Grand Slam * Stats & News
Updated: 1 februari 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Serie del Caribe van start in México
English

MAZATLÁN (México) - Op zondag (31 januari) speelden zes teams hun eerste wedstrijd van de 63e editie van de jaarlijkse Serie del Caribe, die dit jaar wordt georganiseerd in de Mexicaanse stad Mazatlán. In de voorbije dagen plaatsten vijf van de teams zich voor deelname door winst van de Kampioensfinales van de professionele competities in hun respectievelijke land.

Águilas Cibaeñas (Dominicaanse Republiek), Criollos de Caguas (Puerto Rico), Caimanes de Barranquilla (Colombia), Caribes de Anzoátegui (Venezuela) en Tomateros de Culiacán (México) veroverden allemaal de titel om zich te kwalificeren.

Het zesde team in het toernooi is de vertegenwoordiger van Panama. Vanwege de coronavirus-maatregelen werd het gehele seizoen van de Winter League in Panama geschrapt. Zodoende was er geen kampioen om de Béisbol Profesional de Panama (Probeis) te vertegenwoordigen. Vorig jaar werd de titel voor het eerst gewonnen door Astronautas de Chiriquí, dat dit seizoen als Astronautas de Los Santos één van de vier teams in de league zou zijn. Voor de Serie del Caribe werd Federales de Chiriquí, de verliezer van de Kampioensfinale van het 2019-2020 seizoen, geselecteerd om Panama te vertegenwoordigen. Het team is samengesteld uit spelers uit de vier teams die in de league uitkomen.

Alle teams spelen tot en met donderdag tegen elkaar. Op vrijdag speelt de top-vier de Halve Finales. De twee winnaars ontmoeten elkaar in de Finale op zaterdag. Vorig jaar won de Dominicaanse kampioen Toros del Este de Serie del Caribe, die toen werd gespeeld in San Juan (Puerto Rico).

Op zondag werden de eerste drie wedstrijden gespeeld in Estadio Teodoro Mariscal, het thuis-stadion van Venados de Mazatlán. Toeschouwers mogen de wedstrijden bijwonen, maar vanwege de corona-maatregelen zal slechts 40% van het stadion worden gebruikt door bezoekers. De capaciteit van het stadion in Mazatlán is 16.000. De toeschouwers moeten gezichtsmaskers dragen en een afstand van anderhalve meter aanhouden.

(31 januari)Caribes de Anzoátegui (Venezuela) vs. Federales de Chiriquí (Panama)

In de openingswedstrijd boekte Panama een 'come-from-behind' 6-3 winst tegen Venezuela. De ploeg stond na vijf innings met 3-2 achter, maar kwam daarna tot een rally van vier punten in de 1e6. Manager van de Panamese ploeg is voormalig Cubaans international Alfonso Urquiola. Caribes heeft eveneens een Cubaanse Manager, Mike Álvarez.

Federales kwam tot 14 honkslagen (alle spelers minimaal één), waaronder drie van Allen Córdoba Herlis Rodríguez tekende voor drie van de 12 honkslagen van Caribes.

Venezuela opende score in de tweede helft van de eerste inning op een honkslag van Danry Vásquez. Panama kwam langszij in de tweede, dankzij een tweehonkslag van Héctor Gómez.

De Venezolaanse ploeg hernam de leiding in de 2e3 toen Herlis Rodríguez opende met een homerun. Opnieuw bracht Panama de stand in balans, dit keer op een 2-out single van Jonathan Araúz in de vierde. Vorig jaar maakte Araúz zijn debuut in de Major League als speler van Boston Red Sox.

Venezuela nam voor de derde keer een voorsprong in de vijfde toen Jesús Sucre een homerun sloeg met één uit. Sucre speelde in de Major League in 2013-2019 voor drie teams.

