Grand Slam * Stats & News
Updated: 28 augustus 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen & FIBS)

Nederland verovert Europese Under-23 titel
English

VERONA / SAN MARTINO BUON ALBERGO (ItaliŽ) - Het Nederelands Under-23 Team heeft de titel verovert op de derde editie van het Europees Under-23 Kampioenschap na winst van de Finale tegen Duitsland met 7-3 op zaterdagavond (28 augustus). ItaliŽ eindigde op de derde plaats na een 8-1 overwinning tegen Groot-BrittanniŽ. Titelverdediger TsjechiŽ eindigde op de vijfde plek.

De hoofdlocatie van het evenement bevond zich in de historische Italiaanse stad Verona. Deze stad staat ondermeer bekend om de Arena di Verona, een Romeins amfitheater, dat werd voltooid in het jaar 30 na Chr. De Arena is nog altijd in gebruikt en is beroemd om de grootschalige operavoorstellingen. Wedstrijden werden ook gespeeld in het nabij gelegen San Martino Buon Albergo. De wedstrijden tijdens het Europees Kampioenschap duurden zeven innings, tenzij een mercy-rule puntenverschil was bereikt of een verlenging nodig was.

Dit is de tweede Europese Under-23 titel voor Nederland. In 2017 won de ploeg de allereerste editie in deze leeftijdscategorie toen het toernooi werd georganiseerd in drie landen (Oostenrijk, Slowakije, TsjechiŽ). Destijds won Nederland met 10-9 van TsjechiŽ in tien innings.

Twee jaar geleden, in Praag (TsjechiŽ), speelde Nederland een teleurstellend Europees Kampioenschap en eindigde toen op een gedeelde vijfde plaats. De Tsjechen stonden toen tegenover Duitsland in de Finale en wonnen met 4-1.

Volgende maand neemt Nederland ook deel aan het Wereldkampioenschap Under-23, dat op 23 september begint en zal plaatsvinden in Mexico. De World Cup stond op het programma voor vorig jaar, maar werd naar dit jaar uitgesteld vanwege de coronavirus pandemie (COVID-19). Vanwege het uitstel mogen spelers van 24 jaar ook deelnemen. Aanvankelijk was Nederland niet geplaatst voor het WK, want alleen de twee finalisten van het EK 2019 kwalificeerden zich. Echter, in recente weken trokken China, Japan, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika zich terug van deelname. Kort voor aanvang van het Europees Kampioenschap in ItaliŽ ontvingen Nederland, Colombia, de Dominicaanse Republiek en Panama een uitnodiging om in hun plaats deel te nemen. In Mexico opent Oranje het evenement in Groep B, waarin de wedstrijden worden gespeeld in Hermosillo. In de Voorronde ontmoet Nederland Colombia, Nicaragua, Panama, Venezuela en Zuid-Korea. Groep A bestaat uit Chinese Taipei, Cuba, de Dominicaanse Republiek, Duitsland, TsjechiŽ en gastheer Mexico, dat ook de titelverdediger is. De wedstrijden in deze poule worden gespeeld in Ciudad Obregon.

...Het Nederlands Team viert de winst van de Europese titel...
(© Foto: FIBS)
Nederland opende het Europees Kampioenschap op dinsdag met een ruime 17-2 winst in zes innings tegen BelgiŽ. In dat duel scoorde Nederland driemaal in de derde inning, maar BelgiŽ kwam langszij in de eigen derde slagbeurt. Oranje hernam de leiding in de vijfde inning door viermaal te scoren, waarna een rally van nog eens tien punten volgde in de zesde inning. De ploeg kwam tot elf honkslagen, waaronder drie van Julian Rip en Max Kops. De laatste sloeg een 3-run homerun en had zes binnegeslagen punten.

Op woensdag won Nederland met 10-1 van Duitsland. Dit keer stond de ploeg kort met 1-0 achter halverwege de eerste inning, maar kwam langszij in de eigen eerste inning. Nederland voegde twee punten toe in zowel de derde als de vierde inning, gevolgd door nog eens vijf in de vijfde. Er waren twaalf Oranje-honkslagen, waaronder weer drie van Julian Rip, die ook drie punten scoorde. Delano Selassa sloeg vier punten binnen.

Nederland sloot de Voorronde op donderdag af met een 10-0 shutout-winst in zes innings tegen OekraÔne. De ploeg stond slechts met 2-0 voor na vier innings, maar kwam vervolgens tot weer een ruime rally door zevenmaal te scoren in de vijfde slagbeurt. Nederland sloeg elf honkslagen, waaronder een 3-run homerun van Yurdion Martie. Koen Postelmans stond het hele duel op de heuvel en gooide een 6-inning 4-hitter.

