Grand Slam * Stats & News
Updated: 19 januari 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Águilas completeert comeback en wint Dominicaanse Finale
English

SAN FRANCISCO DE MACORÍS (Dominicaanse Republiek) - Águilas Cibaeñas won maandagavond (18 januari) met 7-4 van Gigantes del Cibao in de allesbeslissende Game 7 om kampioen te worden van de Liga de Béisbol de Profesional de la República Dominicana (LIDOM). Hiermee sloot Águilas een sterke comeback af in de Kampioensfinale. Gigantes had drie van de eerste vier wedstrijden gewonnen, waarna Águilas de laatste drie wedstrijden in winst omzette om hun 22 titel te pakken. Hiermee deelt de ploeg nu de koppositie wat meeste titels betreft met Tigres del Licey. Águilas won the titel voor het laatst in het seizoen 2017-2018. Als kampioen zal Águilas nu de Dominicaanse Republiek vertegenwoordigen in de komende Serie del Caribe, die op 31 januari begint in het Mexicaanse Mazatlán.

Gigantes won de eerste twee wedstrijden met respectievelijk 5-1 en 6-2, waarna Águilas met 6-3 won in het derde duel. Op vrijdag nam Gigantes een 3-1 voorsprong dankzij een 5-0 shutout. Águilas won daarna de volgende wedstrijden in het weekeinde met 9-3 en 6-5 om de best-of-seven in balans te brengen.

In Estadio Julián Javier besliste het bezoekende Águilas de wedstrijd met een 5-run rally in de zevende inning. Águilas werd met 9-7 'outhit', maar sloeg drie homeruns.

Águilas opende de score in de 1e3 toen Johan Camargo begon met een homerun op starter Chris Ellis. De rechtshandige Amerikaan had drie nullen op rij gekregen in de eerste en tweede inning. Na de homerun schakelde Ellis weer drie slagmensen op rij uit. Met twee uit in de vier gooide hij vier wijd op Melky Cabrera, maar die ging gedwongen uit. Ellis kreeg weer drie opeenvolgende nullen in de vijfde.

In de 2e5 scoorde Gigantes tweemaal om de leiding over te nemen na lopers in scoringspositie te hebben achtergelaten in de voorgaande twee slagbeurten. Abiatal Avelino, José Sirí en Ronald Guzmán begonnen de inning met drie opeenvolgende honkslagen op Águilas-starter Andy Otero en dat zorgde voor de gelijkmaker. Hierna werd Luis Castillo ingezet als nieuwe pitcher, maar hij zag Kelvin Gutiérrez een opofferingsslag slaan die Gigantes op een 2-1 voorsprong zette. Castillo sloot af met twee strikeouts.

Águilas kwam langszij in de 1e6 toen Ellis weer een punt moest incasseren, want Juan Lagares homerde toen met twee uit. Na afloop werd Lagares gekozen tot Meest Waardevolle Speler van de Kampioensfinale.

Águilas sloeg daarna toe met vijf punten in de zevende inning op drie relievers om de 2-2 stand te doorbreken. Willy Peralta begon de inning als opvolger van Ellis, maar hij kreeg een one-out homerun te verwerken van Luis Juarez, waarna Francisco Peña vier wijd kreeg. Met Águilas nu op een 3-2 voorsprong nam Miguel Del Pozo de pitching over, maar die zag de volgende vier slagmensen op de honken komen. Hij werd begroet met een tweehonkslag van Johan Camargo. Met lopers op het tweede en derde honk werd een gedwongen loop opgezet via opzettelijk vier wijd voor Juan Carlos Pérez. Maar hierna sloeg Jonathan Villar een 2-run double en dat verhoogde de voorsprong naar 5-2. Volgende slagman Ramón Torres bracht het volgende punt binnen met een honkslag en dat leidde tot de volgende werperswissel. Met lopers 'op de hoeken' nam Gabriel Arías de pitching over. Hij kreeg een 'force play-grounder' van Juan Lagares, maar dat stelde ook Villar in staat om het vijfde punt te scoren en de stand op te voeren naar 7-2.

In de 2e8 pakte Gigantes een punt terug toen Kelvin Gutiërrez opende met een homerun, maar de ploeg liet ook weer een loper achter in scoringspositie.

In de 2e9 verkleinde Gigantes de achterstand naar 7-4. Met één uit sloeg Abiatal Avelino een driehonkslag en scoorde op een tweehonkslag van José Sirí op reliever Neftali Feliz. Dario Álvarez nam het werpen hierna over en kreeg twee grounders die een einde maakten aan de inning en de wedstrijd.

Manager van Águilas is Félix Fermín, die tien seizoenen als korte stop in de Major League speelde voor Pittsburgh Pirates (1987-1988), Cleveland Indians (1989-1993), Seattle Mariners (1994-1995) en Chicago Cubs (1996). In het seizoen 1989 evenaarde Fermín een 87 jaar oud record met vier opofferingsstootslagen in één wedstrijd. In 1983-1997 speelde hij zelf ook voor Águilas. Fermín, die de bijnaam 'El Gato' heeft, was eerder de Manager van Águilas in 2000-2008 en leidde de ploeg toen naar vijf titels. Fermín had daarna Gigantes twee seizoenen onder zijn hoede, waarna hij Manager werd van Cardenales de Lara in Venezuela voor het seizoen 2011-2012. In februari vorig jaar keerde hij terug als Manager van Águilas en leidde de ploeg voor de zesde keer naar het kampioenschap.

(18 januari)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.