Grand Slam * Stats & News
Updated: 3 april 2023
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2023
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2023 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Hoofddorp Pioniers & Marco Stoovelaar)

Belgen winnen met dubbele cijfers op eerste dag Frank Maduro Toernooi
English

HOOFDDORP - De eerste editie van het internationale Frank Maduro Toernooi begon met veel regen. Door de hevige regen op vrijdag werden de zes geplande wedstrijden voor zaterdag (1 april) allemaal afgelast, maar uiteindelijk konden er toch twee wedstrijden worden gespeeld.

Ondanks de ongunstige weersomstandigheden wilden de twee deelnemende teams uit Belgie, Borgerhout Squirrels en (landskampioen) Hoboken Pioneers toch naar Hoofddorp komen om indien mogelijk te spelen. En dus stelde de toernooi-commissie een alternatief speelschema samen voor zowel vandaag als morgen.

Vandaag speelden de twee Belgische teams tegen de twee ploegen van het organiserende Hoofddorp Pioniers. Borgerhout won met 13-7 van de hoofdmacht van Pioniers, Hoboken won met 19-3 van het tweede team. Sparks Haarlem en UVV, die het deelnemersveld completeerden, spelen twee wedstrijden op zondag wanneer er totaal vier ontmoetingen op het programma staan. Aanvankelijk stonden ook een wedstrijd op de derde en vierde plaats plus een Finale op de agenda, maar die zijn komen te vervallen.

Ook zouden de wedstrijden twee uur duren, maar in het nieuwe programma worden het gewoon 9-inning wedstrijden. In het oorspronkelijke schema zou alleen de Finale een 9-inning wedstrijd zijn een eventuele verlenging.

...Veel werk werd verricht aan beide speelvelden...
...Op de foto werken spelers, coaches en groundscrew...
...samen op het hoofdveld op vrijdag...
(© Foto: Hoofddorp Pioniers)
Sinds donderdag is er hard gewerkt aan de twee velden, die waren afgedekt met grote zeilen. De hele dag op vrijdag en ook deze ochtend/middag werkten spelers en coaches van de twee Pioniers-teams samen met de groundscrew om de twee velden speelklaar te krijgen. Doordat de regen in de ochtend minder was geworden werden de velden inderdaad bespeelbaar en dus konden de twee geplande wedstrijden vandaag om vier uur beginnen.

Op het hoofdveld zou Hoofddorp Pioniers spelen tegen Borgerhout Squirrels en op Veld #2 van het Pioniers-complex zou Omron Pioniers in actie komen tegen Hoboken Pioneers. Echter, een korte nieuwe regenbui ongeveer een half uur voor aanvang maakte Veld #2 alsnog onbespeelbaar. Voorgesteld werd toen (en alle betrokkenen gingen akkoord) om de wedstrijd van Veld #2 te verplaatsen naar het hoofdveld en te spelen na afloop van de namiddag-wedstrijd op dat veld. Dat is wat er gebeurde, zodat het een lange dag op het veld werd. De laatste uit van de tweede wedstrijd werd genoteerd om 22:13 uur.

Het toernooi is vernoemd naar Frank Maduro, die al heel lang actief is voor Hoofddorp Pioniers. Vele jaren lang is hij coach en instructeur geweest in zowel honkbal als softbal (jeugd en senioren) en heeft nog veel meer gedaan voor de Hoofddorpse vereniging. Zijn zoon Remy Maduro heeft eveneens in jeugdteams en het eerste team van Pioniers gespeeld. Voor aanvang van het eerste duel gooide Frank Maduro de ceremoniële eerste bal.

(1 april)Hoofddorp Pioniers vs. Borgerhout Squirrels
...Frank Maduro gooit de...
...ceremoniële eerste bal...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
In wat nu de eerste wedstrijd was geworden van het Frank Maduro Toernooi stond gastheer Hoofddorp Pioniers met 7-6 voor in de eerste helft van de negende inning, maar de Belgische tegenstander Borgerhout Squirrels kwam toen tot een rally van zeven punten om het duel in hun voordeel om te draaien. Voor aanvang van de wedstrijd gooide Frank Maduro de ceremoniële eerste worp.

