Grand Slam * Stats & News
Updated: 25 juni 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen)

Nederland verliest thriller tegen Dominicanen in Olympische Qualifier
English

PUEBLA (Mexico) - Het Nederlands Honkbal Team heeft ook de tweede wedstrijd van de WBSC Baseball Final Qualifier in Puebla (Mexico) verloren. Op donderdagavond (24 juni) verloor Oranje met 4-3 in een thriller van de Dominicaanse Republiek, dat het duel pas laat besliste. Op woensdagavond verloor Nederland met 9-3 van Venezuela, dat het evemement op dinsdag was begonnen met een 10-7 nederlaag tegen de Dominicanen.

Nederland keek tegen een 3-0 achterstand aan, maar scoorde tweemaal in de achtste inning en kwam langszij in de negende. De Dominicanen scoorden daarna het winnende punt in de 2e9 op een fout. Met de overwinning van vandaag plaatste de Dominicaanse Republiek zich rechtstreeks voor de allesbeslissende Finale die op zaterdag wordt gespeeld. Nederland en Venezuela ontmoeten elkaar op vrijdag om te bepalen wie de tweede finalist wordt.

De winnaar van het toernooi wordt het zesde en laatste land dat zich plaatst voor de Olympische Spelen die volgende maand worden georganiseerd in Japan.

(23 juni)De wedstrijd tegen de Dominicaanse Republiek was aanvankelijk een 5-inning pitching-duel, want het duel bleef puntloos in de eerste vijf slagbeurten. De Dominicanen sloegen daarna toe met drie punten in de 2e6.

Tom de Blok gooide vijf sterke innings voor Oranje. In deze slagbeurten kreeg de rechtshander zes honklopers, maar slechts één daarvan kwam in scoringspositie.

De eerste drie innings kenden een gelijksoortig verloop.

Met twee uit in de tweede helft van de eerste inning kreeg De Blok een honkslag tegen van Julio Rodríguez, maar sloor af met drie slag voor Juan Francisco.

...Tom de Blok...
(© Foto: Henk Seppen)
In de tweede inning bereikte de tweede Dominicaan het honk met twee uit toen Ramón Torres een honkslag sloeg. Torres speelde in 42 Major League-wedstrijden voor Kansas City Royals in 2017-2018. Opnieuw sloot De Blok af met een strikeout, dit keer voor Roldani Baldwin (Double-A Boston Red Sox).

In de derde, met twee uit, was het voormalig Major Leaguer Melky Cabrera, die het honk bereikte voor de Dominicanen. De 36-jarige veteraan speelde in 15 Major League-seizoenen (2005-2019) voor acht teams. Cabrera, bijgenaamd The Melkman, kwam op het honk nadat zijn grounder verkeerd werd verwerkt door tweede honkman Calten Daal. Voor de derde keer sloot De Blok af met drie slag.

Met één uit in de vierde kreeg Johan Mieses vier wijd. Dit keer maakte de Oranje-verdediging een dubbelspel op een grounder van Diego Goris om een einde te maken aan de slagbeurt.

In de vijfde inning kwamen de Dominicanen voor het eerst in scoringspositie. Ramón Torres begon met een tweehonkslag en schoof op naar het derde honk met één uit op een grounder van Gustavo Núñez. De Blok gooide vervolgens vier wijd op Emilio Bonifacio, maar voor de vierde keer sloot de rechtshander af met een strikeout. Dit keer met een loper op het derde honk.

Nederland stond tegenover Osvaldo Bidó (Double-A Pittsburgh Pirates), die drie nullen op rij kreeg in de eerste inning, maar daarna de eerste Oranje-loper in scoringspositie kreeg in de 1e2. Met één uit sloeg Juremi Profar een tweehonkslag en bereikte het derde honk op een grounder van Calten Daal. Daar strandde hij, want Bidó sloot af met drie slag voor Denzel Richardson.

De Dominicanen maakten een bijzonder dubbelspel in de 1e3. Met één uit kreeg John Polonius vier wijd. Hij werd daarna gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Jiandido Tromp. Maar nadat die het eerste honk had bereikt en na een aanvankelijke poging op het eerste honk een dubbelspel te completeren liep Tromp te ver door en werd bij het tweede honk uitgeschakeld. En dat maakte een einde aan de slagbeurt.

In de vierde inning kwam Nederland weer in scoringspositie. Met twee uit sloeg Ademar Rifaela een honkslag en kreeg Juremi Profar vier wijd, maar de inning eindigde met drie slag voor Calten Daal.

Nederland bereikte opnieuw het honk in de vijfde inning op nieuwe pitcher Marcos Diplán. Denzel Richardson opende met een honkslag, maar hierna sloeg Dashenko Ricardo in een dubbelspel. Volgende slagman John Polonius sloeg een honkslag, maar bleef achter op het eerste honk.

In de 1e6 kwam Nederland in hun vijfde opeenvolgende slagbeurt op het honk. Met één uit kreeg Sharlon Schoop vier wijd, maar Marcos Diplán schakelde de volgende twee slagmensen met drie slag uit.

De Dominicanen sloegen daarna toe met twee uit in de 2e6. Tom de Blok begon met drie slag en kreeg een groudout, maar daarna moest hij een homerun incasseren van Johan Mieses (Double-A Boston Red Sox), wat een einde maakte aan de puntloze stand. Toen volgende slagman Diego Goris een tweehonkslag sloeg kwam Manager Hensley Meulens naar de heuvel voor het maken van een werperswissel. Tom de Blok, die een prima optreden had gehad, werd opgevolgd door Mike Groen, zijn teamgenoot bij L&D Amsterdam Pirates die hiermee zijn interland-debuut maakte in de Nationale Ploeg. Groen gooide vier wijd op Ramón Torres, waarna hij een 2-run double tegen kreeg van Roldani Baldwin. De inning eindigde met een grounder, maar de Dominicanen stonden met 3-0 voor.

