Grand Slam * Stats & News
Updated: 10 april 2023
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2023
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2023 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

RCH-Pingu´ns opent nieuw seizoen met shutout-winst bij UVV
English

VLEUTEN - RCH Memorie Sieraden en UVV konden op zaterdag (8 april) eindelijk in actie komen. Op donderdagavond verregende de series-opener in Heemstede en werd verschoven naar vrijdag, maar werd toen opnieuw afgelast. Dat duel is nu opnieuw vastgesteld voor komende dinsdagavond.

Dat betekent dat de wedstrijd van vandaag voor beide teams de seizoen-opener was. RCH-Pingu´ns boekte een 3-0 shutout-winst en hun werpers stonden maar drie honkslagen toe, terwijl ze veertien slagmensen met drie slag uitschakelden.

Met deze wedstrijd maakte UVV een rentree in de Hoofdklasse. De ploeg speelde voor het laatst in de hoogste afdeling in 2017, maar degradeerde toen. Vorig seizoen veroverde UVV de titel in de Eerste Klasse, maar dat resulteerde niet in een automatische promotie. Sinds vorig jaar zijn zowel de Hoofdklasse als Eerste Klasse afgesloten afdelingen zonder promotie en degradatie. Echter, teams die in de top-3 van de Eerste Klasse eindigen en interesse hebben om in de hoogste afdeling uit te komen kunnen daarvoor een aanvraag doen. Dat is wat UVV deed en doordat die aanvraag werd goedgekeurd maakte de ploeg vandaag een comeback.

RCH-Pingu´ns sloeg vandaag acht honkslag, waaronder drie van Sebastiaan van der Horst.

UVV opent het nieuwe seizoen officiŰel komende zaterdag (15 april) als zowel het honkbalteam als het softbalteam op eigen veld in actie komen.

(8 april)

Rosters
Live play-by-play & live-streamsDe eerste wedstrijd tussen UVV en RCH-Pingu´ns bleef puntloos in de eerste vijf innings. In de volgende slagbeurten zou UVV puntloos blijven, maar de bezoekers kwamen driemaal tot scoren.

En zodoende won de debuterende Joshua Zara zijn eerste wedstrijd als Hoofd Coach van RCH-Pingu´ns. Hoewel er verschillende wijzigingen hebben plaatsgevonden in de Heemsteedse ploeg hadden alle startende spelers Hoofdklasse-ervaring. Alleen closer Chris Koeiman maakte vandaag zijn debuut in de hoogste afdeling. Aan de andere kant had UVV acht spelers die vandaag in hun eerste Hoofdklasse-wedstrijd speelden. UVV's meest ervaren speler was de startende werper van vandaag Jurjen van Zijl. De rechtshander gooide in zijn eerste Hoofdklasse-wedstrijd in 2005 toen hij uitkwam voor HCAW.

De veteraan-rechtshander hield RCH-Pingu´ns puntloos in de eerste vijf innings. Met ÚÚn uit in de eerste helft van de eerste inning kreeg Van Zijl een tweehonkslag tegen van Daan Groenewoud, maar die zou achterblijven op het tweede honk. In de tweede inning kreeg hij een one-out single tegen van Sebastiaan van der Horst, wat werd gevolgd door een dubbelspel.

Van Zijl kreeg twee honklopers met twee uit in de 1e3. Hij raakte toen Raul Jacobs, die na vorig seizoen naar Heemstede kwam na te hebben gespeeld voor Hoofddorp Pioniers. Jacobs schoof op na een infield-hit van Daan Groenewoud. Maar Van Zijl sloot daarna af met drie slag voor Jeldwin Orman, ook een nieuwkomer die vorig seizoen eveneens voor Pioniers speelde. Na vorig seizoen voegde RCH vijftien nieuwe spelers toe. In de voorbije weken kwamen er daar nog eens twee bij.

RCH kreeg de eerste loper op het derde honk in de vierde slagbeurt. Aldrich Guzman (vorig seizoen Euro Stars) begon met vier wijd en schoof op na een grounder van Denzel Brooks (ex-Pioniers). De ploeg kreeg lopers op het eerste en derde honk toen Sebastiaan van der Horst op het honk kwam na een fout. De laatste stal het tweede honk, maar de twee lopers bleven achter.

