Grand Slam * Stats & News
Updated: 5 februari 2023
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2023
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2023 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen)

Eén punt genoeg voor tweede winst WildCats Curaçao in Caribbean Series
English

CARACAS / MACUTO, La Guaira (Venezuela) - Eén punt was genoeg voor WildCats KJ74 om daarme de tweede overwinning te boeken tijdens de 65e editie van de Serie del Caribe (Caribbean Baseball Series) in Venezuela. Op zaterdag (4 februari), Dag 3 van het evenement, won de Curaçaose ploeg slechts met 1-0 van Federales de Chiriquí, de kampioen van Béisbol Profesional de Panamá.

Er waren op zaterdag nog twee 'close games', want Tigres del Licey (Dominicaanse Republiek) won met 6-4 van Indios de Mayagüez (Puerto Rico) en Cañeros de Los Mochis (Mexico) won nipt mey 7-6 van Vaqueros de Montería (Colombia). De Colombianen waren tot een 4-run rally gekomen in de vijfde inning en de Mexicanen stonden halverwege de achtste inning met 6-3 achter. De ploeg kwam toen langszij en scoorde het winnende punt in de 2e9 toen Roberto Valenzuela werd geraakt door een worp met volle honken en één uit. 's Avonds denderde Leones del Caracas (Venezuela) over Agricultores (Cuba) heen met een ruime 20-3 overwinning. De Venezolaanse ploeg scoorde zeven punten in de tweede helft van de eerste inning en met een 15-3 voorsprong werden nog eens vijf punten toegevoegd in de 2e8. De ploeg kwam tot 25 honkslagen, waaronder twee homeruns.

Na Dag 3 vormen de vertegenwoordigers van Curaçao, de Dominicaanse Republiek, Mexico en Venezuela nu de top-4, allemaal met een 2-1 'record'. Op zondag treft WildCats de kampioen van Colombia.

De wedstrijd was min-of-meer een werpersduel, maar zonder echt dominerende werpers. Drie Panamese werpers schakelden zes slagmensen met drie slag uit, maar gaven op negen vrije lopen weg en moesten zes honkslagen toestaan. Panama kwam tot vijf honkslagen, die allemaal werd genoteerd op starter Jair Jurrjens. De voormalige Major Leaguer kreeg de vijf hits tegen in 3 2/3 inning, waarna drie Curaçao-relievers het prima deden en Panama in het restant van de wedstrijd hitloos hielden.

...Jair Jurrjens als pitcher voor Nederland in 2017...
...tijdens de World Baseball Classic...
(© Foto: Henk Seppen)
Curaçao scoorde het enige punt in de zevende inning en hoefde daar niet echt veel te doen, want het werd eveneens gescoord doordat een slagman werd geraakt door een worp.

Curaçao kreeg een kans de score al te openen in de eerste inning op starter Edison Frias, want men kreeg de honken vol met twee uit. Roger Bernadina opende met een honkslag en schoof op na een doorgeschoten bal, waarna Ray-Patrick Didder werd geraakt door een worp. Volgende slagman Jonathan Schoop sloeg in een dubbelspel en dat bracht Bernadina naar het derde honk. De honken raakten daarna vol toen Wladimir Balentien en Sharlon Schoop beiden vier wijd kregen, maar de inning eindigde met drie slag voor Juremi Profar. De ploeg werd in de volgende twee innings op rij uitgeschakeld.

Panama kwam eveneens onmiddellijk in scoringspositie in de eigen eerste slagbeurt op starter Jair Jurrjens, die in de Major League gooide voor Detroit Tigers (2007), Atlanta Braves (2008-2012), Baltimore Orioles (2013) en Colorado Rockies (2014). Sinds 2019 speelt de rechtshander in Mexico. In de eerste inning kreeg Jurrjens een lead-off single tegen van Rodrigo Alexis Orozco, maar die ging uit bij een steelpoging. Met twee uit zorgden een fout en vier wijd voor twee lopers, maar Jurrjens sloot af met een strikeout.

Panama kreeg in de tweede inning lopers 'op de hoeken'. Met twee uit sloeg Enrique Orlando Valdez een honkslag en stal zowel het tweede als het derde honk. Vier wijd zorgde voor de volgende honkloper, maar een grounder eindigde de slagbeurt.

