Grand Slam * Stats & News
Updated: 21 april 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen, Dornbirn Indians & Marco Stoovelaar)

No-Hitter in Oostenrijkse Bundesliga; Grasshoppers en Indians koplopers
English

DORNBIRN / FELDKIRCH / TRAISKIRCHEN / WENEN / WIENER NEUSTADT (Oostenrijk) - Traiskirchen Grasshoppers en Dornbirn Indians zijn de twee Divisie-koplopers na afloop van de tweede speelronde (17-18 april) in de Oostenrijkse Baseball Bundesliga, waarin de competitie van start ging op vrijdagavond 9 april. Afgelopen zaterdag (17 april) vormde een No-Hitter het hoogtepunt.

Negen ploegen komen uit in de hoogste honkbal-afdeling in Oostenrijk, vijf in de afdeling Ost en vier in de afdeling West. Grasshoppers en Indians wonnen beide hun vier tot nu toe gespeelde wedstrijden en zijn zodoende de koplopers in respectievelijk Ost en West.

In recente jaren is er op deze site weinig nieuws gepubliceerd met betrekking tot honkbal in Oostenrijk. Tijd dus voor wat historische achtergrond-informatie in dit artikel. Er werd al in de jaren vijftig gehonkbald in Oostenrijk door Amerikaanse militairen die waren gestationeerd in het land. De sport begon zich meer te ontwikkelen in het begin van de jaren tachtig. In 1983 werd de Austrian Baseball & Softball Federation opgericht als Österreichischer Baseball und Softball Verband. In 1984 werd de eerste honkbal-competitie opgezet en in 1992 volgde de eerste softbal-competitie. Op het moment zijn er 49 honkbal- en softbal-verenigingen in het land. In 2019 eindigde de Nationale Honkbal Ploeg van Oostenrijk op de tiende plaats tijdens het Europees Kampioenschap in Duitsland, terwijl de Nationale Softbal Ploeg 13e werd in het Europees Kampioenschap in Tsjechië en Polen.

De vijf teams in de Division Ost spelen allemaal in de regio van de fraaie hoofdstad Wenen, die ligt aan de beroemde Donau-rivier. De hoofdstad is het culturele, economische en politieke centrum van Oostenrijk en staat ook bekend als de 'City of Music' vanwege de vele componisten, zoals vader en zoon Johann Strauss, Ludwig van Beethoven en Wolfgang Amadeus Mozart, die allen in Wenen woonachtig zijn geweest. Andere legendarische klassieke componisten die in Wenen werkten waren ondermeer Johannes Brahms, Joseph Haydn, Gustav Mahler en Franz Schubert en in vele jaren van de vorige eeuw Robert Stolz.

...Schönbrunn Palace in Wenen...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
In Hietzing, een district van Vienna, ligt het beroemde Schloss Schönbrunn, dat sinds de jaren 1740 de voornaamste zomerresidentie was van het Huis Habsburg, één van de meest prominente Koninklijke families in Europa. Franz Joseph (1848-1916), de langst regerende Keizer van Oostenrijk, verbleef het grootste deel van zijn leven in dit Paleis. Hij was getrouwd met de legendarische Keizerin Elisabeth, die beter bekend is onder haar roepnaam 'Sissi'. In 1955-1957 werden er drie bekende films gemaakt over het leven van Sissi onder regie van Ernst Marischka met Romy Schneider in de rol van Sissi. Schönbrunn Palace is één van de vele bezienswaardigheden in Wenen.

In de openingswedstrijd op 9 april boekte Traiskirchen Grasshoppers een ruime 17-1 overwinning in zeven innings in een uitduel bij Wiener Neustadt Diving Ducks in Wiener Neustadt. Deze stad ligt 61 kilometer van de hoofdstad Wenen en is de locatie van één van de oudste militaire academies ter wereld, de Theresianische Militärakademie, die in 1752 werd ingesteld door Keizerin Maria Theresa van Oostenrijk. Grasshoppers stond met 5-1 voor na vijf innings, maar kwam daarna tot een rally van vijf punten in de zesde en voegde er nog eens zeven aan toe in de zevende slagbeurt. Grasshoppers sloeg 11 honkslagen, waaronder vier van eerste honkman Phillip Brenner, die twemaal scoorde en ook twee punten binnensloeg. In het linksveld van het thuisspelende Diving Ducks speelde de Nederlander Rick van Dijck, die 0-uit-2 sloeg.