RCH-Pingu´ns opende daarna de score in de 1e6. Met ÚÚn uit kwam Denzel Brooks op het honk via een infield-hit, stal het tweede honk en scoorde na een tweehonkslag van Sebastiaan van der Horst. Nadat een grounder voor de tweede uit had gezorgd werd Jurjen van Zijl opgevolgd door Sam van der Meer. Hij stelde Van der Horst in staat op te schuiven naar het derde honk via een wilde worp, maar sloot de slagbeurt daarna af met een stikeout.

RCH-Pingu´ns kreeg een prima optreden van de onlangs aangetrokken Juan Carlos Sulbaran, die vorige maand voor het Nederlands Team gooide in de World Baseball Classic. Met het beklimmen van de heuvel vandaag heeft de rechtshander nu voor vijf verschillende teams gespeeld in de Hoofdklasse in zes seizoenen. Sinds 2018 speelde Sulbaran voor Storks (2018), DSS (2019), Amsterdam Pirates (2020-2021), Neptunus (2022) en nu RCH-Pingu´ns. Maar zijn verblijf in Heemstede zal kort zijn. Vorige maand tekende hij een contract bij een ploeg uit een independent prof-league, waar hij later deze maand het seizoen zal openen. Vandaag kwam Sulbaran tot achtmaal drie slag en stond maar twee honkslagen toe in vijf innings om de winnende werper te worden.

Sulbaran begon met drie slag voor de eerste twee slagmensen die hij tegenover zich kreeg in de tweede helft van de eerste inning, maar moest daarna twee honkslagen toestaan. Eerst sloeg de debuterende Amerikaan Quin Cotton een honkslag in zijn eerste Hoofdklasse-slagbeurt. Daarna sloeg ook Jorge Luis Espinal Ventura een honkslag. Vorig seizoen speelde Espinal voor Quick Amersfoort. Een grounder eindigde de slagbeurt en Sulbaran zou in de volgende vier innings geen honkslagen meer toestaan. De rechtshander gooide driemaal drie slag in de tweede inning.

UVV kreeg ook weer twee honklopers in de derde. Lead-off hitter Lucas Bekker bereikte het tweede honk na een foute aangooi, waarna Malcolm Marlin vier wijd kreeg. Sulbaran volgde met nog eens twee strikeouts en een vangbal eindigde deze scoringskans. Hij kreeg daarna weer drie nullen op rij in de vierde en vijfde.

Met een minimale 1-0 voorsprong nam Jan-Willem Geerts de RCH-pitching over in de zesde. Geerts speelde vorig seizoen voor Quick Amersfoort, maar kwam eerder ook al voor RCH uit. De rechtshander kreeg drie nullen op rij, waaronder twee strikeouts.

RCH nam meer afstand in de 1e7 door tweemaal te scoren met twee uit. Tijani Dunlop begon als pinch-hitter en bereikte het honk via een infield-hit. Voor Dunlop was dit zijn eerste Hoofdklasse-wedstrijd sinds 2018. Destijds speelde hij voor Storks en in dat seizoen was hij eveneens teamgenoot van Juan Carlos Sulbaran en Aldrich Guzman. Dunlop en Guzman kwamen naar RCH na vorig seizoen te hebben gespeeld voor Euro Stars. Met Dunlop op het eerste honk werd volgende slagman Raul Jacobs geraakt door een worp.

Zoals gezegd speelde Jacobs vorig seizoen voor Hoofddorp Pioniers. Jacobs is ÚÚn van de 26 spelers die na vorig seizoen vertrok bij de Hoofddorpse ploeg. Drie stopten, twee gingen in het tweede team spelen. Jacobs is ÚÚn van de zeven spelers die verhuisden van Pioniers naar RCH-Pingu´ns. De anderen zijn pitchers Anthony Marlin, T'sean Martina en Lucca van der Schouw, catcher Jaison Gijsbertha, infielder Denzel Brooks en outfielder Jeldwin Orman. Twee andere voormalige Pioniers-spelers komen nu uit voor UVV, namelijk outfielders Reangelo Willems en Roy Winkel.

