Grand Slam * Stats & News
Updated: 10 april 2023
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2023
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2023 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Alfred Cop Fotografie)

HCAW completeert 'sweep' vs. Amsterdam op emotionele middag
English

BUSSUM - HCAW won met 9-2 tegen Amsterdam Pirates op zondagmiddag (9 april) en completeerde daarmee een 'sweep' van de Opening Series van het seizoen 2023. Op vrijdagavond opende de titelverdediger het seizoen met een 5-0 winst in wat bijna een No-Hitter was. Winnende werper Kaj Timmermans kreeg de eerste honkslag pas tegen in de achtste inning. Op zaterdag won HCAW met 3-0 in Amsterdam.

Op zowel vrijdag als zaterdag scoorde HCAW alle punten in dezelfde inning. Vandaag scoorde de Bussumse ploeg in drie verschillende slagbeurten. Met een 1-0 voorsprong nam HCAW meer afstand in de zesde, waarna het resultaat definitief werd beslist met een 5-run rally in de achtste inning.

Voor het Pirates-team is het zeldzaam dat het alle wedstrijden verliest in een Opening Series. De laatste keer dat Pirates een Opening Series verloor was in 2006 toen het een 2-game series was. In het Opening Weekend van zeventien jaar geleden verloor Pirates tweemaal van Neptunus.

In Memoriam

...Joop van Voorst...
(© Foto: HCAW)
...Adrie Berrevoets...
(© Foto: (Alfred Cop)
Vandaag was het ook een emotionele dag voor HCAW en hun supporters. Dit was de eerste overdag-thuiswedstrijd en dus opende HCAW het seizoen traditioneel met een Opening Day-ceremonie.

Nadat de spelers en coaches van beide teams en de officials waren geïntroduceerd sprak HCAW-voorzitter Bas Veerman de toeschouwers toe en eerde langdurige clubleden Adrie Berrevoets en Joop van Voorst, die onlangs overleden. Wat volgde was een indrukwekkend moment van stilte ter nagedachtenis aan deze twee club-iconen.

Adrie Berrevoets en Joop van Voorst zijn beiden vele jaren actief geweest voor de vereniging.

Joop van Voorst, die op 10 januari op 73-jarige leeftijd overleed, is meer dan veertig jaar club-scheidsrechter geweest. In 2019 won hij de KNBSB Award voor Verenigingsofficial van het Jaar, een prijs die hij deelde met Tom Huisman, who is another longtime club-umpire.

Adrie Berrevoets was bijna 25 seizoenen de Team Scorer van het Hoofdklasse-team van HCAW, was voormalig bestuurslid en bleef ook een trouw bezoeker van wedstijden nadat hij als scorer was gestopt. Adrie Berrevoets overleed onverwacht op 17 maart op 79-jarige leeftijd.

Daarna huldigde HCAW hun Beste Slagman en Beste Pitcher van vorig seizoen. De Jan Bruineman Bokaal voor Beste Slagman was voor Jeandro Tromp, de Jeroen Hubert Trofee voor Beste Pitcher werd uitgereikt aan Lars Huijer.

Adrie Berrevoets' zoon Roy Berrevoets en kleinzoon Milko Berrevoets namen daarna deel aan het gooien van de ceremoniële eerste bal. Roy gooide de eerste bal op zijn zoon Milko en opende daarme officiëel het seizoen.

(9 april)

Rosters
Live play-by-play & live-streams


...De spelers en coaches van HCAW tijdens een moment van stilte ter nagedachtenis aan langdurige...
...club-medewerkers en club-iconen Adrie Berrevoets en Joop van Voorst...
(© Foto: (Alfred Cop Fotografie)


Na met 5-0 en 3-0 te hebben gewonnen in de eerste twee wedstrijden kwam HCAW vandaag dicht bij een volgende shutout-overwinning. De ploeg stond met 9-0 voor na acht innings, maar Pirates scoorde daarna tweemaal in de negende om een einde te maken aan hun puntloze streak.

