neptunus vier punten gescoord en dat zorgde voor een snelle werperswissel, want Maurice Wilhelm nam het over van de jonge Paul Schmitz. Wilhelm kreeg de honken vol, want Dudley Leonora en Benjamin Dille sloegen een honkslag. Zodoende hadden zeven opeenvolgende slagmensen het honk bereikt en was er nog altijd niemand uit. Met de honken vol sloeg Dashenko Ricardo een pop-fly wat resulteerde in binnenhoog. Twee force play-grounders volgden. Eerst werd Boekhoudt gedwongen uitgeschakeld op de plaat op een grounder van Shaldimar Daantji, die daarna zelf gedwongen uitging op een grounder van Van der Meer.

...Maurice Wilhelm...
...hoofdrol...
(© Foto: Bonn Capitals)
Maurice Wilhelm kreeg in de volgende innings niet echt veel problemen sinds hij de pitching had overgenomen. Hij vervulde een hoofdrol in de wedstrijd en intussen begon zijn ploeg terug te komen en zou het duel omdraaien.

Bonn Capitals pakte een punt terug in de 2e2 op starter Diegomar Markwell, maar kwam al dicht bij een punt in hun eerste slagbeurt. Eric Brenk begon toen met een honkslag, waarna Joseph Wittig een tweehonkslag sloeg. Met één uit probeerde Brenk te scoren nadat Terrell Joyce was uitgevangen, maar hij werd op de plaat uitgeschakeld na een prima aangooi van rechtsvelder Roger Bernadina, die daarmee een dubbelspel completeerde.

De Duitsers scoorden hierna een onverdiend punt in de tweede inning. Markwell raakte lead-off hitter Daniel Lamb-Hunt met een worp en hij bereikte het derde honk toen tweede honkman Dwayne Kemp een fout maakte op een force play-grounder van Wilson Lee. Lamb-Hunt scoorde daarna op een honkslag van Danny Lankhorst.

Neptunus pakte het punt gelijk terug in de 1e3 toen Gianison Boekhoudt begon met een homerun.

Bonn dreigde daarna weer tot scoren te komen in de 2e3, want de honken raakten vol. Wederom raakte Markwell de lead-off hitter met een worp, dit keer Joseph Wittig, waarna hij een honkslag tegen kreeg van Vincent Ahrens. Met twee uit kreeg de linkshander de honken vol toen Wilson Lee vier wijd kreeg, maar die ging even later gedwongen uit.

Neptunus voegde weer een punt toe met twee uit in de 1e4. Maurice Wilhelm begon met drie slag voor Shaldimar Daantji, waarna een honkslag volgde van Stijn van der Meer. Nadat de laatste het tweede honk had gestolen schakelde Wilhelm ook John Polonius met drie slag uit, maar moest daarna een puntscorende honkslag toestaan van Dwayne Kemp. Volgende slagman Roger Bernadina liet ook een honkslag noteren, maar Wilhelm sloot daarna af met drie slag voor Gianison Boekhoudt.

Na vier innings stond Neptunus nu met 6-1 voor, maar zoals gezegd kon de ploeg niet echt veel afstand nemen, terwijl Bonn de honken bleef bereiken. Vanaf de vijfde inning werd Neptunus vier innings lang puntloos gehouden en dat brak de ploeg op, want dat bleek cruciaal.

In de vierde en vijfde inning liet Bonn Capitals lopers achter op het eerste en derde honk. Neptunus werd op rij uitgeschakeld in de vijfde, waarna een loper achterbleef op het tweede honk in de zesde slagbeurt.

In de 2e6 scoorde de Duitse tegenstander het tweede punt. Met één uit sloeg Eric Brenk een honkslag, waarna Joseph Wittig voor de tweede keer werd geraakt door een worp, de derde keer dat Diegomar Markwell een slagman raakte. Wittig ging gedwongen uit op het tweede honk, maar daarna scoorde Brenk op een honkslag van Terrell Joyce. Met lopers op het eerste en tweede honk en twee uit werd Markwell afgelost door Berry van Driel, die een inning-afsluitende grounder kreeg.

