Grand Slam * Stats & News
Updated: 12 april 2023
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2023
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2023 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Robert Bos)

Neptunus shuts out DSS/Kinheim en completeert opening-'sweep'
English

ROTTERDAM - Curaçao Neptunus kwam op zondag (9 april) tot een 5-0 shutout tegen DSS/Kinheim en completeerde daarmee een 3-game 'sweep' in de Opening Series van het seizoen 2023. In de opener op vrijdag werd Neptunus zowel puntloos als hitloos gehouden in de eerste vijf innings, maar won met 7-0. Op zaterdag nam de ploeg een vroege voorsprong op weg naar een 6-1 overwinning.

Vandaag scoorde Neptunus drie punten in de tweede slagbeurt. De ploeg kwam tot tien honkslagen, waaronder drie van zowel Dwayne Kemp als John Polonius. Voor Kemp was dit zijn tweede '3-hit game' op rij. DSS/Kinheim, dat vandaag zes werpers inzette, liet slechts drie honkslagen noteren. De ploeg sloeg maar één honkslag in de eerste zeven innings op starter Kevin Kelly.

Doordat dit Opening Weekend is hebben de meeste ploegen een ceremonie voor aanvang van hun eerste thuiswedstrijd in het weekeinde. Maar niet bij Neptunus, dat door de jaren heen vrijwel nooit een Opening Day-ceremonie organiseerde.

(9 april)

Rosters
Live play-by-play & live-streamsNeptunus ondervond niet veel problemen vandaag op weg naar de derde overwinning van het seizoen. In hun opening-reeks stond de Rotterdamse ploeg slechts één punt toe in drie wedstrijden en scoorde er zelf 18.

Het was DSS/Kinheim dat als eerste in scoringspositie kwam. Met één uit in de eerste helft van de eerste inning bereikte Julian Toppen het honk na een fout, waarna hij opschoof na een grounder van Sem Kuijper. Maar de inning eindigde toen starter Kevin Kelly tot drie slag kwam op voormalig Neptuniaan Urving Kemp.

Neptunus kwam ook gelijk in scoringspositie in de eigen eerste slagbeurt op starter Donny Breek. Hij speelde vorig seizoen voor Amsterdam Pirates en was toen teamgenoot van huidige Neptunus-pitchers Tom de Blok en Shairon Martis. Breek begon met vier wijd voor lead-off hitter Stijn van der Meer. De rechtshander kwam vervolgens tot drie slag op voormalig Major Leaguer Roger Bernadina, maar tegelijkertijd stal Van der Meer het tweede honk. Met twee uit bereikte hij het derde honk na een infield-hit van Dwayne Kemp, maar de twee bleven achter.

Maar nadat DSS/Kinheim in de 1e2 op rij was uitgeschakeld scoorde Neptunus drie punten in hun tweede slagbeurt op slechts één honkslag. Vijf van de eerste zes slagmensen bereikten het honk via een vrije loop. Eerst werd lead-off hitter Christian Diaz geraakt door een worp van Donny Breek. Hij ging uit bij een steelpoging, maar daarna kreeg Breek de honken vol. De rechtshander gooide eerst vier wijd op Sheadion Jamanika en met twee uit kwam hij ook tot vier wijd op Rayshelon Carolina en Stijn van der Meer. Een volgende vier wijd (zijn vijfde) voor Roger Bernadina leidde daarna tot het eerste punt, maar ook een werperswissel. Linkshander Bas Timmer nam het over, maar hij werd begroet met een 2-run single van John Polonius. Een gedwongen nul eindigde de slagbeurt, maar Neptunus had een vroege 3-0 voorsprong genomen.

Met één uit in de 1e3 sloeg rookie Amarensio Franka een honkslag voor DSS/Kinheim. Vorig seizoen speelde Franka voornamelijk voor Tridents, het tweede team van Neptunus. Hij kwam ook uit in zeven wedstrijden van het eerste team van Neptunus, zodat hij ook dit seizoen nog een rookie-status heeft. De inning eindigde toen Nick Hofer in een dubbelspel sloeg. Franka's honkslag zou de enige blijven op Kevin Kelly in de zeven innings die hij gooide.

Neptunus verzuimde meer afstand te nemen in de 2e3, want er bleven drie lopers achter. Lead-off hitter Arthur Bonevacia werd geraakt door een worp, waarna Christian Diaz vier wijd kreeg. De twee schoven op na een vangbal en met twee uit kreeg Rayshelon Carolina vier wijd, maar zij bleven allemaal achter.

DSS/Kinheim zag ook een loper op het derde honk stranden in de 1e4. Met twee uit bereikte Urving Kemp het tweede honk na een fout en kwam op het derde honk na een wilde worp, maar strikeout eindigde de slagbeurt.

Ben Neijndorff werd DSS/Kinheim's derde pitcher in de vierde inning. Hij gooide vier wijd op Roger Bernadina en kreeg een honkslag tegen van John Polonius, maar werd daarna gesteund met een dubbelspel, gevolgd door een line drive die werd gevangen door tweede honkman Matis Crouwel.

Neptunus voegde het vierde punt toe in de 2e5. Nadat Christian Diaz was begonnen met een honkslag, werd Rick Timmermans ingezet als nieuwe pitcher. Hij kreeg een infield-hit tegen van Sheadion Jamanika, waarna hij de lopers zag opschuiven via een opofferingsstootslag van Enrique Hatma. Met het eerste honk open kreeg volgende slagman Rayshelon Carolina opzettelijk vier wijd om een gedwongen loop te creëren. In plaats daarvan werd een punt gescoord op een opofferingsslag van Stijn van der Meer.

