Grand Slam * Stats & News
Updated: 20 september 2023
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2023
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2023 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

IN MEMORIAM

...Leo van den Boomgaard...
(1931 - 2023)
Voormalig bestuurder Leo van den Boomgaard, club-icoon Zwijndrecht en KNBSB-Lid van Verdienste, overleden
English

ZWIJNDRECHT - Leo van den Boomgaard, die één van de oprichters was van de honkbal-afdeling van Zwijndrecht, is op maandag 14 augustus op 92-jarige leeftijd overleden. De heer Van den Boomgaard is 23 jaar lang voorzitter geweest van Zwijndrecht en was een echt club-icoon. Daarnaast vervulde hij verschillende functies in commissies van de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB), waarvan hij Lid van Verdienste was.

Leo van den Boomgaard werd geboren op 30 mei 1931 in Rotterdam. Hij raakte vervolgens al op jonge leeftijd betrokken bij voetbalvereniging Zwijndrecht. Op 15 september 1965 kwam een groep van dertien personen samen en richtte een honkbal-afdeling op bij deze vereniging. Daaronder was Leo van den Boomgaard, die zijn hele leven lang lid van de club zou blijven. In een historisch overzicht op de website van de vereniging staat te lezen dat de honkbal-afdeling zich in oktober 1968 afscheidde, omdat het bestuur van de voetbalclubb stelde dat men het niet nodig vond om een sportvereniging te worden in plaats van een voetbalvereniging en tevens dat men het overbodig vond dat er een honkbal-afdeling was. In 1973 voegde de nu onafhankelijke vereniging een softbal-afdeling toe en in 1977 volgde ook een afdeling voor mannen-softbal. Zwijndrecht bleef groeien en eind jaren tachtig was het niet alleen één van de grootste verenigingen in de regio Rotterdam, maar in het hele land.

Gelijk vanaf het begin was Leo van den Boomgaard een kundige en geliefde bestuurder binnen Zwijndrecht. Hij zou de vereniging 23 jaar lang leiden als voorzitter. Het was tijdens zijn jaren in het clubbestuur dat er voor het eerst een samenwerking kwam met een sponsor die de vereniging ondersteunde. Dat was in 1971 toen er een eenjarig contract kwam met het bedrijf Compri uit Zwijndrecht, waar het in 1969 werd opgericht. Het was het begin van een lange samenwerking tussen het bedrijf en de vereniging. In het volgende jaar werd het contract met drie jaar verlengd en vanaf dat moment speelde de club onder de naam Compri Zwijndrecht. Toen er een nieuwe overeenkomst voor drie jaar kwam in 1975 werd de naam gewijzigd in Compri Aluminium Zwijndrecht. Dat was vele jaren één van de meest herkenbare namen in het Nederlandse honkbal en softbal. Het bedrijf bleef sponsor tot en met 1998, waarbij de club in de laatste drie jaar speelde als Alcoa Compri Zwijndrecht. De sponsoring eindigde in 1998 na 28 jaar wat het één van de langste maakt in de historie van het Nederlandse honkbal/softbal. Andere langdurige sponsors die 25 jaar of langer actief waren zijn Ola (UVV) en Mr. Cocker (HCAW).

Leo van den Boomgaard's kinderen raaken ook nauw betrokken in zowel de honkbal- als softbal-afdeling van Zwijndrecht. Zijn zoon Leo junior was in de jaren zeventig één van de werpers in het eerste honkbalteam. Helaas overleed hij in 2015 op 57-jarige leeftijd. Een andere zoon, Rob, is de huidige wedstijdsecretaris van de vereniging. Eerder, in de jaren tachtig, maakte hij al zijn administratieve debuut als wedstrijdsecretaris softbal. Dochter Hélène was de softbal-secretaris van 1979 tot en met 1981.

Door de jaren heen werkte Leo van den Boomgaard nauw samen met Gerard Vaandrager, een andere gepassioneerde en gedreven club-icoon van Zwijndrecht. Vaandrager was langdurig secretaris van de vereniging en ook hij zou daarna vele jaren voorzitter zijn. Daarnaast werd Vaandrager natuurlijk ook bekend als voorzitter van Rotterdam Baseball, dat het tweejaarlijkse World Portt Tournament organiseerde. In november 1984 was Vaandrager één van de oprichters van het evenement dat voor het eerst werd georganiseerd in 1985 op het complex van het Rotterdamse Neptunus, dat sindsdien de thuishaven van het toernooi is geweest. Vaandrager leidde het organisatie-comité tot en met 2003. In die periode werden tien toernooien georganiseerd. Vaandrager keerde in 2013 terug om nog één toernooi te leiden.

