Grand Slam * Stats & News
Updated: 24 maart 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Robert Bos & Henk Seppen)

IN MEMORIAM

...Antoine Loock...
(1974 - 2021)
(© Foto: Robert Bos)
International honkbal-scheidsrechter Antoine Loock overleden
English

SÜSTERSEEL, Selfkant, Nordrhein-Westfalen (Duitsland) - De Nederlandse honkbalwereld reageerde geschokt en treurt na het verbijsterende bericht dat Hoofdklasse-umpire Antoine Loock op maandag (22 maart) is overleden op de veel te jonge leeftijd van 46 jaar. Loock stond op de internationale lijst voor het leiden van internationale wedstrijden, maar kon vanwege ziekte vorig jaar niet in actie komen in het ingekorte Hoofdklasse-seizoen.

Antoine Loock werd geboren op 1 juni 1974 in Sittard. Door de jaren heen was Antoine nauw betrokken bij honkbal- en softbalvereniging De Sittard Condors, waar hij zelf ook heeft gehonkbald. Tot en met vorig jaar had hij zitting in het verenigingsbestuur, waarin hij de technische zaken behartigde. Bij deze vereniging maakte Antoine Loock deel uit van een commissie (Projectteam 'Third Base'), die in 2019 werd ingesteld om de financiering en de bouw van een nieuw clubgebouw te coördineren. Antoine's vrouw Marianne is een coach van het Beeball-team van de vereniging.

Vanaf het moment dat Antoine Loock besloot om scheidsrechter te worden toonde hij gelijk vanaf het begin dat hij talent had. Na het leiden van wedstrijden in lagere afdelingen maakte hij in 2013 zijn debuut in de Hoofdklasse, waarin hij in dat seizoen in één wedstrijd actief was. Loock werd daarna vanaf 2014 een reguliere umpire in de hoogste afdeling.

Toen hij promoveerde naar de Hoofdklasse werd Antoine bekend om zijn rustige manier van scheidsrechteren. Maar ook om een andere reden, want hij moest vanaf zijn huis het langste reizen naar de meeste speelvelden voor de wedstijden waarvoor hij was aangesteld. Dat was omdat hij woonde in Süsterseel, een klein dorpje in de Gemeente Selfkant in Duitsland, net over de grens in de buurt van het Limburgse Sittard.

In 2014 was hij één van de umpires die werd aangesteld voor de best-of-five Promotie/Degratie Series tussen DSS en Mampaey The Hawks. Die reeks had alle vijf de wedstrijden nodig en in het beslissende vijfde duel in Dordrecht was Antoine de 3B Umpire met René Ras achter de plaat en Henk van der Linde bij het eerste honk. DSS won de wedstrijd met 8-2 en promoveerde naar de Hoofdklasse.

In 2015 tot en met 2018 was Antoine ook actief bij wedstrijden in de Kampioenspoule, de reeks wedstrijden tussen de vier beste teams die bepaalde welke twee ploegen de Holland Series zouden bereiken.

Een hoogtepunt kwam in 2018 toen hij werd aangesteld voor zijn eerste Holland Series. Hij was toen de 3B Umpire in het openingsduel van de best-of-seven tussen Curaçao Neptunus en L&D Amsterdam Pirates in Rotterdam. In die crew was hij in gezelschap van Edwin Louisa (HP), René Ras (1B) en Stenar van Groningen Schinkel (2B). De laatste was een goede vriend, net als voormalig umpire en huidig Umpire Commissioner Peter Brink, want de drie woonden in dezelfde regio in het zuiden van het land.

Dit zou Antoine's enige Holland Series-wedstrijd blijven. Tijdens het seizoen 2019 moest hij zich vanwege ziekte terugtrekken en was zodoende niet in de gelegenheid als scheidsrechter deel te nemen aan de Play-Offs en Holland Series.

...Antoine als 1B Umpire in de wedstrijd tussen...
...L&D Amsterdam Pirates and Curaçao Neptunus...
...op 21 april 2019 in Amsterdam...
(© Foto: Henk Seppen)
Helaas is Antoine Loock's veelbelovende umpiring loopbaan in de Hoofdklasse, maar ook internationaal abrupt ten einde gekomen. Hij zou in de komende jaren zeker een vaste kracht zijn gebleven in de Hoofdklasse. Sinds zijn debuut in 2013 nam Antoine Loock als umpire deel aan 69 competitie-wedstrijden in de hoogste afdeling.

In 2014 leidde hij wedstrijden in zijn eerste internationale clubtoernooi in eigen land, een toernooi in Den Haag tijdens de oefenperiode. In hiernavolgende jaren nam Loock tot en met 2019 deel aan nog een aantal voorbereidende toernooien.

Doordat Antoine Loock zich ontwikkkelde in een solide umpire, die niet alleen een goede kennis had van de spelregels, maar ook aantoonde wedstrijden goed te kunnen leiden, resulteerde dat in 2017 in weer een hoogtepunt. In dat jaar, slechts drie jaar na zijn debuut in de Hoofdklasse, werd hij op de Internationale Lijst van de KNBSB geplaatst. Hierdoor kwam hij in aanmerking voor aanstellingen van internationale toernooien in Europa.

