Grand Slam * Stats & News
Updated: 10 april 2023
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2023
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2023 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Robert Bos)

Neptunus wint, maar komt laat op gang tegen taai DSS/Kinheim
English

ROTTERDAM - De seizoen-opener tussen Curaçao Neptunus en DSS/Kinheim bleef vijf innings lang puntloos. De thuisploeg scoorde daarna de meeste van hun punten in de zesde inning, voegde drie onverdiende punten toe in de achtste en kwam tot een 7-0 shutout tegen de Haarlemse ploeg.

Bovendien werd de krachtige slagploeg van Neptunus meer dan vijf innings hitloos gehouden door de DSS/Kinheim-pitching. De ploeg kwam pas tot de eerste honkslag met één uit in de zesde en kwam toen ook tot een rally van vier punten. Neptunus werd wel met 7-4 'outhit'.

De punten waren aanvankelijk ook schaars in Bussum, waar het duel tussen HCAW en Amsterdam Pirates eveneens vijf innings puntloos bleef. Net als Neptunus kwam ook HCAW tot een rally in de 2e6 en won uiteindelijk met 5-0. En net als Neptunusn werd ook Pirates lang hitloos gehouden. De ploeg wist de eerste honkslag pas in de achtste inning te slaan.

Meer punten werden gescoord in de wedstrijd tussen Hoofddorp Pioniers en Quick Amersfoort. De jonge en onervaren ploeg van Pioniers opende met een 10-6 overwinning.

De vierde wedstrijd van vanavond, RCH Memorie Sieraden tegen UVV, werd voor de tweede dag op rij afgelast en staat nu op het programma voor komende dinsdagavond.

(7 april)

Rosters
Live play-by-play & live-streamsNiet Neptunus, maar DSS/Kinheim was vanavond de beste ploeg in de eerste vijf, zes innings. Op een frisse avond had DSS/Kinheim-starter Nick Boxelaar een prima heuveloptreden en hield de Rotterdamse tegenstander niet alleen puntloos, maar in meer dan vijf innings ook hitloos. Aan de andere kant kreeg DSS/Kinheim verschillende scoringskansen in de eigen vijf slagbeurten op twee werpers, maar wist niet tot scoren te komen. En er waren een paar interessante actie, die de nodige aandacht vergden van de umpires, maar die maakte de correcte calls.

Vanavond was ook een wedstrijd tussen twee debuterende Hoofd Coaches, Greg Muller bij Neptunus en Etienne Meijer bij DSS/Kinheim. Beiden maakten ook hun coaching-debuut in de Hoofdklasse. Na vorig seizoen werd (Amerikaans) Muller, die toen nog speler was, de opvolger van Raily Legito, terwijl Meijer Michael Crouwel opvolgde.

DSS/Kinheim kreeg de eerste kans om de score te openen gelijk in de eerste helft van de eerste inning op Tom de Blok. De rechtshander maakte zijn eerste competitie-optreden sinds 3 juni 2021 toen hij op de heuvel stond voor Amsterdam Pirates tegen Neptunus. De Blok was toen de verliezende werper in een 9-1 nederlaag. Daarna nam hij met het Nederlands Team deel aan het laatste Olympisch Kwalificatie Toernooi van de WBSC in Mexico. Na dat evenement werd De Blok gecontracteerd door profclub Pericos de Puebla uit de Liga Mexicana de Béisbol. Echter, na één start werd hij 'released' door de Mexicaanse ploeg vanwege een blessure en De Blok keerde weer huiswaarts. Hierna maakte hij nog één optreden in het seizoen 2021 toen hij in één inning gooide als reliever op 5 september tijdens de Play-Offs tegen HCAW. Door zijn blessure gooide De Blok het hele seizoen 2022 niet. Na het seizoen verruilde hij Pirates voor Neptunus. Vorige maand maakte de rechtshander zijn rentree toen hij goooide voor het Nederlands Team in de World Baseball Classic.