De volgende dag, in een thuiswedstrijd op Hoppersfield, won Grasshoppers nipt van Diving Ducks met 10-9 in Traiskirchen (20 km ten zuiden van Wenen) waar zich het oudste publieke astronomische observatorium bevindt in de deelstaat Neder-Oostenrijk (Niederösterreich). In het spannende duel kwam Grasshoppers terug van een achterstand. De ploeg stond met 9-5 achter na acht innings, maar kwam daarna tot een rally van vijf punten in de 2e9 om te winnen! In dit duel homerde Phillip Brenner tweemaal en sloeg drie punten binnen.

De Nederlander Rick van Dijck startte als werper voor Diving Ducks en schakelde zes slagmensen uit in zes innings. Hij moest tien honkslagen toestaan, maar toen hij de heuvel verliet stond zijn team met 8-4 voor. In de 2e9 scoorde Grasshoppers tweemaal op een driehonkslag van Tobias Werner, die daarna zelf scoorde op een grounder van Kervin Castillo. De gelijkmaker werd vervolgens gescoord op vier wijd met volle honken voor Philipp Eckel en Tobias Kiefer volgde daarna met een 'walk-off single' die Diving Ducks de 'come-from-behind' winst opleverde.

...Rick van Dijck als pitcher voor...
...The Hawks in 2013...
(© Foto: Henk Seppen)
De 27-jarige Rick van Dijck speelt in zijn tweede seizoen voor Diving Ducks na sinds 2014 in Tsjechië te hebben gespeeld. De linkshander speelde vijf seizoenen (2014-2018) voor Eagles Praha in de Extraliga en één seizoen voor SaBaT Praha met wie hij in 2019 naar de hoogste afdeling promoveerde. In 2013 speelde Van Dijck in de Nederlandse Hoofdklasse voor The Hawks. In dat seizoen gooide hij in 22 wedstrijden (allemaal in relief) en was 1-0 met 22 strikeouts. Tijdens het seizoen 2015 gooide Van Dijck in één inning in één wedstrijd voor UVV in de Hoofdklasse. Hij speelde ook voor Twins Oosterhout in de Overgangsklasse in 2012. Vorig jaar was Van Dijck 4-3 met een 4.39 ERA voor Diving Ducks en had 54 strikeouts in 55 1/3 inning die hij gooide in 10 wedstrijden (allemaal starts).

Afgelopen zondag speelde Grasshoppers een double-header op eigen veld tegen Feldkirch Cardinals en kwam tot twee ruime shutouts, 14-0 en 17-0, die allebei eindigden in 6½ inning. In de eerste wedstrijd, met een 4-0 voorsprong, scoorde Grasshoppers tien punten in de vijfde inning. Tobias Werner en Kervin Castillo homerden. In de tweede wedstrijd scoorde de ploeg acht punten in de vijfde inning en kwam tot 19 honkslagen, waaronder vier van Werner, die vijf punten binnensloeg.

Diving Ducks deelde de punten afgelopen weekeinde met Vienna Wanderers. Op vrijdag (16 april) won de ploeg met 10-5 op eigen veld en scoorde viermaal in zowel de derde als de vierde inning. De ploeg kwam tot 13 honkslagen, waaronder drie van Moritz Scheicher, die ook driemaal scoorde. Op zondag liep de ploeg tegen een 4-0 shutout-nederlaag aan tegen Wanderers, dat driemaal scoorde in de vijfde slagbeurt. De wedstrijden werden gespeeld op Ballpark Spenadlwiese, dat ook het thuisveld is van Vienna Metrostars in de hoofdstad en de locatie vormde voor een aantal internationale evenementen in Wenen. Alle punten werden gescoord op Rick van Dijck, die startte voor Diving Ducks en zesmaal drie slag gooide in vijf innings. Julio Diaz sloeg drie honkslagen en had twee binnnegeslagen punten voor de ploeg uit Wenen. Voor Wanderers waren dit de eerste wedstrijden van het seizoen, want de ploeg was vrij in het openingsweekeinde.

