Grand Slam * Stats & News
Updated: 25 juli 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Nederland wint Brons op Europees Kampioenschap Under-15; Finale gestaakt door regen
English

BRNO (TsjechiŽ) / TRNAVA (Slowakije) - Nederland kwam terug van een achterstand en won met 5-3 van ItaliŽ om het Brons te winnen op de slotdag van de 28e editie van het Europees Kampioenschap Under-15 in de Tsjechische stad Brno. Twee jaar geleden, in Nettuno (ItaliŽ) eindigde Nederland eveneens op de derde plaats. Titelverdediger Duitsland werd dit keer vijfde.

De Finale tussen gastland TsjechiŽ en Frankrijk werd halverwege de vijfde inning onderbroken wegens hevige regen en bliksem met een 4-4 stand. Na ongeveer 40 minuten werd het duel definitief gestaakt. De Technische Commissie maakte toen bekend dat TsjechiŽ was uitgeroepen tot winnaar van het toernooi op basis van het totaal aantal overwinningen tijdens het toernooi (CEB Competitions Rules). De Tsjechische ploeg won driemaal, Frankrijk won twee van hun drie gespeelde wedstrijden. Met het winnen van de Europese titel plaatste TsjechiŽ voor het Wereldkampioenschap Under-15 van volgend jaar. Dit is de vierde titel voor de Tsjechen en de eerste sinds 2016.

In de voorronde speelde Nederland in Poule B, waarin de wedstrijden werden gespeeld in Trnava. De ploeg opende het Europees Kampioenschap op woensdag (21 juli) met een ruime 15-0 shutout-winst tegen Oostenrijk in een 4-inning wedstrijd. Kimi Verkruijssen en Tristan Kuijer, die beiden twee innings op de heuvel stonden, gooiden een combined No-Hitter.

Op donderdag boekte Oranje weer een een grote overwinning (15-1) tegen Slowakije in een 5-inning wedstrijd. De ploeg kwam tot dertien honkslagen, waaronder drie van Tyrell Mercado Reyes, die ook driemaal scoorde. In dit duel stond de Oranje-pitching slechts ťťn honkslag toe.

Op vrijdag sloot Nederland de voorronde af met een ruime 12-2 nederlaag in zes innings tegen ItaliŽ, dat viermaal scoorde in de eerste en vijfde inning.

Na afloop van de voorronde reisde Nederland naar Brno waar de ploeg de volgende wedstrijden speelde in het weekeinde. Op zaterdag leed Nederland opnieuw een grote, mercy-rule nederlaag in de Halve Finale tegen TsjechiŽ, dat met 10-0 won in 4½ inning. Er waren slechts twee Oranje-honkslagen in dit duel.

In de Bronzen Wedstrijd op zondagmiddag stond Nederland opnieuw tegenover ItaliŽ, dat hun Halve Finale tegen Frankrijk met 9-7 had verloren. En dit keer nam Oranje revanche voor de eerdere ruime nederlaag tegen de Italianen, die onder leiding stond van oud-international Roberto De Franceschi.

Nederland, met voormalig Oranje- en Hoofdklasse-pitcher Eelco Jansen als Manager, opende de score met twee punten in de tweede helft van de eerste inning. Amarensio Franka begon met een honkslag, waarna Mauricio Montenegro Espinoza werd geraakt door een worp. Nadat de twee waren opgeschoven via een double-steal scoorde Franka het eerste punt op een opofferingsslag van Tyrell Mercado Reyes. Hierna schoof Montenegro op naar het derde honk na een honkslag van Junairo Ostiana, waarna hij scoorde op een honkslag van Moos van Genderen.