Beide teams scoorden eenmaal in de eerste slagbeurt. Pioniers-starter Kaien Oukes gooide vier wijd op lead-off hitter Timen Van Geel, die het tweede honk kreeg na schijn, opschoof naar het derde honk op een one-out single van Tim Veraghtert en daarna scoorde toen er wederom schijn werd afgeroepen. Pioniers kwam even later langszij op Squirrels-starter Glenn Mareels in wat bijna hetzelfde scenario had. Mareels begon ook met vier wijd op zijn eerste slagman, Bodhi de Vreede, die eveneens opschoof naar het tweede honk via een balk-call. De Vreede ging een honk verder op een grounder van Miquel Willem, waarna hij scoorde op een honkslag van Duncan Beljaards.

De Belgen hernam de leiding in de derde inning. Dit keer begon Jens Boermans met vier wijd, schoof op na een wilde worp en bereikte het derde honk na een infield-hit van Tim Veraghtert. Toen volgende slagman Nick Van Thillo in een dubbelspel sloeg kon Boermans scoren.

Opnieuw antwoordde Pioniers onmiddellijk, dit keer met drie punten, die allemaal onverdiend waren vanwege drie verdedigende fouten. Bodhi de Vreede en Miquel Willem bereikten beiden het honk na een fout, wat zorgde voor lopers op het eerste en derde honk. In een double-steal situatie scoorde De Vreede de gelijkmaker. Met één uit werd Vincent Mevissen geraakt door een worp. Willem en Mevissen scoorden daarna respectievelijk op een honkslag van Daan Terstall en een grounder van Dani Heiligers om Pioniers op een 4-2 voorsprong te zetten.

In de 1e6 was het Borgerhout dat driemaal scoorde op Sem Lauf, die de pitching in de vierde had overgenomen. Hij kwam in zijn eerste twee innings niet in de problemen, maar moest nu drie onverdiende punten toestaan. Lead-off hitter Kevin Vervloet bereikte het honk na een fout en schoof op na een doorgeschoten bal. Met één uit sloeg pinch-hitter Cedric Vandesompele een honkslag en even later scoorde Vervloet na een wilde worp. Hierna kreeg Sander De Saedeleer, ook een pinch-hitter, vier wijd. Vandesompele scoorde en De Saedeleer kwam op het derde honk terecht toen Lauf een foute aangooi maakte op een opofferingsstootslag van Zion De Brauwer, wat er een 4-4 stand van maakte. Hierna scoorde De Saedeleer het volgende punt op een nieuwe wilde worp en dat bezorgde Borgerhout voor de tweede keer de leiding, 5-4.

Die voorsprong was van korte duur, want Pioniers scoorde opnieuw drie punten in de 2e7 op Ayoub Fatihi. Net zoals Pioniers-pitcher Sem Lauf kreeg ook Fatihi weinig problemen in zijn eerste drie innings op de heuvel. Maar toen leidden twee fouten tot drie onverdiende punten in de zevende. Met één uit bereikte Bodhi de Vreede het honk na een fout en kreeg het tweede honk via schijn. Hij schoof op na een grounder van Miquel Willem en scoorde de gelijkmaker toen dat werd gevolgd door een foute aangooi. Met twee uit sloegen Duncan Beljaards en Vincent Mevissen back-to-back doubles, wat Pioniers een voorsprong opleverde. Een honkslag van Daan Terstall maakte er een 7-5 stand voor in het voordeel van Pioniers.

In de 1e8 verkleinde Borgerhout de achterstand naar 7-6 op nieuwe werper Nick Loos toen Zion De Brauwer vier wijd kreeg en scoorde op een tweehonkslag van Timen Van Geel.

In de 2e8 kwam Pioniers dicht bij een volgend punt op nieuwe pitcher Nick Van Thillo. Hij raakte lead-off hitter Michael Dumitrescu met een worp, maar daarna werden twee lopers op de honkpaden uitgeschakeld. Eerst schoof Dumitrescu op naar het derde honk na een honkslag van Terrance Heemskerk, die zelf werd uitgeschakeld toen hij probeerde op te schuiven naar het tweede honk. Hierna werd Dumitrescu uitgeschakeld toen hij in een rundown kwam na een comeback-grounder van Andreas Meijer. De laatste stal het tweede honk, maar bleef vervolgens achter.

