Grand Slam * Stats & News
Updated: 5 augustus 2022
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2022
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2022 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen)

Didi Gregorius 'released' door Philadelphia Phillies
English

PHILADELPHIA, Pennsylvania (USA) - Didi Gregorius is 'released', oftewel ontslagen, door Philadelphia Phillies, zo maakte de Major League-club op donderdagmiddag (4 augustus) bekend. De 32-jarige Gregorius speelde sinds 2020 voor de club na vijf seizoenen te hebben gespeeld voor New York Yankees.

...Didi Gregorius tijdens de World Baseball Classic 2017...
(© Foto: Henk Seppen)
Gregorius werd geboren in Amsterdam, waar hij opgroeide, want zijn vader Didi Gregorius Sr. speelde daar in de Hoofdklasse voor Amsterdam Pirates. Tijdens verschillende wedstrijden was Gregorius Junior bat-boy, net zoals zijn broer Johnny. Op zesjarige leeftijd verhuisde de Gregorius-familie naar Curaçao, waar de twee broers verder opgroeiden.

Didi Gregorius werd profhonkballer en maakte in 2012 zijn debuut in de Major League toen hij in acht wedstrijden in actie kwam voor Cincinnati Reds. Na het seizoen 2012 werd de korte stop door Cincinnati geruild naar Arizona Diamondbacks. Daar werd hij een basisspeler en nam deel aan 103 wedstrijden tijdens het seizoen 2013. In 2014 speelde Gregorius in 80 wedstrijden voor D-Backs, waarna hij in het off-season werd geruild naar New York Yankees.

Bij New York Yankees werd Gregorius de opvolger van de bekende korte stop Derek Jeter, die in 2014 was gestopt na 20 seizoenen voor de ploeg te hebben gespeeld. Na een langzame start in 2015 deed Gregorius het uitstekend als korte stop voor New York, zowel verdedigend als aanvallend. Met zijn knuppel zorgde hij voor prestaties die geen enkele andere korte stop realiseerde in de historie van de Yankees. Hij werd een populaire speler bij de fans van de Yankees, maar ook binnen de ploeg.

In zijn eerste seizoen in 'Yankee-pinstripes' speelde Gregorius in 155 wedstrijden en sloeg .265 met 56 binnengeslagen punten en negen homeruns. In de daaropvolgende drie seizoenen werden zijn prestaties beter en beter en kwam hij elk seizoen tot persoonlijke hoogtepunten. Hij sloeg .276, .287 en .268 in 2016, 2017 en 2018. Zijn gescoorde punten in deze seizoenen steeg van 68 naar 73 naar 89. In deze drie seizoenen waren zijn RBI-totalen 70, 87 en 86, terwijl zijn homerun-totalen groeiden van 20 naar 25 naar 27. Tijdens deze seizoenen zorgde Gregorius voor verschillende korte stop-records in de rijke Yankees-historie. In 2018 sloeg hij twee grand slams en dat bracht zijn totaal op drie als speler van de Yankees. Met drie grand slam evenaarde Gregorius het club-record voor meeste grand slams door een korte stop. De enige andere Yankee-korte stop die dit presteerde was de legendarische Frankie Crosetti, die voor de ploeg uitkwam in 1932-1948. Gregorius was de eerste Yankee-korte stop die twee grand slams in één seizoen sloeg.

...Didi Gregorius na het slaan van een homerun...
...tijdens de World Baseball Classic 2017...
(© Foto: Henk Seppen)
In april 2018 voerde Gregorius de Major League aan in homeruns (10), binnengeslagen punten (30) en slugging average (.735) en werd uitgeroepen tot American League Player of the Month. De tien homeruns in de eerste maand van het seizoen waren de meeste door een Yankee-korte stop sinds 1908. Gregorius was sindsdien pas de vierde korte stop in de historie die tien homeruns sloeg in de eerste 27 wedstrijden van een ploeg. Gregorius was ook pas de derde speler in de geschiedenis van de Yankees die acht of meer homeruns sloeg en 27 of meer RBI's had in de eerste 22 wedstrijden van een seizoen. De anderen zijn de legendarische Babe Ruth (1921) en Alex Rodriguez (2007). In 2017, met het slaan van 25 homeruns, brak Gregorius Jeter's team-record voor meeste homeruns door een korte stop. Hij is ook de Yankees-recordhouder voor korte stops met drie opeenvolgende seizoenen met 20 of meer homeruns. In het seizoen 2018 had hij het beste Veldgemiddelde van alle korte stops in de Major League met .987. In Game 2 van de American League Division Series in 2019 werd Gregorius de eerste Yankees korte stop die een grand slam homerun sloeg in het 'postseason'.