ItaliŽ werd in de eerste twee innings puntloos gehouden door starter Tobias Imming, maar scoorde daarna driemaal in de 1e3. Giacomo De Donno begon met vier wijd, waarna Franceso Gallo met ťťn uit een tweehonkslag sloeg. De twee scoorden na een honkslag van Lorenzo Barbona en een grounder van Edoardo Cornelli, zodat de stand op 2-2 kwam. Met Barbona (die het tweede honk had gestolen) op het derde honk kreeg Mattia Bernardis vier wijd. Hierna volgde een belangrijk moment. Op de eerste worp van Imming naar volgende slagman Giacomo Taschin riep de Slowaakse Field Umpire MojmŪr Jankovič onmiddellijk schijn af. Hierdoor kregen de twee lopers recht op het volgende honk, zodat Barbona scoorde en ItaliŽ een 3-2 voorsprong nam. ItaliŽ kreeg weer lopers 'op de hoeken' toen Taschin een honkslag sloeg en dat leidde tot een werperswissel. Thijs Helms nam het over. Hij begon met vier wijd, maar kreeg daarna een inning-afsluitende grounder.

Oranje kwam onmiddellijk langszij in de 2e3, maar verzuimde meerdere punten te scoren. Tyrell Mercado Reyes begon met vier wijd (en stal het tweede honk), waarna pinch-hitter D'mani Boedhoe ook een vrije loop kreeg. Na een double-steal en met ťťn uit scoorde Mercado de gelijkmaker op een velderskeus-grounder van Jamie Beerman. Hij sloeg de bal richting eerste honk en geprobeerd werd Mercado van scoren af te houden, maar hij gleed veilig over de thuisplaat. Even later stal Boedhoe het derde honk, waarna de honken vol raakten na vier wijd voor Jorrit Patist. Er volgde een werperswissel, maar de drie lopers bleven achter, want een binnenhoog en strikeout sloten de slagbeurt af.

Vanaf de vierde inning hield Oranje-pitcher Thijs Helms de Italianen puntloos. Hij gooide driemaal drie slag in de vierde inning, waarvan twee met een loper op het eerste honk. Nederland hernam de leiding in de 2e4. Amarensio Franka begon met een honkslag en volgende slagman Mauricio Montenegro Espinoza plaatste een stootslag. Een foute aangooi richting eerste honk eindigde in fout gebied in het rechtsveld en dat stelde Franka in staat tot scoren te komen. Montenegro, die een stootslag-honkslag op zijn naam kreeg, schoof op de foute aangooi op naar het tweede honk, maar bleef achter.

ItaliŽ kreeg een kans langszij te komen in de 1e5. Edoardo Cornelli begon met een tweehonkslag en rende door om er een driehonkslag van te maken. Er volgde een slechte aangooi over het derde honk, maar de Oranje-verdediging had geluk, want de bal sprong terug van de omheining en werd opgepakt door Thijs Helms. Hij kreeg de bal vervolgens op tijd bij derde honkman Keegan Pieternella, die een prima play maakte en de slidende Cornelli uittikte.

...Thijs Helms (winning pitcher)...
...Amarensio Franka (4 hits, save)...
In de 2e5 voegde Nederland een 'insurance run' toe. Lead-off hitter Jamie Beerman bereikte het honk na een fout en stal het tweede honk. Jorrit Patist kreeg hierna vier wijd en een werperswissel volgde. Beerman en Patist schoven op na een wilde worp. Beerman scoorde evan later op een opofferingsslag van Keegan Pieternella. Na de vangbal probeerde Patist op te schuiven naar het derde honk, maar werd daar uitgeschakeld en dat completeerde een dubbelspel.

ItaliŽ werd op rij uitgeschakeld in de zesde inning. Met twee uit in de zevende (wat de laatste inning was) kreeg Lorenzo Barbona vier wijd. Amarensio Franka werd ingezet als nieuwe werper en hij kreeg een vangbal die een einde maakte aan de inning en de wedstrijd.

Hierdoor kreeg Franka een save op zijn naam. Hij tekende ook voor vier van de zeven Oranje-honkslagen in dit duel.

