Grand Slam * Stats & News
Updated: 26 juni 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Nederland uitgeschakeld voor Olympische Spelen na mercy-rule verlies vs. Venezuela
English

PUEBLA (Mexico) - Het Nederlands Honkbal Team werd op vrijdagavond (25 juni) uitgeschakeld voor de Olympische Spelen na een 10-0 shutout-nederlaag in zeven innings door Venezuela op Dag 4 van de WBSC Baseball Final Qualifier in Puebla (Mexico).

Het evenement begon op dinsdagavond met een 10-7 winst voor de Dominicaanse Republiek tegen Venezuela. De volgende dag verloor Nederland de eerste wedstrijd tegen Venezuela met 9-3. Op donderdag verloor Oranje met 4-3 in een thriller van de Dominicanen.

Vandaag kwam Nederland niet verder dan twee honkslagen tegen Venezuela, dat een rally had van vijf punten in de derde inning en een mercy-rule puntenverschil kreeg in de 2e7 om het duel voortijdig te kunnen afsluiten. De wedstrijd eindigde met een walk-off homerun.

Met de overwinning werd Venezuela de tweede finalist en ontmoet nu de Dominicaanse Republiek in de allesbeslissende Finale op zaterdagmiddag. De winnaar wordt het zesde en laatste land dat zich plaatst voor de Olympische Spelen die volgende maand worden georganiseerd in Japan.

(25 juni)Nederland was kansloos in deze Halve Finale tegen Venezuela. Oranje werd in vier van de zeven innings op rij uitgeschakeld. De ploeg bleef in de eerste vier slagbeurten hitloos en kreeg daarin slechts één honkloper. In het hele duel kreeg Nederland maar vier honklopers, waarvan er twee in scoringspositie kwamen.

Henry Centeno domineerde voor Venezuela en gooide het hele duel. De rechtshander kwam geen moment in de problemen, gooide 97 pitches en schakelde zes slagmensen met drie slag uit. In de eerste wedstrijd op dinsdag gooide Centeno de tweede inning en was toen één van de acht werpers die werd ingezet door Manager José Alguacil.

De 26-jarige Centeno speelt sinds 2011 professioneel. Sinds dat jaar speelde hij zeven seizoenen (2011-2017) in de Rookie League en Single-A. De eerste zes daarvan in de organisatie van Tampa Bay Rays, het laatste seizoen voor Minnesota Twins. Sinds het winterseizoen 2016-2017 gooit Centeno pitches in de Venezuelan Winter League. Dit jaar speelt hij ook in Mexico.

De starter voor Nederland was voormalige Major Leaguer Jair Jurrjens, die dit jaar eveneens in Mexico gooit. De 35-jarige rechtshander gooide in de Majors in (delen van) acht seizoenen (2007-2014) voor Detroit Tigers, Atlanta Braves, Baltimore Orioles en Colorado Rockies en was 50-38 in 130 wedstrijden.

Venezuela opende de score in de tweede helft van de eerste inning. Met één uit sloeg Hernán Pérez een tweehonkslag, stal het derde honk en scoorde op een 2-out single van Alexander Palma.

In de tweede inning kreeg Venezuela de openingsslagman op het honk, maar de Oranje-verdediging maakte daarna een dubbelspel.

De Zuid-Amerikaanse ploeg sloeg vervolgens toe met vijf punten met twee uit in de 2e3. Met één uit kreeg Alexi Amarista vier wijd en met twee uit gooide Jurrjens ook vier wijd op Danry Vasquez. Hierna leverden Alexander Palma en Luis Sardińas beiden puntscorende honkslagen af. Dat bracht veteraan Robinson Chirinos in het slagperk. De 37-jarige catcher speelde negen seizoenen (2011, 2013-2020) in de Major League. Na te hebben gedebuteerd bij Tampa Bay Rays (2011) speelde hij zes seizoenen voor Texas Rangers. Hierna kwam hij uit voor Houston Astros (2019), maar in 2020 keerde hij terug naar Texas, dat hem tijdens het seizoen ruilde naar New York Mets. In februari van dit jaar tekende Chirinos een Minor League-contract bij New York Yankees. In Spring Training liep hij een gebroken pols op na te zijn geraakt door een worp. Tot nu toe dit seizoen speelde Chirinos in twaalf wedstrijden voor het Triple-A team van New York. Met twee lopers op de honken maakte Chirinos goed contact op een worp van Jurrjens en sloeg een 3-run homerun.

