Grand Slam * Stats & News
Updated: 22 januari 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Criollos opent Puerto Ricaanse Finale met shutout
English

SAN JUAN (Puerto Rico) - Criollos de Caguas kwam donderdagavond (21 januari) tot een 4-0 shutout tegen Indios de Mayagüez in de opener van de best-of-seven Kampioensfinale van de Liga de Béisbol Profesional de Puerto Rico Roberto Clemente. De eerste wedstrijd van de reeks werd gespeeld in Estadio Hiram Bithorn in hoofdstad San Juan, dat het tijdelijke onderkomen is van Criollos. De tweede wedstrijd wordt zaterdag gespeeld in Mayagüez.

Criollos sloeg al vroeg toe met het scoren van drie punten in de tweede helft van de eerste inning. De ploeg voegde het vierde punt toe in de achtste. Indios kwam niet verder dan slechts twee honkslagen.

Criollos-starter José De León domineerde in de zes innings die hij gooide. De rechtshander schakelde twaalf slagmensen met drie slag uit en stond de twee honkslagen toe die Indios in dit duel sloeg. Drie relievers maakten het duel daarna af en hielden Indios zowel hitloos als puntloos.

Nadat De León drie nullen op rij had gekregen in de eerste helft van de eerste inning (twee strikeouts) kwamen zijn teamgenoten tot een rally van drie punten in de tweede helft van de eerste inning op Héctor Hernández. Johneshwy Fargas begon met een tweehonkslag en Jarren Duran kreeg vier wijd, waarna beiden scoorden op een hiernavolgende driehonkslag van Yadier Molina, die de designated hitter was. Met één uit scoorde Molina op een grounder van Victor Caratini om de stand op 3-0 te brengen. Met twee uit sloeg Vimael Machin een tweehonkslag en probeerde daarna te scoren op een honkslag van Jonathan Morales, maar werd uitgeschakeld op de plaat.

Een week geleden werd toestemming gegeven dat Yadier Molina mocht uitkomen voor Atenienses de Manatí in het restant van de Halve Finale tegen Indios. In de drie wedstrijden was Molina de eerste honkman of DH voor Atenienses, dat tegen een 'sweep' aanliep. Molina sloeg .250 en scoorde tweemaal. In het Puerto Ricaanse seizoen stond Molina op de reserve-lijst bij Gigangtes de Carolina, dat werd uitgeschakeld voor de Play-Offs. De toestemming werd gegeven op basis van een amedement in de league-regels. Tournament Director (zoiets als competitieleider) Carlos Berroa stelde dat deze regel er is om elite-spelers de kans te geven te spelen voor fans in Puerto Rico.

...Yadier Molina aan slag voor Puerto Rico...
...tijdens de World Baseball Classic 2017...
(© Foto: Henk Seppen)
Op woensdag, na afloop van de Play-Offs en volgens de regels, mochten de twee finalisten elk een speler toevoegen voor de finalereeks afkomstig van één van de uitgeschakelde teams. Criollos de Caguas (dat de eerste keuze had) voegde catcher Yadier Molina toe, terwijl Indios de Mayagüez koos voor linkshandige pitcher Joel Huertas. Hij gooide voor RA12, dat werd 'gesweept' door Criollos in de Play-Offs.

Sinds 2004 speelde de 38-jarige 'Yadi' Molina played in de Major League voor St. Louis Cardinals met wie hij de World Series won in 2006 en 2011. Na het seizoen 2020 was Molina een Free Agent. De catcher nam deel aan alle vier edities van de World Baseball Classic met de Nationale Ploeg van Puerto Rico (2006, 2009, 2013, 2017).

Na het tegen krijgen van de drie punten in de eerste inning herstelde Indios-starter Hector Hernández zich en deed het ook prima in de volgende innings. Criollos kreeg een aantal lopers in scoringspositie, maar werd puntloos gehouden vanaf de tweede inning.

Indios kreeg geen enkele loper in scoringspositie. In de tweede inning sloeg Christian Colón een honkslag met twee uit en in de zesde sloeg Henry Ramos een honkslag met één uit. Beiden strandden op het eerste honk, net als Kennys Vargas, die met twee uit vier wijd had gekregen in de vijfde. José De Léon kreeg driemaal drie nullen op rij, waarna zijn drie opvolgers voor hetzelfde zorgden in de volgende drie innings.

In de 2e8 voegde Criollos het vierde punt toe op reliever Willie Rios, die het werpen toen overnam van starter Héctor Hernández. Rios kreeg een lead-off double tegen van José Miranda. Zijn pinch-runner Jancarlos Cintrón scoorde later op een opofferingsslag van Jonathan Morales op nieuwe pitcher Jean Cosme.

(21 januari)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.