In de eerste helft van de eerste inning opende Nick Hofer met een honkslag. Die werd geslagen om 19:32 uur en het was de eerste honkslag in de Hoofdklasse van dit seizoen. Hofer schoof op toen Jochem Koedijk een 'broken-bat single' afleverde. Met twee lopers op de honken eindigde een stootslag-poging van Sem Kuijper in een foutbal. Hierna sloeg hij de volgende worp het midveld in, waar Rayshelon Carolina de vangbal maakte en de bal vervolgens naar tweede honkman Dwayne Kemp gooide. Doordat Hofer op contact was vertrokken en al halverwege was kon hij niet op tijd terugkeren en dus werd een dubbelspel gemaakt. Hierna was het Urving Kemp (broer van Dwayne en voormalig Neptuniaan) die voor de derde honkslag van de Haarlemse ploeg tekende. Opnieuw met twee lopers op de honken sloeg Koen Halderman vervolgens een line drive, maar die werd gevangen door Kemp en dat eindigde de slagbeurt.

DSS/Kinheim kreeg wederom een loper in scoringspositie in de tweede inning. Mees Robberse begon met vier wijd en stal het tweede honk. Met één uit schoof hij op naar het derde honk op een grounder, maar bleef achter.

Een volgende scoringskans kwam in de 1e3. Met één uit kreeg Sem Kuijper vier wijd en sloeg Urving Kemp een honkslag en dat bezorgde DSS/Kinheim lopers 'op de hoeken'. Een grounder eindigde deze slagbeurt.

DSS/Kinheim kreeg lopers op het tweede en derde honk met één uit in de vierde. Lead-off hitter Mees Robberse kwam op het honk na een fout en Marcel Tolenaars kreeg vier wijd. Tolenaars was zo'n anderhalf jaar uitgeschakeld met een blessure, want hij speelde in zijn laatste competitiewedstrijd op 1 juli 2021. De twee schoven op na een opofferingsstootsslag van Matis Crouwel. Maar met twee lopers in scoringspositie volgde Tom de Blok met drie slag voor Amarensio Franka en Nick Hofer. Dat eindigde ook de avond voor de rechtshander, die 75 pitches had gegooid en in de vijfde werd opgevolgd door Ryan Huntington. De linkshander kreeg drie nullen op rij in de vijfde (twee strikeouts).

DSS/Kinheim kreeg de grootste kans de score te openen in de 1e6. Huntington begon eerst met drie slag voor lead-off hitter Koen Halderman, maar kreeg daarna een honkslag tegen van Mees Robberse en raakte Marcel Tolenaars met een worp. Hij werd op het eerste honk vervangen door pinch-runner Julian Toppen. Met twee lopers op de honken sloeg volgende slagman Matis Crouwel de bal langs de rechtsveld-lijn voor een honkslag. Robberse rende te ver door over het derde honk, werd nog gestopt door 3B Coach Shurty Tremus, maar gleed uit en kwam in een rundown. Nadat de bal via het rechtsveld via het eerste honk naar het derde honk naar de catcher terecht kwam bij korte stop John Polonius tikte de laatste Robberse. Echter, Robberse bewoog zich naar achteren, voorkwam de tik en viel op de grond, terwijl Home Plate Umpire Jeffrey Bentsnijder het safe-teken gaf. Hij stond boven op de actie en maakte een prima call, want Polonius had de loper niet geraakt. Pitcher Ryan Huntington wees daarna snel naar Polonius, die vervolgens de op de grond liggende Robberse daarna opnieuw tikte. Dit keer volgde de uit-call. Tijdens de rundown schoven Toppen en Crouwel op naar het derde en tweede honk. Hierna raakten de honken vol toen Amarensio Franka werd geraakt door een worp en zo had DSS/Kinheim opnieuw een grote scoringskans. Maar dit keer maakte Huntington een einde aan de dreiging via drie slag voor Nick Hofer.

