Grand Slam * Stats & News
Updated: 3 februari 2023
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2023
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2023 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

WildCats Curaçao begint Caribbean Series met extra-inning verlies
English

CARACAS / MACUTO, La Guaira (Venezuela) - De 65e editie van de jaarlijke Serie del Caribe (Caribbean Baseball Series) is op donderdag (2 februari) van start gegaan in Venezuela, dat het evenement negen jaar geleden voor het laatst organiseerde. Toen, in 2014, werden de wedstrijden gespeeld in Porlamar op Isla de Magararita. Dit keer worden de wedstrijden gespeeld in het nieuwe Estadio Monumental de Caracas Simón Bolívar (of Estadio de La Rinconada) in hoofdstad Caracas en het Estadio Jorge Luis García Carneiro in de kustplaats Macuto. De Serie del Caribe wordt georganiseerd door de Confederación de Béisbol Profesional del Caribe (CBPC). Aan deze editie is een record-aantal van acht landen vertegenwoordigd. Vorig jaar namen zes teams deel, wat sinds 2019 het geval was. De deelnemers aan het toernooi, dat in 1949 voor het eerst werd georganiseerd, zijn de kampioenen van de profcompetities in Colombia, de Dominicaanse Republiek, Mexico, Panama, Puerto Rico en Venezuela, plus vertegenwoordigers van gast-landen Cuba en Curaçao.

Sinds 2013 ontmoeten de twee beste ploegen van het round-robin toernooi elkaar in een Finale om de titel te beslissen. Vorig jaar, toen het evenement werd georganiseerd in Santo Domingo (Dominicaanse Republiek), won de Colombiaanse kampioen Caimanes de Barranquilla het toernooi verrassend door met 4-1 te winnen van Gigantes del Cibao (Dominicaanse Republiek).

Hoewel de landen officiëel worden vertegenwoordigd door de kampioensploegen van hun respectievelijke competitie, voegen de teams vaak (gast)spelers toe voor de Caribbean Series. Tijdens het evenement worden de teams dan ook vaak niet bij hun clubnaam genoemd, maar worden aangeduid met de naam van het land.

Voor het eerst neem ook Curaçao aan het toernooi deel. Curaçao wordt vertegenwoordigd door WildCats KJ74, dat eind november kampioen werd van de AA League. Het roster van de ploeg ziet er als volgt uit:
Pitchers: Nelmerson Angela, Wendell Floranus, Edgar Ernesto Garcia, Ryan Huntington, Jair Jurrjens, Kevin Kelly, Témesh Lourens, Jordan Lucas, Shairon Martis, Cody Mincey, Nestor Molina, Cerilio Soleana, Juan Carlos Sulbaran en Franklin Van Gurp.
Catchers: Sicnarf Loopstok en Dashenko Ricardo.
Infielders: Dudley Leonora, Jonathan Schoop, Sharlon Schoop, Darren Seferina, Andrelton Simmons en Raywendley Van Gurp.
Outfielders: Edmond Americaan, Wladimir Balentien, Roger Bernadina, Aldrich De Jongh, Ray-Patrick Didder en Juremi Profar.

Verschillende van deze spelers zijn uitgekomen voor het Nederlands Honkbal Team en een aantal van hem staat op de lijst van de voorselectie voor de komende World Baseball Classic, die op 8 maart begint. Veel spelers hebben gespeeld in, of spelen nog, in de Nederlandse Hoofdklasse. Angela, Loopstok en Sharlon Schoop staan momenteel op het roster van Amsterdam Pirates, terwijl Bernadina, Huntington, Kelly, Martis en Ricardo allemaal op het roster staan van Curaçao Neptunus. Sulbaran gooide vorig seizoen voor Neptunus, Franklin Van Gurp speelde vorig jaar voor Pirates. Leonora speelde in de hoogste Italiaanse competitie voor San Marino. Jonathan Schoop is een huidige Major Leaguer, want hij speelt voor Detroit Tigers, Simmons speelde vorig seizoen ook in de Major League, todat hij werd 'released' door Minnesota Twins.

De ploeg uit Curaçao opende het toernooi donderdagochtend tegen Agricultores, een ploeg samengesteld uit spelers van Leñadores de Las Tunas en Alazanes de Granma, de kampioen van de Cubaanse Nacional Series. In Estadio Jorge Luis García Carneiro in de badplaats Macuto, ten noorden van hoofdstad Caracas, verloor het Curaçao-team met 3-1 in tien innings. Het stadion is het thuisveld van Tiburones de La Guaira uit de professionele Venezolaanse competitie.

