Grand Slam * Stats & News
Updated: 1 juni 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

WBSC Baseball Americas Qualifier van start in Florida; No-Hitter Canada
English

PORT ST. LUCIE / WEST PALM BEACH, Florida (USA) - De eerste wedstrijden van de WBSC Baseball Americas Qualifier zijn gespeeld op maandag (31 mei) op twee locaties in Florida (USA). Drie werpers van Canada gooiden een No-Hitter tegen Colombia!

Dit is het eerste internationale honkbal-toernooi sinds de Premier12 in 2019. Vorig jaar werden alle internationale honkbal-toernooien afgelast vanwege de coronavirus (COVID-19) pandemie. De Americas Qualier zou aanvankelijk worden gespeeld in maart vorig jaar in Arizona (USA), maar was één van de eerste evenementen die kwam te vervallen. De winnaar van dat evenement wordt de vijfde deelnemer aan de Olympische Spelen. De teams die op de tweede en derde plaats eindigen gaan naar de Baseball de Final Qualifier, die onlangs werd verplaatst van Taiwan naar Mexico. Dat evenement begint op 22 juni.

Acht landen nemen deel aan de Americas Qualifier in Florida. De Dominicaanse Republiek, Nicaragua, Puerto Rico en de USA spelen in Groep A. De landen in Groep B zijn Canada, Colombia, Cuba en Venezuela.

De wedstrijden van de Americas Qualifier worden gespeeld in Clover Park in Port St. Lucie en het FITTEAM Ballpark of the Palm Beaches in West Palm Beach, allebei Major League Spring Training-locaties. New York Mets bereidt zich op het nieuwe seizoen voor in Port St. Lucie. Houston Astros en Washington Nationals delen het complex in West Palm Beach.

Vlak voor het begin van het evenement maakten een aantal teams nog wat roster-wijzigingen. USA-Manager Mike Scioscia bracht zijn roster terug van 28 naar 26 spelers en liet pitcher Clayton Andrews en catcher Matt Wieters (beiden voormalige Major Leaguers) afvallen. Cuba voegde twee spelers toe die momenteel uitkomen in de Mexican League, catcher Lisbàn Correa Sanchez en powerhitting outfielder Yadir Drake Dominguez. Venezuela moest ook een wijziging maken, want korte stop José Rondón werd op zaterdag opgeroepen vanuit Triple-A naar het Major League-team van St. Louis Cardinals.

De Dominicaanse Republiek opende het evenement in Port St. Lucie met een 5-2 winst tegen Puerto Rico. Voor aanvang van de wedstrijd gooide voormalig Major League-catcher en Hall of Famer Iván 'Pudge' Rodríguez de ceremoniële eerste bal.

De Dominicanen scoorden het eerste punt in de tweede helft van de eerste inning op een honkslag van Juan Francisco, maar Puerto Rico antwoordde met twee punten in de tweede slagbeurt toen Ruben Castro een 2-run homerun sloeg. Die voorsprong was ook van korte duur, want de Dominicanen kwamen langszij in de derde, dankzij een tweehonkslag van Diego Goris. De thuisploeg brak daarna de 2-2 stand in de zesde inning door tweemaal te scoren. De ploeg hernam de leiding toen Luís Liberato homerde met één uit. Hierna sloeg Gustavo Núñez een driehonkslag en scoorde op een tweehonkslag van Emilio Bonifacio. De Dominicaanse Republiek voegde nog een punt toe in de zevende na een honkslag van Núñez, die 3-uit-3 was.

