Grand Slam * Stats & News
Updated: 28 februari 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Las Tunas boekt shutout-zege in hervatting laatste Cubaanse Kwartfinale
English

CAMAGÜEY (Cuba) - Leñadores de Las Tunas won op zondagmiddag (28 februari) met 3-0 van Avispas de Santiago de Cuba in Game 2 van de best-of-five Kwartfinale van de 60e editie van de Cubaanse Serie Nacional de Béisbol. De wedstrijd werd 33 dagen later gespeeld, nadat de reeks eind januari werd onderbroken. Met het resultaat van vandaag is de reeks nu in balans, 1-1. Game 3 wordt op dinsdag gespeeld.

Santiago de Cuba opende de series met een 7-4 winst op 26 januari, maar daarna werd de reeks stil gelegd. Nadat tests waren afgenomen waren er verschillende positieve gevallen van het coronavirus (COVID-19) in het team van Santiago de Cuba. In verschillende berichten werd gesproken over mogelijk 20 gevallen, terwijl er ook een paar waren in het team van Las Tunas. Volgens de gezondheidsprotocollen en -procedures moesten alle betrokkenen in geïsoleerde quarantaine verblijven en werden nieuwe tests uitgevoerd. Een week geleden werd bekend gemaakt dat de reeks vandaag (zondag) weer zou worden hervat. De afgelopen dagen trainden beide teams op hun eigen veld, waarna werd afgereisd naar Camagüey waar deze Kwartfinale in zijn geheel wordt gespeeld in Estadio Cándido González. Beide teams en alle betrokken verblijven allemaal samen in hetzelfde hotel in een 'bubble'.

Drie dagen na afloop van deze reeks blijft de winnende ploeg in Camagüey om het op te nemen tegen regerend kampioen Cocodrilos de Matanzas in de best-of-seven Halve Finale. Matanzas plaatste zich voor de Halve Finale na het completeren van een 3-0 'sweep' op dinsdag 16 februari tegen Elefantes de Cienfuegos.

De winnaar van de Halve Finale ontmoet vervolgens Alazanes de Granma in de best-of-seven Kampioensfinale. Op zaterdag (27 februari) won Granma met 13-3 in acht innings tegen Vegueros de Pinar del Río om de andere Halve Finale met 4-2 te winnen en zich te plaatsen voor de Finale. Echter, Granma moet nu zeker twee weken wachten om erachter te komen wie het zal ontmoeten in de Finale.Santiago de Cuba vs. Las Tunas

Santiago de Cuba kreeg als eerste een loper in scoringspositie. In de tweede helft van de eerste inning sloeg Yoelkis Guibert Steven een honkslag met één uit en bereikte het tweede honk na een doorgeschoten bal, maar bleef achter.

Las Tunas opende daarna de score met een onverdiend punt in de tweede slagbeurt op starter Alberto Bicet Labrada. Lead-off hitter Yosvani Alarcón Tardio kwam op het honk na een fout. Met één uit schoof hij op naar het derde honk op een honkslag van zijn broer Yordanis Alarcón Tardio, waarna hij scoorde op een wilde worp. De tweede Alarcón strandde later op het derde honk.

Santiago the Cuba kreeg ook een honkloper in de tweede en derde inning op starter Carlos Juan Viera Alvarez. Maar in de tweede werd de loper uitgeschakeld in een dubbelspel en in de derde bleef hij achter op het eerste honk. De ploeg werd op rij uitgeschakeld in de vierde, waarna de derde honkslag werd genoteerd in de 2e5. Osday Silva Hernández opende met een honkslag, maar bleef achter op het tweede honk.

Santiago-starter Bicet had eveneens geen problemen nadat hij het punt had moeten toestaan in de tweede inning. Hij schakelde drie slagmensen op rij uit in de 1e3. In de vierde begon de rechtshander met drie slag voor Danel Castro Moñagorry en Yosvani Alarcón Tardio. Hierna kreeg hij een honkslag tegen van Rafael Viñales Alvarez, maar die ging gedwongen uit. In de vijfde moest hij een lead-off single toestaan van Andrés De La Cruz Matos, maar ook die werd even later gedwongen uitgeschakeld.