In 2018 nam Loock deel aan het MLB Umpires Camp in Sant Boi (Spanje). In hetzelfde jaar kreeg Antoine zijn eerste internationale aanstelling, want hij werd aangewezen als één van de umpires voor het Europees Kampioenschap Onder-12 in Boedapest (Hongarije). Zijn kwaliteiten als umpire werden tijdens het evenement onderstreept, want hij kreeg een aanstelling als Home Plate Umpire in de Finale van het toernooi. In dat duel stond hij samen met Georg Veit uit Oostenrijk (1B) en Gabor Erdos uit Groot-Brittannië (3B). Italië won de Finale tegen Tsjechië met een 11-0 shutout.

In 2019 nam Antoine Loock deel aan drie internationale toernooien. Hij was aangesteld voor het European Federations Cup-toernooi in Karlovac (Kroatië) en het Europees Kampioenschap Onder-15 in Nettuno (Italië). In beide toernooien stond hij opnieuw in de Finale. In Kroatië was hij de 1B Umpire in wat een geheel Oostenrijkse Finale was, want daarin stonden Vienna Metrostars en Dornbirn Indians tegenover elkaar. Dornbirn won met 19-1 in deze wedstrijd, waarin Antoine samenstond met Dario Bukovčan (Kroatië) achter de plaat en Tony Jones (Zweden) bij het derde honk. In Italië stond Antoine bij het eerste honk en vormde hij een crew met Oswald Tscharf (Oostenrijk) en Marek Vicar (Tsjechië), die respectievelijk achter de plaat en bij het eerste honk stonden. In de U15-Finale won Duitsland met 10-3 van Italië.

Het derde toernooi vond plaats in eigen land, want voor het eerst was hij ook umpire tijdens het World Port Tournament in Rotterdam. Voor elke umpire is deelname aan één van de twee grote internationale toernooien in Nederland, de andere is de Honkbal Week Haarlem, een hoogtepunt in hun umpire-loopbaan.

Tijdens het World Port Tournament in 2019 was Antoine Loock één van de vier umpires die tijdens het toernooi rouleerden om meer internationale ervaring op te doen, samen met Niek Elshof, André Ficken en Aad Otsen. Zij voegden zich bij de 7-man umpiring crew die was aangesteld voor het toernooi: Stenar van Groningen Schinkel, Peter de Haan, Edwin Louisa, René Ras en Roy van de Wateringen, die gezelschap kregen van twee buitenlandse collega's, Serge Makouchetchev (Frankrijk) en Simone Menicucci (Italië).

Vorig jaar stond Antoine ook weer op het Umpire Roster voor de Hoofdklasse, net als op de Internationale Lijst. Vrijwel zeker zou hij één van de umpires zijn geweest tijdens de Honkbal Week Haarlem, die werd afgelast en uitgesteld naar 2022 vanwege de coronavirus-pandemie. Echter, vanwege zijn ziekte was hij niet in staat als umpire in actie te komen toen het nieuwe en ingekorte Hoofdklasse-seizoen in 2020 van start ging op 23 juli.

...Antoine met collega's Simone Menicucci (Italië),...
...Peter de Haan en Edwin Louisa in 2019 tijdens...
...het World Port Tournament in Rotterdam...
(© Foto: Robert Bos)
Baseball Umpires Commissioner Peter Brink, die in de voorbije jaren nauw samenwerkte met Loock, schreef de volgende tekst:
,,Stop even alle activiteiten.
Laat de muziek voor een moment verstommen.
Alleen de trom van je eigen hartslag kan dit nieuws bevatten.
Antoine heeft jarenlang gevochten en is helaas op 22 maart 2021 overleden, 46 jaar oud.

Antoine was een talentvolle collega die geheel terecht international was.
Helaas heeft hij hiervan nooit ten volle kunnen genieten omdat hij toen al in gevecht was met zijn eigen lichaam.
Wat begon als kleurverschil en onschuldig knobbeltje op zijn rug, heeft de laatste jaren zijn leven bepaald en beëindigd.

Ik zal me Antoine herinneren als een ongelooflijk positief mens, die tijdens de grootste tegenslagen ontzettend veel positiviteit vond.

Wij kunnen niets anders doen dan zijn vrouw Marianne en kinderen Melanie en Ricardo ontzettend veel sterkte wensen gedurende deze bijzonder zware tijd.

Peter Brink,
Commissioner Umpires Honkbal''

Antoine Loock was een gerespecteerde en gewaardeerde umpire. Hij stond er om bekend wedstrijden op een kalme (soms bescheiden) wijze te leiden, maar stond altijd bovenop elke situatie. Op het veld toonde hij altijd dat hij er van genoot een umpire-pak aan te hebben en had er duidelijk plezier in op het veld te staan. Antoine had veel interesse voor de spelregels, iets dat hij onderstreepte door er vaak over te praten voor en na de wedstrijden tijdens de ontvangsten van de wedstrijd-officials.

Antoine zal zeker worden gemist door zijn umpire-collega's, maar ook door de spelers, coaches en official scorers.

De webmaster van Grand Slam * Stats & News condoleert Antoine's vrouw Marianne, dochter Melanie, zoon Ricardo en overige familie en wenst hen veel sterkte met dit enorme verlies.

(24 maart)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.