(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Marco Stoovelaar, Alfred Cop, Henk Seppen & Janneke Louisa-van der Ploeg)
IN MEMORIAM
...Willem Broertjes... (1945 - 2023) (© Foto: Alfred Cop) |
Voormalig umpire, beoordelaar en bestuurder Willem Broertjes overleden
English
AMSTERDAM -
Willem Broertjes, die bijna 30 jaar beoordelaar was van honkbal-scheidsrechters en ruim 50 jaar actief is geweest in het honkbal, is op woensdagavond 2 augustus overleden.
Hij zou begin volgende maand 78 jaar zijn geworden.
Hoewel Willem in de voorbije twee jaar wat met zijn gezondheid sukkelde en daarvoor ook in het ziekenhuis verbleef, kwam zijn overlijden onverwacht en dat was een grote schok voor velen van ons in de Nederlandse honkbalwereld.
Een week of twee geleden was hij opnieuw in het ziekenhuis opgenomen na een val.
Willem Broertjes was een geliefde en gerespecteerde persoonlijkheid, altijd vol humor, en was een welkome gast op vele honkbalvelden.
Naast dat hij scheidsrechter is geweest en vele jaren beoordelaar/commissioner was, heeft Willem ook deel uitgemaakt van een aantal commissies.
Broertjes, die een kleurrijk persoon was, heeft ook zitting gehad in het bestuur van de BUBS (de belangenvereniging voor wedstrijd-officials) en de reünistenvereniging De Kieviten.
We zullen Willem Broertjes allemaal op onze eigen manier en op onze eigen wijze moeten herinneren.
Er zal namelijk geen begrafenis of crematie plaatsvinden, omdat Willem heeft besloten zijn lichaam ter beschikking van de wetenschap te stellen.
Willem Broertjes werd geboren op 9 september 1945 in Amsterdam.
Daar werd hij lid van de sportvereniging Blauw-Wit, waar hij honkbalde en voetbalde.
Maar zijn sportieve loopbaan duurde niet lang, want hij ontwikkelde betere kwaliteiten als bestuurder.
Willem was ergens in de twintig toen hij jeugdsecretaris werd van de honkbalafdeling.
Hij werd ook de honkbal-secretaris van Blauw-Wit, dat één van de oudste honkbalverenigingen in het land was, opgericht in 1921.
In latere jaren was Broertjes ook nog vele jaren voorzitter van de hele sportvereniging Blauw-Wit, waarvan hij Erelid was.
Hij was secretaris van de honkbalafdeling in 1971 toen de club besloot niet meer uit te komen in de competities.
Zo'n vijf jaar lang was Blauw-Wit een zogenoemde 'slapende club', maar daarna werd de honkbalafdeling opgeheven.
Op dat moment had de vereniging het onderkomen op Sportpark 'Sloten', maar in de beginjaren werden de honkbalwedstrijden gespeeld naast het Olympisch Stadion in Amsterdam, wat ook de locatie was van een aantal vroege wedstrijden van het Nederlands Honkbal Team.
Het was halverwege de jaren zeventig dat Willem Broertjes honkbalscheidsrechter werd in het toenmalige Rayon Amsterdam.
Het was als scheidsrechter en daarna als beoordelaar dat Willem een regelmatig bezoeker werd op vele honkbalvelden.
Hij stopte als beoordelaar/commissioner in 2017 na zo'n 45 jaar actief te zijn geweest als wedstrijd-official.
In die periode werd Willem niet alleen een zeer herkenbare persoonlijkheid, maar was ook zeer geliefd.
...Willem's goede vriend... ...Rinus Onderwater... (© Foto: Archief De Meer) |
Het was zijn zeer karakteristieke stemgeluid, zijn manier van praten, de wijze waarop hij liep, zijn aanstekelijke humor en zijn commentaren die van Willem Broertjes een kleurrijke persoonlijkheid maakte op een honkbalveld, vaak rondlopend in korte broek en een bijzonder hoedje op.
Hoewel zijn belangstelling voornamelijk uitging naar honkbal, woonde hij toch ook verschillende softbalwedstrijden bij en kon ook daar van genieten.
