Grand Slam * Stats & News
Updated: 4 augustus 2022
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2022
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2022 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Robert Bos)

Hoofddorp Pioniers opent Wild Card Qualifier vs. DSS/Kinheim met winst
English

HOOFDDORP - Hoofddorp Pioniers opende de best-of-three Wild Card Qualifier tegen DSS/Kinheim op donderdagavond (4 augustus) met een 4-1 overwinning. De teams treffen elkaar zaterdag opnieuw in Haarlem. Indien nodig volgt op zondag een derde wedstrijd in Hoofddorp.

Afgelopen weekeinde verzekerden de twee ploegen zich van deelname aan Wild Card Qualifier. Pioniers eindigde op de eerste plaats in de Bottom-5 Poule, DSS/Kinheim eindigde op de tweede plaats en dus stond RCH Memorie Sieraden met lege handen.

Pioniers en DSS/Kinheim zullen hierna beide doorgaan naar de Wild Card Bottom Series, maar in deze reeks wordt beslist tegen wie ze zullen spelen in de volgende best-of-three, die op 11 augustus begint. De ploegen op de eerste en tweede plaats van de Top-4 Poule ontmoeten elkaar in de Wild Card Top Series. De ploegen op de derde en vierde plaats gaan naar de Wild Card Bottom Series. De Wild Card Qualifier zal bepalen wie de tegenstanders worden.

Vanavond won L&D Amsterdam Pirates na verlenging van HCAW (2-1) om de eerste plaats te pakken in de Top-4 Poule. Curaçao Neptunus of HCAW zal op de tweede plaats eindigen. De andere eindigt op de derde plaats, terwijl Twins Oosterhout al weet dat het vierde is geworden.

De winnaar van de reeks tussen Pioniers en DSS/Kinheim zal spelen tegen Twins Oosterhout. De verliezende ploeg van deze reeks speelt in de Wild Card Bottom Series tegen Neptunus of HCAW.

Hoe belangrijk het is om in dit soort wedstrijden een 3-man umpiring crew te hebben werd onderstreept in de eerste inning. Aanvankelijk was een 3-man aangesteld voor deze wedstrijd, maar toen 1B Umpire Bernard Flohr niet inzetbaar was, leidden de overige twee umpires het duel van vanavond. Echter, na afloop van de eerste helft van de eerste inning raakte Jeroen Rekveld, die was verhuisd van het derde naar het eerste honk, geblesseerd. Er volgde een onderbreking van ruim een half uur en gelukkig kon Rekveld het duel voortzetten. Maar wanneer hij niet in staat zou zijn geweest om door te gaan zou het duel moeten worden gestaakt, omdat wedstrijden in de hoogste afdeling door minimaal twee umpires geleid moeten worden.

(4 augustus)...Umpire Jeroen Rekveld...
(© Foto: Robert Bos)
Hoofddorp Pioniers-starter T'sean Martina kreeg drie opeenvolgende nullen in de eerste helft van de eerste inning. De rechtshander kreeg een vangbal en een groundout, waarna hij zag hoe Koen Halderman werd uitgevangen in fout gebied in het rechtsveld. Na de bal te hebben gevangen gooide rechtsvelder Bodhi de Vreede de bal terug naar het infield, want de slagbeurt was ten einde gekomen. Echter, de bal vond 1B Umpire Jeroen Rekveld in zijn weg. Nadat de bal was gevangen draaide Rekveld zich om en keerde terug naar zijn plek achter het eerste honk, maar hij werd op zijn hoofd (en zijn bril) geraakt door de bal. De umpire werd onderzicht (hersenschudding-protocol) en een onderbreking van 32 minuten volgde om te bepalen of Rekveld wel of niet in staat was het duel voort te zetten. Gelukkig keerde Rekveld weer terug naar het veld na behandeling van het medische personeel van beide teams en dus ging de wedstrijd verder.

Wanneer Rekveld niet verder had kunnen gaan zou Home Plate Umpire John Beltman de enige umpire zijn geweest in dit duel. Volgens de reglementen kan een wedstrijd niet worden gespeeld met slechts één umpire, zodat het duel had moeten worden gestaakt en uitgespeeld op een latere datum. Zover kwam het niet, maar de onderbreking had ook voor een extra lengte van de wedstrijd kunnen zorgen. In de best-of-series in het 'postseason' is er geen curfew-rule. Dat betekent dat de wedstrijden niet zullen stoppen als de 22:30 uur curfew-tijd is bereikt, zoals dat het geval is in de competitie. In de best-of-series moet er ook een winnaar komen en dus kan een verder langer duren dan de gebruikelijke twaalf innings en zijn gelijke standen dus niet mogelijk. Maar ondanks de onderbreking verliep de wedstrijd snel na de hervatting en werd rond 22:40 uur afgesloten.

In de tweede helft van de eerste inning was het Pioniers dat een loper in scoringspositie kreeg op DSS/Kinheim-starter Martijn Schoonderwoerd. Met twee uit sloeg Reangelo Willems een tweehonkslag, maar hij strandde op het tweede honk. Pioniers kreeg ook een honkloper in de tweede slagbeurt toen Pim Vijfvinkel een honkslag sloeg met één uit. Schoonderwoerd volgde met twee strikeouts en kreeg drie nullen op rij in de 1e3. De rechtshander voegde nog eens drie strikeouts toe in de vierde en verhoogde zijn totaal naar zes.