...Alfredo Despaigne raakte geblesseerd...
...Op de foto speelt hij voor Cuba tijdens de...
...World Baseball Classic 2017...
(© Foto: Henk Seppen)
In West Palm Beach won Venezuela nipt met 6-5 van Cuba in een thriller. De ploeg nam een snelle voorsprong in de eerste inning op starter Lazaro Blanco. Hernán Pérez opende met een honkslag en Juniel Querecuto kreeg vier wijd met één uit. Beiden scoorden met twee uit toen Carlos Pérez homerde. Venezuela voegde een belangrijk vierde punt toe in de derde inning op een honkslag van Pérez. Cuba kwam vanaf de vierde inning terug en verkleinde de achterstand naar 4-3. In de vierde scoorde Cuba tweemaal op een homerun van Erisbel Arruebarruena. In de volgende slagbeurt werd weer een punt gescoord op een tweehonkslag van Yadir Orestes Mujica Diaz. Venezuela voegde daarna 'insurance runs' toe in de zesde en achtste inning, beide via homeruns. In de zesde begon Hernán Pérez met een homerun. En in de achtste homerde Robinson David Chirinos Gonzalez met twee uit om de stand op 6-3 te brengen.

Dit waren inderdaad 'insurance runs', want de spanning steeg in de 2e9. Met één uit sloeg pinch-hitter José Guillermo Aviles Difurno een honkslag, waarna volgende slagman Lisbàn Correa Sanchez homerde op reliever Andrés Machado, wat de achterstand terugbracht naar 6-5. Zoals gezegd werd Correa pas op het laatste moment toegevoegd aan het Cubaanse roster. Hierna nam Gabriel Moya de Venezolaanse pitching over en hij kreeg een grounder. Er volgde een nieuwe werperswissel, want Moisés Gómez werd ingezet en werd Venezuela's zevende werper. Hij gooide vier wijd op Yordanis Samon en dat bracht de ervaren powerhitter Alfredo Despaigne in het slagperk. De 34-jarige Despaigne, die professioneel speelt in Japan voor Fukuoka SoftBank Hawks, liep een blessure aan zijn linkerschouder op toen hij met een 2-wijd-1-slag een harde swing maakte en moest het duel verlaten. Met een 2-2 count nam Rafael Viñales Alvarez de slagbeurt over als pinch-hitter. Met een full count sloeg Viñales een foutbal, waarna hij een grounder sloeg naar tweede honkman Ali Castillo, die Samon gedwongen uitschakelde om een einde te maken aan de wedstrijd en de minimale voorsprong veilig te stellen. Voor Venezuela was dit de eerste overwinning tegen Cuba in een mondiaal toernooi sinds het Wereldkampioenschap van 1953, dat toen werd georganiseerd in Venezuela.

's Avonds werden de volgende twee wedstrijden gespeeld.

In West Palm Beach kwam Canada tot een 7-0 shutout tegen Colombia en drie werpers gooiden een Combined No-Hitter. Canada opende de score in de eerste inning met twee punten op een grounder van Eric Wood en een honkslag van Daniel Pinero. De ploeg nam meer afstand met een 4-run rally in de tweede slagbeurt. Met de honken vol leverde Jacob Robson een baseclearing triple af, waarna hij zelf scoorde op een honkslag van Connor Panas. In de zevende inning homerde Eric Wood met één uit om de stand op te voeren naar 7-0.

Colombia bereikte aanvankelijk alleen het honk in de eerste helft van de eerste inning. De Canadese starter Andrew Albers raakte Jeter Deion Downs Mitchell met een worp met één uit, maar hij werd gedwongen uitgeschakeld op een grounder van volgende slagman Jordan David Díaz Sandoval. De laatste strandde op het eerste honk, want een grounder beëindigde de slagbeurt.

Hierna schakelde de Canadese pitching alle Colombiaanse slagmensen uit in de volgende zeven innings! Albers kwam tot zevenmaal drie slag in de zeven innings die hij gooide. Twee relievers completeerden hierna de No-Hitter. Brendan McGuigan schakelde twee van de drie slagmensen die hij tegenover zich kreeg met drie slag uit in de achtste. Ben Onyshko gooide daarna de negende inning. Met één uit gooide hij vier wijd op Brayan Buelvas Durango. Hij werd Colombia's eerste honkloper sinds de eerste inning nadat 23 opeenvolgende slagmensen waren uitgeschakeld. Na zijn vrije loop liep Buelvas door naar het tweede honk om de eerste Colombiaanse loper in scoringspositie te worden. Hij bereikte daarna het derde honk toen een grounder van Derwin Dix Pomare Martínez eindigde in een foute aangooi. Maar hierna volgde Onyshko met drie slag, waarna een grounder een einde maakte aan de wedstrijd en de No-Hitter intact bleef!