Nadat Neptunus weer een had achtergelaten op het tweede honk in de 1e7 sloeg Bonn Capitals toe met een 6-run rally in de 2e7, want de Neptunus-bullpen kwam met twee uit in de problemen. Berry van Driel kreeg een lead-off homerun tegen van Wilson Lee, gevolgd door een honkslag van Danny Lankhorst. Van Driel schakelde de volgende twee slagmensen met drie slag uit en leek dus redelijk ongeschonden uit de inning te komen. Maar hierna scoorde Lankhorst (die het tweede honk had gestolen) op een honkslag van Eric Brenk, die daarna zelf tot scoren kwam op een hiernavolgende honkslag van Joseph Wittig. Dat bracht de Duitse achterstand terug naar 6-5 en zorgde voor een werperswissel. Aaron de Groot nam het over, maar hij werd begroet met een tweehonkslag die Bonn lopers op het tweede en derde honk opleverde en voor de volgende werperswissel zorgde. Kevin Kelly beklom de heuvel, maar zijn tweede worp op Terrell Joyce eindigde over de omheining in het rechtsveld voor een 3-run homerun. En zodoende stond Bonn nu met 8-6 voor en had het duel duidelijk omgedraaid. De ploeg kreeg een kans nogmaals tot scoren te komen. Volgende slagman Daniel Lamb-Hunt kreeg vier wijd en bereikte het derde honk nadat Wilson Lee drie slag kreeg, maar het honk bereikte na een doorgeschoten bal. Danny Lankhorst sloeg daarna een line drive, maar die werd gevangen door korte stop John Polonius. Hierdoor werden meer punten voorkomen, maar Neptunus stond achter en had nog maar twee slagbeurten om dat ongedaan te maken.

Neptunus kreeg weer een loper op het tweede honk in de 1e8. Met twee uit sloeg Stijn van der Meer een honkslag en stal het tweede honk, maar John Polonius werd daarna op fout gebied uitgevangen. En dus liet Neptunus in hun derde opeenvolgende slagbeurt een loper achter op het tweede honk en begin nu innings te kort te komen.

Nadat de Neptunus-verdediging een dubbelspel had gemaakt in de 2e8 kreeg de ploeg de laatste kans de leiding te hernemen. De ploeg kwam dicht bij minimaal op gelijke hoogte te komen, maar kwam te kort en stond met lege handen. Dwayne Kemp begon met een stootslag-honkslag en bereikte het tweede honk op een hiernavolgende foute aangooi. Met een loper in scoringspositie haalde Bonn's Hoofd Coach Max Schmitz linkshander Christian Tomsich naar de heuvel om het op te nemen tegen de linkshandige slagmensen Roger Bernadina en Gianison Boekhoudt. Tomsich kreeg een infield-hit tegen van Bernadina en dat bezorgde Neptunus lopers op het eerste en derde honk. Hierna scoorde Kemp terwijl Bernadina gedwongen werd uitgeschakeld op het tweede honk op een grounder van Gianison Boekhoudt. Er volgde weer een werperswissel en dit keer werd closer Nicholas Miceli ingezet. Volgende slagman Dudley Leonora sloeg een pop-fly in het infield die werd gevangen. Nu met twee uit kwam Quintin de Cuba in het duel als pinch-hitter voor Greg Muller, terwijl Gregory Trinidad Boekhoudt op het eerste honk verving als pinch-runner. Miceli gooide vier wijd op De Cuba, maar met lopers op het eerste en tweede honk sloeg Dashenko Ricardo een pop-fly in fout gebied waar de bal werd gevangen door catcher Vincent Ahrens.

Dat maakte een einde aan de wedstrijd die een verrassende ontknoping had. Neptunus was uitgeschakeld en Bonn plaatste zich voor de allesbeslissende Finale.


Bonn Capitals - Curaçao Neptunus 8-7
123456789RHE
Curaçao Neptunus401100001-7141
Bonn Capitals01000160X-8161
pitchers Neptunusinn.SOBBHRER
Diegomar Markwell5.2111021

Berry van Driel, H (1)12-444

Aaron de Groot, L (1-1)- (*)--111

Kevin Kelly, BS (1)1.122111

(*) - De Groot gooide op één slagman in de zevende inning

pitchers Bonn Capitalsinn.SOBBHRER
Paul Schmitz- (*)-2344

Maurice Wilhelm, W (1-0)8 (**)6-1033

Christian Tomsich, H (1)0.1--1--

Nicholas Miceli, SV (2)0.2-1---

(*) - Schmitz gooide op vijf slagmensen in de eerste inning
(**) - Wilhelm gooide op één slagman in de negende inning

Homeruns: Neptunus: Gianison Boekhoudt (2)(3e,solo,0 uit,op Wilhelm); Capitals: Wilson Lee (4)(7e,solo,0 uit,op Van Driel), Terrell Joyce (2)(7e,3-run,2 uit,op Kelly).
Box Score
Play-by-Play
Umpires: HP-Mojmír Jankovič (Slowakije), 1B-Marek Vičar (Tsjechië), 3B-Andrea Caser (Italië).
Official Scorer-Alexandra Slaná (Tsjechië).
Play-by-Play Scorer-Kateřina Havrlantová (Tsjechië).
Technical Commissioner-Roderick Balk (Nederland).
Aanvangstijd-16:00 uur.
Speeltijd-3:06 uur.
Locatie-Complex Baseball Klub Klasik, Frýdek-Místek (Tsjechië) (veld BK Klasik).

Game Notes:
Halve Finale 1e-4e plaats.
Bonn Capitals geplaatst voor Finale; Neptunus naar de Bronzen-wedstrijd.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Halfbewolkt, 25° C; windrichting noord-noordwest; windsnelheid 11 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 69%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.