Grand Slam * Stats & News
Updated: 17 juli 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen, Neptunus & Marco Stoovelaar)

European Champions Cup: Neptunus eindigt op 4 plaats; Parma wint eerste Cup in 22 jaar
English

OSTRAVA / FR›DEK-MÕSTEK (TsjechiŽ) - CuraÁao Neptunus kwam sterk terug vanaf de zesde inning, maar kwam te kort tegen UnipolSai Fortitudo Bologna (ItaliŽ) en verloor met 11-9 in de Bronzen-wedstrijd van het toernooi om de European Champions Cup op zaterdag (17 juli). Zodoende won Bologna het Brons en moest Neptunus genoegen nemen met de vierde plaats. Op vrijdag sloot L&D Amsterdam Pirates het toernooi af met een gedeelde vijfde plaats.

Neptunus keek na vijf innings tegen een 8-0 achterstand aan. De Rotterdamse ploeg begon vanaf de zesde inning terug te komen, maar het was te laat, want Bologna voegde drie belangrijke 'insurance runs' toe in de achtste inning. In het duel van vandaag had Neptunus geen verse starter, want Orlando Yntema was nog niet inzetbaar. Hij is nog altijd herstellende van een blessure die hij een paar weken geleden opliep.

Op zaterdagavond won ParmaClima Parma (ItaliŽ) met 6-4 in de Finale van Bonn Capitals (Duitsland). Beide Nederlandse Umpires die in dit evenement actief waren kregen een aanstelling voor de Finale. Roy van de Wateringen stond achter de plaat en Edwin Louisa stond bij het tweede honk in de 4-man crew, die verder bestond uit Marek Vičar (TsjechiŽ) bij het 1e honk en MojmŪr Jankovič (Slowakije) bij het 3e honk. De Nederlanders Roderick Balk en Henk van der Linde waren Technical Commissioner samen met Alessandra Soprani uit ItaliŽ.

...Aldo Notari...
(© F: Marco Stoovelaar)
Met de winst won Parma de Europa Cup voor de 14e keer, maar voor het eerst sinds 1999! Met 14 Cups is Parma de recordhouder. De ploeg was de meest succesvolle Europese honkbalploeg in de jaren zeventig tot en met negentig. Het was ook in die periode dat de ploeg de eerste 13 Cups won. Dat waren de gloriejaren van de club die toen onder voorzitterschap stond van de altijd sympathieke en vriendelijke Aldo Notari, die later President zou worden van de Italiaanse Honkbal en Softbal Bond (FIBS), de Europese Honkbal Bond (CEB) en de International Baseball Federation (IBAF). Onder de bekende spelers (en later coaches) in die jaren waren Giorgio Castelli, Claudio Corradi, Massimo Fochi, Gianguido Poma en Salvatore Varriale. Parma won de Cup bijna 15 jaar na het overlijden van Notari, die helaas overleed op 26 juli 2006.

In de ochtend won Heidenheim HeidekŲpfe (Duitsland) met 12-1 in zeven innings van Rouen Huskies (Frankrijk) in het duel om de zevende en achtste plaats. Dat betekent dat de Franse plek degradeerde en dat Frankrijk volgend jaar wordt vertegenwoordigd in het toernooi om de CEB Cup.

Met uitzondering van de best-of-three Finales die werden gespeeld in 2013-2015 is het de eerste keer sinds 2010 dat er geen Nederlandse ploeg in de top-3 eindigt in het European Champions Cup-toernooi. Destijds bestond de top-3 in was toen het Final Four-toernooi was uit Bologna, Heidenheim en Pirati de Rimini (ItaliŽ).

Hoewel Neptunus en Amsterdam Pirates beide met lege handen stonden wat de medailles betreft wonnen twee Nederlandse spelers een individuele prijs. Gianison Boekhoudt (Neptunus) was de Beste Slagman van het toernooi en Shairon Martis (Pirates) was de Beste Pitcher. Alex Sambucci (Parma) werd gekozen tot Meest Waardevolle Speler.