In de Halve Finale op vrijdag had Nederland ook een productieve rally tegen Groot-BrittanniŽ. De Britse ploeg opende de score met twee punten in de eerste helft van de eerste inning, waarna Nederland antwoordde met vier punten en er twee aan toevoegde in de tweede slagbeurt. Groot-BrittanniŽ verkleinde de achterstand naar 6-4 in de derde, maar Nederland kwam daarna tot een rally van zes punten in de vierde om een beslissende voorsprong te nemen. Nederland had twaalf honkslagen en voor de derde keer in vier wedstrijden liet Julian Rip er drie noteren (twee doubles). Hij scoorde ook driemaal. Delano Selassa en Tyriq Kemp sloegen beiden drie punten binnen.

In de andere Halve Finale op vrijdag won Duitsland nipt met 1-0 van ItaliŽ. Het enige punt in het duel werd gescoord in de eerste helft van de zevende inning. Met ťťn uit kregen Yannic Walther en Marco Cardoso beiden vier wijd. Na een werperswissel leverde Simon Baumgardt een puntscorende honkslag af. Voor Duitsland was dit de enige keer in de wedstrijd dat het een loper in scoringspositie kreeg. ItaliŽ liet een loper in scoringspositie achter in de eerste inning op starter Simon Bšumer, die tienmaal drie slag gooide. Met een 1-0 achterstand kregen de Italianen een loper op het derde honk met twee uit in de 2e7, maar een grounder eindigde het duel. De Nederlandse Umpire Roy van de Wateringen stond in dit duel achter de plaat.

...Sidney de Jong als Hitting Coach en Steve Janssen...
...als Manager in 2016 tijdens het Europees...
...Kampioenschap in Hoofddorp...
(© Foto: Henk Seppen)
Duitsland stond onder leiding van voormalig Nederlands Team Manager Steve Janssen. Sinds 2019 heeft de Belg de leiding bij zowel de Nationale Ploeg als het Under-23 Team van Duitsland. In de Finale stond hij tegenover Sidney de Jong, die de Manager is van het Nederlandse Under-23 Team. In 2014, 2015, 2016 en 2017 maakte De Jong deel uit van de coaching-staf van Janssen bij het Nederlands Team. Evert-Jan 't Hoen, die Janssen opvolgde als Manager van Oranje, was tijdens dit toernooi De Jong's Bench Coach.

In de Finale verzuimden Nederland en Duitsland allebei tot scoren te komen in de eerste inning. Voor Nederland opende Julian Rip de wedstrijd met vier wijd. De Duitse starter Marcel Giraud volgde met drie slag voor Max Kops, maar daarna ook met vier wijd voor Delano Selassa. Met twee lopers op de honken kwam de Duitse rechtshander ook tot drie slag op Tommy van de Sanden en Sheadion Jamanika om de slagbeurt af te sluiten.

Duitsland kreeg de honken vol met ťťn uit in hun eerste slagbeurt op Oranje-starter Jayden Gonesh. De rechtshander kreeg een lead-off single tegen van Marco Cardoso. Korte stop Tommy van de Sanden maakte daarna een fout op een hiernavolgende force play-grounder van Simon Baumgardt. Gonesh volgde met drie slag, maar hierna maakte Van de Sanden opnieuw een fout, dit keer op een grounder van Simon Bšumer, wat de derde nul had kunnen zijn. In plaats daarvan had Duitsland nu de honken vol met slechts ťťn uit. Oranje kwam ongeschonden uit deze dreiging, want Van de Sanden begon hierna een inning-afsluitend dubbelspel op een grounder van Lou Helmig, de kleinzoon van de Duitse heuvel-legende Claus Helmig.

Nederland opende de score met twee punten in de 1e2. Met ťťn uit kreeg Tyriq Kemp vier wijd en sloeg Dave Janssen een honkslag. Met twee uit nam Joe Cedano de Leon de pitching over, maar hij werd begroet met een 2-run triple van Julian Rip.

Nadat Duitsland de achterstand had gehalveerd in hun tweede inning nam Nederland meer afstand met een 3-run rally in de 1e3. Delano Selassa begon met een honkslag en Tommy van de Sanden kreeg vier wijd, wat weer tot een werperswissel leidde. Samuel Steigert nam het over, maar zijn eerste pitch was een wilde worp, zodat de lopers opschoven naar het tweede en derde honk. Met ťťn uit scoorde Selassa op een opofferingsslag van Yurdion Martie, waarna Van de Sanden scoorde na een tweehonkslag van Tyriq Kemp. Na vier wijd voor volgende slagman Dave Janssen werd Daniel Mendelsohn de vierde Duitse werper. Hij kreeg een RBI-single tegen van Jeandro Tromp en dat verhoogde de stand naar 5-1.

In de 2e3 kreeg de Nederlandse starter Jayden Gonesh twee snelle nullen, maar raakte daarna een slagman en werd opgevolgd door Raf Cocu, die afsloot met een strikeout.

