Grand Slam * Stats & News
Updated: 10 april 2023
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2023
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2023 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Alfred Cop Fotografie)

HCAW shuts out Amsterdam Pirates; Timmermans dicht bij No-Hitter
English

BUSSUM - De seizoen-opener tussen titelverdediger HCAW en Amsterdam Pirates bleef vijf innings puntloos. HCAW brak de puntloze stand vervolgens met een 5-run rally in de tweede helft van de zesde. En dat was alles wat de thuisploeg nodig had voor een 5-0 winst.

Bovendien werd de aanval van Pirates in meer dan zeven innings hitloos gehouden door Kaj Timmermans. De Amsterdamse ploeg brak de No-Hitter met één uit in de 1e8. Het was veteraan Kenny Berkenbosch die de bal toen het linksveld in sloeg voor de eerste honkslag op de rechtshander, die zijn rentree maakte in het HCAW-team.

De punten waren aanvankelijk ook schaars in Rotterdam, waar het duel tussen Curaçao Neptunus en DSS/Kinheim eveneens vijf innings puntloos bleef. Net als HCAW kwam Neptunus daarna tot een rally in de 2e6 en won uiteindelijk met 7-0. Neptunus werd ook hitloos gehouden in hun eerste vijf innings door de DSS/Kinheim-pitching en sloeg de eerste honkslag pas met één uit in de zesde.

Meer punten werden gescoord in de wedstrijd tussen Hoofddorp Pioniers en Quick Amersfoort. De jonge en onervaren ploeg van Pioniers opende met een 10-6 overwinning.

De vierde wedstrijd van vanavond, RCH Memorie Sieraden tegen UVV, werd voor de tweede dag op rij afgelast en staat nu op het programma voor komende dinsdagavond.

(7 april)

Rosters
Live play-by-play & live-streams...Kaj Timmermans domineerde voor HCAW...
(© Foto: (Alfred Cop Fotografie)
Rechtshandige werper Kaj Timmermans kwam vanavond dicht bij een stukje geschiedenis. In een wedstrijd die hij eigenlijk niet zou starten. Aanvankelijk was rechtshander Lars Huijer aangewezen als startende pitcher voor de openingswedstrijd op donderdagavond. Toen dat duel verregende en verschoven werd naar vanavond wissel HCAW ook van starters. Huijer verhuisde naar Game 2 op zaterdag en de voor zaterdag aangekondigde starter Timmermans verschoof naar vanavond.

En zo maakte Timmermans zijn rentree op de heuvel voor HCAW na afwezigheid van drie jaar. In de voorbije drie seizoenen speelde hij voor Neptunus. Vanavond gooide Timmermans in zijn eerste competitie-wedstrijd voor HCAW sinds 27 juli 2019 toen hij de verliezende werper was in een 13-4 nederlaag tegen Twins Oosterhout. Slechts twee andere spelers uit dat duel speelden ook vanavond voor HCAW, korte stop Bob van der Meer en midvelder Jeandro Tromp.

Daarna had Timmermans nog één optreden voor HCAW in de best-of-five Play-Offs tegen Amsterdam Pirates. Hij was toen de verliezende werper in Game 2 in een 3-0 shutout-verlies. HCAW werd 'gesweept', Pirates ging naar de Holland Series en veroverde de Kampioenstitel. Van die wedstrijd waren er zeven spelers in de ontmoeting van vanavond. De al genoemde Van der Meer en Tromp bij HCAW en Kenny Berkenbosch, Roelie Henrique en Denzel Richardson bij Pirates. Delano Selassa speelde toen bij Pirates en vanavond voor HCAW. Oliver van der Wijst Severino speelde toen voor HCAW en vanavond bij Pirates.

En er was meer in de wedstrijd van vanavond. Pirates' nieuwe Hoofd Coach Mervin Gario en HCAW's nieuwe 3B Coach Theo Geerman werkten in dezelfde posities samen in de voorbije vijf seizoenen toen ze bij Hoofddorp Pioniers actief waren. En huidige Pirates Bench Coach Roeland Henrique was vorig seizoen de 3B Coach bij HCAW. Bovendien was het een wie-is-wie, want er zijn veel nieuwe gezichten in het team van Pirates.

Zoals gezegd schreef Kaj Timmermans vanavond bijna een stukje geschiedenis, want hij nam een No-Hitter mee naar de achtste inning. Maar de No-Hitter eindigde toen Kenny Berkenbosch de bal het linksveld in sloeg voor een honkslag. In de geschiedenis van de Hoofdklasse is er slechts één No-Hitter gegooid op Opening Day. Op 28 april 1984 was het Bart Volkerijk van ADO, die een 9-inning No-Hitter gooide tegen Giants Diemen. Na vandaag, bijna 40 jaar later, is dat nog altijd de enige Opening Day No-Hitter.

Aan de andere kant hield ook Pirates-starter Sven van de Sanden HCAW meer dan vijf innings puntloos. De Bussumse ploeg kwam daarna tot een rally van vijf punten in de 2e6 en dat was alles wat de ploeg nodig had.

Met één uit in de eerste inning sloegen Victor Draijer en Jeandro Tromp beiden een honkslag voor HCAW, maar een dubbelspel volgde. HCAW kreeg de volgende loper in scoringspositie in de derde inning. Met één uit sloeg Brendly Martina een honkslag en stal het derde honk. Victor Draijer kreeg daarna vier wijd en toen hij gedwongen werd uitgeschakeld op een grounder van Jeandro Tromp schoof Martina op naar het derde honk, maar bleef achter. In de vierde en vijfde inning werd Van de Sanden gesteund met nog eens twee dubbelspelen.