Amsterdam Pirates kreeg lopers in scoringspositie in vijf van de eerste acht innings, maar wist niet te scoren. De ploeg scoorde uiteindelijk de eerste twee punten van het seizoen in de 1e9.

HCAW kwam tot zestien honkslagen, waaronder drie van Delano Selassa en Jeandro Tromp. Met uitzondering van Julian Goins sloegen alle spelers in HCAW's startende opstelling minimaal één honkslag.

In de eerste inning sloeg Jules Cremer een tweehonkslag met één uit op HCAW-starter Dennis Burgersdijk, maar hij strandde op het tweede honk.

Met twee uit in de tweede inning kwam Duco Nuijten op het honk na een fout van Burgersdijk, waarna Jorrit Penseel een honkslag sloeg. De twee schoven op via een double-steal, maar zij bleven achter, want Burgersdijk sloot daarna af met drie slag voor Jason Jakobus. Pirates werd op rij uitgeschakeld in de derde en vierde inning.

HCAW kreeg een vroege kans om wat tot scoren te komen in de eerste inning op starter Scott Prins. Delano Selassa begon met een tweehonkslag, maar Prins volgde met drie slag voor Victor Draijer. Hierna sloeg Jeandro Tromp de bal terug naar Prins. Selassa vertrok vanaf het tweede honk, kwam in een rundown en werd uitgeschakeld. Intussen had Tromp het eeste honk bereikt, wilde daarna opschuiven naar het tweede honk tijdens de rundown, maar werd eveneens uitgeschakeld, zodat het een 'inning-ending double play' werd.

HCAW werd vervolgens op rij uitgeschakeld in de volgende twee slagbeurten, maar opende de score met één uit in de vierde. Nadat hij zeven slagmensen op rij had uitgeschakeld kreeg Prins een homerun tegen van Victor Draijer.

Pirates kreeg een kans langszij te komen in de 1e5. Duco Nuijten begon met een honkslag, maar werd daarna uitgeschakeld in een dubbelspel, nadat een line drive van volgende slagman Jorrit Penseel werd gevangen door tweede honkman Brendly Martina. Echter, met twee uit kwam Pirates opnieuw in scoringspositie. Jason Jakobus sloeg een honkslag en stal het tweede honk, waarna Alex Madera vier wijd kreeg. Ze bleven achter, want Dennis Burgersdijk kwam tot drie slag op Jules Cremer.

De Amsterdamse ploeg kreeg wederom een loper op het tweede honk in de zesde. Met één uit kreeg Denzel Richardson vier wijd en stal het tweede honk met twee uit. Hierna kreeg ook Oliver van der Wijst Severino vier wijd. Maar ook zij bleven achter, want Burgersdijk sloot weer af met een strikeout, dit keer voor Duco Nuijten.

En zo liet Pirates zeven lopers achter in deze zes innings, waarvan vijf in scoringspositie. Even later sloeg HCAW toe met drie punten in de 2e6.

Met één uit sloeg Brendly Martina een honkslag en scoorde op een driehonkslag van Delano Selassa, die zelf door kon blijven lopen en scoren toen er een foute aangooi richting derde honk volgde. Met HCAW nu op een 3-0 voorsprong sloegen Victor Draijer en Jeandro Tromp beiden een honkslag, wat leidde tot een werperswissel. Maickel Rietel nam het over, maar hij kreeg een honkslag tegen van Quintin de Cuba, wat voor volle honken zorgde, gevolgd door een puntscorende honkslag van Kevin Dirksen. Een dubbelspel eindigde de slagbeurt.

In de 1e7, op nieuwe werper Jasper Elfrink, kreeg Pirates de eerste twee slagmensen op de honken. Jorrit Penseel begon met vier wijd en Jason Jakobus sloeg een honkslag. Een stootslag van Alex Madera resulteerde daarna in een gedwongen uit op het derde honk. Een wilde worp bezorgde Pirates lopers op het tweede en derde honk, maar een strikeout en groundout volgden.

