Grand Slam * Stats & News
Updated: 22 september 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Freek Bouw/Phrake Photography)

Catcher Chadwick Tromp overgenomen door Atlanta Braves
English

SAN FRANCISCO, California / SACRAMENTO, California / ATLANTA, Georgia / LAWRENCEVILLE, Georgia (USA) - De Arubaanse catcher Chadwick Tromp zet zijn professionele loopbaan voort bij Atlanta Braves. Op maandag (21 september) werd Tromp door Atlanta via 'waivers' overgenomen, nadat hij op zaterdag was 'designated for assignment' door San Francisco Giants. Nadat hij was opgepikt door Atlanta werd hij ingedeeld bij Gwinnett Stripers, het Triple-A team van de club.

...Chadwick Tromp in actie voor San Francisco Giants...
...tijdens Spring Training...
(© Foto: Freek Bouw/Phrake Photography)
Afgelopen zaterdag werd de 26-jarige Tromp 'designated for assignment' door San Francisco Giants, nadat linkshandige pitcher Alex Wood terugkeerde van de 'i njured list'. Wood stond op deze lijst, nadat hij op 31 augustus positief was getest op COVID-19. Om ruimte te maken voor Wood op het 40-man roster werd Tromp 'designated for assignment' (DFA).

'Designated for assignment' is een contractuele term. Een speler die is 'designated for assignment' wordt onmiddellijk verwijderd van het 40-man-roster van zijn ploeg, waarna het team, binnen zeven dagen na de datum van 'designation', de speler moet terugplaatsen op het 40-man roster, de speler op 'waivers' (ontheffing) plaatsen, de speler ruilen, de speler 'releasen' (ontslaan) of de speler gelijk vanaf het 40-man roster in een Minor League-team plaatsen. Wanneer een team een speler via 'waivers' claimt, moet de nieuwe ploeg het bestaande contract overnemen en moet de spelers ook gelijk op het eigen actieve 40-man Major League-roster worden geplaatst.

Dit seizoen speelde Tromp in 55 wedstrijden voor Sacramento River Cats, het Triple-A team van San Francisco Giants. Hij sloeg .224 (43-uit-192) met twaalf tweehonkslagen en zes homeruns. Tromp scoorder 23 punten en sloeg er 24 binnen.

De catcher werd dit seizoen vier keer opgeroepen naar het Major League-team, de laatste keer eind augustus. Twee van die 'verblijven' duurden slechts twee dagen. Zijn meest recente verblijf in de Major League kwam op 26 augustus toen Tromp werd opgeroepen naar San Francisco Giants toen reguliere catcher Buster Posey geblesseerd was. Dezelfde dag kwam hij kort in actie voor de ploeg, maar de volgende dag keerde hij weer terug naar het Triple-A team. In totaal speelde Tromp dit seizoen in negen Major League-wedstrijden voor San Francisco en sloeg .222 (4-uit-18) met één homerun. Hij scoorde eenmaal en sloeg twee punten binnen.

Vorig jaar maakte Tromp zijn Major League-debuut en speelde toen in 24 wedstrijden voor San Francisco, waarin hij .213 (13-uit-61) sloeg met vier homeruns, 11 gescoorde en 10 binnengeslagen punten.

Bij Gwinnett Stripers is Tromp één van de drie catchers op het huidige roster van de ploeg. De anderen zijn Jeff Mathis en Jonathan Morales. Toen Tromp aan het roster van Gwinnett werd toegevoegd werd Carlos Martinez ingedeeld in het team van Mississippi Braves (Double-A). Eerder in september werd catcher William Contreras opgeroepen van Gwinnett naar het Major League-team van Atlanta nadat Stephen Vogt op de blessurelijst was geplaatst met een blessure aan zijn rechterheup. Bij Atlanta voegde Contreras zich bij reguliere catcher Travis d'Arnaud. Wanneer Tromp zou worden opgeroepen voor het Major League-team wordt hij teamgenoot van Ozzie Albies. De van Curaçao afkomstige tweede honkman speelde in 2016-2017 eveneens voor Gwinnett, voordat hij tijdens het seizoen 2017 werd opgeroepen voor de Majors.