...Curt Smith...
...homerun...
(© Foto: Henk Seppen)
In de 1e7 werd Luís Castillo de derde Dominicaanse pitcher. Hij begon met tweemaal drie slag, waarna vier wijd volgde voor Dashenko Ricardo, maar een comeback-grounder eindigde de slagbeurt.

Nadat de Dominicaanse lead-off hitter Emilio Bonifacio na een fout op het honk was gekomen na een fout volgde een lange regen-onderbreking van bijna anderhalf uur. Toen het duel weer werd hervat nam Shairon Martis de Oranje-pitching over van Groen. Er werden ook twee verdedigende wissels toegepast, want Yurendell de Caster verving Juremi Profar op het eerste honk en Dwayne Kemp nam de tweede honk-plek over van Calten Daal. Martis, ook een voormalige Major Leaguer, moest het opnemen tegen Melky Cabrera, die in een dubbelspel sloeg. De rechtshander sloot daarna af met een strikeout.

Martis en Cabrera stonden ook tegenover elkaar in de Major League. Op 16 juni 2009 was Martis de startende werper voor Washington Nationals tegen New York Yankees, waar Cabrera toen speelde. Twaalf jaar geleden sloeg Cabrera driemaal tegenover Martis, twee vangballen en een grounder.

In de 1e8 nam Carlos Ramírez de Dominicaanse pitching over en hij zag Oranje terugkomen in de wedstrijd. Met twee uit kreeg hij een honkslag tegen van Sharlon Schoop, waarna Curt Smith werd ingezet als pinch-hitter voor Ademar Rifaela. Op de derde worp van Ramírez maakte Smith goed contact en sloeg een 2-run homerun! Hierna sloeg Yurendell de Caster een honkslag, wat zorgde voor een volgende werperswissel. Jairo Asencio nam het over en hij kreeg een inning-afsluitende 'force play-grounder' van Dwayne Kemp.

In de 2e8 kreeg Shairon Martis drie nullen op rij.

Nederland kwam langszij in de 1e9 op de 38-jarige Jairo Asencio, die vier seizoenen in de Majors gooide. Hij kreeg een lead-off double tegen van Denzel Richardson, die vervolgens de gelijkmaker scoorde toen Dashenko Ricardo volgde met een honkslag! Even later werd Ricardo gedwongen uitgeschakeld op een grounder van John Polonius. Nadat Jiandido Tromp was uitgevanegn sloot Asencio af met drie slag voor pinch-hitter Randolph Oduber, die sloeg voor Major League-veteraan Roger Bernadina.

Met de stand nu op 3-3 werd Franklin Van Gurp de nieuwe werper voor Oranje in de 2e9 en hij zag de Dominicanen weer terugkomen. Hij kreeg een lead-off single tegen van Ramón Torres en volgde met vier wijd voor Roldani Baldwin. Hierna plaatste Gustavo Núñez een stootslag-honkslag richting Van Gurp. Derde honkman Sharlon Schoop verwerkte de bal, maar maakte daarna een foute aangooi en dat stelde Torres in staat het winnende punt te scoren.


Dominicaanse Republiek - Nederland 4-3
123456789RHE
Nederland000000021-393
Dominicaanse Republiek000003001-480
(nul uit toen het winnende punt werd gescoord in de 2e helft van de 9e inning)
pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Tom de Blok5.262522

Mike Groen0.1 (*)-1111

Shairon Martis21----

Franklin Van Gurp, L (0-1)- (**)-121-

(*) - Groen gooide op één slagman in de zevende inning
(**) - Van Gurp gooide op drie slagmensen in de negende inning

pitchers Dominicaanse Republiekinn.SOBBHRER
Osvaldo Bidó4322--

Marcos Diplán2212--

Luís Castillo, H (1)121---

Carlos Ramírez, H (1)0.2--322

Jairo Asencio, BS (1), W (1-0)1.11-211

Homeruns: Nederland: Curt Smith (1)(8e,2-run,2 uit,op Ramírez); Dominicaanse Republiek: Johan Mieses (2)(6e,solo,2 uit,op De Blok).
Box Score
Play-by-Play
Umpires:
HP-Ruben Ramos (Puerto Rico), 1B-Edgar Huerta (Mexico),
2B-Angel Campos (USA), 3B-Ramiro Alfaro (Colombia).
Clock Operator-Edgar Estivison (Panama).
Official Scorer-Gabriel Almaraz (Mexico).
Play-by-Play Scorer-Luis Matsuo (Mexico).
Technical Commissioners-Frank Marcos (USA), Enrique Burgos (Panama).
Aanvangstijd-17:00 uur.
Speeltijd-2:57 uur.
Locatie-Estadio de Béisbol Hermanos Serdán, Puebla (Mexico).

Game Notes:
Rain-delay van één uur en 21 minuten in de 2e7 met een 3-0 voorsprong voor de Dominicaanse Republiek, nul uit en een loper op het eerste honk.
860e interlandwedstrijd van het Nederlands Honkbal Team.
18e wedstrijd van Nederland tegen de Dominicaanse Republiek.
Weeromstandigheden bij aanvang:
Halfbewolkt, 22° C; windrichting zuid-zuidoost; windsnelheid 13 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 52%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.