In Lieusaint (een voorstad ten zuidoosten van de Franse hoofdstad Parijs en deel van Sťnart-Ville Nouvelle) stonden Templiers de Sťnart (Frankrijk) en Draci Brno (TsjechiŽ) tegenover elkaar in de slotwedstrijd van het toernooi om de CEB Cup. Zeven innings langs was dit een werpersduel tussen de Canadees Jared Mortensen (Sťnart) en Radim Chroust (Brno). Sťnart stond tweemaal voor vroeg in het duel, brak daarna een 3-3 stand in de achtste en won met 6-4. Met een overwinning zou Brno ongeslagen zijn gebleven. Maar nu door de Franse winst was er een gelijke stand tussen drie teams, want ook Astros de Valencia (Spanje) sloot af met 4-1 'record'. De onderlinge resultaten zorgden voor een nieuwe gelijke stand en dat betekende dat de gescoorde punten en toegestane punten in die wedstrijden beslissend waren voor de eindrangschikking via de Team Quality Balance. Dat was in het voordeel van Draci Brno (19 gescoord, 12 tegen). Sťnart werd tweede (8-7) en Valencia derde (9-17). En dus won Brno de CEB Cup, zodat de Tsjechische positie promoveerde naar de European Champions Cup.

De Nederlandse infielder Oliver van der Wijst Severino was ťťn van de spelers van Sťnart voor wie hij dit seizoen ook uitkomt in de Franse Division 1. Voor Brno speelde de Arubaanse korte stop Eugene Helder, die zes seizoenen (2014-2019) professioneel speelde in de Seattle Mariners-organisatie (Rookie League/Single-A). Vorig jaar speelde de infielder in ItaliŽ voor Fortitudo Bologna met wie hij toen de Italiaanse kampioenstitel veroverde. In de Italian Baseball Series tegen San Marino was Helder Bologna's beste slagman met een .364 slaggemiddelde. Vorig jaar speelden ook Ray-Patrick Didder en Randolph Oduber voor Bologna. Dit jaar speelt Didder weer professioneel in de Minor League (Los Angeles Angels AA). Oduber speelt in de Hoofdklasse voor Hoofddorp Pioniers, waar hij eerder dit seizoen teamgenoot was van Van der Wijst. Ook nog steeds actief voor Brno is de 47-jarige veteraan Pavel Budskż, die in 2000 en 2001 in de Nederlandse Hoofdklasse uitkwam voor HCAW.

(17 juli)

Eindstand European Champions Cup:
1. ParmaClima Parma (ItaliŽ), 2. Bonn Capitals (Duitsland), 3. UnipolSai Fortitudo Bologna (ItaliŽ), 4. CuraÁao Neptunus (Nederland),
5. L&D Amsterdam Pirates (Nederland) en Arrows Ostrava (TsjechiŽ)., 7. Heidenheim HeidekŲpfe (Duitsland), 8. Rouen Huskies (Frankrijk).
(Franse positie degradeert naar de CEB Cup)

Eindstand CEB Cup:
1. Draci Brno (TsjechiŽ), 2. Templiers de Sťnart (Frankrijk), 3. Astros de Valencia (Spanje),
4. Minsk (Wit-Rusland), 5. Dornbirn Indians (Oostenrijk), 6. Therwil Flyers (Zwitserland).
(Tsjechische posite promoveert naar de European Champions Cup)CuraÁao Neptunus vs. UnipolSai Fortitudo Bologna
Neptunus keek tegen een ruime 8-0 achterstand aan na vijf innings en leek zelfs af te stevenen op een mercy-rule nederlaag tegen Bologna in de Bronzen-wedstrijd. Maar na vijf puntloze (en bijna hitloze) innings begon Neptunus terug te komen vanaf de zesde inning. De ploeg scoorde negen punten in de laatste vier slagbeurten, maar in de achtste voegde Bologna drie belangrijke punten toe om niet alleen aan de leiding te blijven maar ook de mogelijkheid creŽerde om wat tegenpunten te kunnen toestaan.