Met een 7-6 achterstand kwam Squirrels tot een rally van zeven punten in de 1e9, die ook een aantal minuten moest worden onderbroken vanwege een blessure. Reliever Nick Loos kwam snel in de problemen. Hij kreeg de honken vol toen Kevin Vervloet vier wijd kreeg, pinch-hitter Matas Sirdegas een honkslag sloeg en Cedric Vandesompele met lopers op het tweede en derde honk opzettelijk vier wijd kreeg. Tim Hoflack volgde met een honkslag. Gienco Pacheco Alvarez, pinch-runner voor Vervloet, scoorde de gelijkmaker, waarna ook Sirdegas richting plaat rende en daar catcher Duncan Beljaards omver liep. Beljaards stond dicht bij de plaat, maar Sirdegas rende onnodig tegen hem aan en een harde botsing volgde. Ondertussen schoof Vandesompele op naar het derde honk. Na de botsing volgde een botsing tussen Home Plate Umpire Elvin Englentina en Sirdegas en een aantal andere Belgische spelers, terwijl spelers en coaches zich om Beljaards bekommerden. Englentina ging vervolgens in gesprek met zijn collega Jeffrey Bentsnijder, die sinds de zesde inning de enige veld-scheidsrechter was. Peter de Haan was aanvankelijk de 1B Umpire, maar hij verliet het duel na vijf innings om zich voor te bereiden op de volgende wedstrijd, waarin hij achter de plaat zou staan. Nadat het overleg tussen de twee umpires was afgesloten wees Bentsnijder naar de twee lopers en naar de honken, waardoor het er aanvankelijk op leek dat de lopers werden teruggestuurd naar hun laatst bereikte honk (eerste en tweede honk), wat zou betekenen dat er een interference-call zou zijn gemaakt. Maar dat was niet het geval, het punt werd toegekend en het wijzen was om aan te geven dat er lopers op het derde en eerste honk stonden op het moment dat de wedstrijd werd hervat. Na een onderbreking van ongeveer zes minuten keerde Beljaards terug achter te plaat, maar na één worp op volgende slagman Zion De Brauwer verliet hij toch de wedstrijd. Dat zorgde voor een nieuwe korte onderbreking, want linksvelder Dani Heiligers werd de nieuwe catcher en moest uiteraard zijn spullen aantrekken. Met Borgerhout nu op een 8-7 voorsprong leverde De Brauwer een puntscorende honkslag af en dat leidde tot een werperswissel. Rookie Maarten Smit nam het over en begon met een strikeout. Hoflack en De Brauwer schoven op na een wilde worp, waarna vier wijd voor Jens Boermans voor volle honken zorgde. Even later scoorden twee lopers op een foute aangooi op een hiernavolgende grounder van Tim Veraghtert, die vijfmaal op het honk kwam en 4-uit-5 sloeg. Een wilde worp en een grounder van Glenn Van Donick zorgden voor nog eens twee punten en verhoogden de stand naar 13-7.

In de 2e9 kregen Miquel Willem en Max Vonk (de vervanger van Beljaards) beiden vier wijd. Vincent Mevissen volgde met een line drive, maar die werd gevangen. Nick Van Thillo schakelde daarna de volgende twee slagmensen met drie slag uit. En dat maakte een einde aan de lange wedstrijd die ruim drie uur duurde. Het was nu bijna 19:30 uur, tijd voor de voorbereiding op de volgende wedstrijd op deze koude zaterdagavond.


Hoofddorp Pioniers - Borgerhout Squirrels 7-13
123456789RHE
Borgerhout Squirrels101003017-13105
Hoofddorp Pioniers103000300-774
pitchers Borgerhout Squirrelsinn.SOBBHRER
Glenn Mareels311341

Ayoub Fatihi43133-

Nick Van Thillo, W (1-0)2221--

pitchers Hoofddorp Pioniersinn.SOBBHRER
Kaien Oukes334322

Sem Lauf, BS (1)33223-

Nick Loos, L (0-1)2 (*)14566

Maarten Smit111-2-

(*) - Loos gooide op vijf slagmensen in de negende inning

Umpires 1e-5e inning: HP-Elvin Englentina, 1B-Peter de Haan, 3B-Jeffrey Bentsnijder.
Umpires 6e-9e inning: HP-Elvin Englentina, 1B-Jeffrey Bentsnijder.
Official Scorers-Stefan Slinger, Marco Stoovelaar.
Public Address Announcer-Jason Houtkamp.
Scoreboard Operator-Monique Hoogkamer.
Aanvangstijd-16:06 uur.
Speeltijd-3:17 uur.
Locatie-Veld #1, ETO Ballpark, Sportpark Hoofddorp Pioniers, Park21, Hoofddorp.