Nadat Chirinos had gehomerd nam Lars Huijer de Nederlandse pitching over. Hij sloot af met een strikeout en voegde daarna drie sterke innings toe. De rechtshander kreeg drie nullen op rij in de vierde. Hierna kreeg hij een lead-off single tegen in de vijfde, maar werd vervolgens gesteund met een dubbelspel. Huijer kreeg weer drie nullen op rij in de zesde.

De Nederlandse aanval werd op rij uitgeschakeld in de eerste twee innings. In de 1e3 opende John Polonius met vier wijd. Met twee uit schoof hij op na een wilde worp, maar hij strandde op het tweede honk.

Nadat de ploeg weer op rij was uitgeschakeld in de vierde kwam de volgende (en laatste) loper in scoringspositie in de vijfde. Lead-off hitter Yurendell de Caster werd geraakt door een worp en met één uit sloeg John Polonius een comeback infield-hit, wat de eerste Oranje-honkslag was. De inning eindigde toen volgende slagman Sicnarf Loopstok in een dubbelspel sloeg.

Met één uit in de zesde inning tekende Roger Bernadina voor de tweede Nederlandse honkslag. Hij bleef achter op het eerste honk.

Nadat Nederland wederom op rij was uitgegaan in de 1e7 bereikte Venezuela even later het mercy-rule puntenverschil met nul uit. In de 2e7 nam Kevin Kelly de Oranje-pitching over. Hij kreeg een lead-off single tegen van Gorkys Hernández, waarna Engelb Vielma volgde met een homerun. Toen Kelly vier wijd gooide op volgende slagman Alexi Amarista volgde een nieuwe werperswissel. Juan Carlos Sulbaran nam het over, maar op zijn derde worp sloeg Hernán Pérez een walk-off, 2-run homerun!


Venezuela - Nederland 10-0 (7 inn.)
123456789RHE
Nederland0000000 -021
Venezuela1050004 -1090
(nul uit toen een verschil van 10 punten werd bereikt in de 2e helft van de 7e inning)
pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Jair Jurrjens, L (0-1)2.2-2566

Lars Huijer3.12-1--

Kevin Kelly- (*)-1233

Juan Carlos Sulbaran- (**)--111

(*) - Kelly gooide op drie slagmensen in de zevende inning
(**) - Sulbaran gooide op één slagman in de zevende inning

pitcher Venezuelainn.SOBBHRER
Henry Centeno, W (1-0)7612--

Homeruns: Venezuela: Robinson Chirinos (1)(3e,3-run,2 uit,op Jurrjens), Engelb Vielma (1)(7e,2-run,0 uit,op Kelly), Hernán Pérez (2)(7e,2-run,0 uit,op Sulbaran).
Box Score
Play-by-Play
Umpires:
HP-Edgar Huerta (Mexico), 1B-Angel Campos (USA),
2B-Ramiro Alfaro (Colombia), 3B-Edgar Estivison (Panama).
Clock Operator-Ruben Ramos (Puerto Rico).
Official Scorer-Luis Matsuo (Mexico).
Play-by-Play Scorer-Gabriel Almaraz (Mexico).
Technical Commissioners-Frank Marcos (USA), Enrique Burgos (Panama).
Aanvangstijd-17:00 uur.
Speeltijd-2:22 uur.
Locatie-Estadio de Béisbol Hermanos Serdán, Puebla (Mexico) (veld Pericos de Puebla).

Game Notes:
861e interlandwedstrijd van het Nederlands Honkbal Team.
19e wedstrijd van Nederland tegen Venezuela.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Bewolkt, 21° C; windrichting oost; windsnelheid 23 kmu; windkracht 1 Bft; luchtvochtigheid 59%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.