...Gianison Boekhoudt...
...Beste Slagman...
(© Foto: Neptunus)
Powerhitters Gianison Boekhoudt en Dashenko Ricardo stonden in dit duel niet in de startende line-up voor Neptunus. Boekhoudt was de meeste keren de designated hitter, maar vandaag was Roger Bernadina de DH. Zijn positie in het rechtsveld werd nu ingenomen door Quintin de Cuba. Ricardo was de catcher in de meeste wedstrijden, maar in dit duel zat Louie Sienders achter de plaat voor Neptunus. Ricardo kwam later in het duel als pinch-hitter. Boekhoudt kwam niet in actie in dit duel en sloot het toernooi zodoende af met een .571 slaggemiddelde. Daarmee werd hij de Beste Slagman van het toernooi.

Bologna bleef puntloos in de eerste drie innings, maar kwam dicth bij het openingspunt in de eerste helft van de eerste inning op Misja Harcksen, die ook de starter was voor Neptunus in hun eerste wedstrijd op dinsdag. Met twee uit sloeg Raywendley Van Gurp een tweehonkslag, waarna hij probeerde te scoren op een honkslag van Venezolaan Ericson Leonora. Maar Van Gurp werd op de plaat uitgeschakeld na een aangooi van linksvelder Greg Muller.

Na een loper te hebben achtergelaten op het eerste honk in zowel de tweede als de derde inning sloeg Bologna met zes punten toe in de 1e4 op Harcksen, die in deze slagbeurt zes honkslagen moest toestaan. Ericson Leonora begon met een tweehonkslag, waarna hij het eerste punt scoren op een one-out single van Riccardo Bertossi, wat werd gevolgd door een 2-run homerun van Venezolaan Ernesto Liberatore. Hierna sloegen Alessandro Grimaudo en Daniel Monti een honkslag en zij scoorden toen volgende slagman Lorenzo Dobboletta ook een homerun sloeg. Harcksen raakte hierna Filippo Agretti met een worp en schakelde Van Gurp met drie slag uit in zijn tweede slagbeurt in de inning. Dat eindigde de middag op de heuvel voor Harcksen, die werd opgevolgd door Kaj Timmermans. Hij werd begroet met een honkslag van Ericson Leonora. Een grounder eindigde de slagbeurt, maar Neptunus keek tegen een ruime 6-0 achterstand aan.

Bologna nam meer afstand door twee punten toe te voegen in de 1e5. Met ťťn uit sloegen Ernesto Liberatore en Alessandro Grimaudo back-to-back doubles, wat resulteerde in een punt. Grimaudo schoof op na een honkslag van Daniel Monti, waarna hij scoorde toen ook Lorenzo Dobboletta tot een honkslag sloeg. Een dubbelspel sloot deze slagbeurt af, maar Bologna stond nu met 8-0 voor en was twee punten en negen nullen verwijderd van een mercy-rule overwinning.

Neptunus werd in de eerste vijf innings onder de duim gehouden door Nicholas Pugliese, die zijn eerste start van het toernooi maakte. De rechtshander kreeg slechts twee honklopers in scoringspositie en stond maar ťťn honkslag toe. Na drie nullen op rij in de eerste inning gooide hij vier wijd op Dudley Leonora met ťťn uit in de tweede, maar hij strandde op het eerste honk. In de 2e3 kreeg Neptunus de eerste loper in scoringspositie. Met ťťn uit bereikte Louie Sienders het honk na een fout en kreeg Stijn van der Meer vier wijd, maar een dubbelspel volgde.

In de vierde liet Neptunus hun eerste honkslag in het duel noteren. Dwayne Kemp begon met vier wijd en bereikte het derde honk toen Dudley Leonora een honkslag sloeg. Zij bleven achter, want de volgende twee slagmensen werden uitgevangen.