Na zijn honkbaljaren bij Blauw-Wit werd Willem Broertjes een veelvuldig bezoeker van de thuiswedstrijden van een paar andere Amsterdamse verenigingen, De Meer, ABC en OVVO.
Sinds de jaren negentig was Willem nauw verbonden aan Amsterdam Pirates.
Bij De Meer ontmoette hij Rinus Onderwater, die een hechte vriend werd.
Vele jaren lang waren zij een zeer herkenbaar duo die vele wedstrijden en toernooien bijwoonden, ook in het buitenland.
Willem noemde Rinus altijd 'die bolle' en wanneer je je in het gezelschap van dit tweetal bevond was je ervan verzekerd dat je een gezellige middag had met veel lachen en sappige opmerkingen.
Net als Willem was ook Rinus zeer opvallend en ze hadden dezelfde humor.
En ze hielden allebei van een drankje.
Rinus, die ruim 50 jaar actief is geweest voor De Meer (voetbal en honkbal), overleed in 2003.
Een andere kennis uit de tijd bij De Meer was Nico Meijers, die later coach werd bij Amsterdam Pirates.
En nu Pirates wordt genoemd, iemand die in de jeugd honkbalde bij Blauw-Wit toen Willem daar ook actief was, is Kees van Vegten.
Hij verhuisde eind jaren zestig naar Rap, de voorloper van Pirates, en werd bijzonder actief voor zijn nieuwe club.
Bij Rap/Pirates speelde Van Vegten en coachte jeugdteams en hij is nog altijd actief voor de club als wedstrijdsecretaris softbal.
Vanaf 1977 stelde Van Vegten samen met Marco Stoovelaar het clubblad van de vereniging samen.
Zeventien jaar lang produceerden zij wekelijks een nieuwe editie.
Later kregen zij gezelschap van Ger Lange.
In de jaren zeventig en tachtig waren Willem Broertjes en Rinus Onderwater vaak te vinden op het complex van ABC, een vereniging met een rijke historie die helaas niet meer bestaat.
ABC was de honkbalafdeling van voetbalclub AFC, dat nog altijd op dezelfde locatie speelt waar ook de honkballers speelden.
Bij ABC maakten Willem en Rinus deel uit van een illuster gezelschap, waaronder Wim Ascherman, Hans de Bie, Johan de Bie Sr., Johan de Bie Jr., Frans Bridië, Henk Clemens, Henk Dorenbos, Jogriet Endel, Wim Endel, Jaap Kuggeleijn, Jan Meijer, Simon Mossel, Frans van Rooij and Ed van Wersch.
Zij kwamen regelmatig samen in het clubgebouw (of sociëteit) van ABC/AFC, niet alleen om over honkbal te praten, maar ook om gezellig samen te zijn en een drankje te nuttigen.
Ook ontmoetten zij elkaar, na afloop van wedstrijden, regelmatig in het nabij gelegen Café-Restaurant Frankendael om de wedstrijden 'te analyseren'.
Tijdens deze bijeekomsten was er altijd ruimte voor die overbekende Amsterdamse humor.
In de daaropvolgende jaren zou Broertjes niet alleen regelmatig met deze kleurrijke persoonlijkheden optrekken, met een aantal van hen zou hij ook samenwerken in commissies, de BUBS of De Kieviten.
...Willem bekijkt het veld tijdens... ...een 'rain-delay' in 2011 tijdens de... ...Holland Series in Amsterdam... (© Foto: Henk Seppen) |
Zoals gezegd werd Willem ergens rond 1974 scheidsrechter in Rayon Amsterdam.
Daarin leidde hij zo'n vijf jaar lang wedstrijden.
Andere honkbal/softbal-umpires in deze jaren in Amsterdam waren ondermeer Erick Barkhuis, Rob Brink, Nico Dalmulder, Cor van Elst-Water, Wim Fagel, Ben Goorts, Wim Griebling, Dirk Jong, Joke Lammen, Jos Loogman, Karel Rebel, Gerrit Sluijters, Wil Soolsma, Herman Spilker, Coen Stoovelaar en Co van de Wateringen.