...Leo van den Boomgaard leidde de...
...strafcommissie van de KNBSB...
...22 jaar als voorzitter...
Naast de vele activiteiten voor zijn vereniging maakte Leo van den Boomgaard ook vele jaren deel uit van een aantal commissies. Zo was hij in 1973-1975 lid van de kascontrole-commissie van het voormalige Rayon Rotterdam. Andere leden in die jaren waren onder meer Rinus van der Ham, Karel van Ispelen en Karel van Veen.

Van den Boomgaard had ook zes jaar zitting in de propaganda-commissie (publiciteit). In 1979 werd Van den Boomgaard lid van deze commissie in wat toen het Rayon Rotterdam/Zeeland was geworden. In dat jaar bestond de commissie verder uit Gerard Vaandrager en Pim van Nes. De drie waren tot en met 1981 lid van de commissie, waarin toen ook nog Aad Verheul en Hans Corpeleijn zittting hadden. In 1982-1984, toen het Rayon was omgedoopt in Rayon Zuidwest-Nederland kregen Van den Boomgaard en Vaandrager gezelschap van Jan van der Sande en André van Overbeek.

In 1982 werd Leo van den Boomgaard lid van de Strafcommissie van de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB). Van den Boomgaard stopte met zijn activiteiten voor deze commissie begin 2010 na bijna dertig jaar! Toen Van den Boomgaard in de commissie kwam was Martin Bremer de voorzitter en Ron Voerman was de secretaris. Andere leden waren Dick Bliek, Teun Gaartman, Hans Geesink en Loek Imhof. Met uitzondering van Bliek waren ook de anderen langdurige leden van deze commissie. Gaartman was lid tot en met 1992, Geesink tot en met 1988 en Imhof tot en met 1990. Bremer werd in 1984 opgevolgd door Gerard Voogd. Vier jaar later volgde Van den Boomgaard Voogd op als voorzitter en leidde de commissie tot begin 2010, waarna hij stopte, een periode van ruim 22 jaar.

In al die jaren bleven ook Ron Voerman (secretaris) en Hans Schotel lid van deze commissie. Cor Blitterswijk, Bert Lauer en Greet van Wijk kwamen in 1989 in deze commissie en Pieter van der Ploeg in 1992 en ook zij waren langdurig commissielid.

In 2003 was Nico van de Kamer de eerste van een aantal nieuwkomers in de commissie. Dennis Duin en Bert Stevens volgden in 2006, Hep Münzebrock en Sandra Nypels werden toegevoegd in 2008. In 2009 werd Duin de opvolger van Voerman, die sinds 1973 secretaris van deze commissie was geweest. In 2010, nu bijna 79 jaar, stopte Leo van den Boomgaard als voorzitter en werd opgevolgd door Bert Stevens. Op dat moment, met zijn 28 'dienstjaren' (waaronder 22 als voorzitter) was Van den Boomgaard één van de langst dienende leden van deze commissie. Door de jaren heen werd de Strafcommissie bekend voor het hebben van verschillende langdurige leden, zoals Ron Voerman (36 jaar), Hans Schotel (35 jaar), Loek Imhof (29 jaar), Klaas Boersma (22 jaar) en Jacques Neutkens (21 jaar).

In 1981 kreeg Leo van den Boomgaard het Rayon-onderscheidingsteken van Rayon Zuidwest-Nederland (het voormalige Rayon Rotterdam). In 1990 ontving hij het Bondsonderscheidingsteken van de KNBSB en in 2007, toen hij ruim dertig jaar actief was, werd hij benoemd tot Lid van Verdienste van de KNBSB. Van den Boomgaard ontving ook een Koninklijke Onderscheiding en werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Leo van den Boomgaard was zeer gedreven en gepassioneerd in al zijn activiteiten voor zijn vereniging Zwijndrecht, waarvan hij één van de club-iconen werd. Hij bleef altijd nauw betrokken bij de vereniging en bleef tot een aantal geleden een regelmatig bezoeker van wedstrijden. Enige jaren geleden vernoemde de vereniging een toernooi naar Leo van den Boomgaard, die door velen zeker zal worden gemist.

De webmaster van Grand Slam * Stats & News condoleert Leo's familie en vrienden en wenst hen veel sterkte met dit grote verlies.

(6 september)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2023 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.