's Avonds in de Finale stond Frankrijk met 1-0 achter na twee innings tegen TsjechiŽ, maar kwam tot een rally van vier punten in de 1e3. Hoewel Frankrijk een prima wedstrijd speelde wist de ploeg de voorsprong niet vast te houden. De Tsjechische ploeg bracht de achterstand terug naar 4-3 door tweemaal te scoren in de 2e3 en kwam langszij in de vierde. In de 1e5 begon het te regenen. Na afloop van die slagbeurt werd de regen niet alleen heviger, er volgde ook veel bliksem. De wedstrijd werd onderbroken en na een lange delay van zo'n 40 minuten werd duidelijk dat het veld niet meer bespeelbaar zou worden. Zodoende werd het duel definitief gestaakt. Besloten werd toen de Europese titel toe te wijzen aan de Tsjechen op basis van het totaal aantal overwinningen in het hele toernooi.

Het roster van Nederland zag er als volgt uit:
Pitchers: Tijn Fredrikze, Tobias Imming, Tristan Kuijer, Joris Meinsma, Leandro Salazar Mata, Tim Scholte, Kimi Verkruijssen.
Catchers: Moos van Genderen (+OF), Jorrit Patist (+IF), Keegan Pieternella (+IF), Lorenzo Willem (+IF).
Infielders: Jayden van Atten, Jamie Beerman (+OF), D'mani Boedhoe (+OF), Amarensio Franka, Mauricio Montenegro Espinoza, Junairo Ostiana (+OF), Otis Ward (+OF).
Outfielders: Thijs Helms (+P), Tyrell Mercado Reyes.

Coaching-staf: Eelco Jansen (Manager), Tjerk Smeets (Bench Coach), Jesse Aussems (1B Coach), Marvin Bleij (3B Coach), Kaj Timmermans (Pitching Coach, tot en met vrijdag).

Er waren geen Nederlandse Umpires in dit toernooi, maar de Technische Commissie stond onder leiding van Paul Bokern.

(25 juli)

Eindstand:
1. TsjechiŽ, 2. Frankrijk, 3. Nederland, 4. ItaliŽ, 5. Duitsland, 6. Slowakije, 7. Oostenrijk.
(TsjechiŽ Europees kampioen en geplaatst voor het WK Under-15 van 2022; Oostenrijk degradeert).

Individuele Prijzen:
Meest Waardevolle Speler: Filip Kubicek (TsjechiŽ).
Beste Slagman: Florent Riep (Frankrijk).
Beste Pitcher (ERA): Jan Kozel (TsjechiŽ).


Nederland - ItaliŽ 5-3
1234567RHE
ItaliŽ0030000-362
Nederland201110X-570
pitchers ItaliŽinn.SOBBHRER
Giacomo Taschin2.123433

Riccardo Mazzanti, L (0-1)1.2 (*)11221

Luca Magnani21-1--

(*) - Mazzanti gooide op twee slagmensen in de zesde inning

pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Tobias Imming2.2-2433

Thijs Helms, W (2-0)4422--

Amarensio Franka, SV (1)0.1-----

Box Score
Play-by-Play
Umpires: HP-Franck Benasseur (Frankrijk), 1B-MojmŪr Jankovič (Slowakije).
Official Scorer-Romana KuckovŠ (TsjechiŽ).
Play-by-Play Scorer-Alois SečkŠr (TsjechiŽ).
Technical Commissioner-TomŠš Adamec (TsjechiŽ).
Aanvangstijd-15:00 uur.
Speeltijd-2:37 uur.
Locatie-Městskż Baseballovż Stadiůn, Brno-jih-KomŠrov (TsjechiŽ) (complex Draci Brno).

Game Notes:
Bronzen Medaille-wedstrijd Europees Kampioenschap Honkbal Under-15.
Nederland wint het Brons, ItaliŽ eindigt op de vierde plaats.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Bewolkt, 25° C; windrichting zuidoost; windsnelheid 8 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 67%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.