Allemaal zouden ze ook actief zijn op landelijk niveau, een aantal van hen ook in de Hoofdklasse.
Uit deze groep is Ben Goorts nog altijd actief als landelijk softbal-scheidsrechter.
Goorts is ook één van de drie actieve recordhouders als official scorer met 47 seizoenen, een record dat hij deelt met Feiko Drost en Marco Stoovelaar.
Co van de Wateringen's zoon Roy is inmiddels al vele jaren umpire in de Hoofdklasse.
In 1977 debuteert Willem op landelijk niveau en leidt daarin tot en met 1990 wedstrijden.
In die jaren staat hij niet alleen regelmatig samen met een aantal van de hierboven genoemde umpires, maar hij zou ook met vele andere scheidsrechters op de velden staan.
Het is simpelweg onmogelijk om al die umpires op te noemen.
Destijds, in tegenstelling tot nu, waren er heel veel umpires.
Om toch een beeld te geven welke umpires landelijk actief waren in Willem's eerste vijf seizoenen op landelijk niveau (1977-1981), hierbij een aantal van die umpires van toen:
Wim Baas, John Barrett, Paul Barts, Cor Blitterswijk, Ton Bodaan, Paul Bokern, Robert Bos, Jos de Champs, Hans Corpeleijn, Nico Dalmulder, Hans van Deursen, Feiko Drost, Jos Gieskens, Paul Goode, Fred van Groningen Schinkel, Vincent Hazel, Ton Hout, Gerard Inden, Jan Janszen, Bram Klijnsmit, Fred de Kramer, Jaap Kuggeleijn, Bert Lauer, Jaap Lind, Jos Loogman, Christ Mast, Aad Mooldijk, Jan Pauwels, Chris Pieters, Ede Pool, André Prins, Ada Reymer, Lex Rimini, Henk Ronnenbergh, Piet van Rijswijk, André Schrijber, Jan Schut, Guus Slauerhof, Bert Staller, Coen Stoovelaar, Evert van Tuyl, Karel van Veen, Theo van der Velden, Franklin Victor, Wim Visser, Piet Vorst, Aad de Vos, Aad Vuik, Jan van der Wardt, Aart Wedemeijer, Henk Wolffenbutttel, Karel Zadelhoff en Leen Zuur.
Zij waren de 'vroege' umpire-collega's van Willem Broertjes.
Daaronder de enige vrouwelijke honkbal-umpire op landelijk niveau, Ada Reymer.
Vele anderen volgden in de jaren tachtig, totdat hij afscheid nam als scheidsrechter na het seizoen 1990, vanwege wat knieproblemen.
In zijn veertien jaar in het landelijke honkbal leidde Broertjes voornamelijk wedstrijden in de Eerste en Tweede Klasse.
Hij stond een paar wedstrijden als invaller in de Hoofdklasse, waaronder ook een Play-Off wedstrijd.
Hierna zouden nog veel meer umpires zijn pad passeren, want in 1991 werd Willem Broertjes beoordelaar (oftewel technisch commissioner).
Willem werd één van de meest ervaren officials in deze rol, want hij vervulde de functie 27 jaar lang.
De enige andere beoordelaar met een dergelijk lange 'seniority' is de nog altijd actieve Paul Bokern.
Een andere langdurige en huidige beoordelaar, met wie Willem vele jaren nauw samenwerkte in de Amsterdamse regio, is Piet Sterk met wie hij ook goed bevriend was.
Sterk begon zijn scheidsrechtersloopbaan in de beginjaren tachtig, maar leidde zijn eerste wedstrijden in Rayon Noord-Holland.
In zijn 27 seizoenen als commissioner bekeek Willem honderden umpires, waaronder vrijwel alle scheidsrechters die tegenwoordig actief zijn.
Zij profiteerden allemaal van de ervaring, de tips en de adviezen die ze na afloop van een wedstrijd van Broertjes kregen terwijl hij met ze van gedachten wisselde.
Hoewel hij na afloop altijd rapporten moest schrijven was Willem er een voorstander van om gelijk een scheidsrechter aan te spreken wat ze goed of fout hadden gedaan.