Terug naar de slagbeurt. Dunlop en Jacobs voerden een double-steal uit, waarna RCH de honken vol kreeg na vier wijd voor Daan Groenewoud. Met drie lopers op de honken schakelde reliever Sam van der Meer de volgende twee slagmensen met drie slag uit. Maar met twee uit gooide hij vier wijd op Denzel Brooks, wat een punt opleverde. Het volgende punt werd daarna gescoord na een infield-hit van Sebastiaan van der Horst. Maar drie lopers bleven vervolgens achter toen een grounder de slagbeurt eindigde.

In de 2e7 schakelde Jan-Willem Geerts wederom drie opeenvolgende UVV-slagmensen uit, waaronder twee strikeouts. In de achtste kreeg UVV de eerste twee slagmensen op de honken. Nadat er vijftien slagmensen op rij waren uitgeschakeld bereikte lead-off hitter Etienne van Tielraden het honk na een fout. Hierna kwam Lucas Bekker op het honk via een infield-hit en dat was UVV's derde (en laatste) honkslag en de eerste sinds de eerste inning. Een poging de lopers op te schuiven mislukte. Malcolm Marlin stootte de bal de lucht in. Die werd gevangen door Geerts en hij wist daarna ook Bekker op het eerste honk uit te schakelen in een dubbelspel. Geerts sloot af met zijn vijfde strikeout.

In de 1e9 kreeg RCH-Pingu´ns de honken weer vol, maar dit keer wist de ploeg niet te scoren. Met ÚÚn uit en Jeldwin Orman (velderskeus, gestolen honk) op het tweede honk kreeg Aldrich Guzman vier wijd. Nadat een double-steal voor lopers op het tweede en derde honk had gezorgd kwam reliever Sam van der Meer tot drie slag op Denzel Brooks. Met het eerste honk open gaf Van der Meer hierna opzettelijk vier wijd aan Sebastiaan van der Horst, die al drie honkslagen achter zijn naam had staan. De drie lopers bleven achter want Geoffrey Verhoef werd daarna uitgevangen.

In de 2e9 beklom Chris Koeiman de heuvel voor RCH. Hij werd ook vorige maand aan de ploeg toegevoegd. Vorig jaar speelde Koeiman voor de Nationale Ploeg van Curašao tijdens de Honkbal Week Haarlem. Koeiman, die zijn Hoofdklasse-debuut maakte, kreeg drie nullen op rij (ÚÚn strikeout) en een save op zijn naam.


UVV - RCH Memorie Sieraden 0-3
123456789RHE
RCH Memorie Sieraden000001200-382
UVV000000000-032
pitchers RCH-Pingu´nsinn.SOBBHRER
Juan Carlos Sulbaran, W (1-0)5812--

Jan-Willem Geerts, H (1)35-1--

Chris Koeiman, SV (1)11----

pitchers UVVinn.SOBBHRER
Jurjen van Zijl, L (0-1)5.261511

Sam van der Meer3.144322

Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires:
HP-Elvin Englentina, 1B-Jeffrey Bentsnijder, 3B-Jacques Krutzen.
Official Scorer-Ronald van Langen.
Play-by-Play Scorer-Karin Pieneman.
Public Address Announcer-Roel Peeters.
Scoreboard Operator-Wouter Louman.
Aanvangstijd-14:00 uur.
Speeltijd-3:03 uur.
Locatie-Sportpark 'De Paperclip', Vleuten.

Game Notes:
Opening Weekend Seizoen 2023.
Harold Wout (Pitching Coach UVV), Joshua Zara (Hoofd Coach RCH-Pingu´ns) en Jeremy Young (Pitching Coach RCH-Pingu´ns) maken hun coach-debuut in de Hoofdklasse.
Joshua Zara (RCH-Pingu´ns) maakt zijn debuut als Hoofd Coach in de Hoofdklasse.
Etienne van Tielraden, Lucas Bekker, Stefan Kuipers, Malcolm Marlin, Quin Cotton, Timothy Rojas, Sam van der Meer, Jeret Adair (allen UVV) en Chris Koeiman (RCH-Pingu´ns) debuteren in de Hoofdklasse.
Quin Cotton (UVV) slaat een honkslag in zijn eerste Hoofdklasse-slagbeurt (1e inning).

Weersomstandigheden bij aanvang:
Zonnig, 13° C; windrichting noord-noordoost; windsnelheid 11 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 54%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2023 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.