Nederland voegde weer een punt toe in de 1e4 via een opofferingsslag van Yurdion Martie.

In de 2e4 had Raf Cocu twee lopers op de honken (vier wijd, geraakt werper) met ťťn uit, maar sloot daarna af met nog eens twee strikeouts.

...Julian Rip, Aaron de Groot & Jeandro Tromp...
...Beste Slagman, Pitcher & MVP...
Jasper Elfrink werd de derde Oranje-werper in de 2e5 en hij kreeg drie nullen op rij (twee strikeouts). Maar in de zesde kreeg Elfrink twee punten tegen. Lou Helmig begon met een honkslag en met ťťn uit kreeg David Dinski vier wijd. Beiden schoven op na een wilde worp. En met twee uit scoorden ze allebei na een honkslag van Yannic Walther. Volgende slagman Marco Cardoso sloeg een line drive, maar die werd onschadelijk gemaakt door Sheadion Jamanika, die een fraaie vangbal maakte.

In de 1e7 scoorde Nederland het zevende punt. Met ťťn uit raakten de honken vol toen Tyriq Kemp en Dave Janssen beiden vier wijd kregen en Jeandro Tromp een honkslag sloeg. De laatste werd gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Julian Rip, maar hierdoor kon Kemp ook tot scoren te komen.

In de 2e7 sloot Kevin Bakker de wedstrijd af. Hij gooide vier wijd op de lead-off hitter, waarna hij een honkslag tegen kreeg, maar hij volgde met een strikeout. De twee lopers schoven op na een grounder, waarna Bakker afsloot met een strikeout.

Naast het winnen van de Europese titel ging ook de drie persoonlijke prijzen allemaal naar Nederland. Julian Rip was de Beste Slagman met een .600 slaggemiddelde, Aaron de Groot was de Beste Pitcher en Jeandro Tromp de Meest Waardevolle Speler. Rip voerde de Nederlandse ploeg aan met slaggemiddelde, gescoorde punten (11), honkslagen (12), tweehonkslagen (3), driehonkslagen (3), totaal honken (21) en slugging percentage (1.050) en was derde met binnengeslagen punten (7).

Het roster van het Nederlands Team zag er als volgt uit:
Pitchers: Kevin Bakker, Raf Cocu, Jasper Elfrink, Jayden Gonesh, Gio de Graauw, Aaron de Groot, Naut Kragt, Koen Postelmans, Scott Prins.
Catchers: Dave Janssen, Yurdion Martie.
Infielders: Sheadion Jamanika, Tyriq Kemp, Delano Selassa, Tommy van de Sanden, Diamond Silberie.
Outfielders: Ruendrick Piternella, Julian Rip, Jeandro Tromp.

Coaching-staf: Sidney de Jong (Manager), Evert-Jan 't Hoen (Bench Coach), Jeroen Sluijter (3B Coach), Robin van Doornspeek (Pitching Coach).
Begeleiding: Quintijn van der Roest (Fysiotherapeut), Tjerk Smeets (Delegatie-leider).

(28 augustus)

Eindstand:
1. Nederland, 2. Duitsland, 3. ItaliŽ, 4. Groot-BrittanniŽ, 5. TsjechiŽ, 6. Frankrijk, 7. BelgiŽ, 8. OekraÔne.


Duitsland - Nederland 3-7
1234567RHE
Nederland0231001-782
Duitsland0100020-351
pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Jayden Gonesh2.232211

Raf Cocu, W (1-0)1.131---

Jasper Elfrink241222

Kevin Bakker1211--

(Cocu winnende werper op basis van Regel 9.17 b)

pitchers Duitslandinn.SOBBHRER
Marcel Giraud, L (0-1)1.143122

Joe Cedano de Leon0.2 (*)11222

Samuel Steigert0.2-1111

Daniel Mendelsohn4.124421

(*) - Cedano de Leon gooide op twee slagmensen in de derde inning

Box Score
Play-by-Play
Umpires: HP-Christian Zannoni (ItaliŽ), 1B-Luis Josť Salazar (ItaliŽ),
2B-Vladimir Richter (TsjechiŽ), 3B-Stťphane Giraud (Frankrijk).
Official Scorers-Paolo Gasparini (ItaliŽ), Silvio Da Giau (ItaliŽ).
Play-by-Play Scorer-Stefano Burlini (ItaliŽ).
Technical Commissioner-Alessandra Soprani (ItaliŽ).
Aanvangstijd-20:30 uur.
Speeltijd-3:13 uur.
Locatie-Stadio Baseball, Centro Sportivo Mario Gavagnin-Sinibaldo Nocini, Verona (ItaliŽ) (stadion Baseball Team Verona).

Game Notes:
Finale Europees Under-23 Kampioenschap Honkbal.
Nederland wint de Europese titel, Duitsland wint het Zilver.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Onbewolkt, 22° C; windrichting oost; windsnelheid 3 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 51%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.