De thuisploeg scoorde weer een punt in de zesde. Met één uit sloeg Dwayne Kemp een honkslag en een andere werperswissel volgde. Rick Rizvić nam het over, maar hij werd begroet met een tweehonkslag van Arthur Bonevacia. Kemp scoorde, maar Bonevacia werd uitgeschakeld toen hij van klap een driehonkslag probeerde te maken.

In de 1e7 werd DSS/Kinheim voor de derde opeenvolgende keer op rij uitgeschakeld door Kevin Kelly, die nu de laatste tien slagmensen wist uit te schakelen. Hij werd vervolgens afgelost in de 1e8 door Aaron de Groot, die een lead-off infield-hit tegen kreeg van Mees Robberse. Hij stal het tweede honk, maar De Groot kwam op de volgende drie slagmensen tot drie slag.

In de 2e8 openden John Polonius en Dwayne Kemp de slagbeurt met hun derde honkslag in de wedstrijd. Deze werden genoteerd op Mathijs Oosterbeek, DSS/Kinheim's zesde werper, die in de voorgaande inning al was ingezet. Oosterbeek werd daarna gesteund met een dubbelspel en een grounder eindigde de inning.

DSS/Kinheim kreeg nog één scoringskans in de 1e9 op veteraan Diegomar Markwell, die zijn tweede heuveloptreden maakte. De Pitching Coach van Neptunus sloot ook de wedstrijd van zaterdag af. Hij kreeg toen drie nullen op rij, maar vandaag kreeg de linkshander twee lopers in scoringspositie. Met één uit sloeg Julian Toppen een honkslag, waarna een fout volgde op een 'force play-grounder' van Sem Kuijper. Met twee uit schoven de twee lopers op na een wilde worp. Maar zij bleven achter, want een grounder eindigde de wedstrijd.


...Kevin Kelly en Donny Breek waren de startende werpers voor Neptunus en DSS/Kinheim...

...Actie op het tweede honk...
...Links: Stijn van der Meer steelt het 2e honk in de 1e inning; korte stop Amarensio Franka wacht op de bal...
...Rechts: Christian Diaz gaat uit bij stelen in de 2e inning, hij wordt op tijd getikt door 2B Matis Crouwel...

...Links: Bas Timmer nam de pitching bij DSS/Kinheim over in de 2e inning...
...Rechts: John Polonius kort voor het slaan van een 2-run single in de 2e inning...

...Niek Elshof (HP), Elvin Englentina (1B) en Olav Steijger (3B) waren de umpires in het duel van vandaag...

...Links: Amarensio Franka slaat de enige DSS/Kinheim-honkslag op Kevin Kelly in de 3e inning...
...Rechts: Na een fout bereikt Urving Kemp het 2e honk en wordt opgewacht door broer Dwayne Kemp (2B)...

...Geconcentreerde toeschouwers die aandachtig de acties volgen...
...Links: Ex-DSS/Kinheim Hoofd Coach Michael Crouwel en zijn vrouw, ouders van Matis...
...Rechts: Voormalig Twins Oosterhout Hoofd Adonis Kemp, vader van Dwayne (Neptunus)...
...en Urving (DSS/Kinheim)...

...Ben Neijndorff, Rick Timmermans, Rick Rizvić en Mathijs Oosterbeek gooiden in relief voor DSS/Kinheim...

...Links: Christian Diaz glijdt langs catcher Mees Robberse en scoort in de 5e inning...
...Rechts: 1B Koen Halderman maakt een prima play op een harde grounder van Stijn van der Meer in 7e inning...

...Links/midden: Aaron de Groot en Diegomar Markwell gooiden in relief voor Neptunus...
...Rechts: De geblesseerde pitcher Orlando Yntema kijkt toe vanuit de dug-out...

...Links: Mees Robberse steelt het 2e honk in de 8e inning, 2B Dwayne Kemp wacht op de bal...
...Rechts: Diegomar Markwell maakt de laatste uit en schakelt Koen Halderman uit op het 1e honk...
(© Alle Foto's: Robert Bos)


Curaçao Neptunus - DSS/Kinheim 5-0
123456789RHE
DSS/Kinheim000000000-031
Curaçao Neptunus03001100X-5103
pitchers DSS/Kinheiminn.SOBBHRER
Donny Breek, L (0-1)1.215133

Bas Timmer1.1121--

Ben Neijndorff1 (*)-1211

Rick Timmermans1.1-1211

Rick Rizvić0.21-2--

Mathijs Oosterbeek2--2--

(*) - Neijndorff gooide op één slagman in de vijfde inning

pitchers Neptunusinn.SOBBHRER
Kevin Kelly, W (1-0)77-1--

Aaron de Groot13-1--

Diegomar Markwell1--1--

Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires:
HP-Niek Elshof, 1B-Elvin Englentina, 3B-Olav Steijger.
Official Scorer-Huub Nelissen.
Play-by-Play Scorer-Dieks Bannink.
Public Address Announcer-Hélène van Eijk-Kloos.
Scoreboard Operator-Theo Jansen.
Aanvangstijd-14:03 uur.
Speeltijd-2:34 uur.
Locatie-Neptunus Familiestadion, Sportpark Abraham van Stolkweg, Rotterdam.

Game Notes:
Opening Weekend Seizoen 2023.

Weersomstandigheden bij aanvang:
Halfbewolkt, 12° C; windrichting zuidoost; windsnelheid 8 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 65%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2023 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.