En hoewel hij bekend stond om zijn opgewekte karakter, kon hij een scheidsrechter ook streng toespreken als die iets verkeerds had gedaan.
Als commissioner was Willem ook actief in vele 'postseason'-wedstrijden, waaronder de Holland Series.
Maar hij was ook commissioner tijdens de Haarlem Baseball Week en het World Port Tournament.
Verschillende keren beoordeelde Willem kandidaat-scheidsrechters voor deze twee internationale toernooien, samen met Paul Bokern en (umpire-commissioner) Johan Brandsma.
...De crew officials tijdens het afscheidsduel van... ...Fred van Groningen Schinkel in 2017 in Amsterdam... ...Vanaf links: Marco Stoovelaar, Stenar van Groningen Schinkel,... ...Fred, Francis Speters, Peter Brink en Willem... (© Foto: Henk Seppen) |
Willem Broertjes stopte als beoordelaar/commissioner na afloop van het seizoen 2017.
In juli van dat jaar was Willem ook betrokken bij het afscheidsduel van 'veteraan'-umpire Fred van Groningen Schinkel, die toen stopte na 46 jaar lang actief te zijn geweest als scheidsrechter in de Hoofdklasse.
Voor die wedstrijd, tussen Amsterdam Pirates en HCAW, mocht Fred zelf zijn crew met wedstrijd-officials samenstellen.
Fred nodigde Willem uit als commissioner.
De andere leden van die crew waren Fred's zoon en Home Plate Umpire Stenar van Groningen Schinkel, 3B Umpire Peter Brink en official scorers Francis Speters en Marco Stoovelaar.
In de jaren negentig was Willem ook één van de docenten tijdens het jaarlijkse BUBS-weekend, waarin scheidsrechters en official scorers bij elkaar komen voor hun jaarlijkse vergadering, maar ook voor clinics, het bespreken van (nieuwe) regels en vooruit te kijken naar het nieuwe seizoen.
Door de jaren heen is Willem altijd aanwezig geweest op het BUBS-weekend, als umpire, commissioner of docent.
Het was in 1980 dat Willem Broertjes voor het eerst zitting had in een commissie.
In dat jaar maakte hij deel uit van de scheidsrechterscommissie in Rayon Amsterdam, iets wat hij zes jaar heeft gedaan.
De andere leden in die jaren waren Jaap Kuggeleijn (voorzitter), Nico Dalmulder en Gerrit Sluijters.
Willem had ook een goed financiëel inzicht en dus maakte hij in 1986-1990 deel uit van de kascontrole-commissie van Rayon Amsterdam.
De andere leden waren Wim Ascherman, Dirk-Jan Bode, Hennie Brands, Henk Dorenbos, Miel van Heuven, Jannie Koot, Wim Kwekkeboom, Jan Meijer en Lex Weeber.
Door de jaren heen is Willem Broertjes ook zeer actief geweest voor De Kieviten.
In 1938 werd deze vereniging opgericht door een aantal honkbal-enthousiastelingen en oud-spelers met als doel de honkbalsport zoveel mogelijk te promoten via ondermeer de organisatie van demonstratiewedstrijden en een ondersteunende rol te vervullen voor jeugd- of schoolhonkbal.
Tevens werd gelijk besloten dat alleen personen konden toetreden die zich voor honkbal verdienstelijk hebben gemaakt en alleen op uitnodiging lid konden worden.
De bekende honkbal-pionier Maarten Bakker was de eerste voorzitter.
Bakker, die voornamelijk bekend was met zijn initialen als M.C. Bakker, leidde De Kieviten tot en met 1971, een periode van 34 jaar!
Na de fusie tussen de Koninklijke Nederlandse Honkbal Bond en de Nederlandse Amateur Softball Bond in december 1970 werden ook meer en meer softbal-persoonlijkheden uitgenodigd lid te worden.
...Willem en Piet Sterk (links) zijn de barkeepers tijdens de... ...officials-bijeenkomst na afloop van het seizoen 2008... ...De toekijkers zijn Hans van Deursen en Fred de Kramer... (© Foto: Marco Stoovelaar) |
Het was in de beginjaren zeventig dat De Kieviten met een eigen stand aanwezig was tijdens de Haarlemse Honkbal Week.
