(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen)
Voormalig profwerper Rick van den Hurk nieuwe Technisch Directeur KNBSB
English
...Rick van den Hurk is de nieuwe... ...Technisch Directeur van de KNBSB... (© Foto: Henk Seppen) |
AMSTERDAM -
Rick van den Hurk, die in de Amerikaanse Major League speelde, maar ook uitkwam in de hoogste profcompetities in Zuid-Korea en Japan, is de nieuwe Technisch Directeur van de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB).
Van den Hurk werd geïntroduceerd als Technisch Directeur op woensdagochtend (11 mei) tijdens een persbijeenkomst in het clubgebouw van regerend honkbalkampioen L&D Amsterdam Pirates.
De 36-jarige voormalige werper is de opvolger van Tjerk Smeets, die in december stopte.
Een maand geleden zette Van den Hurk een punt achter zijn professionele loopbaan als speler.
In zijn nieuwe rol als Technisch Directeur zal Rick van den Hurk ondermeer alle Nationale Teams overzien in zowel honkbal als softbal.
Hij heeft een overeenkomst getekend voor 2½ jaar, wat betekent dat de voormalige werper tot eind 2024 verantwoordelijk zal zijn voor het topsportbeleid van de KNBSB.
,,Het voelt als mijn missie om de kennis en ervaring die ik in mijn honkbalcarrière heb opgedaan, te kunnen delen met de nieuwe generatie talenten binnen Team Kingdom of The Netherlands'', aldus Van den Hurk in een persbericht.
,,De ruim 20 jaar ervaring die ik op het veld heb, wil ik gaan vertalen naar een technisch beleid dat past binnen het honkbal anno nu en de KNBSB.
Ik ben ervan overtuigd dat mijn ervaring met de verschillende managementstijlen binnen honkbalorganisaties en het internationale netwerk, dat ik tijdens mijn carrière heb opgebouwd, eraan gaan bijdragen dat het Nederlandse honkbal weer op de kaart gezet wordt.
Dat begint in de basis bij lokale verenigingen (de breedtesport) en doorstroom van talent binnen de ontwikkelingsprogramma’s van Team NL.
Het doel is helder: de Nederlandse jeugd weer aan het honkballen krijgen.''
Van den Hurk gaat verder: ,,Daarnaast is het in mijn opinie belangrijk dat de selectieteams meer speelminuten gaan krijgen op wereldniveau, zoals in Azië en Amerika het geval is.
We staan met Team Kingdom of the Netherlands al een lange periode in de top 10 van de wereld.
Dat geeft een goed beeld van hoe sterk we samen als Koninkrijksteam zijn (Nederland, Aruba, Curaçao, Bonaire en St. Maarten).
Gezien de toernooien die eraan komen voor de jeugd en A-selectie, zowel honkbal als softbal, krijgen we direct feedback en goede inzichten waar we aan kunnen bouwen.
De topsporter in mij kijkt met een schuin oog naar de Olympische Spelen van 2028 in Los Angeles.
Hoe gaaf en bijzonder zou het zijn dat we daar als Kingdom of the Netherlands een medaille zouden pakken?
Aan mij de taak de aankomende periode om te onderzoeken met het team hoe we dat sporttechnisch gezien kunnen gaan inrichten zodat we die ambitie en doelstellingen kunnen bereiken.
Daarin zal ik ondersteund worden door de Algemeen Directeur van de KNBSB en krijg ik ook de nodige support van NOC*NSF.''
Stefaan Eskes, Algemeen Directeur van de KNBSB, voegde toe:
,,Ik ben erg blij met de komst van Rick en kijk uit naar de samenwerking met hem.
Rick is een echte professional en neemt door zijn internationale carrière de ervaring, het netwerk en de topsportmentaliteit mee, die enorm gaan bijdragen aan het realiseren van de ambities die we hebben voor honkbal en softbal in Koninkrijksverband.''
...Rick van den Hurk wordt geïntroduceerd als... ...Technisch Directeur door KNBSB-voorzitter Mark Herbold... (© Foto: Henk Seppen) |
Rick van den Hurk was aanvankelijk catcher en outfielder toen hij in eigen land honkbalde voor PSV in Eindhoven, het Amsterdamse Ban Topa en Twins Oosterhout.
Hij werd gescout door de bekende Chicho Jesurun, die verbonden was aan Florida Marlins.
Jesurun coachte in de Nederlandse Hoofdklasse voor ADO, Amsterdam Pirates, Almere '90 en HCAW.
Dankzij Jesurun nam Van den Hurk deel aan een trainingskamp in Florida.
Van den Hurk tekende zijn eerste profcontract op 14 november 2002 bij Florida Marlins en werd 'omgebouwd' van catcher naar pitcher.
In 2003 speelde hij in zijn eerste profseizoen en gooide in 11 wedstrijden voor het Rookie League-team van Florida.
Na de hele weg naar de top in de Minor League te hebben afgelegd en te zijn gepromoveerd naar Single-A, Double-A en Triple-A maakte hij op 10 april 2007 zijn debuut in de Major League.
In dat jaar gooide Van den Hurk in 18 wedstrijden voor Florida, waarvan hij er 17 startte, en was 4-6 met 82 strikeouts in 81 2/3 inning.