In Port St. Lucie, won de USA met 7-1 van Nicaragua. De Amerikaanse ploeg kreeg de eerste twee slagmensen op de honken in de eerste helft van de eerste inning en zij scoorden respectievelijk op een opofferingsslag van Todd Frazier en een honkslag van Eric Filia. Frazier speelde in de Major League sinds 2011 voor zes teams, inclusief 13 wedstrijden dit seizoen voor Pittsburgh Pirates. Hij werd een Free Agent op 13 mei. Nicaragua halveerde de achterstand in de tweede inning, maar had een kans meer tot scoren te komen. De ploeg kreeg de honken vol met nul uit. Met één uit scoorde de voorste loper op een 'force play-grounder', maar hierna (na te zijn opgeschoven naar het derde honk) kwam de tweede loper in een rundown en werd uitgeschakeld wat een einde aan de slagbeurt maakte.

De USA nam wat meer afstand in de 1e4 toen Mark Kolozscary opende met een homerun. Een ander punt werd toegevoegd in de zesde op een honkslag van Eric Filia. De Amerikanen beslisten het duel met een 3-run rally in de 1e9. Het eerste punt werd gescoord op een honkslag van Luke Williams (Triple-A Philadelphia Phillies), de volgende twee op een honkslag van Jarren Duran (Triple-A Boston Red Sox).

Op 20 mei maakte de World Baseball Softball Confederation (WBSC) bekend dat de WBSC Baseball Final Qualifier was verplaatst van Taiwan naar Mexico, vanwege nieuwe beperkingen die in Taiwan zijn opgelegd vanwege een toename van gevallen van het coronavirus (COVID-19). Dit toernooi is het laatste Olympisch Kwalificatie Toernooi voor de Olympisch Spelen die in juli/augustus in Japan zullen plaatsvinden. De winnaar van dit evenement wordt de zesde en laatste ploeg die zich plaatst voor het Olympisch honkbal-toernooi.

De Baseball Final Qualifier stond aanvankelijk op de agenda voor 1 t/m 5 april vorig jaar in Taiwan, maar werd toen in maart verplaatst naar juni vanwege de coronavirus-pandemie. Op dat moment stonden de Olympische Spelen nog op het programma voor juli. Een paar weken later werd bekend gemaakt dat de Olympische Spelen waren uitgesteld naar dit jaar en zodoende werd ook de Baseball Final Qualifier geschrapt van het programma van vorig jaar. Het toernooi werd uitgesteld naar dit jaar en werd vastgesteld voor 16 t/m 20 juni in Taichung en Douliu in Taiwan, waar ook vorig jaar zou zijn gespeeld.

Op 28 mei bevestigde de WBSC dat de nieuwe date voor het evenement 22-26 juni zijn en dat de wedstrijden worden gespeeld in Puebla in het Estadio de Béisbol Hermanos Serdán, het thuis-stadion van Pericos de Puebla uit de Mexican League. 20 en 21 juni zijn vastgesteld als trainingsdagen. Australië, Chinese Taipei en Nederland hebben zich al geplaatst voor de Baseball Final Qualifier.

Vier landen hebben zich tot nu toe geplaatst voor het Olympisch Honkbal Toernooi, namelijk het organiserende Japan, Israël, Mexico en Zuid-Korea.

Op 28 mei maakte de WBSC bekend ''dat de groeps-indelingen van de openingsronde van het komende uit zes teams bestaande Tokyo 2020 Olympisch Honkbal toernooi zullen worden gebaseerd op de World Baseball Softball Confederation (WBSC) Baseball World Rankings per 28 juni 2021 - één maand voor aanvang van de Tokyo 2020 Olympic Games''. In Groep A zal het hoogst geplaatste team in het toernooi uitkomen, samen met de nummers vier en vijf op de ranglijst. Het tweede hoogste team speelt in Groep B met de nummer drie en het laagst geplaatste team.

(31 mei)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.