Grand Slam * Stats & News
Updated: 9 december 2023
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2023
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2023 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen & Marco Stoovelaar)

Hensley Meulens niet langer Manager van Nederlands Honkbal Team
English

NIEUWEGEIN - Hensley Meulens is niet langer de Manager van het Nederlands Honkbal Team. Sinds 2013 leidde de voormalige Major Leaguer de Orange-ploeg tijdens de (prof)toernooien zoals de World Baseball Classic en Premier12. De Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB) maakte het vertrek van Meulens bekend op zaterdag (9 december).

...Hensley Meulens praat met de media...
...tijdens de World Baseball Classic 2023...
(© Foto: Henk Seppen)
In een persverklaring maakt de KNBSB het volgende bekend:
,,Hensley Meulens heeft afscheid genomen als manager van Team Kingdom of the Netherlands. Deze verandering markeert het einde van een tijdperk van uitzonderlijke prestaties en vooruitgang onder zijn leiderschap en luidt een nieuwe fase in voor het team.
Gedurende zijn tijd als manager heefft Hensley Meulens aanzienlijk bijgedragen aan het succes en de groei van het honkbal binnen het Koninkrijk. Zijn expertise, passie en leiderschap hebben Team Kingdom of the Netherlands naar grote hoogtes gebracht, zowel op mondiale toernooien als in de ontwikkeling van jonge spelers uit het Koninkrijk. De absolute hoogtepunten onder zijn leiding waren het bereiken van de halve finale van de World Baseball Classic in zowel 2013 en 2017.''

In hetzelfde persbericht voegt Peter Kwakernaak, Technisch Directeur van de KNBSB, toe:
,,Wij zijn Hensley dankbaar voor zijn inzet en toewijding gedurende een hele lange periode. Zijn vermogen om een sterk teamgevoel te creŽren en onze spelers naar een hoger niveau te tillen, heeft onze sport onvergetelijke momenten en successen opgeleverd.
De KNBSB blijft zich inzetten voor de groei en het succes van het honkbal in het Koninkrijk. Ons doel blijft onveranderd: het honkbal naar een hoger niveau tillen''.

Hensley Meulens leidde het Nederlands Team voor het laatst als Manager tijdens de World Baseball Classic begin vorig jaar. Tijdens dat evenement in maart werd de ploeg onverwacht uitgeschakeld in de Eerste Ronde. Dat was niet alleen een grote verrassing, maar een nog grotere teleurstelling, want Nederland had de Halve Finales bereikt tijdens de voorgaande twee edities in 2013 en 2017.

Voordat hij in 2013 Manager werd had Meulens al deel uitgemaakt van de Oranje coaching-staf sinds 2003, leverde daarmee vele bijdragen in de ontwikkeling van spelers en speelde een grote rol in de teamprestaties sindsdien. Meulens was Bench Coach van Manager Robert Eenhoorn in 2003-2006 tijdens de Olympiche Spelen (2004), Olympisch Kwalificatie Toernooi (2003), World Baseball Classic (2006), Wereldkampioenschap (2003), Europees Kampioenschap (2003), World Port Tournament (2003) en Haarlemse Honkbal Week (2004). Tijdens de Classic in 2009 was Meulens de Hitting Coach in de staf van Rod Delmonico, die geen Bench Coach had.

Zijn coach-loopbaan bij het Nederlands Team volgde op een periode van drie jaar als speler in de Orange-ploeg. In 2000-2002 nam hij met de ploeg deel aan de Olympische Spelen (2000), Wereldkampioenschap (2001), Haarlemse Honkbal Week (2002) en Intercontinental Cup (2002) en kwam uit in 35 interlandwedstrijden. Zijn meest memorabele wedstrijd kwam tijdens de Spelen in Sydney (AustraliŽ) toen hij een tweehonkslag sloeg tegen Cuba, die leidde tot een 4-2 overwinning en Cuba's allereerste Olympische nederlaag.

...Sombere gezichten bij de coaches van het Nederlands...
...Team tijdens het duel vs. ItaliŽ in 2023 tijdens de...
...World Baseball Classic in Taichung (Taiwan)...
...Vanaf links: Wim Martinus (Assistant Coach/BP Pitcher),...
...Hensley Meulens (Manager), Andruw Jones (Bench Coach),...
...Sharnol Adriana (Assistant Hitting Coach) en...
...Evert-Jan 't Hoen (Quality Control Coach)...
...Rechts staat Fysiotherapeut Quintijn van der Roest...
(© Foto: Henk Seppen)
Sinds 2013 waren er twee Managers bij het Nederlands Team. In oktober 2012 werd Hensley Meulens aangesteld als Manager van de ploeg voor de komende World Baseball Classic in maart 2013. Meulens zou de Oranje-ploeg blijven leiden tot en met 2023 in alle grote toernooien die meestal werden gespeeld in de 'off-season' maanden (oktober-april) met deelname van voornamelijk professionele spelers. Tot en met maart van vorig jaar waren dat zeven toernooien, drie World Baseball Classics (2013, 2017, 2023), twee Premier12-toernooien (2015, 2019), de Samurai Games (2016) en de Baseball Final Olympic Qualifier (2021). In deze evenementen, plus een aantal oefenduels, leidde Meulens de ploeg in 40 officiŽle interlandwedstrijden.