In 2008 gooide Van den Hurk in slechts vier wedstrijden voor Florida en in het daaropvolgende jaar gooide hij in 11 wedstrijden (allemaal starts).
In 2010 gooide hij in twee wedstrijden (beiden in relief) voor Florida, waarna hij op 31 juli 2010 werd geruild naar Baltimore Orioles.
In het restant van het seizoen werd hij door Baltimore ingezet in zeven wedstrijden.
In 2011 speelde Van den Hurk voornamelijk in Triple-A, maar kwam ook uit in twee Major League-wedstrijden voor Baltimore in september van dat jaar.
Van den Hurk startte 2012 in de organisatie van Baltimore Orioles, maar werd 'released' op 3 februari.
Dat was het begin van een periode waarin hij verschillende keren van ploeg veranderde.
Hij tekende eerst een contract bij Toronto Blue Jays, voor wie hij in vier wedstrijden gooide tijdens Spring Training, maar vervolgens op 21 maart op 'waivers' werd geplaatst.
Hij werd dezelfde dag overgenomen door Cleveland Indians, gooide in twee Spring Training-wedstrijden, maar na slechts acht dagen werd hij op 29 maart weer 'designated for assignment'.
Op 4 april werd hij ingedeeld in het Triple-A team van Cleveland, maar Van den Hurk koos op 6 april voor Free Agency.
Een paar dagen later tekende hij een contract bij Pittsburgh Pirates, bij wie hij in 2012 in de Minor Leagues actief was.
In september van dat jaar maakte de pitcher zijn rentree in de Major League en werd in vier wedstijden ingezet als reliever.
In totaal gooide Rick van den Hurk in 50 Major League-wedstrijden (35 starts) in 2007-2012.
In die periode speelde hij in de Major League voor Florida Marlins (2007-2010), Baltimore Orioles (2010-2011) en Pittsburgh Pirates (2012).
Hij was 8-11 en schakelde 179 slagmensen uit in 183 2/3 inning, terwijl hij 96 keer vier wijd weggaf.
...Rick van den Hurk in actie voor Nederland... ...tijdens de World Baseball Classic 2017... (© Foto: Henk Seppen) |
Na zijn Amerikaanse loopbaan bij Major League-clubs zette Rick van den Hurk zijn carrière voort in Azië.
De rechtshander speelde eerst twee seizoenen in de Korean Baseball Organization (KBO), de hoogste profcompetitie in Zuid-Korea.
Daar speelde hij voor Samsung Lions (2013-2014).
Hierna debuteerde Van den Hurk in 2015 in Nippon Professional Baseball in Japan, waarin hij speelde voor Fukuoka SoftBank Hawks voor wie hij tot en met 2020 uitkwam.
Tijdens het seizoen 2020 was Van den Hurk teamgenoot van de op Curaçao geboren outfielder Wladimir Balentien.
In zijn eerste vier seizoenen (2015-2018) in Japan was Van den Hurk een vaste (startende) werper voor Fukuoka, maar in de volgende twee seizoenen (2019-2020) gooide hij, vanwege terugkerende blessures, in respectievelijk slechts drie en vijf wedstrijden voor de hoofdmacht.
Van den Hurk was een Free Agent na afloop van het seizoen 2020 en hij tekende op 24 februari 2021 bij Yakult Swallows.
Vorig jaar nam Van den Hurk deel aan maar twee wedstrijden voor zijn nieuwe ploeg en gooide 4 2/3 inning.
De rechtshander had vier strikeouts, kreeg elf honkslagen tegen en was eenmaal de verliezende werper.
In zijn zeven seizoenen in Japan was Van den Hurk een succesvolle werper.
Hij gooide in 86 wedstrijden en had een 43-20 'record' met 547 strikeouts.
De werper won zes titels met zijn Aziatische teams.
Eerst met Samsung Lions (2013-2014), daarna met Fukuoka SoftBank Hawks (2015, 2017-2019).
Fukuoka won de NPB-title ook in 2020, net als Yakult Swallows in 2021, maar beide keren kwam Van den Hurk toen niet in actie voor zijn ploeg tijdens de Japan Series.
Sinds 2010 organiseerde Rick van den Hurk verschillende edities van de European Big League Tour.
Voor deze Tour nodigde de werper een aantal Major League-spelers uit naar Nederland te komen voor het geven van jeugd-clinics.
Niet alleen in Nederland, maar ook in Tsjechië, Italië en Engeland.
Onder de spelers die aan deze Tour deelnamen waren Giancarlo Stanton, Curtis Granderson, Prince Fielder en de Nederlandse Major Leaguers Roger Bernadina en Greg Halman.
In 2004 maakte Rick van den Hurk deel uit van de voorselectie voor het Nederlands Honkbal Team voor de Olympische Spelen van dat jaar in Athene (Griekenland).
Echter, de werper was herstellende van een blessure en kon dus niet in actie komen.
Maar in 2009 en 2017 gooide Van den Hurk wel voor het Nederlands Team tijdens de World Baseball Classic.
In 2017 bereikte Oranje de Halve Finale.
In totaal speelde Van den Hurk in vijf interlandwedstrijden voor Nederland.
(11 mei)
|