Na het seizoen 2018 onderging Gregorius een Tommy John-ingreep. Hij miste daardoor Spring Training en keerde pas in juni 2019 terug op het veld. De links slaande Gregorius speelde in 82 wedstrijden, had het aanvallend lastig en sloeg slechts .238, maar liet wel 16 homeruns en 61 binnengeslagen punten noteren.

Hoewel Gregorius drie productieve seizoenen (2016-2018) bij de Yankees had voor zijn blessure, kreeg hij van de club geen zogenoemd Qualifying Offer ter waarde van 17.8 miljoen dollar, nadat zijn contract na afloop van het seizoen afliep. Daarmee werd de infielder na afloop van het seizoen een Free Agent. In december 2019 tekende Gregorius een eenjarig contract bij Philadelphia Phillies. Daar werd hij herenigd met Manager Joe Girardi, die het Yankees-team leidde in 2008-2017. Gregorius tekende een nieuw contract in februari 2021. De korte stop tekende toen een tweejarig contract ter waarde van 28 miljoen dollar. Van dat contract moet Philadelphia Phillies nog ruim vijf miljoen dollar betalen.

In zijn eerste seizoen (2020) bij Philadelphia (dat werd ingekort door de COVID-pandeme) sloeg Gregorius .284 met tien homeruns en 40 binnengeslagen punten en speelde in 60 wedstrijden. Vorig jaar sloeg hij .209 met 13 homeruns in 103 wedstrijden en miste een deel van het seizoen vanwege een elleboog-blessure. Dit seizoen sloeg Gregorius .210, maar slechts één homerun (hij kwam tot 45 honkslagen, waaronder negen doubles en vier triples). Hij sloeg 19 punten binnen en speelde in 63 wedstrijden. Ook nu miste hij een deel van het seizoen, dit keer vanwege een knie-blessure.

...Philadelphia Philies bedankte Didi Gregorius...
...op hun Twitter-account...
Op 22 juni ontsloeg Philadelphia Phillies Manager Joe Girardi, nadat de ploeg het seizoen was begonnen met een teleurstellend 22-29 'record'. Girardi werd opgevolgd door Interim Manager Rob Thomson, die Philadelphia's Bench Coach was sinds 2018 toen Gabe Kapler de Manager was. Thomson bleef Girardi's Bench Coach toen die de nieuwe Manager werd in 2020. Sinds Thomson het stokje overnam won Philadelphia 35 van de 54 gespeelde wedstrijden. Thomson werkte ook voor New York Yankees, waar Girardi's Bench Coach was na zes seizoenen 3B Coach te zijn geweest.

Op het 26-man roster van Philadelphia is Gregorius vervangen door tweede honkman Jean Segura, die terug is van een blessure. Rookie Bryson Stott wordt nu de dagelijkse korte stop van Phillies. Tijdens een persmoment op donderdag voor aanvang van de thuiswedstrijd tegen Washington Nationals zei Manager Rob Thomson: ,,Het is een moeilijke beslissing, maar ik denk wel de juiste beslissing. We hebben een lange historie samen die teruggaat naar de Yankees. Heel veel goede tijden samen. Ups en downs. Ik heb veel respect voor hem. Hij is lang een echt goede speler geweest. Helaas, op dit moment, met Segura weer terug wordt Stott nu de korte stop. Dus Didi viel daardoor eigenlijk buiten de boot. Dat betekent niet dat hij een slechte speler is. Want hij speelde enorm goed voor ons als korte stop. Hij sloeg gewoon niet zoals hij normaal kan slaan''.

In zijn 11-jarige Major League-loopbaan speelde Gregorius tot nu toe in 1.077 wedstrijden en heeft hij een .257 slaggemiddelde. Hij sloeg 999 honkslagen, waaronder 134 homeruns, scoorde 503 punten en sloeg er 530 binnen. Gregorius heeft nog één honkslag nodig om de mijlpaal van 1.000 te bereiken. Echter, die honkslag zal hij in een ander uniform slaan, want de verwachting is dat Gregorius elders zijn loopbaan zal voortzetten.

In 2011 maakte Didi Gregorius deel uit van het succesvolle Nederlands Honkbal Team, dat toen de titel veroverde op het Wereldkampioenschap in Panama, waar in de Finale werd gewonnen van Cuba. Voor die prestatie kregen alle teamleden een Koninklijke Onderscheiding en werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Gregrorius speelde ook voor Oranje tijdens het Wereldkampioenschap in 2009. Hij speelde ook voor het Nederland Team tijdens de World Baseball Classic 2017 en de Intercontinental Cup 2010 in Taiwan.

(4 augustus)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2022 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.