Panama kreeg ook weer een scoringskans in de 2e3. Michael Wielansky begon toen met een tweehonkslag en de volgende slagman werd geraakt door een worp. Dit keer volgden een vangbal en een dubbelspel.

In de 1e4 liet Curaçao voor de tweede keer de honken vol achter. Met één uit sloeg Sharlon Schoop een honkslag en schoof op na een fout in het outfield. Hij bereikte het derde honk op een hiernavolgende honkslag van Juremi Profar en de honken raakten vol na vier wijd voor Darren Seferina. Maar Dudley Leonora sloeg vervolgens in een 'inning-ending double play'.

Even later was het Panama dat opnieuw een loper in scoringspositie kreeg. Ariel Sandoval begon met een tweehonkslag, maar werd door Jurrjens op het tweede honk uitgeschakeld via een pick-off. Met twee uit kreeg Jurrjens een honkslag tegen van Enrique Orlando Valdez en werd vervolgens afgelost door Témesh Lourens. Die sloot de slagbeurt af met de uitschakeling van Valdez op het eerste honk met een pick-off.

...Darren Seferina scoorde het enige punt...
...Op de foto speelt hij voor Curaçao...
...tijdens de Honkbal Week Haarlem vorig jaar...
(© Foto: Henk Seppen)
Nadat Curaçao wederom op rij was uitgeschakeld in de 1e5 kreeg Panama even later weer een loper op het derde honk. Lourens gooide vier wijd op lead-off hitter Joshwan Wright, die het tweede honk kon bereiken na een mislukte pick-off. Met één uit schoof Wright op naar het derde honk op een grounder en kreeg Panama nog een loper via vier wijd. Maar Lourens sloot daarna af met een strikeout.

Curaçao scoorde daarna wat het enige punt in de wedstrijd zou blijven in de 1e7. De Panamese reliever Yusniel Padron-Artiles (hij was in de voorgaande inning ingezet) begon met vier wijd voor lead-off hitter Darren Seferina, waarna een comeback infield-hit volgde van Dudley Leonora. Dat leidde tot de volgende werperswissel. Severino González nam het over en hij zag de twee lopers opschuiven via een opofferingsstootslag van Dashenko Ricardo. Met het eerste honk open werd een gedwongen loop opgezet door Roger Bernadina opzettelijk vier wijd te geven. Maar hierna raakte González volgende slagman Ray-Patrick Didder met een worp en dat stelde Seferina in staat te scoren! Een strikeout en groundout eindigden de slagbeurt, maar Curaçao stond met 1-0 voor.

In de 2e7 kreeg Témesh Lourens drie nullen op rij. In 2020 gooide Lourens in de Nederlandse Hoofdklasse voor Quick Amersfoort.

Curaçao werd daarna ook op rij uitgeschakeld in de 1e8 door González. In de 2e8 beklom ervaren reliever Kevin Kelly de heuvel voor Curaçao en kreeg eveneens drie nullen op rij. De werper van Hoofdklasser Curaçao Neptunus schakelde één slagman met drie slag uit.

In de 1e9 kreeg Curaçao een grote kans meer afstand te nemen, maar voor de derde keer bleven drie lopers achter. Edmond Americaan begon met een honkslag en met één uit bereikte hij het derde honk na een honkslag van Roger Bernadina, die zelf op de aangooi in scoringspositie wist te komen. Volgende slagman Ray-Patrick Didder kreeg daarna opzettelijk vier wijd om de honken vol te zetten en een gedwongen loop te creëren. Met één uit kwam González daarna tot drie slag op Major Leaguer Jonathan Schoop en kreeg een grounder van voormalig Major Leaguer en sterspeler in de Japanse big league, Wladimir Balentien.

In de 2e9 nam Franklin Van Gurp de pitching over voor Curaçao. Van Gurp, die vorig seizoen in de Hoofdklasse uitkwam voor L&D Amsterdam Pirates, begon met een strikeout, maar kreeg daarna een honkloper na een fout van Andrelton Simmons, die net in het duel was gekomen als nieuwe korte stop. Maar de inning en de wedstrijd eindigden toen Johnny Yussef Santos in een dubbelspel sloeg, dat begon bij Simmons.

Curaçao kwam tot zes honkslagen, waaronder twee van Roger Bernadina en Sharlon Schoop.

(5 februari)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2023 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.