Daar werden verschillende souvenirs verkocht om extra financiën te genereren voor hun ondersteundende doelstellingen.
Sinds ergens eind jaren zeventig stond Willem Broertjes zeer regelmatig in deze stand, net zoals Rinus Onderwater, Jan Meijer, Wim Endel, Jogriet Endel en Henk Dorenbos, om een aantal namen te noemen.
Zij hadden altijd enorm veel pret en de stand van De Kieviten trok vele honkbalfans aan.
Tijdens het toernooi verbleef het illustere groepje altijd in hetzelfde hotel, De Rusthoek in Bloemendaal, wat vele jaren hun Honkbalweek-huis is geweest.
Na afloop van de avondwedstrijd duurde het regelmatig nog wel een paar uur om terug te kijken op de dag en de wedstrijden.
Willem Broertjes kwam in 1991 in het bestuur van De Kievieten en bleef tot 2004 bestuurslid.
In deze veertien jaar was Johan de Bie, Jr. de voorzitter en Wim Oosterhof de vice-voorzitter.
Andere bestuursleden in al deze jaren waren Wim Ascherman en Wim Endel, die elkaar afwisselden als penningmeester of lid.
In negen van deze jaren was ook Piet van Rijswijk lid.
In de veertien jaar dat Willem deel uitmaakte van het bestuur waren er vier verschillende secretarissen, Maartje Nierop Groot (vijf jaar), Tiny van der Poel (twee), Wim Oosterhof (één) en Dries de Zwaan (vijf).
In 1998 en 1998 was Willem Broertjes waarnemend secretaris.
Andere leden in Willem's bestuursjaren van de De Kieviten waren Rob van Tuyl, Gerard Moolenaars en Kitty van Gilst.
In 2013-2015 had Willem zitting in de kascontrole-commissie samen met Feiko Drost, Olga Lablans en Samuel de Leeuw.
In 1999 werd Willem Broertjes gekozen in het bestuur van de BUBS.
Deze vereniging werd opgericht in 1974 om de belangen te behartigen van honkbal- en softbalscheidsrechters.
Later werden ook official scorers en beoordelaars (of commissioners) daaraan toegevoegd.
In 1999 werd Willem gekozen tot nieuwe voorzitter, als opvolger van Hennie de Roos.
Willem leidde de BUBS tot in 2004 en werd gekozen tot Lid van Verdienste.
Hierna stopte hij en werd opgevolgd door Karel van Veen.
De andere leden van het door Broertjes geleidde bestuur waren Hans van Deursen (vice-voorzitter), Frank de Neling (secretaris), Carolien Stadhouders (penningmeester), Ger van Dongen en Peter van Geijlswijk.
In 2009-2010 had Willem ook zitting in de kascontrole-commissie van de BUBS, samen met Peter Brink, Hans van Deursen, René Fischer en Ruud van Houten.
Als voorzitter van de BUBS maakte Willem Broertjes tevens deel uit van de commissie wedstrijdofficials van de KNBSB.
Deze commissie overziet alle activiteiten van en contacten met officials op zowel landelijk niveau als in de breedtesport, maar ook de aanstellingen en opleidingen, plus werving van nieuwe officials.
De leden van deze commissie vertegenwoordigen allemaal een specifieke groep officials.
Dick Bliek en Leo Smallegange waren voorzittter, terwijl Rinus Paardekooper (die werkzaam was op het bondsbureau van de KNBSB) was toegevoegd als secretaris.
Andere leden waren André Schrijber (als commissioner honkbal-umpires), Ruud van Houten en Rob Kerkman (als commissioner softbal-umpires), Huub Nelissen en Linda Steijger (als commissioner scorers), Paul Paul (beoordelaars honkbal) en Wim Drullman (beoordelaars softbal), Paul Bokern (opleidingen) en Dick Mos (werving).
...Willem en Wes fungeren als 'portier' van de kantine... ...van Amsterdam Pirates tijdens een reünie ter viering... ...van het 60-jarig bestaan van de club in februari 2019... (© Foto: Marco Stoovelaar) |
Door zijn vele jaren eerst als scheidsrechter en daarna als beoordelaar beschikte Willem Broertjes over veel regelkennis.