Game Notes:
Frank Maduro gooit de ceremoniële eerste bal.
Umpire Peter de Haan verliet de wedstrijd na vijf innings om zich voor te bereiden op de volgende wedstrijd, waarin hij de Home Plate Umpire was.
6-minuten injury delay in 1e9 (Pioniers-catcher Duncan Beljaards).
Game 1 - 1e Frank Maduro Toernooi 2023.Omron Pioniers vs. Hoboken Pioneers
Nadat hun wedstrijd was verplaatst van Veld #2 naar Veld #1 moesten beide teams ruim drie uur wachten voordat ze het veld konden betreden. Omron Pioniers werd op vijf honkslagen en drie punten gehouden en maakte ook vijf verdedigende fouten. De Belgisch tegenstander Hoboken Pioneers scoorde in al hun zeven innings en kwam tot zeventien honkslagen op weg naar een overtuigende 19-3 winst.

Het wachten en (misschien meer nog) de kou op deze zaterdagavond moet van invloed zijn geweest in deze wedstrijd, want de Pioniers-ploeg keek al snel tegen een ruime achterstand aan. Bovendien stond Pioniers ook tegen Hoboken's heuveltroef Kevin Desmedt, die een sterk optreden had en tot twaalfmaal drie slag kwam in de zes innings die hij op de heuvel stond. De rechtshander kreeg drie honkslagen tegen. Desmedt sloeg zelf ook en stond in de slagvolgorde als de designated hitter van de ploeg, wat betekende dat Hoboken gebruik maakte van de zogenoemde 'Ohtani-rule'. In die regel kan een startende werper niet alleen zelf in de slagvolgorde staan en dus zelf slaan, hij kan ook in de slagvolgorde blijven staan als designated hitter nadat hij is vervangen als werper. De regel is vernoemd naar de Japanse 'two-way player' Shohei Ohtani, die in de Major League speelt voor Los Angeles Angels. Aanvallend sloeg Desmedt 3-uit-4 (double), bereikte zesmaal het honk, scoorde vier punten en sloeg er twee binnen. In voorgaande jaren gooide Desmedt voor de Belgische Nationale Ploeg tijdens het Europees Kampioenschap 2014 en de Super6 in 2018. Hij speelde ook op college in de USA in 2015 en 2018.

Hoboken, dat in de voorbije drie seizoenen de Belgische Kampioenstitel veroverde, kwam tot een rally van zes punten in de eerste helft van de eerste inning op starter Bas Weijers. Lead-off hitter Benjamin Goffaux kreeg vier wijd, stal het tweede honk, schoof op na een wilde worp en scoorde het eerste punt op een grounder van Wesley Janssen. Met één uit kregen de Belgen de honken vol toen Lucas Rizzi, Kevin Desmedt en Xander Verspreet allemaal een honkslag sloegen. Vier wijd voor Lino Ballardini produceerde het volgende punt en een fout die volgde op een binnenhoog leidde tot een nieuw punt. Met twee uit sloeg Christoff Peeters een 2-run triple en hij scoorde later ook na een fout.

Hoboken voegde twee punten toe in de tweede inning, allebei onverdiend, doordat er twee fouten werden gemaakt. Met één uit kwamen Rizzi en Desmedt na een fout op het honk. Ze scoorden daarna op een honkslag van Verspreet en een grounder van Ballardini.

Met een 8-0 achterstand scoorde Pioniers het eerste punt in de 2e2. Met twee uit kreeg Kevin Desmedt een honkslag tegen van Yannick Romeijn, die daarna het tweede honk kreeg na schijn. Desmedt maakte een aantal verschillende wind-up bewegingen tijdens zijn verblijf op de heuvel. Soms balanceerde hij op één been voordat hij gooide, een worp later maakte hij een 'normale' wind-up, wat soms op een quick-pitch leek en verwarrend moet zijn voor de slagman. Romeijn zou gaan scoren op een honkslag van Kevin Karper.