Maar voor de derde keer maakte Panama de achterstand ongedaan en besliste het duel met een 4-run rally in de 1e6. Voormalig Major Leaguer Héctor Gómez begon met een tweehonkslag op David Martínez, die hierna werd vervangen door Mayckol Guaipe. Die kreeg een RBI-single tegen Carlos Quiroz en dat bracht de gelijkmaker over de plaat. Quiroz werd later op het derde honk uitgeschakeld bij een poging op te schuiven op een grounder van Rodrigo Vigil. Met twee uit scoorde Vigil op een honkslag van Jonathan Araúz, die daarna zelf scoorde op een hiernavolgende tweehonkslag van Jesús López. Andrés E. Pérez nam vervolgens de pitching over, maar het scoren was nog niet afgelopen. Eerst bereikte López het derde honk op een honkslag van Allen Córdoba, die in 2017 in de Majors speelde voor San Diego Padres. Even later scoorde López toen volgende slagman Willy García ook een honkslag sloeg en dat verhoogde de stand naar 6-3. García speelde eveneens in de Majors in 2017, maar hij deed het voor Chicago White Sox.Águilas Cibaeñas (Dominicaanse Republiek) vs. Criollos de Caguas (Puerto Rico)

In de tweede wedstrijd op zondag won de Dominicaanse kampioen met 5-1 van de Puerto Ricaanse kampioen. De Dominicanen, die het duel vroeg beslisten, kwamen tot zeven honkslagen en zagen midvelder Juan Lagares alle punten binnen slaan. De Puerto Ricaanse ploeg kwam niet verder dan vier honkslagen op vier werpers. De Dominicaanse startende en winnende werper Carlos Martínez had zeven strikeouts in 5 2/3 inning.

Criollos opende de sore in de eerste helft van de eerste inning. De Amerikaan Jarren Duran begon met een honkslag, stal het tweede honk met één uit, schoof op na een grounder en scoorde op een honkslag van José Miranda. Maar dat bleef het enige punt voor Criollos.

In de 2e3 draaide Águilas het duel om. Met één uit kreeg Jonathan Villar vier wijd en sloeg Major League-veteraan Melky Cabrera een honkslag. Zij scoorden toen Juan Lagares hierna volgde met een homerun.

In de vierde sloeg Lagares ook de volgende twee punten binnen. Met twee uit sloeg Villar een honkslag, maar leek te worden uitgeschakeld op wat een 'force play-grounder' zou moeten worden van Cabrera. Echter, Villar kreeg het tweede honk toegewezen vanwege hinderen door de tweede honkman. Even later scoorden beiden op een honkslag van Lagares om er een 5-1 stand van te maken. Lagares speelt sinds 2013 in de Major League voor New York Mets.Caimanes de Barranquilla (Colombia) vs. Tomateros de Culiacán (México)

De eerste speeldag eindigde met een overtuigende 10-2 winst van het gastteam uit México tegen de kampioen uit Colombia. Tomateros sloeg tien honkslagen. Caimanes had er zeven en stond met 2-1 voor na vier innings, maar de Mexicanen kwamen daarna tot een rally van zes punten in de vijfde slagbeurt.

Beide teams scoorden eenmaal in de eerste inning. México op een honkslag van Jesús Castillo Montaño, Colombia op een honkslag van Dilson Herrera. In de vierde inning nam Caimanes een 2-1 voorsprong, dankzij een opofferingsslag van Carlos Martínez.

Maar in de 1e5 draaide het duel om toen Tomateros zesmaal scoorde. José Alejandro Cardona begon met een honkslag, waarna José Guadelupe Chávez werd geraakt door een worp. Nadat Cardona bij een steelpoging was uitgeschakeld op het derde honk kreeg Sebastián Elizalde Ramos vier wijd. Luis De Ávila nam de vervolgens de pitching over van de Amerikaanse starter David Holmberg, maar kreeg een 2-run double tegen van Joey Meneses, die de Mexicanen op een 3-2 voorsprong zette. De honken kwamen daarna vol te staan toen De Ávila vier wijd gooide op Jesús Castillo en Isaac Paredes. Er volgde weer een werperswissel. Julio Vivas werd ingezet, maar die zag twee lopers scoreen, want hij gooide vier wijd op de volgende twee slagmensen Víctor Mendoza en Alexis Wilson Delgado. Vivas volgde met een strikeout, maar werd daarna afgelost door Ronald Ramírez, die werd begroet met een 2-run single van José Cardona.

In de 1e9 voegde Tomateros nog eens drie punten toe op een 3-run homerun van Jesús 'Jesse' Castillo.

De dag voordat het toernooi van start ging speelden Cardona en Paredes voor Naranjeros de Hermosillo, dat toen de zevende wedstrijd verloor van de Kampioensreeks tegen Tomateros. Zij werden voor de Serie del Caribe toegevoegd aan het roster van Tomateros.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.