Mede daardoor werd hij in 2015 lid van de protestcommissie honkbal, wat hij tot en met 2022 bleef.
In deze acht jaar stond de commissie onder voorzitterschap van Fred van Groningen Schinkel.
Aanvankelijk was ook Kjell Brandenburg commissielid, maar die werd in 2017 opgevolgd door Sten Wessel.
Namens het bondsbureau werd de commissie administratief ondersteund door Ruud Verhoef.
Zoals gezegd, het moet ergens vanaf het begin van de jaren negentig zijn geweest, misschien eind jaren tachtig, dat Willem Broertjes een meer dan geregelde bezoeker werd van het complex van Amsterdam Pirates.
Hij kwam uiteindelijk zo vaak dat hij 'deel uitmaakte van het meubilair'.
Bij Pirates werd hij op verschillende manieren een financiële ondersteuner.
Voor veel bezoekers was Willem altijd zeer herkenbaar, niet alleen vanwege zijn karakteristieke stem, maar ook zijn humor, zijn lach en zijn opmerkingen.
En hij maakte natuurlijk altijd een praatje met de aangestelde umpires.
Op het Pirates-complex had Willem zijn eigen stek, op de tribune en in de kantine, vaak in gezelschap van Harry van Kooten en Wes Korrel, al vele jaren zijn vaste maatjes.
Ze volgden de verrichtingen op het veld, dronken hun drankjes en 'analyseerden' de wedstrijd, de spelers, de coaches en de umpires.
Met andere woorden, Willem was vrijwel altijd te vinden op het veld van Pirates.
Zo ook elke vrijdag om een middagje te klaverjassen.
En altijd nippend aan zijn favoriete drankje, een korenwijntje.
Er gaat zelfs een gerucht dat hij achter de bar zijn eigen persoonlijke fles had staan.
Willem, Harry en Wes bezochten ook altijd de uitwedstrijden van de Pirates-honkballers en zo werden zij welkome gasten op vele velden.
Toen Amsterdam Pirates het 60-jarig bestaan vierde in 2019 waren het Willem Broertjes en Marco Stoovelaar, die een deel van de festiviteiten organiseerden, zoals tweemaal een reünie van oud-leden.
De laatste paar jaar, toen hij wat met zijn gezondheid sukkelde, kreeg Willem veel steun van Richard de Wolff, al vele jaren de Public Address Announcer van Pirates.
Op wedstrijddagen haalde Richard Willem thuis op, bracht hem naar het veld en vervolgens ook weer huiswaarts, uiteraard na wat napraten in de kantine.
Willem woonde de laatste twee jaar vrijwel alleen de thuiswedstrijden bij.
Willem werd een 'echte Piraat' en bezocht door de jaren heen ook vele Europa Cup-toernooien, de meeste daarvan samen met de reeds genoemde Harry en Wes.
Samen reisden ze naar verschillende Europese locaties om de wedstrijden bij te wonen van Amsterdam Pirates.
Maar ook woonden ze een aantal toernooien bij waaraan werd deelgenomen door HCAW of Neptunus.
...Willem en Coen Stoovelaar (en de fotograaf) keren... ...terug van een lange toeristische wandeling tijdens... ...het Europees Kampioenschap 1999 in Bologna (Italië),... ...een afstand van 4 km naar de fraaie basiliek... ...Santuario della Madonna di San Luca boven op een heuvel... (© Foto: Marco Stoovelaar) |
Willem hield van reizen.
In 1977 en 1979 namen Willem en zijn maatje Rinus Onderwater al deel aan honkbal-trips naar de USA die waren georganiseerd door het blad Inside.
Op de tweede van deze trips waren ze bijna verdwaald nadat het gezelschap was aangekomen in New York en misten ze bijna de bus voor de aansluitende reis naar Boston.
In hiernavolgende jaren was Willem er altijd bij tijdens internationale toernooien in Nederland, de meeste daarvan samen met Rinus.
