Grand Slam * Stats & News
Updated: 5 januari 2023
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2023
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2023 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen)

Edwin Louisa één van vier Europese umpires uitgenodigd voor World Baseball Classic
English

AMSTERDAM - De ervaren umpire Edwin Louisa is uitgenodigd als één van de internationale umpires voor de komende vijfde editie van de World Baseball Classic. Louisa is één van de vier Europese scheidsrechters die in actie zal komen tijdens de Eerste Ronde van het mondiale evenement.

...Edwin Louisa...
...derde Nederlandse umpire in World Baseball Classic...
(© Foto: Henk Seppen)
Edwin Louisa, die sinds 2012 scheidsrechter is in de Hoofdklasse, is uitgenodigd voor Poule C. In die Poule wordt gespeeld door de nationale (prof)teams van Canada, Colombia, Groot-Brittannië, Mexico en de USA. Zij spelen hun wedstrijden in Chase Field in Phoenix, Arizona, het thuis-stadion van Major League-club Arizona Diamondbacks. De eerste wedstrijd in deze Poule staat op het programma voor 11 maart. Deze groep wordt afgesloten op 15 maart.

,,Dit is een enorme eer'', reageerde Edwin Louisa. ,,Ik ben zeer vereerd dat ik deze kans krijg''. In zijn elf seizoenen in de hoogste afdeling in Nederland stond Louisa in ongeveer 300 competitie-wedstrijden en werd hij één van de meest ervaren en gerespecteerde umpires. Hij is sinds 2016 international umpire. Sindsdien leidde Louisa wedstrijden tijdens het Wereldkampioenschap Vrouwen Honkbal (USA) in 2018, het Europees Kampioenschap (Duitsland) in 2019, het Europa/Afrika Olympisch Kwalificatie Toernooi (Italië) in 2010, de Samurai Games (Japan) in 2016, de Honkbal Week Haarlem in 2016, 2018 and 2022 en het World Port Tournament in 2017 en 2019.

In elke Poule spelen vijf teams in de Eerste Ronde.

Nederland, dat deelnam aan alle vier voorgaande edities, bereikte de Halve Finale tijdens de laatste twee toernooien in 2013 en 2017 en eindigde beide keren op de vierde plaats. In de komende Classic opent Nederland het evenement in Poule A in gezelschap van Chinese Taipei, Cuba, Italië en Panama. De wedstrijden in Poule A worden gespeeld in het Taichung Intercontinental Baseball Stadium in Taichung (Taiwan). Nederland, dat op de zevende plaats staat op de wereldranglijst van de World Baseball Softball Confederation (WBSC), speelt in de eerste wedstrijd van de World Baseball Classic van dit jaar tegen Cuba op 8 maart. De laatste wedstrijd in Poule A wordt op 13 maart gespeeld.

Poule B (9-13 maart) zal plaatsvinden in Tokyo (Japan) in de Tokyo Dome, het stadion van Yomiuri Giants uit Nippon Professional Baseball (NPB). In deze Poule spelen Australië, China, Japan, Tsjechië en Zuid-Korea.

De wedstrijden in Poule D (11-15 maart) worden gespeeld in Miami, Florida (USA) in het LoanDepot Park, het stadion van Miami Marlins. In deze Poule spelen de Dominicaanse Republiek, Israël, Nicaragua, Puerto Rico en Venezuela hun wedstrijden.

De twee beste ploegen uit elke Poule gaan door naar de Tweede Ronde, wat de Kwarfinales zijn. De top-2 van Poules A en B spelen hun Kwartfinales (15-16 maart) in Tokyo (Japan), de twee beste ploegen uit Poules C en D spelen de Tweede Ronde (17-18 maart) in Miami (USA). De vier winnaars ontmoeten elkaar vervolgens in de Halve Finales op 19-20 maart in Miami. De Finale wordt daarna op 21 maart gespeeld, eveneens in Miami.

Edwin Louisa is de derde Nederlandse umpire die zal deelnemen aan een World Baseball Classic. In de eerste editie in 2006 kwam Fred van Groningen Schinkel in actie in Poule B in de Eerste Ronde, die toen eveneens werd gehouden in Arizona (USA) in Phoenix en Scottsdale, en leidde ook wedstrijden in de Tweede Ronde in Puerto Rico. Er waren geen Nederlandse umpires tijdens de Classics in 2009 en 2013. Echter, Jan Esselman was toen wel één van de Technical Commissioners tijdens deze twee evenementen, net zoals hij dat was in de Tweede Ronde en Finale-ronde in 2006. In 2009 was Esselman actief tijdens de Tweede Ronde en in 2013 tijdens de Eerste Ronde. Zes jaar geleden, tijdens de vierde editie van de Classic in 2017, was Winfried Berkvens één van de umpires in Poule D van de Eerste Ronde die plaatsvond in de Mexicaanse stad Zapopan.

...Fabry Fabrizi, Serge Makouchetchev en Cuti Suárez...
(© Alle Foto's: Henk Seppen)
De andere drie Europese umpires die zijn uitgenodigd voor de World Baseball Classic zijn Fabrizio (Fabry) Fabrizi (Italië), Serge Makouchetchev (Frankrijk) en Cuauhtámoc (Cuti) Suárez Hernandéz (Spanje). Fabrizi zal afreizen naar Miami (USA), Makouchetchev naar Taichung (Taiwan) en Suárez naar Tokyo (Japan).

Fabrizi was ook één van de umpires in de Eerste Ronde van de Classic 2017 in Tokyo. Suárez en Makouchetchev leidden wedstrijden in 2016 tijdens de Kwalificatie Toernooien in respectievelijk Mexico en de USA.

Voormalig Major League Umpire Larry Young is sinds 2009 de Umpire Coordinator van de World Baseball Classic. Young was actief in de Major League in 1983-2007 en stond in 1996 en 2003 in de World Series, maar nam ook deel aan twee All Star Games en verschillende American League Championship Series en Division Series.

Sinds 2009 wordt de World Baseball Classic elke vier jaar georganiseerd door de WBSC in samenwerking met Major League Baseball. De komende vijfde editie van de World Baseball Classic stond oorspronkelijk op de agenda voor maart 2021, maar in mei 2020 werd het evenement afgelast vanwege de voorgaande maatregelen tegen de coronavirus (COVID-19) pandemie. Eerder werden de Kwalificatie Toernooien, die zouden plaatsvinden in maart 2020, ook al geschrapt.

In de komende editie is het aantal deelnemers uitgebreid van zestien naar twintig teams. Alle landen die in 2017 deelnamen zijn automatisch geplaatst. De overige vier komen uit de Qualifiers die in september en oktober vorig jaar werden georganiseerd. In september, in Regensburg (Duitsland), kwalificeerden Groot-Brittannië en Tsjechië zich, terwijl Spanje verrassend werd uitgeschakeld. In oktober, in Panama City (Panama), kwalificeerden Panama en Nicaragua zich voor de Classic 2023.

Verschillende bekende Major League-spelers hebben al toegezegd uit te zullen komen voor hun nationale ploeg tijdens de komende Classic. De ploeg van titelverdediger USA zal gevuld zijn met veel Major Leaguers, waaronder pitchers Nestor Cortes, Nathan Eovaldi, Clayton Kershaw en Adam Wainwright, catchers J.T. Realmuto en Will Smith, infielders Pete Alonso, Nolan Arenado, Paul Goldschmidt, Trevor Story en Trea Turner en outfielders Mookie Betts en Mike Trout.

(5 januari)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2023 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.