Grand Slam * Stats & News
Updated: 18 oktober 2022
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2022
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2022 by Marco Stoovelaar




(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Neptunus trekt ook pitcher Mike Groen aan voor seizoen 2023
English

ROTTERDAM - Curaçao Neptunus heeft wederom een nieuwe speler toegevoegd aan het roster voor het seizoen 2023. Dit keer maakte de Rotterdamse ploeg op dinsdag (18 oktober) de komst bekend van rechtshandige werper Mike Groen, die in de voorgaande vier seizoenen één van de werpers was bij L&D Amsterdam Pirates.

Mike Groen is de vijfde nieuwe speler die door Neptunus is aangetrokken sinds begin oktober. Eerder maakte de club bekend dat het werpers Ryan Huntington en Tom de Blok had aangetrokken. Daarna berichtte Neptunus dat switch-htting outfielder/eerste honkman Arthur Bonevacia naar de ploeg was overgekomen. Vorige week werd bekend gemaakt dat infielder Tyriq Kemp is teruggekeerd naar de Rotterdamse club. Huntington, Bonevacia en Kemp speelden allemaal voor Twins Oosterhout. De Blok stond tot halverwege het seizoen op het roster van Amsterdam Pirates, maar speelde niet vanwege een blessure. Eind september maakte Neptunus bekend dat Greg Muller was aangesteld als nieuwe Hoofd Coach als opvolger van Raily Legito. Begin oktober maakte HCAW bekend dat Neptunus-pitcher Kaj Timmermans terugkeerde naar de Bussumse club.

...Mike Groen als pitcher voor Amsterdam Pirates...
(© Foto: Henk Seppen)
Tot nu toe hebben alleen Neptunus en HCAW een aantal van hun transfers bekend gemaakt. Die worden officiëel als de transferperiode eindigt op 15 november.

In het persbericht over de komst van Mike Groen zegt Neptunus-voorzitter Jorian van Acker:
,,Met de komst van Mike halen we een werper met veel kwaliteit naar Rotterdam. Zijn (internationale) ervaring gaat van grote waarde zijn voor het team. Daarbij hopen we dat hij een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van de jonge talenten in onze bullpen.''

Als speler van het tweede team van Amsterdam Pirates maakte Mike Groen zijn Hoofdklasse-debuut tijdens het seizoen 2014 toen hij in één wedstrijd uitkwam in de hoofdmacht van Pirates. In dat duel, wat de laatste wedstrijd van de reguliere competitie was, gooide Groen 2/3 inning als reliever, maar werd de winnende werper in een 6-3 winst tegen Hoofddorp Pioniers.

Na het seizoen 2014 besloot de rechtshander te gaan spelen voor DSS. In het seizoen 2015 had Groen het beste ERA (2.13) van de pitching-staf van de Haarlemse ploeg en was 4-3 met 25 strikeouts in 50 2/3 inning. Groen gooide in twaalf wedstrijden, waarvan zeven als starter.

Hoewel hij het seizoen 2016 afsloot met het hoge ERA van 6.82, was dit opnieuw het laagste ERA in de pitching-staf van DSS. In dit seizoen gooide Groen in 14 wedstrijden (allemaal starts) en was 0-11 met 37 strikeouts in 68 2/3 gegooide innings, waarin hij 100 honkslagen en 72 punten moest toestaan.

Mike Groen stond ook in 2017 op de heuvel voor DSS en dit keer had hij het tweede beste ERA van de Haarlemse ploeg (7.76). De rechtshander gooide in zeven wedstrijden (allemaal starts) en was 1-5 met vijftien keer drie slag in 31 1/3 inning.

In 2018 verhuisde Groen naar de bullpen en gooide in 21 wedstrijden als reliever, waarvan verschillende als closer, voor DSS. Hij sloot het seizoen af met een 1-3 'record', vijf saves en een 2.51 ERA en kwam tot 42 keer drie slag in 32 1/3 inning.

Na vier seizoenen voor DSS te hebben gespeeld keerde Mike Groen terug naar Amsterdam Pirates. In het seizoen 2019 was Groen opnieuw reliever. Met 23 heuvel-optredens gooide hij in de meesste wedstrijden voor Pirates, met wie hij toen landskampioen werd. Groen was 2-1 met twee saves en een 1.93 ERA, met 24 keer drie slag in 28 innings.

In het ingekorte seizoen 2020 leidde Mike Groen de Amsterdamse pitching-staf met een 0.73 ERA. Hij gooide in acht wedstrijden (allen in relief) en was 1-0 met twee saves. In de 12 1/3 inning die hij op de heuvel stond schakelde Groen acht slagmensen met drie slag uit.

Vorig jaar gooide Mike Groen in elf wedstrijden als reliever voor Amsterdam Pirates, met wie hij opnieuw de Kampioenstitel veroverde. Net als in 2019 versloeg Pirates Neptunus in de Holland Series. In het seizoen 2021 was Groen 0-0 met drie saves en een 2.35 ERA en had zestien strikeouts in 15 1/3 inning.

Dit seizoen gooide Groen in slechts zeven wedstrijden (één start) voor Pirates, omdat hij enige weken was uitgeschakeld met een blessure. Net als Tom de Blok begon Groen het seizoen op de blessurelijst. De Blok gooide het hele jaar niet, maar Groen kwam weer in actie. De rechtshander was sinds juli vorig jaar geblesseerd, maar maakte zijn eerste heuvel-optreden in april van dit jaar. Echter, de volgende dag keerde hij terug op de blessurelijst. Een maand later stond hij weer op de heuvel en had toen een paar prima optredens. Hij was 2-0 met twee saves, een 2.00 ERA en zeven strikeouts in negen innings.

Vorig jaar maakte Mike Groen zijn debuut in het Nederlands Honkbal Team. Hij nam eerst met Oranje deel aan de WBSC Baseball Final Qualifier. Tijdens dat evenement in Mexico werd Nederland uitgeschakeld voor deelname aan de Olympische Spelen, die later in het jaar werden georganiseerd in Japan. Groen gooide in één wedstrijd. Later in 2021 stond Groen ook voor Nederland op de heuvel tijdens het Europees Kampioenschap in Italië. In de Finale tegen Israël nam Groen de Oranje-pitching over in de zevende inning met Nederland op een 4-1 achterstand. Met één uit raakte hij een slagman en kreeg een honkslag tegen, waarna hij werd gesteund met een dubbelspel. In de 2e7 scoorde Nederlands vier punten om een 5-4 voorsprong te nemen, waardoor Groen de 'pitcher-of-record' werd. Met Nederland nu op voorsprong nam Wendell Floranus de pitching van Groen over in de achtste inning. Nederland won met 9-4 om de Europese titel te veroveren en Groen was de winnende werper.

Dit jaar nam Groen deel aan de Honkbal Week Haarlem. Tijdens het internationale evenement in Haarlem gooide Groen in één wedstrijd als reliever. Tot nu toe gooide Groen in vijf interlandwedstrijden.

(18 oktober)



Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2022 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.