Ergens in de jaren tachtig besloten Willem en Rinus ook naar het buitenland af te reizen naar ander internationale evenementen, zoals het Europees Kampioenschap en de Europa Cup-toernooien.
Zo maakten ze in 1991 bijvoordeel deel uit van een grote groep Nederlandse fans tijdens het EK van 1991 in het Italiaanse Netttuno.
In 1997 reisden Willem en Rinus naar Parijs voor het Europees Kampioenschap en dat deden ze in gezelschap van Wim Kwekkeboom en Marco Stoovelaar.
Het was tijdens dit evenement dat er een tragedie gebeurde, want de Britse Prinses Diana was betrokken bij een zwaar ongeluk in de Franse hoofdstad en overleed.
Doordat de tunnel waar het ongeluk was gebeurd op loopafstand van het hotel was, liepen Willem en Marco de volgende dag naar de locatie, die inmiddels was veranderd in een indrukwekkende herinneringsplek voor de geliefde Prinses.
Hierna begon Willem meer en meer met kleine groepjes te reizen, die in hetzelfde hotel verbleven en samen van en naar de speelvelden gingen.
Zoals in 1999 toen Willem naar het Europees Kampioenschap in Bologna (Italië) reisde in gezelschap van Wim Kwekkeboom, Ruud Koene, Marco Stoovelaar, Coen Stoovelaar en Monique van der Heijden.
In 2001 ging het reisgezelschap (per trein) naar het EK in Bonn en Keulen (Duitsland) en bestond de groep uit Willem, Rinus Onderwater, Wim Kwekkeboom, Ruud Koene, Nico Meijers, Herman van der Brugge, Coen Stoovelaar, Marco Stoovelaar en Barbara Peeters.
In 2005 was Willem bij het EK op verschillende plekken in Tsjechië, samen met Roger Huys, Marco Stoovelaar en zijn Rotterdamse vrienden Arie en Gerda.
Willem, Roger, Marco, Arie en Gerda, plus Chris Mast, reisden in 2007 naar Taiwan voor het Wereldkampioenschap.
In 2008 was Willem ook in Peking (China) bij de Olympische Spelen.
Dit keer reisde hij opnieuw samen met Arie en Gerda, maar ook met HCAW-er Frank Mooijman.
Marco was toen eveneens in Peking, maar hij was toen deelnemer als staflid van het Nederlands Softbal Team.
Voor veel van deze trips was het Willem die voor iedereen de vliegtickets en het hotelverblijf regelde.
En eenmaal ter plekke wilde hij altijd rondkijken en interessante plekken bezoeken om meer te weten te komen over de plaats.
Tijdens deze trips maakte Willem, samen met een aantal van zijn reisgenoten verschillende (soms lange) wandelingen naar musea, kerken, speciale gebouwen en andere bezienswaardigheden.
...Willem met vaste maatjes Harry (links) en Wes (rechts) bij... ...een duel van Pirates tegen HCAW in Bussum in 2017... (© Foto: Janneke Louisa-van der Ploeg) |
Zoals gezegd, in de voorbije vijftien jaar ofzo, was Willem bij veel toernooien aanwezig met zijn vaste maatjes Harry en Wes.
Niet alleen bij Europa Cup-toernooien, maar ook Europese Kampioenschappen of een Under-23 Europees Kampioenschap.
Dat bracht hen naar verschillende locaties in Duitsland, Tsjechië, Frankrijk, Italië en België.
Vorig jaar was er de trip naar Bonn (Duitsland) voor het Europa Cup-toernooi met deelname van Amsterdam Pirates en Neptunus.
Daarmee keerden ze terug naar Bonn, waar ze twee jaar eerder ook waren voor het Europees Kampioenschap.
En twee maanden geleden volgde Willem uiteraard de wedstrijden van Amsterdam Pirates tijdens het European Champions Cup-toernooi, dat werd georganiseerd op de velden van Pirates en HCAW in Bussum.
Het is onnodig te zeggen dat Willem er ook bij was toen het Wereldkampioenschap Honkbal in Nederland werd georganiseerd in 1986, 2005 en 2009, de laatste twee in gezelschap van Harry en Wes.
