Grand Slam * Stats & News
Updated: 5 augustus 2022
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2022
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2022 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Glenn Gervot)

Nederlands Vrouwen Honkbalteam uitgeschakeld voor Finale Europees Kampioenschap
English

MONTPELLIER (Frankrijk) - Het Nederlands Vrouwen Honkbal Team is op vrijdag (5 augustus) uitgeschakeld voor de Finale van het Europees Kampioenschap na een ruime 24-9 nederlaag tegen TsjechiŽ. De tweede editie van het Vrouwen EK wordt georganiseerd in het Franse Montpellier.

Het eerste EK in 2019 vond eveneens plaats in Frankrijk, toen in Rouen. Drie landen namen toen deel en Nederland bereikte de Finale, maar verloor daarin met 5-2 van Frankrijk. Acht speelsters die op het EK van 2019 voor Oranje uitkwamen, waren er ook dit keer bij.

Op het Greg Hamilton Baseball Park in Montpellier opende het Nederlands Team het EK op woensdag met een 6-5 nederlaag tegen Frankrijk. In dat duel stond Nederland halverweg de derde inning met 4-0 voor, maar stond uiteindelijk met lege handen.

In de eerste inning bereikte Sascha Egas het honk na een fout, waarna ze later scoorde na een nieuwe fout. Drie punten werden toegevoegd in de tweede slagbeurt, dankzij een force play-grounder van Esther Maliepaard en een 2-run single van Anouk Vergunst.

Frankrijk kwam terug met drie punten in de 2e3, maar Oranje voegde weer een punt toe in de vierde na wederom een puntscorende honkslag van Vergunst. Hierna stopte het scoren voor Nederland, dat acht loopsters achterliet. Frankrijk kwam langszij in de vijfde inning, waarna het winnende punt werd gescoord met twee uit op een walk-off single van Yasmine Derbal in de tweede helft van de zevende inning.

...ZoŽ Lageweg als startende pitcher tegen Groot-BrittanniŽ...
(© Foto: Glenn Gervot)
Op donderdag kwam Nederland tot een 12-2 mercy-rule winst in vijf innings tegen Groot-BrittanniŽ, dat een dag eerder was begonnen met een ruime 27-10 winst tegen TsjechiŽ. In het duel tegen de Britten sloeg Oranje slechts vier honkslagen, waaronder opnieuw twee van Anouk Vergunst. Echter, zes Britse werpsters gooiden samen veertien keer vier wijd en dat droeg ook bij aan de puntenproductie. Oranje-pitchers ZoŽ Lageweg (2 2/3 inn.), Ciska Welboren (2 inn.) en Simone Willemse (1/3 inn.) gooiden samen een No-Hitter. De No-Hitter was de allereerste in een Europees Kampioenschap voor Vrouwen-honkbal. Maar het was Groot-BrittanniŽ dat het eerste punt scoorde in de tweede inning na vier wijd met volle honken. Nederland antwoordde met drie punten in de derde slagbeurt, waarna een rally van nog eens zes punten volgde in de vierde. Met een 9-2 stand werd het mercy-rule puntenverschil bereikt in de vijfde toen drie punten werden toegevoegd.

Later op donderdag won TsjechiŽ met 11-9 van Frankrijk. Dat betekende dat de vier deelnemende ploegen allemaal op 1-1 stonden na de eerste twee speeldagen.

Op vrijdag kwam Nederland tekort tegen de Tsjechen en verloor met 24-9. Daarmee werd de ploeg uitgeschakeld voor de eerste of tweede plaats en dus ook voor de Finale. Net zoals in het eerste duel op woensdag stond Nederland aanvankelijk voor. Na een 4-0 achterstand halverweg de eerste inning scoorde Oranje zes punten in de eigen eerste slagbeurt. De Tsjechen hernamen de leiding door driemaal te scoren in de derde. Maar Nederland antwoordde weer met twee punten in de 2e4. Beide teams scoorden eenmaal in de vierde en zo stond Nederland met 9-8 voor. Echter, de Tsjechen sloegen daarna toe in de volgende twee slagbeurten. In de vijfde scoorde de ploeg zeven punten, waarna een 9-run rally volgde in de zesde om de eerste finalist te worden.

In dit duel sloeg Nederland zes honkslagen, maar maakte ook zes fouten, wat resulteerde in negen onverdiende punten. Zes Nederlandse pitchers kregen veertien honkslagen tegen. Nathalie Schindeler tekende voor twee van de zes Oranje-honkslagen. Ze scoorde ook tweemaal en had ook twee binnengeslagen punten.

In de slotwedstrijd van de voorronde won Frankrijk nipt met 13-12 van Groot-BrittanniŽ om de tweede finalist te worden. De Finale wordt op zaterdag gespeeld vanaf 13:00 uur.

Het roster van het Nederlands Team op het Europees Kampioenschap ziet er als volgt uit:

Pitchers:
Anne Bonneveld, Marieke Crama, Kyra van Genderen (+OF), Nikki Groenemans (+IF), ZoŽ Lageweg (+1B), Merle Langevoord, Magali de Rooy (+IF), Anouk Vergunst (+IF), Ciska Welboren en Simone Willemse.

Catchers:
Sascha Egas (+IF), Emma Hesp, Vlin Rietema en Nathalie Schindeler (+OF).

Utility Players:
Houda Bakkech, Rosemarijn Beerse, Wendy Bladt, Esther Maliepaard, Cherise Stravers en Floor Wessels.

Coaching-staff:
Martin de Koning (Head Coach), Patrick Schneider (1B Coach), Thijs Bobeldijk (3B Coach), Wybe van Vlokhoven (Pitching Coach).

(5 augustus)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2022 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.