In de 2e5, met een 8-0 voorsprong, maakte Bologna een verrassende werperswissel. Pugliese raakte openingsslagman Greg Muller met een worp, maar volgde met drie slag voor Louie Sienders. Maar hierna, met ťťn uit zette Bologna Manager Daniele Frignani Willie Johnson in als nieuwe pitcher. Dat betekende dat Pugliese 2/3 inning te kort kwam om de winst op zijn naam te krijgen. Er zijn twee mogelijkheden waarom Frignani deze wissel toepaste. De eerste (en meest waarschijnlijke) mogelijk was dat hij van werper veranderde nadat die tweemaal door de slagvolgorde was gegaan. De tweede is dat de rechtshander op een pitch-count gooide en die had bereikt. Pugliese gooide 63 pitches. Johnson moest het opnemen tegen Stijn van der Meer, de eerste slagman in de Neptunus-slagvolgorde en sloeg in een inning-afsluitend dubbelspel.

Nadat Neptunus een dubbelspel had gemaakt in de 1e6 scoorde de ploeg het eerste punt in de thuishelft. Lead-off hitter John Polonius kwam na een fout op het honk, waarna drie slag volgde voor Dwayne Kemp, maar Neptunus kreeg daarna de honken vol na vier wijd voor Roger Bernadina en een honkslag van Dudley Leonora. Hiermee tekende Leonora voor de enige twee honkslagen die Neptunus in de eerste zes innings sloeg. Polonius scoorde toen Leonora gedwongen werd uitgeschakeld op een grounder van Quintin de Cuba. Twee lopers bleven achter.

In de 1e7 werd Kevin Bakker de nieuwe werper voor Neptunus. Hij kreeg twee honklopers, maar hield de Italianen puntloos. Neptunus kwam hierna weer wat terug in de wedstrijd door driemaal te scoren met twee uit in de 2e7. Greg Muller begon met een honkslag en Louie Sienders kreeg vier wijd. De laatste werd gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Stijn van der Meer. Met twee uit sloeg Dwayne Kemp zijn zesde homerun en dat verkleinde de achterstand naar 8-4. Neptunus kreeg nog twee honklopers. Eerst kreeg Roger Bernadina vier wijd, waarna Filippo Crepaldi de pitching overnam, maar een honkslag moest toestaan van Dudley Leonora. Een grounder eindigde de slagbeurt.

Bologna scoorde daarna drie belangrijke 'insurance runs' in de 1e8 op Kevin Bakker. De rechtshander kreeg twee snelle nullen, maar raakte daarna Ericson Leonora met een worp en kreeg een honkslag tegen van NiccolÚ Loardi. Riccardo Bertossi sloeg de bal vervolgens diep het rechtsveld in voor een 3-run homerun. Dat verhoogde de voorsprong naar 11-4.

Neptunus antwoordde met een 4-run rally, wat er een 11-8 stand van maakte, maar het puntenverschil bleek teveel voor Neptunus. In de 2e8 kreeg Neptunus de honken snel vol na honkslagen van Gregory Trinidad, Greg Muller en Louie Sienders. Volgende slagman Stijn van der Meer sloeg ook een honkslag, bracht Trinidad binnen en hield de honken vol. Filippo Crepaldi kwam daarna tot drie slag op John Polonius en Dwayne Kemp, maar Roger Bernadina volgde met een baseclearing, 3-run double. Henry Rodriguez Rivera nam hierna de pitching over en kreeg een inning-afsluitende grounder.

...Umpires Roy van de Wateringen en...
...Edwin Louisa stonden in de Finale...
(© Foto: Henk Seppen)
In de 1e9 kreeg Bologna nog twee honklopers op nieuwe pitcher Lex Meinderts. De rookie rechtshander begon met twee strikeouts, maar kreeg daarna een honkslag tegen van Lorenzo Dobboletta en gooide vier wijd op Filippo Agretti. Kevin Kelly nam de pitching over en sloot de slagbeurt af met een strikeout.

Dat zette de laatste mogelijkheid op voor Neptunus om nog iets aan de stand te doen. Quintin de Cuba opende met een homerun op Henry Rodriguez Rivera, wat de achterstand verkleinde naar 11-9. De rechtshander sloot de slagbeurt daarna sterk af. Na drie slag voor Gregory Trinidad kreeg de Venezolaan een honkslag tegen van Greg Muller. Rodriguez volgde met drie slag voor pinch-hitter Dashenko Ricardo en Stijn van der Meer om een einde te maken aan de wedstrijd.