...Lochlan Southee...
...No-Hitter...
(© Foto: Dornbirn Indians)
Vienna Metrostars, dat de tweede plaats inneemt in de Ost Division en de regerend kampioen is, opende het seizoen twee weken geleden met twee overwinningen tegen Schwechat Blue Bats, 16-2 en 18-7, in een double-header. De ploeg sloeg elf honkslagen in de opener, waaronder vier van Sammy Hackl, die een tweehonkslag en homerun sloeg en zes RBI's had. Dominik Löffler sloeg een inside-the-park-homerun en had vijf binnengeslagen punten. Afgelopen zaterdag deelde Metrostars de punten met ASAK Athletics Attnang-Puchheim. Het team uit Wenen won het eerste duel met 3-1, waarna Athletics de tweede wedstrijd won met 7-4. In dit tweede duel sloeg Raphael Mayr 4-uit-5 voor Athletics.

Schwechat Blue Bats stond ook afgelopen zaterdag met lege handen toen het beide wedstrijden verloor van een double-header bij Dornbirn Indians, 11-6 en 3-2. In de tweede wedstrijd wiste de thuisploeg een 2-1 achterstand uit door tweemaal te scoren in de achtste inning. De Australiër Lochlan Southee domineerde, stond de hele wedstrijd op de heuvel en gooide een No-Hitter. De 21-jarige linkshander schakelde 19 slagmensen met drie slag uit! Echter, halverwege de zesde inning keken Southee en zijn ploeg tegen een 2-0 achterstand aan. Blue Bats opende de score in de 1e4. Lukas Schütz begon toen met vier wijd en met één uit bereikte hij het derde honk toen een strikeout voor Braudy De Leon Morel eindigde in een doorgeschoten bal. Toen de laatste het tweede honk stal volgde een foute aangooi en die stelde Schütz in staat te scoren. De bezoekende ploeg verdubbelde de voorsprong in de zesde inning en ook nu werd het punt gescoord door Schütz. Dit keer kreeg hij vier wijd met één uit, stal het tweede honk en scoorde toen Severin Schütz op een foute aangooi het honk bereikte. Indians pakte een punt terug in de 2e6 toen Marcel Jäger begon met een honkslag en scoorde op een one-out single van Joachim Frick. De thuisploeg draaide het duel daarna om in de 2e8. Frick begon toen met vier wijd, stal het tweede honk, schoof op na een wilde worp en scoorde de gelijkmaker op een opofferingsslag van de Amerikaan Chris Squires. Met twee kreeg Marcel Theiner vier wijd, stal het tweede honk en scoorde het leidende punt op een driehonkslag van Michael Jäger. In de 1e9 gooide Southee driemaal drie slag om zijn totaal op te voeren naar 19 en zijn No-Hitter te vieren als winnende werper. Sinds 2017 speelde de werper, bijgenaamd 'Locky', in drie seizoenen voor Perth Heat in de Australian Baseball League.

In het Opening Weekend was Southee ook de winnende werper in Game 2 van een double-header tegen ASAK Athletics Attnang-Puchheim. Toen gooide hij achtmaal drie slag in zeven innings en stond maar drie honkslagen toe. In beide wedstrijden stond Indians met 1-0 achter in de zesde inning, maar draaide het duel om in de eigen zesde slagbeurt. De ploeg scoorde toen viermaal in de eerste wedstrijd en driemaal in de tweede om met respectievelijk 4-1 en 3-1 te winnen.

Doordat er negen teams in de hoogste afdeling uitkomen is er elke ronde één daarvan vrij. Zoals gezegd was Vienna Wanderers vrij in het Opening Weekend. Afgelopen weekeinde had Hard Bulls geen wedstrijden op het programma staan. Deze ploeg opende het seizoen twee weken geleden met een puntendeling tegen Feldkirch Cardinals. Beide wedstrijden werden gespeeld op het thuisveld van Cardinals in Feldkirch, een oude middeleeuwse stad in het uiterste westen van Oostenrijk grenzend aan de buurlanden Zwitserland en Liechtenstein. In de eerste wedstrijd won het bezoekende Bulls met 12-2 en scoorde negen punten in de vijfde tot en met zevende inning in het duel dat zeven innings duurde. Winnende werper Pascal Campregher had tien strikeouts en stond maar twee honkslagen toe in vijf innings. In de tweede wedstrijd stond Cardinals met 5-1 achter na twee innings, maar kwam langszij en won met 13-9.

(21 april)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.