Met Gwinnett gaat Tromp nu spelen in de Triple-A Final Stretch, een nieuwe toevoeging aan het 'postseason' van dit jaar. De Final Stretch is een reeks van tien wedstrijden die in juli opnieuw werden vastgesteld, nadat die waren afgelast aan het begin van seizoen vanwege de maatregelen tegen de coronavirus pandemie (COVID-19). Deze wedstrijden zijn nu toegevoegd na afloop van de reguliere competitie (120 wedstrijden), die afgelopen weekeinde eindigde, en worden gespeeld in een toernooi-opzet dat de naam 'Triple-A Final Stretch' kreeg. In de Final Stretch spelen alle 30 teams vijf thuis- en vijf uitwedstrijden. Na afloop van de reguliere competitie in Triple-A werden de teams met de beste 'records' gekroond tot kampioen van de Triple-A East en Triple-A West, want er is dit seizoen geen Play-Offs of kampioensreeks. De winnaar van de Triple-A Final Stretch wint een prijs die wordt toegekend door Major League Baseball.

Vanaf woensdagavond (22 september) speelt Tromp met Gwinnett Stripers een 5-game series bij Durham Bulls (Tampa Bay Rays), dat kampioen werd in de Triple-A East. Gwinnett eindigde op de zesde plaats met een 68-51 'record'. In de tweede week van de Triple-A Final Stretch speelt Gwinnett een 5-game series thuis tegen Jacksonville Jumbo Shrimp (Miami Marlins).

Chadwick Tromp speelt professioneel sinds 2013. In mei van dat jaar werd hij op 18-jarige leeftijd gecontracteerd door Cincinnati Reds. Sinds het seizoen 2013 speelde de catcher in alle Minor League-afdelingen (Rookie League, Single-A, Double-A, Triple-A) in de Reds-organisatie. Na zeven seizoenen in de Minors te hebben gespeeld voor Cincinnati was Tromp na afloop van het seizoen 2019 Free Agent. In januari 2020 werd hij gecontracteerd door San Francisco Giants en ingedeeld in het Triple-A team. Echter, het gehele Minor League-seizoen 2020 werd afgelast vanwege de coronavirus pandemie. Toen de competitie in de Major League in juli van start ging was Tromp één van de spelers in de zogenoemde Alternate Training Site. Daar bleven Minor League-spelers in training en speelden onderlinge wedstrijden om in vorm te blijven voor het geval ze werden opgeroepen naar het Major League-team. Op 28 juli vorig jaar werd Tromp opgeroepen. De volgende dag maakte hij zijn debuut in de Major League.

In 2016 maakte Tromp zijn debuut in het Nederlands Honkbal Team. Na zijn debuut in een oefenduel tegen Frankrijk speelde Tromp in drie wedstrijden voor Oranje tijdens het Europees Kampioenschap in Hoofddorp. Tijdens het EK speelde hij in zijn eerste duel tegen Rusland en sloeg toen een homerun in zijn eerste slagbeurt.

In 2017 maakte Tromp deel uit van de voor-selectie van het Nederlands Team voor de World Baseball Classic en speelde voor de ploeg tijdens de voorbereidingen in Arizona (USA) en Zuid-Korea. Tromp stond niet op het definitieve roster voor de WBC, maar bleef wel bij de ploeg als een bullpen-catcher. Nederland plaatste zich voor de Halve Finale, die werd gespeeld in Los Angeles (USA). Na afloop van de Tweede Ronde vond er een wissel in de ploeg plaats vanwege een blessure bij korte stop Didi Gregorius. Hij werd op het actieve WBC-roster vervangen door Tromp, maar die kwam niet in actie tijdens de Halve Finale tegen Puerto Rico.

(22 september)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.