Grand Slam * Stats & News
Updated: 30 april 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Twins Oosterhout boekt overtuigende openingswinst tegen HCAW
English

BUSSUM - Twins Oosterhout opende het seizoen 2021 op vrijdagavond (30 april) met een overtuigende 8-3 winst tegen HCAW. Twins sloeg toe in de tweede inning met een 4-run rally om een snelle en beslissende voorsprong te nemen in de wedstrijd die na acht innings werd afgesloten vanwege de curfew-regel.

De wedstrijd stond oorspronkelijk op de agenda voor donderdagavond, maar was toen één van de drie wedstrijden die werd afgelast wegens de weersomstandigheden. Op donderdag regende het soms stevig tot in het begin van de middag in verschillende delen van het land. Vanaf 15:00 uur werden wedstrijden in Amsterdam, Bussum en Amersfoort afgelast en opnieuw vastgesteld voor vanavond. In de enige wedstrijd die donderdag gespeeld kon worden kwam Curaçao Neptunus tot een 8-0 shutout tegen Silicon Storks.

De tweede wedstrijd van de 3-game series wordt op zaterdag in Oosterhout gespeeld vanaf 14:00 uur. Game 3 wordt op zondag gespeeld in Bussum om 14:00 uur.

Het seizoen 2021 zou aanvankelijk beginnen op donderdag 8 april, maar de start werd uitgesteld naar vandaag, vanwege de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus (COVID-19).

Het seizoen 2021 is het 100e in de hoogste Nederlandse honkbal-afdeling sinds in 1922 een eerste kleine competitie werd gespeeld. Destijds veroverde Quick Amsterdam de eerste Kampioenstitel. De ploeg die dit jaar de titel pakt is de 99e landskampioen. Vorig jaar, na een ingekort seizoen, stond Amsterdam Pirates met 2-0 voor in de Holland Series tegen Curaçao Neptunus. Vanwege nieuwe en strengere maatregelen tegen het coronavirus eindigde de best-of-seven daarna abrupt en werd niet meer hervat. Besloten werd dat er in 2020 geen kampioen zou zijn. Zodoende is Amsterdam Pirates nog steeds de regerend landskampioen na het veroveren van de titel in 2019 toen de ploeg ook tegenover Neptunus stond in de Holland Series. Pirates werd toen de eerste ploeg in de historie die de laatste vier wedstrijden won na de eerste drie te hebben verloren.

(30 april)De 8-3 nederlaag van vandaag is iets dat HCAW zeker niet zal hebben verwacht om het seizoen mee te beginnen. Vooral met hun nieuwe heuveltroef Lars Huijer als startende pitcher. Maar Twins Oosterhout sloeg toe met een 4-run rally in de 1e2 om een snelle voorsprong te nemen. Vanaf dat moment hield de ploeg de voorsprong vast en had ook nog een productieve vijfde beurt, waarin driemaal werd gescoord.

Na op rij te zijn uitgeschakeld in de eerste inning had Twins een succesvolle tweede slagbeurt, want de eerste zeven slagmensen bereikten de honken. De honken raakten snel vol. Shurman Marlin en Ruendrick Piternella begonnen met honkslagen en Luuk Visser werd geraakt door een worp. Hierna raakte Lars Huijer ook Jarreau Martina met een pitch en dat bezorgde de Oosterhoutse ploeg het eerste punt. Diamond Silberie volgde met een puntscorende honkslag en toen die werd gevolgd door een outfield-fout kon nogmaals worden gescoord. Een velderskeus-grounder van Jerzy van Gool leverde geen uit op, maar stelde wel Martina in staat het vierde punt in deze beurt te scoren. Twins kreeg de honken vol toen ook een grounder van volgende slagman Rayshelon Carolina geen uit tot gevolg had. Met nog altijd nul uit schakelde Huijer de volgende twee slagmensen met drie slag uit en een line drive van Shurman Marlin werd gevangen, maar HCAW stond met 4-0 voor.

HCAW kreeg twee punten terug in de derde en vierde inning (beide onverdiend) op starter Koen Postelmans. In de derde bereikte lead-off hitter Christopher Ge het honk op een fout en scoorde later op een opofferingsslag van Rodney Daal. En in de vierde was het Jules Cremer die opende en via een fout op het honk kwam. Hij scoorde op een honkslag van Ge, maar HCAW liet drie lopers achter.

In de 1e5 voegde Twins drie punten toe. Opnieuw kreeg de ploeg de honken snel vol. Shurman Marlin begon met een honkslag, Ruendrick Piternella kreeg vier wijd en Luuk Visser kwam op het honk toen Huijer een fout maakte op zijn opofferingsstootslag. De eerste twee lopers scoorden daarna op een honkslag van Jarreau Martina. Nadat Visser op de plaat was uitgeschakeld bij een poging te scoren op een infield-grounder kreeg Twins de honken weer vol. Jasper Elfrink nam daarna de HCAW-pitching over, maar gooide een wilde worp die Martina in staat stelde het volgende punt te scoren.

HCAW slaagde er in weer een punt te scoren in zesde op reliever Tyson Qualas. Met één uit kreeg de Amerikaan een honkslag tegen van Berend Ruben en na drie slag voor de volgende slagman kreeg hij de honken vol na een geraakt werper en een vrije loop. Ruben scoorde daarna op een honkslag van Rodney Daal. Met de honken nog altijd vol werd de Japanse rechtshander Shunta Oba de nieuwe pitcher. Hij kreeg een inning-afsluitende vangbal en kreeg uiteindelijk de winst op zijn naam.


HCAW - Twins Oosterhout 3-8 (8 inn.)
123456789RHE
Twins Oosterhout04003001 -863
HCAW00110100 -383
(Westrijd afgesloten na acht complete innings vanwege de 22:30 uur curfew-regel)
pitchers Twins Oosterhoutinn.SOBBHRER
Koen Postelmans44242-

Tyson Quolas1.232211

Shunta Oba, W (1-0)2.12-2--

(Oba winnende werper op basis van Regel 9.17 b)

pitchers HCAWinn.SOBBHRER
Lars Huijer, L (0-1)4.253676

Jasper Elfrink3.133-11

Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Rudsel Schoobaar, 1B-Aad Otsen, 3B-André Ficken.
Official Scorer-Stefan Slinger.
Play-by-Play Scorer-Rob Schuurman.
Public Address Announcer-Huub Baaij.
Scoreboard Operator-Nico van de Luitgaren.
Aanvangstijd-19:45 uur.
Speeltijd-2:53 uur.
Locatie-Rob Hoffmann Vallei, Sportpark Zanderijweg, Bussum.

Game Notes:
Opening Night 2021 Season.
Wedstrijd begon 15 minuten later, omdat het testen van de spelers langer duurde dan gepland.
Wedstrijd afgesloten na acht complete innings, vanwege de 22:30 curfew-regel.
Tyson Quolas, Shunta Oba (beiden Twins Oosterhout) en Justin Bus (HCAW) debuteren in de Hoofdklasse.
Shane Gnade (Pitching Coach HCAW) debuteert als coach in de Hoofdklasse.
Wedstrijd was oorspronkelijk vastgesteld voor donderdag 29 april, maar werd toen in de middag afgelast wegens regen en veldcondities en opnieuw vastgesteld voor vanavond.
Weersomstandigheden op geplande aanvangstijd (19:30 uur):
Zwaarbewolkt, 8° C; windrichting noord-noordwest; windsnelheid 13 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 83%.
Weersomstandigheden bij aanvang (19:45 uur):
Zwaarbewolkt, 8° C; windrichting noord-noordwest; windsnelheid 11 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 86%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.