HCAW brak de wedstrijd daarna open in de zesde inning. Victor Draijer opende met vier wijd en schoof op na een opofferingsstootslag van Jeandro Tromp. Hij bereikte het derde honk na een honkslag van Delano Selassa, die even later het tweede honk stal. Met het eerste honk open kreeg Quintin de Cuba opzettelijk vier wijd om een gedwongen loop te creëren. HCAW scoorde vervolgens toen Van de Sanden vier wijd gooide op Kevin Dirksen en dat leidde tot een werperswissel. Finn Kragt nam het over, maar hij werd begroet met een puntscorende honkslag van Shurman Marlin. Met de honken nog altijd vol werd De Cuba gedwongen uitgeschakeld op de plaat op een grounder van Bob van der Meer. Daarna, met twee uit, werden de honken schoongeveegd toen Julian Goins een 3-run double sloeg. En dat bracht de stand op 5-0.

...Julian Goins slaat een 3-run double...
(© Foto: (Alfred Cop Fotografie)
In de zevende liet HCAW een loper achter op het tweede honk. En in de achtste draaide de Pirates-verdediging voor de vierde keer vanavond een dubbelspel.

Pirates kreeg de eerste honkloper in de eerste helft van de tweede inning. Met één uit kreeg Kenny Berkenbosch vier wijd, maar daarna was het de HCAW-verdediging dat een dubbelspel maakte.

Berkenbosch zou de enige Amsterdamse honkloper blijven tot in de achtste inning. Doordat Kaj Timmermans bezig was met een No-Hitter, keerde hij in de 1e8 terug op de heuvel. Dat was een riskante beslissende van de HCAW-coaches. Uiteraard gooide Timmermans op dat moment een No-Hitter, maar aan de andere kant was het een frisse avond, was het pas de eerste wedstrijd van het seizoen en doordat er niet veel oefenwedstrijden konden worden gespeeld hadden alle werpers nog niet zo heel veel innings gegooid. Dus een 'combined No-Hitter' had ook tot de mogelijkheden kunnen behoren. Toen Timmermans in de achtste de heuvel weer beklom had hij 91 pitches gegooid. Dus wanneer hij de No-Hitter intact had weten te houden en ook de negende inning zou hebben gegooid had de rechtshander ongeveer 110 pitches (of mogelijk meer) gegooid. Maar terugkijkend naar verschillende wedstrijden van vorig seizoen bleef HCAW ook zo lang als mogelijk bij de startende werper, in plaats van naar de bullpen te gaan. Aan het einde van het seizoen was het HCAW dat de Kampioenstitel veroverde.

Met één uit in de 1e8 tekende Berkenbosch voor de eerste Pirates-honkslag. Daarmee had Berkenbosch niet alleen de Perfect Game gebroken (in de tweede inning), maar ook de No-Hitter (achtste) inning van Timmermans. Toen hij de honkslag sloeg was Berkenbosch de enige honkloper voor Pirates geweest. Na de honkslag kwam HCAW's Hoofd Coach Danny Rombley naar de heuvel, omhelsde de rechsthander (die nu precies 100 pitches had gegooid) en bracht reliever Jasper Elfrink in het duel. Met Berkenbosch op het eerste honk schakelde Elfrink voormalig teamgenoot Jules Cremer met drie slag uit en deed hetzelfde met pinch-hitter Luca van Gorkum.

Veteraan Sedley Karel beklom de heuvel voor HCAW in de negende inning. Met twee uit kreeg hij een honkslag tegen van Roelie Henrique, maar hij werd gedwongen uitgeschakeld op een volgend grounder van Alex Madera. En dat eindigde de wedstrijd.


HCAW - Amsterdam Pirates 5-0
123456789RHE
Amsterdam Pirates000000000-020
HCAW00000500X-590
pitchers Amsterdam Piratesinn.SOBBHRER
Sven van de Sanden, L (0-1)5.125644

Finn Kragt2.2-1311

pitchers HCAWinn.SOBBHRER
Kaj Timmermans7.1611--

Jasper Elfrink0.22----

Sedley Karel1--1--

Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires:
HP-Roy van de Wateringen, 1B-Ric Zwanenberg, 3B-Marwin Kleinmoedig.
Official Scorer-Muriel van de Wateringen.
Play-by-Play Scorer-Feiko Drost.
Technical Commissioner-Fred van Groningen Schinkel.
Public Address Announcer-Frank de Bruin.
Scoreboard Operator-Nico van de Luitgaren.
Aanvangstijd-19:36 uur.
Speeltijd-2:32 uur.
Locatie-Rob Hoffman Vallei, Sportpark 'De Sportvallei', Bussum.

Game Notes:
Opening Night 2023 Season.
Wedstrijd stond oorspronkelijk vastgesteld voor donderdag 6 april, maar werd toen in de middag afgelast wegens regen en veldcondities en opnieuw vastgesteld voor vanavond.
Michael Bennett (Pitching Coach Amsterdam Pirates) maakt zijn coachdebuut in de Hoofdklasse.
Tieme Nahuis en J Rhet Montana (beiden Amsterdam Pirates) debuteren in de Hoofdklasse.
Official Scorer Feiko Drost begint aan zijn 47e Hoofdklasse-seizoen, een record dat hij deelt met Ben Goorts en Marco Stoovelaar.

Weeromstandigheden bij aanvang:
Zwaarbewolkt, 9° C; windrichting noordwest; windsnelheid 8 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 86%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2023 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.