Ondanks de onderbreking van meer dan een half uur in de eerste inning bleef Pioniers-starter T'sean Martina sterk gooien voor de thuisploeg. De rechtshander kreeg weer drie nullen op rij in de tweede, derde, vierde en vijfde inning. Martina liet zijn verdediging het werk doen, want hij gooide slechts tweemaal drie slag op de vijftien slagmensen die hij sinds de eerste inning tegenover zich had gekregen.

Martina werd gesteund met een punt in de 2e5. Lead-off hitter Bodhi de Vreede kreeg drie slag, maar bereikte het eerste honk na een wilde worp van Martijn Schoonderwoerd. Hij werd naar het tweede honk gebracht via een opofferingsstootslag van Jorrit Penseel, waarna hij scoorde op een hiernavolgende honkslag van Joost van den Bergh. De laatste kwam ook in scoringspositie dankzij een opofferingsstootslag van Raul Jacobs, maar bleef daarna achter.

In de 1e6 kwam er een einde aan de Perfect Game van T'sean Martina. Na zestien slagmensen op rij te hebben uitgeschakeld kreeg hij (met één uit) een honkslag tegen van Mees Robberse. Even later ging Robberse uit bij een steelpoging na een pick-off van de catcher.

DSS/Kinheim kreeg voor het eerst twee honklopers in de 1e7 en dus kwam de ploeg toen ook voor het eerst in scoringspositie. Jason Jakobus begon met een honkslag en bereikte het tweede honk na een OSS van Jesse Velders. Volgende slagman Koen Halderman kreeg vier wijd. Maar de twee lopers bleven achter toen twee vangballen volgden.

Hoofddorp Pioniers kreeg de honken vol met één uit in de 2e7 en voegde toen twee 'insurance runs' toe. Lead-off hitter Pim Vijfvinkel kwam na een fout op het honk en schoof op naar het tweede honk na een opofferingsstootslag van Bodhi de Vreede. Hierna kreeg de thuisploeg de honken vol toen Jorrit Penseel en Joost van den Bergh beiden vier wijd kregen. Dat bracht DSS/Kinheim's Hoofd Coach Michael Crouwel uit de dug-out voor het maken van een werperswissel. Linkshander Rick Rizvić nam het over van Martijn Schoonderwoerd, die een goed optreden had gehad. Pioniers verdubbelde de voorsprong toen een mogelijke double-play grounder van Raul Jacobs alleen een gedwongen nul op het tweede honk opleverde. Op de grounder scoorde Vijfvinkel en bezorgde Pioniers het tweede punt. Hierna leverde rookie Michael Dumitrescu een puntscorende honkslag af om er een 3-0 stand van te maken.

Maar de winst was nog niet bezegeld, want DSS/Kinheim kreeg een kans wat terug te doen in de 1e8. De Japanse infielder Daisuke Fukuda opende met een infield-hit, waarna Mees Robberse een honkslag sloeg met één uit. Dat eindigde de avond voor T'sean Martina, die het uitstekend had gedaan in de eerste zeven innings. Daniël Vos nam het over en voorkwam tegenpunten. Eerst schoven Fukuda en Robberse op na een grounder, waarna Vos afsloot met een strikeout.

Pioniers voegde daarna nog een (onverdiend) punt toe in de 2e8. Met twee uit kreeg Pim Vijfvinkel vier wijd. Hij bereikte het tweede honk veilig toen er een fout werd gemaakt op een force play-grounder. Hierna scoorde Vijfvinkel op een honkslag van Jorrit Penseel. Pioniers kreeg de honken vol toen ook volgende slagman Joost van den Bergh een honkslag sloeg. De drie lopers bleven echter achter, want een grounder eindigde de slagbeurt, maar de thuisploeg stond nu wel met 4-0 voor.

DSS/Kinheim scoorde daarna hun enige punt vanavond in de 1e9 op Daniël Vos. Jesse Velders begon met een tweehonkslag, schoof op na een wilde worp en scoorde op een grounder van Koen Halderman. Daar bleef het bij voor de Haarlemse ploeg en Vos kreeg zijn eerste save van het seizoen op zijn naam.


Hoofddorp Pioniers - DSS/Kinheim 4-1
123456789RHE
DSS/Kinheim000000001-152
Hoofddorp Pioniers00001021X-460
pitchers DSS/Kinheiminn.SOBBHRER
Martijn Schoonderwoerd, L (1-1)6.173331

Rick Rizvić1.21131-

pitchers Hoofddorp Pioniersinn.SOBBHRER
T'sean Martina, W (4-2)7.1214--

Daniël Vos, SV (1)1.22-111

Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-John Beltman, 1B-Jeroen Rekveld.
Official Scorer-Norbert van Oosterhout.
Play-by-Play Scorer-Maaike Houtkamp.
Technical Commissioner-None.
Public Address Announcer-Carla Cornelisse (DSS/Kinheim).
Scoreboard Operator-Menno Daalder.
Aanvangstijd-19:30 uur.
Speeltijd-2:37 uur.
Locatie-ETO Ballpark, Sportpark Pioniers, Park21, Hoofddorp.

Game Notes:
32-minuten 'injury-delay' na afloop van de 1e1 nadat 1B Umpire Jeroen Rekveld op zijn hoofd was geraakt door een bal.
Game 1 best-of-three Wild Card Qualifier.
Hoofddorp Pioniers leidt series, 1-0.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Bewolkt, 12° C; windrichting noordoost; windsnelheid 24 kmu; windkracht 4 Bft; luchtvochtigheid 56%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2022 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.