In de tweede helft van de vijfde inning opende WildCats de score op de Cubaanse starter Cesar García. Sharlon Schoop begon met een honkslag en werd in scoringspositie gebracht via een opofferingsstootslag van Dashenko Ricardo. De ploeg kreeg lopers 'op de hoeken' toen Andrelton Simmons volgde met een honkslag. Even later scoorde Schoop op een 'force play-grounder' van Darren Seferina, waarbij Simmons op het tweede honk werd uitgeschakeld. Curaçao kreeg nog een honkloper toen volgende slagman Ray-Patrick Didder het honk bereikte na een fout, maar twee lopers bleven achter toen Roger Bernadina een grounder sloeg.

In de voorgaande slagbeurt had WildCats eveneens twee lopers achtergelaten. Didder begon toen met een honkslag, maar Bernadina sloeg in een dubbelspel. Jonathan Schoop en Wladimir Balentien kregen daarna beiden vier wijd, maar de slagbeurt eindigde toen Juremi Profar werd uitgevangen.

...Sharlon Schoop sloeg twee honkslagen...
...en scoorde het enige Curaçaose punt...
(© Foto: Henk Seppen)
Curaçao-starter Cody Mincey gooide zeven solide innings, stond vijf honkslagen toe en schakelde vier slagmensen met drie slag uit. Sinds 2017 speelt de 30-jarige in Amerika geboren Mincey professioneel. Sinds 2021 speelt hij in de Minor Leagues voor Miami Marlins, vorig jaar in Double-A en Triple-A. In het voorbije 2022-23 Winterseizoen gooide Mincey voor Melbourne Aces in de Australian Baseball League.

Met Curaçao op een 1-0 voorsprong nam Shairon Martis de pitching over in de 1e8. Vorig jaar gooide de voormalige Major Leaguer in de Hoofdklasse voor Amsterdam Pirates, maar hij verhuisde na het seizoen naar Neptunus. Met één uit kreeg Martis een homerun tegen van Andres De La Cruz.

De beslissing viel vervolgens in de tiende inning via de internationale tie-break regel. Martis was in de negende inning niet in de problemen gekomen en keerde terug op de heuvel. Met Rafael Viñalez als tie-break loper op het tweede honk kreeg Martis een lead-off, puntscorende honkslag tegen van Guillermo Aviles. De rechtshander gooide daarna vier wijd op Dennis Laza en werd afgelost door Wendell Floranus. De twee lopers schoven op na een opofferingsstootslag van pinch-hitter b>Dailier Peña. Om een gedwongen loop te creëren kreeg volgende slagman Osvaldo Abreu opzettelijk vier wijd, maar hierna werd een punt gescoord toen Floranus vier wijd gooide op Yunieski Larduet. Een strikeout en groundout volgden, maar Cuba stond met 3-1 voor.

In de 2e10 kreeg Curaçao voor het eerst sinds de vijfde inning weer een loper in scoringspositie. Dat was Dashenko Ricardo als tie-break loper, maar hij bleef achter op het tweede honk. De Cubaanse reliever Andy Vargas (die in de achtste inning in het duel was gekomen) kreeg eerst een grounder van Andrelton Simmons. Hierna sloeg pinch-hitter Sicnarf Loopstok een pop-fly en vervolgens eindigde het duel met een grounder van Ray-Patrick Didder.

Curaçao kwam tot zes honkslagen, waaronder twee van Ray-Patrick Didder en Sharlon Schoop. In dit duel speelde Schoop als midvelder en rechtsvelder, in plaats van op zijn bekende plek als korte stop. Die positie werd ingevuld door Andrelton Simmons.

Op donderdag werden nog drie wedstrijden gespeeld.
Cañeros de Los Mochis (Mexico) won met 5-4 van Tigres del Licey (Dominicaanse Republiek), Vaqueros de Montería (Colombia) was met 7-1 te sterk voor Indios de Mayagüez (Puerto Rico) en Leones del Caracas (Venezuela) versloeg Federales de Chiriquí (Panama) 's avonds met 5-2.

Vrijdagavond ontmoet Curaçao de Mexicaanse ploeg.

(3 februari)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2023 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.