Met een 4-0 voorsprong besliste HCAW de wedstrijd met een 5-run rally in de 2e8. Benjamin Meyer werd de nieuwe werper voor Pirates, maar hij kwam al snel in de problemen. Delano Selassa, Bob van der Meer en Jeandro Tromp sloegen allemaal een honkslag wat voor een punt en lopers 'op de hoeken' zorgde. Tromp schoof op naar het tweede honk na een grounder van Quintin de Cuba. Met één uit volgden Kevin Dirksen en Shurman Marlin met puntscorende honkslagen en Max Draijer voegde een RBI-double toe, wat de stand opvoerde naar 8-0. Er volgde weer een werperswissel. Finn Kragt nam het over, maar hij gooide vier wijd op Julian Goins en kreeg vervolgems een puntscorende honkslag tegen van Brendly Martina. Dat was de zevende honkslag in deze slagbeurt. Een binnenhoog en vangbal eindigden de lange inning en HCAW had nu een comfortabele 9-0 voorsprong.

Met twee uit in de 1e9 scoorde Pirates de eerste punten van het seizoen. Nieuwe pitcher Arjen Nijkamp begon met vier wijd voor lead-off hitter Duco Nuijten, maar hij ging gedwongen uit op een grounder van Jorrit Penseel. Nadat ook Jason Jakobus vier wijd had gekregen kreeg Pirates lopers op het tweede en derde honk na een grounder van Alex Madera. Met twee uit scoorden beiden op een hiernavolgende honkslag van Jules Cremer. En maakte een einde aan een streak van 26 2/3 puntloze innings. Even later maakte een 'force play' een einde aan de wedstrijd.


...Links: Roy Berrevoets gooit de ceremoniële eerste bal, onder toeziend oog van...
...umpires Matthijs Nijhof, Edwin Louisa en Aad Otsen...
...Rechts: Scott Prins was de startende werper voor Amsterdam Pirates...

...Links: Victor Draijer (9) wordt begroet door Delano Selassa na zijn homerun in de 4e inning...
...Rechts: Delano Selassa scoort voor HCAW in de 6e inning...
(© Alle Foto's: (Alfred Cop Fotografie)


HCAW - Amsterdam Pirates 9-2
123456789RHE
Amsterdam Pirates000000002-261
HCAW00010305X-9162
pitchers Amsterdam Piratesinn.SOBBHRER
Scott Prins, L (0-1)5.13-744

Maickel Rietel1.21-2--

Benjamin Meyer0.1--655

Finn Kragt0.2-11--

pitchers HCAWinn.SOBBHRER
Dennis Burgersdijk, W (1-0)6834--

Jasper Elfrink1111--

Sedley Karel12----

Arjen Nijkamp1-2122

Homerun: HCAW: Victor Draijer (1)(4e,solo,1 uit,op Prins).
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires:
HP-Edwin Louisa, 1B-Aad Otsen, 3B-Matthijs Nijhof.
Official Scorer-Karin Pieneman.
Play-by-Play Scorer-Rob Schuurman.
Public Address Announcer-Han Monsees.
Scoreboard Operator-Nico van de Luitgaren.
Aanvangstijd-14:00 uur.
Speeltijd-2:50 uur.
Site-Rob Hoffman Vallei, Sportpark 'De Sportvallei', Bussum.

Game Notes:
Opening Weekend Seizoen 2023.
Voor de wedstrijd was er een minuut stilte ter nagedachtenis aan HCAW-leden Joop van Voorst en Adrie Berrevoets.
Voormalig HCAW-speler/coach Roy Berrevoets gooit de ceremoniële eerste bal op zijn zoon Milko.
Umpire Matthijs Nijhof debuteert in de Hoofdklasse.

Weersomstandigheden bij aanvang:
Halfbewolkt, 14° C; windrichting zuidoost; windsnelheid 13 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 56%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2023 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.