Hoboken Pioneers scoorde weer tweemaal in de derde inning, dit keer na een wilde worp en een grounder. In de vierde scoorden de Belgen hun elfde punt op nieuwe pitcher Rob de Beer. Hij kreeg een lead-off single tegen van Desmedt, maar volgde met een strikeout. De honken raakten vol toen ook Ballardini en Jason Jie Sam Foek een honkslag sloegen. Opnieuw schakelde De Beer een slagman met drie slag uit, maar vier wijd voor Lieven Buerms leidde daarna tot een punt. Met de honken nog altijd vol sloot De Beer af met zijn derde strikeout in deze inning.

In de 2e4 scoorde Pioniers het tweede punt. Angelo Wicklert begon met vier wijd en met twee uit kreeg ook Yannick Romeijn een vrije loop. Opnieuw was het daarna Kevin Karper, die een puntscorende honkslag afleverde.

Met een 11-2 voorsprong kwam Hoboken tot een 5-run rally in de 1e5. Wesley Janssen opende met een honkslag en scoorde na een tweehonkslag van Lucas Rizzi. De Beer kreeg daarna de honken vol doordat hij zowel Kevin Desmedt als Xander Verspreet met een worp raakte. Lino Ballardini volgde met een 2-run double. Met lopers op het tweede en derde honk nam oud-prof Swen Huijer de Pioniers-pitching over. Hij kreeg een grounder van Jason Jie Sam Foek, maar dat zorgde ook voor een punt. Na drie slag voor de volgende slagman zorgde een fout voor weer een Belgisch punt en dat voerde de stand op naar 16-2.

In de zesde inning leverde Desmedt een 2-run single af. Even later, met de honken vol, schakelde Huijer twee slagmensen met drie slag uit en kreeg hij een 'inning-ending grounder'. In de zevende bracht een 2-out single van Xander Verspreet Hoboken's 19e punt over de plaat.

In de 2e7 nam Brendan Verspreet de pitching over van Kevin Desmedt. Die had de laatste zeven slagmensen op rij uitgeschakeld, waarvan zes met een strikeout. Verspreet moest het derde Pioniers-punt toestaan. Lead-off hitter Jonas Punselie kreeg drie slag, maar bereikte het honk na een wilde worp. Hij stal daarna het tweede honk en schoof op naar het derde na een honkslag van Kevin Karper, die 3-uit-3 sloeg. Met twee uit scoorde Punselie na een honkslag van Miles Burleson. Een grounder maakte daarna een einde aan de wedstrijd.

En dat maakte ook een einde aan een lange dag op het veld, want de laatste uit werd genoteerd om 22:13 uur.
Maar de eerste twee wedstrijden van de eerste editie van het internationale Frank Maduro Toernooi stonden in de boeken!


Omron Pioniers - Hoboken Pioneers 3-19 (7 inn.)
123456789RHE
Hoboken Pioneers6221521 -19170
Omron Pioniers0101001 -355
pitchers Hoboken Pioneersinn.SOBBHRER
Kevin Desmedt, W (1-0)6122322

Brendan Verspreet13-211

pitchers Hoofddorp Pioniers-2inn.SOBBHRER
Bas Weijers, L (0-1)3136106

Rob de Beer1 (*)31665

Swen Huijer352533

(*) - De Beer gooide op vijf slagmensen in de vijfde inning

Umpires: HP-Peter de Haan, 1B-Fred ter Beek.
Official Scorers-Marco Stoovelaar, Stefan Slinger.
Public Address Announcer-Jason Houtkamp.
Scoreboard Operators-Judith Stoovelaar, Monique Hoogkamer.
Aanvangstijd-19:45 uur.
Speeltijd-2:28 uur.
Locatie-Veld #1, ETO Ballpark, Sportpark Hoofddorp Pioniers, Park21, Hoofddorp.

Game Notes:
Game 2 - 1e Frank Maduro Toernooi 2023.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2023 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.