Samenstelling & Copyright © 1997-2022 by Marco Stoovelaar

(Tekst: Marco Stoovelaar)

Twins Oosterhout completeert Top-4; Poules tweede helft bekend
English

AMSTERDAM - De twee Poules zijn bekend voor de tweede helft van de reguliere competitie in de Hoofdklasse. De tweede seizoenhelft begint op donderdag 16 juni.

Afgelopen weekeinde was er nog één open plek in de Top-4 en die zou komen uit de 3-game series tussen Twins Oosterhout en DSS/Kinheim. In de opener op donderdagavond won Twins nipt van DSS/Kinheim met 1-0 in Oosterhout. Twee dagen later, op zaterdag, stonden de ploegen opnieuw tegenover elkaar en dit keer won Twins met 7-4. Met een 7-1 achterstand kwam DSS/Kinheim terug in de wedstrijd met een rally in de achtste inning en de Haarlemse ploeg scoorde driemaal. Echter, de rally kwam abrupt ten einde na een riskante beslissing. Op een korte honkslag in het linksveld werd een loper vanaf het tweede honk doorgestuurd, maar die werd uitgeschakeld op de thuisplaat. In plaats van dat de honken vol bleven staan met twee uit en een werper onder druk, kwam de inning nu ten einde. Twins hield hierna de 7-4 voorsprong vast en verzekerde zich zodoende van een plek in de Top-4. Voor DSS/Kinheim betekent de nederlaag dat de ploeg in de tweede helft zal uitkomen in de Bottom-5 Poule.

Op zondag verregende de derde wedstrijd van de reeks en die zal dinsdagavond (7 juni) in Oosterhout worden ingehaald. De uitslag van die ontmoeting is beslissend voor de vijfde en zesde plaats in de Hoofdklasse. Wanneer DSS/Kinheim wint zal het op de vijfde plaats eindigen. Met een nederlaag komt de ploeg op gelijke hoogte met RCH Memorie Sieraden. Maar doordat RCH de onderlinge 3-game series met 2-1 heeft gewonnen zal het dan op de vijfde plaats eindigen en DSS/Kinheim op de zesde.

In het komende weekeinde staan er geen wedstrijden op het programma. De korte onderbreking heeft te maken met de deelname van regerend landskampioen L&D Amsterdam Pirates en Curaçao Neptunus in het toernooi om de European Champions Cup. Dat evenement wordt georganiseerd van dinsdag 7 tot en met zaterdag 11 juni op het complex van Bonn Capitals in het Duitse Bonn.

In de tweede helft speelt de top-vier uit de eerste helft nog eens 18 wedstrijden (zesmaal tegen elkaar). De onderste vijf teams vervolgen de competitie in hun eigen poule, waarin ze elk twaalf wedstrijden zullen spelen (tweemaal tegen elkaar). De ploegen nemen de onderlinge resultaten uit de eerste helft tegen de teams die ze in deze nieuwe poules tegenkomen met zich mee.

Door deze onderlinge resultaten zal L&D Amsterdam Pirates de tweede helft beginnen als koploper in de Top-4 Poule. De ploeg zal de eerste plek delen met Curaçao Neptunus, want beide teams nemen hetzelfde aantal punten mee uit de eerste helft. Echter, doordat Pirates de onderlinge reeks met 2-1 won zal het begonnen op de eerste plaats en Neptunus op de tweede. HCAW, dat vanaf het begin van het seizoen tot en met donderdag de koploper was in de competitie, zal de tweede helft beginnen op de derde plaats. Door een 'sweep' tegen HCAW in de slotreeks eindigde Neptunus in de eerste helft op de bovenste plek.

Door hun series-winst tegen DSS/Kinheim zal RCH Memorie Sieraden de Bottom-5 Poule beginnen als koploper, ongeacht het resultaat van het inhaalduel op dinsdagavond.

Dit zijn de standen, waarmee de tweede competitiehelft van start gaat. Alle wedstrijden maken deel uit van wat het reguliere seizoen is en dat betekent dat de individuele prijzen die na het seizoen worden uitgereikt aan de beste spelers zijn gebaseerd op de statistieken en prestaties uit de eerste en tweede helft gecombineerd.

HOOFDKLASSE 2e HELFT - TOP-4
(Reguliere Competitie Tweede Helft Top-4 begint op donderdag 16 juni)
STAND HOOFDKLASSE 2e HELFT (TOP-4)GWLTPNTGBPCT.RUNSOPPHOMEROADDAYNIGHTSTREAK
1L&D AMSTERDAM PIRATES (nr. 3 1e helft)963-12-.66741274 - 12 - 24 - 32 - 0W 3
CURAÇAO NEPTUNUS (nr. 1 1e helft)963-12-.66740342 - 24 - 12 - 24 - 1W 13
3HCAW (nr. 2 1e helft)954-101.55637313 - 22 - 24 - 11 - 3L 3
4TWINS OOSTERHOUT (nr. 4 1e helft)918-25.11123490 - 41 - 41 - 50 - 3W 2

HOOFDKLASSE 2e HELFT - BOTTOM-5
(Reguliere Competitie Tweede Helft Bottom-5 begint op donderdag 16 juni)
STAND HOOFDKLASSE 2e HELFT (BOTTOM-5)GWLTPNTGBPCT.RUNSOPPHOMEROADDAYNIGHTSTREAK
1RCH MEMORIE SIERADEN (nr. 5 of 6 1e helft)1284-16-.66786553 - 35 - 16 - 32 - 1W 1
DSS/KINHEIM (nr. 5 of 6 1e helft)1284-16-.667106754 - 24 - 25 - 43 - 0L 3
3HOOFDDORP PIONIERS (nr. 7 1e helft)1275-141.58399554 - 23 - 36 - 31 - 2L 3
4QUICK AMERSFOORT (nr. 8 1e helft)1257-103.41757982 - 43 - 34 - 51 - 2W 3
5SILICON STORKS (nr. 9 1e helft)12210-46.167441090 - 62 - 41 - 71 - 3L 15

De eindstand van de tweede competitiehelft is bepalend welke teams tegenover elkaar komen te staan in de drie best-of-three Wild Card Play-Offs die daarna volgen.

De twee bovenste ploegen uit de Top-4 Poule ontmoeten elkaar in de best-of-three Wild Card Top Series (11-14 augustus) en zijn ook al zeker van een plek in de twee best-of-five Play-Offs (18-28 augustus), waaruit de twee teams komen die doorgaan naar de Holland Series (eerste wedstrijd 15 september).

De ploegen die op de derde en vierde plaats eindigen in de Top-4 Poule spelen in één van de twee best-of-three Wild Card Bottom Series (11-14 augustus).

De twee beste teams uit de Bottom-5 Poule spelen eerst een best-of-three Wild Card Qualifier (4-7 augustus) om te beslissen tegenover wie ze komen te staan in de Wild Card Bottom Series.

De winnaars van de Wild Card Bottom Series gaan vervolgens ook door naar de Play-Offs, de twee verliezende ploegen spelen een best-of-five Play-Off (18-28 augustus) om de vijfde en zesde plaats.