...Danel Castro in actie voor Cuba in 2010 tijdens...
...de Haarlemse Honkbal Week in Haarlem (Nederland)...
(© Foto: Henk Seppen)
Castro en Alarcón zijn de veteranen in de Las Tunas-ploeg. De 44-jarige Castro is de designated hitter van het team en is een voormalige infielder met een hele lange loopbaan, want hij speelt momenteel in zijn 27e seizoen van de Serie Nacional. Casto, die in de Cubaanse top-competitie debuteerde in het seizoen 1993-1994, heeft ook een lange carrière in de Cubaanse Nationale Ploeg. Hij won het Goud op het Wereldkampioenschap van 1998 in Italië en in 2003 in Cuba en maakte deel uit van de Zilveren ploeg van de Olympische Spelen van 2000 in Sydney (Australië). In 2010 nam Castro deel aan de Haarlemse Honkbal Week in Haarlem. De 36-jarige catcher Yosvani Alarcón nam met de Cubaanse Nationale Ploeg eveneens deel aan verschillende internationale evenementen, waaronder de World Baseball Classic 2017, de Premier12 in 2015, het Wereldkampioenschap 2011 en de Intercontinental Cup in 2010.

Las Tunas kwam dicht bij hun tweede punt in de 1e6. Met één uit kreeg de ploeg de honken vol. Danel Castro Moñagorry kreeg vier wijd, Yosvani Alarcón Tardio sloeg een honkslag en Rafael Viñales Alvarez kreeg eveneens een vrije loop, maar een dubbelspel eindigde de slagbeurt.

Nadat Santiago de Cuba op rij was uitgeschakeld in hun zesde scoorde Las Tunas even later alsnog hun tweede punt. Met één uit in de 1e7 homerde Denis Peña Rivero op Bicet, die werd afgelost na zeven innings te hebben gegooid. Yoandri Montero Luna nam het over in de achtste en schakelde spelers op rij uit.

Las Tunas-pitcher Viera domineerde. In de eerste zeven innings kreeg de rechtshander maar vier honklopers, waarvan er twee het tweede honk bereikten. Vanaf de derde inning schakelde hij 13 van de volgende 14 slagmensen uit. Sinds de vijfde inning schakelde hij negen opeenvolgende slagmensen uit en gooide driemaal drie slag in de zevende. Santiago de Cuba kreeg hierna hun eerste honkloper sinds de vijfde toen Dennis Ala Beltrán de achtste beurt opende met een tweehonkslag. Maar ook hij kwam niet verder dan het tweede honk.

In de 1e9 voegde Las Tunas een 'insurance run' toe. Met twee uit sloeg Andrés De La Cruz Matos een tweehonkslag en scoorde op een hiernavolgende honkslag van Denis Peña Rivero om er een 3-0 stand van te maken.

In de 2e9 schakelde Carlos Juan Viera Alvarez de eerste twee slagmensen uit en dat eindigde zijn middag op de heuvel. Na 8 2/3 sterke puntloze innings te hebben gegooid werd Yoalkis Cruz Rondón ingezet om het duel af te sluiten. Maar hij werd begroet met een honkslag van Adriel Labrada Marén. De rechtshander gooide vervolgens twee opeenvolgende wilde worp (de eerste was een swingende strike, de tweede was een wijdbal), zodat Labrada als eesrte Santiago-speler het derde honk bereikte. Cruz gooide de eerste in de grond voor de catcher, waarna de tweede niet eens in de buurt van de plaat kwam en geheel uit de richting was. Cruz had blijkbaar last van een polsblessure en Las Tunas-Manager Pablo Alberto Civil Espinosa greep onmiddellijk in. Met een 1-1 count op slagman Ariel Enrique Benavides Rouseaux nam Yudier Rodríguez León het over. Hij schakelde Benavides met drie slag uit om een einde te maken aan de wedstrijd en een save op zijn naam te krijgen.

(28 februari)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.