Neptunus kreeg slechts één honkloper in de eigen eerste vijf slagbeurten op Nick Boxelaar, die geen honkslagen toestond. Aanvankelijk zou Boxelaar de starter zijn in Game 2 op zaterdag, maar toen het duel op donderdag verregende verschoof hij naar vanavond, terwijl Martijn Schoonderwoerd (de aangekondigde starter voor donderdag) naar zaterdag verhuisde. De rechtshander kreeg drie nullen op rij in de eerste inning, waaronder een strikeout voor Roger Bernadina. In de tweede inning raakte Boxelaar lead-off hitter Dwayne Kemp, maar hij werd even later uitgeschakeld bij een steelpoging. De veteraan-speler bleef de enige honkloper tot in de zesde. Boxelaar kreeg ook weer drie opeenvolgende nullen in de derde, vierde en vijfde inning, zodat hij in vijf innings het minimum van 15 slagmensen tegenover zich had gekregen.

Met één uit in de 2e5 sloeg Arthur Bonevacia een roller langs de eerste honk-lijn. Home Plate Umpire Jeffrey Bentsnijder en 1B Umpire Edwin Louisa gaven beiden het goed-teken, terwijl pitcher Nick Boxelaar de bal bij de lijn oppakte en naar eerste honkman Koen Halderman gooide. Na de uit-call kwam Greg Muller, de nieuwe Hoofd Coach van Neptunus, uit de dug-out voor een discussie met Bentsnijder en stelde dat slagman/loper Bonevacia door de bal was geraakt op weg naar het eerste honk, voordat de actie plaatsvond. Bentsnijder en Louisa kwamen bij elkaar, samen met 3B Umpire Peter de Haan, om de situatie te bespreken, maar de call werd bevestigd en Bonevacia was uit.

Hoewel de ploeg niet tot scoren wist te komen behoorden de eerste 5½ inning duidelijk toe aan DSS/Kinheim. Maar met twee uit in de 2e6 sloeg Neptunus toe en nam bezit van de wedstrijd.

Christian Diaz opende met vier wijd. Na drie slag voor Sheadion Jamanika volgde Nick Boxelaar met een wilde worp en dat bracht Diaz in scoringspositie. Hierna eindigde Boxelaar's No-Hitter toen rookie Enrique Hatma een honkslag sloeg. Hatma werd onlangs aan het Neptunus-roster toegevoegd en maakte vanavond zijn debuut in de Hoofdklasse. Met Diaz op het derde en Hatma op het eerste honk sloeg volgende slagman Rayshelon Carolina de bal naar eerste honkman Koen Halderman. Hij probeerde Diaz op de plaat uit te schakelen en dat was mogelijk gelukt, maar zijn aangooi was ietwat te hoog en een punt werd gescoord. Even later schoof Hatma op naar het derde honk, nadat Roger Bernadina was uitgevangen en raakten de honken vol doordat John Polonius vier wijd kreeg. Dat eindigde het verblijf op de heuvel voor Boxelaar, die vijf prima innings had gegooid, maar nu de honken vol had. Rick Rizvić nam het over, maar hij werd begroet met een 'baseclearing, 3-run double' van Dwayne Kemp langs de rechtsveld-lijn. Volgende slagman Arhur Bonevacia dreunde de bal diep het linksveld in. Die werd gevangen, maar Neptunus had een 4-0 voorsprong genomen en vanaf dit moment was het duel duidelijk in hun voordeel omgedraaid.

In de laatste drie slagbeurten kreeg DSS/Kinheim nog maar één loper in scoringspositie. Dat gebeurde met twee uit in de achtste toen Julian Toppen op het honk kwam via een infield-hit en opschoof na een foute aangooi.

Neptunus voegde nog drie punten toe in de 2e8. Met Rayshelon Carolina (geraakt werper) op het eerste honk en één uit kreeg de thuisploeg de honken vol nadat John Polonius een honkslag sloeg en Dwayne Kemp op het honk kwam na een fout. Carolina scoorde vervolgens op een opofferingsslag van Arthur Bonevacia. Hierna schoven de andere twee lopers op na een wilde worp, waarna beiden scoorden op een honkslag van Junior Martina.