Of toen de Europese Kampioenschappen of de Europa Cups plaatsvonden in Amsterdam, Haarlem, Rotterdam, Bussum of Hoofddorp.
Sinds halverwege de jaren zeventig was Willem er ook altijd tijdens de Haarlemse Honkbal Week en het World Port Tournament.
Was Hotel De Rusthoek in Bloemendaal hun thuishaven in Haarlem, tijdens een aantal WPT's in Rotterdam in de jaren tachtig en negentig verbleven Willem en Rinus Onderwater eerst in Hotel Commerce, daarna in Hotel Van Walsem.
Later kregen ze in deze hotels gezelschap van Wim Kwekkeboom en Marco Stoovelaar.
In Van Walsem voegden zich daar Frank Mooijman en de groep Utrechtse honkbalfans bij.
Na terugkeer in het hotel na de avondwedstrijd moesten de wedstrijden alijd even worden 'besproken' met een drankje en een bakje pinda's.
In de laatste jaren verbleven Willem, Wes en Harry of in een hotel of ze reisden simpelweg heen-en-weer per trein tussen Amsterdam en Rotterdam.
Tijdens beide toernooien zaten ze regelmatig samen met het hierboven al genoemde kleurrijke groepje honkbalfans, afkomstig uit de regio Utrecht/Bussum.
En in beide stadions zaten ze alijd op hun eigen 'vaste plek' van waar ze de wedstrijden volgden.
...Umpires Ric Zwanenberg, Roy van de Wateringen... ...en Richard Wessel nemen een moment stilte in acht... ...ter nagedachtenis aan hun collega voor aanvang... ...van de wedstrijd tussen Curaçao Neptunus en... ...HCAW afgelopen vrijdagavond in Rotterdam... (© Foto: Alfred Cop Fotografie) |
Tijdens het WPT was Willem ook altijd in gezelschap van zijn Rotterdamse vrienden, zoals Leen Staub, Jan Kok, Cees de Bruin, Chris Mast, Frans van Aalen en Jan van der Sande, maar ook (voormalige) umpires als Henri van Heijningen, Arnold Verbrugge en Ton Bodaan.
Jan van der Sande werd zelfs de 'privé-chauffeur' van Willem, Wes and Harry, want hij pikte ze op van het treinstation en bracht ze ook weer terug tijdens hun verblijf in Rotterdam.
Voor zijn vele bijdragen als wedstrijd-official, maar ook zijn aandeel in commissies en besturen, ontving Willem Broertjes enige jaren geleden het Bondsonderscheidingsteken van de Koninklijke Nederlandse Baseball en Sofball Bond.
In november vorig jaar werd hij benoemd tot Lid van Verdienste van de KNBSB.
Willem Broertjes was duidelijk een levensgenieter, hij hield van gezelligheid en was graag onder de mensen om samen van een drankje te genieten, te praten en plezier te hebben.
Hij hield veel van honkbal, maar kon ook genieten van jazz-muziek, want door de jaren heen bezocht hij ook regelmatig concerten in jazz-clubs.
Willem Broertjes was een geliefde persoonlijkheid en hij zal door velen van ons worden gemist.
We zullen hem missen op het veld van Pirates, zittend op zijn vaste plek, nippend aan zijn favoriete drankje, zijn bijzondere loopje, zijn karakteristieke stem, zijn opmerkingen, zijn humor.
Ja, soms kon hij wel eens mopperen of eigenwijs zijn, maar altijd met die brede lach op zijn gezicht.
Hoezeer hij werd gewaardeerd werd op vrijdagavond gelijk onderstreept, want toen werd er een moment van stilte gehouden voor aanvang van de Hoofdklasse-wedstrijd tussen Curaçao Neptunus en HCAW in Rotterdam.
Amsterdam Pirates was van plan hetzelfde te doen voor aanvang van hun wedstrijd op zondagmiddag, maar die verregende.
Pirates zal Willem Broertjes zeker nog op een latere datum herdenken.
De webmaster van Grand Slam * Stats & News condoleert Willem's familie en vrienden en wenst hen veel sterkte met dit grote verlies.
(7 augustus)
|