In de andere internationale toernooien sinds 2013 stond de ploeg onder leiding van de 'reguliere' Manager. Deze toernooien waren onder meer het Europees Kampioenschap, de Haarlemse Honkbal Weken en World Port Tournaments. Tot en met 2012 werden alle toernooien geleid door dezelfde Manager. Vanaf 2013 fungeerde de 'reguliere' Manager als Bench Coach (of een andere functie) in de staf van Hensley Meulens tijdens de eerder genoemde 'off-season' (prof)toernooien.

Toen Meulen werd benoemd tot Manager van de Nederlandse ploeg voor de World Baseball Classic 2013 zou, 'reguliere' Manager Brian Farley de Bench Coach zijn. In 2011 leidde Farley de ploeg naar de titel op het Wereldkampioenschap in Panama. Echter, tijdens de voorbereidingen op het toernooi in Taiwan stopte Farley en keerde huiswaarts. (Voormalig Manager) Robert Eenhoorn, die bij de ploeg was als toenmalig-Technisch Directeur, nam de functie over.

In 2015, tijdens Meulens' volgende toernooi, de Premier12, was toenmalig 'reguliere' Manager Steve Janssen zijn Bench Coach. Die constructie wijzigde in 2016 tijdens de Samurai Games. Bench Coach toen was voormalig Major Leaguer (en voormalig Nederlands Team-speler) Andruw Jones. Dit keer was Janssen de Pitching Coach, maar die fungeerde toen ook als Assistant Manager. Tijdens de World Baseball Classic 2017 was Jones wederom de Bench Coach. Janssen was nu de Bullpen Coach, omdat voormalig Major Leaguer Bert Blyleven terugkeerde als Pitching Coach, wat hij ook was tijdens de Classics in 2009 en 2013. In 2019 en 2021 was Evert-Jan 't Hoen, Janssen's opvolger als 'reguliere' Manager, de Bench Coach voor Meulens tijdens de Premier12 en Olympic Qualifier. Vorig jaar, tijdens de Classic, keerde Andruw Jones terug als Bench Coach. Dit keer was 't Hoen de Quality Control Coach.

...Hensley Meulens praat met de media in 2015...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Hensley Meulens speelde in de Major League in 1989-1993 en opnieuw in 1997-1998. Op 23 augustus 1989 werd Meulens de eerste speler afkomstig van CuraÁao die debuteerde in de Major League toen hij op 22-jarige leeftijd werd ingezet als derde honkman van New York Yankees. Van 1989 tot en met 1993 speelde Meulens, die later voornamelijk als outfielder in actie kwam, in 159 wedstrijden voor de New Yorkse ploeg.

Meulens speelde vervolgens in de Japanse Major League (Nippon Professional Baseball) voor Chiba Lotte Marines (1994) en Yakult Swallows (1995-1996) en won de Japan Series in 1995. Hierna keerde Meulens terug naar de USA en speelde in nog een 23 Major League-wedstrijden in 1997-1998 voor Montreal Expos en Arizona Diamondbacks. Meulens vervolgende zijn profloopbaan in een Independent League en in 2000 speelde hij voor SK Wyverns in de hoogste profcompetitie in Zuid-Korea. Vervolgens speelde Meulens in Mexico, waarna hij in 2002, vanwege een blessure, stopte. Als rechtshandige slagman sloeg Meulens regelmatig homeruns als linkshandige slagman toen hij in zijn jeugd softbalde en dat leverde hem de bijnaam 'Bam Bam' op.

Sinds 2010 is Hensley Meulens ook werkzaam als Major League-coach. In 2010-2019 maakte hij deel uit van de coaching-staf van Manager Bruce Bochy voor de Major League-ploeg van San Francisco Giants. In de eerste acht seizoenen is Meulens Hitting Coach, in de laatste twee is hij Bochy's Bench Coach. San Francisco won de World Series in 2010, 2012 en 2014.

In 2020 is Meulens is Bench Coach van New York Mets voor Manager Luis Rojas. Tijdens het seizoen 2022 is Meulens ťťn van de twee Assistant Hitting Coaches van New York Yankees in de staf van Manager Aaron Boone. In dat seizoen breekt Yankee-outfielder Aaron Judge het American League homerun-record door er 62 te slaan. In november 2022 wordt Meulens aangesteld tot Hitting Coach van Colorado Rockies. Die rol zal hij ook dit jaar weer vervullen.

(9 december)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Copyright © 1997-2023 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.