Martina werd kortgeleden ook aan het roster toegevoegd. Eerder dit jaar tekende hij een profcontract bij een ploeg uit de independent Frontier League, waar hij in mei het seizoen zal openen. Tot die tijd komt hij uit voor Neptunus.


...Tom de Blok en Nick Boxelaar waren de startende pitchers voor Neptunus en DSS/Kinheim...

...Links: Pitching Coach Diegomar Markwell in gesprek met Tom de Blok in de 4e inning...
...Rechts: Ryan Huntington nam de Neptunus-pitching over in de 5e inning...

...Links: Enrique Hatma maakte zijn Hoofdklasse-debuut als catcher voor Neptunus...
...Rechts: Sem Kuijper breekt zijn knuppel in een slagbeurt in de 5e inning...

...Umpires Jeffrey Bentsnijder, Peter de Haan en Edwin Louisa bespreken een situatie (links) in de 5e inning nadat...
...Curaçao Neptunus Hoofd Coach Greg Muller vragen had, maar de call wordt bevestigd (midden)...
...Rechts: DSS/Kinheim Hoofd Coach Etienne Meijer in discussie over strikeout-swing met HP Umpire Bentsnijder in de 6e...

...De rundown in de zesde inning...
...Links: Rechtsvelde Roger Bernadina gooit de bal naar het infield, het begin van de rundown...
...Midden: Korte stop John Polonius lijkt loper Mees Robberse te tikken, maar een safe-call volgt...
...Rechts: Polonius kijkt verbaasd na Robberse opnieuw te hebben getikt, dit keer resulterend in een out-call...

...Links: Rick Rizvi© gooide in relief voor DSS/Kinheim...
...Rechts: Julian Toppen bereikt het honk na een fout in de 8e inning...
...1B Sheadion Jamanika probeert de bal te vangen onder toeziend oog van Umpire Edwin Louisa...
(© Alle Foto's: Robert Bos)


Curaçao Neptunus - DSS/Kinheim 7-0
123456789RHE
DSS/Kinheim000000000-071
Curaçao Neptunus00000403X-742
pitchers DSS/Kinheiminn.SOBBHRER
Nick Boxelaar, L (0-1)5.232144

Rick Rizvić2.11133-

pitchers Neptunusinn.SOBBHRER
Tom de Blok4534--

Ryan Huntington, W (1-0)57-3--

Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires:
HP-Jeffrey Bentsnijder, 1B-Edwin Louisa, 3B-Peter de Haan.
Official Scorer-Stefan Slinger.
Play-by-Play Scorer-Karin Pieneman.
Public Address Announcer-Hélène van Eijk-Kloos.
Scoreboard Operator-Theo Jansen.
Aanvangstijd-19:31 uur.
Speeltijd-2:36 uur.
Locatie-Neptunus Familiestadion, Sportpark Abraham van Stolkweg, Rotterdam.

Game Notes:
Opening Night 2023 Season.
Wedstrijd stond oorspronkelijk vastgesteld voor donderdag 6 april, maar werd toen in de middag afgelast wegens regen en veldcondities en opnieuw vastgesteld voor vanavond.
Greg Muller (Hoofd Coach Neptunus), Harvey Gumbs (1B Coach Neptunus) en Etienne Meijer (Hoofd Coach DSS/Kinheim) maken hun coaching-debuut in de Hoofdklasse.
Greg Muller (Neptunus) en Etienne Meijer (DSS/Kinheim) maken hun debuut als Hoofd Coach in de Hoofdklasse.
Enrique Hatma (Neptunus) en Jesse van den Berg (DSS/Kinheim) debuteren in de Hoofdklasse.
Nick Hofer (DSS/Kinheim) slaat de eerste honkslag in de Hoofdklasse-competitie 2023 (1e inning).

Weersomstandigheden bij aanvang:
Bewolkt, 9° C; windrichting noord-noordwest; windsnelheid 13 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 80%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2023 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.