Er waren 30 honkslagen in deze wedstrijd. Achttien daarvan werden geslagen door Bologna, waaronder vier van Ericson Leonora, die ook vier punten binnensloeg. Lorenzo Dobboletta had eveneens binnengeslagen punten. Neptunus kwam tot twaalf honkslagen, waaronder drie van Dudley Leonora en Greg Muller.

In de Finale 's avonds scoorde Bonn Capitals driemaal in de eerste helft van de eerste inning op starter Mattia Aldegheri. Hij kreeg twee punten twee na een wilde worp en tussendoor leverde Wilson Lee een puntscorende honkslag af. ParmaClima Parma kwam onmiddellijk langszij door eveneens driemaal te scoren in de tweede helft van de eerste inning op starter Sascha Koch toen Leomartires Rodriguez een 3-run homerun sloeg.

Parma nam vervolgens de leiding in de vierde toen Alex Sambucci opende met een homerun. De Italiaanse ploeg nam meer afstand in de zesde door twee runs toe te voegen na een tweehonkslag van Sambucci en een honkslag van Giulio Monello. Bonn wist nog eenmaal te scoren in de zesde via een lead-off homerun van Terrell Joyce.

Vanaf de tweede inning gooiden drie Venezolanen voor Parma. Danny Rondůn nam de pitching over van Aldegheri met twee in de tweede inning en gooide 4 1/3 inning. Julio Cesar Vivas Colmenares gooide daarna de zevende en achtste inning. Closer Josť Vicente Campos Carnota beklom de heuvel in de negende. Bonn kreeg met twee uit in de negende twee honklopers op Campos, maar hij sloot het duel daarna af met een strikeout.

En daarmee keerde de Europa Cup na 22 jaar weer terug naar Parma. Iets waar Aldo Notari bijzonder trots op zou zijn geweest.


CuraÁao Neptunus - UnipolSai Fortitudo Bologna 9-11
123456789RHE
UnipolSai Fortitudo Bologna000620030-11182
CuraÁao Neptunus000001341-9120
pitchers Fortitudo Bolognainn.SOBBHRER
Nicholas Pugliese4.1231--

William Johnson, W (1-0)2.113343

Filippo Crepaldi12-644

Henry Rodriguez Rivera, SV (2)1.13-211

pitchers Neptunusinn.SOBBHRER
Misja Harcksen, L (0-1)3.222866

Kaj Timmermans2.11-622

Kevin Bakker22-333

Lex Meinderts0.2211--

Kevin Kelly0.11----

Homeruns: Bologna: Ernesto Liberatore (3)(4e,2-run,1 uit,op Harcksen), Lorenzo Dobboletta (1)(4e,3-run,1 uit,op Harcksen), Riccardo Bertossi (1)(8e,3-run,2 uit,op Bakker); Neptunus: Dwayne Kemp (6)(7e,3-run,2 uit,op Johnson), Quintin de Cuba (1)(9e,solo,0 uit,op Rodriguez).
Box Score
Play-by-Play
Umpires: HP-Jens Waider (Duitsland), 1B-Vladimir Richter (TsjechiŽ),
2B-Serge Makouchetchev (Frankrijk), 3B-Andrea Caser (ItaliŽ).
Official Scorer-Matěj Neděla (TsjechiŽ).
Play-by-Play Scorer-Romano KuckovŠ (TsjechiŽ).
Technical Commissioners-Alessandra Soprani (ItaliŽ), Henk van der Linde (Nederland).
Aanvangstijd-15:00 uur.
Speeltijd-3:24 uur.
Locatie-Arrows Park, Ostrava (TsjechiŽ) (veld Arrows Ostrava).

Game Notes:
Bronzen Medaille-wedstrijd.
Bologna eindigt op derde plaats; Neptunus eindigt op vierde plaats.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Halfbewolkt, 27° C; windrichting noordoost; windsnelheid 16 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 62%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.