Grand Slam * Stats & News
Updated: 10 januari 2023
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2023
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2023 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Monique Valies, Pepijn Beerman & Templiers Sénart)

Templiers Sénart wint thriller-finale Loek Loevendie Indoor Toernooi
English

AMSTERDAM - Templiers Sénart uit Frankrijk heeft de zevende editie gewonnen van het Grote Ome Loek Internationaal Indoor Under-12 Honkbal Toernooi, dat op zaterdag/zondag 7-8 januari werd georganiseerd door Amsterdam Pirates in de indoor-hal van het Loek Loevendie Ballpark, het thuiscomplex van de club op Sportpark Ookmeer. In een Hitchcockiaanse thriller-finale won de Franse ploeg met 12-10 van Mokum Giants in een wedstrijd die twee uur en 42 minuten duurde en drie extra innings (waaronder één met de internationale tie-break regel) nodig had om tot een beslissing te komen.

...Tournament Directors Byron Ward (links) en...
...Pepijn Beerman met Ome Loek Loevendie tijdens...
...het 2019 toernooi; Dit jaar leidde, Beerman het...
...organisatie-comité, omdat Ward een paar...
...jaar geleden naar Curaçao verhuisde...
(© Foto: Pepijn Beerman)
De eerste zes edities vonden jaarlijks rond Kerstmis plaats in 2014-2019. Het toernooi werd in 2020 en 2021 afgelast vanwege maatregelen tegen de coronavirus pandemie (COVID-19). Aanvankelijk was het de bedoeling het zevende toernooi vorig jaar weer in de Kerstvakantie te organiseren, maar vanwege de beschikbaarheid van de indoorhal werd besloten het evenement door te schuiven naar het eerste weekeinde van het nieuwe jaar, zodat het een Nieuwjaars Toernooi werd, in plaats van een Kerst Toernooi. Op het moment lijkt het er op dat het eerste weekeinde van januari nu vrijwel zeker de nieuwe speelperiode wordt voor het toernooi.

Vanaf het begin zijn Pepijn Beerman, Byron Ward, Evelien Bode en Monique Valies de drijvende krachten achter het toernooi tijdens de eerste zes edities. Ward en Beerman fungeerden als Tournament Directors. Een paar jaar geleden verhuisde Ward met zijn gezin naar Curaçao, zodat Beerman nu de enige Tournament Director is, maar hij wordt bijgestaan door een enthousiaste staf en organisatieleden.

Het toernooi is vernoemd naar Ome Loek Loevendie, die in 1959 één van de oprichters was van Amsterdam Pirates (onder de naam Rap). Sindsdien is hij altijd bezig geweest met jeugdteams en de opleiding van jeugdspelers, voornamelijk in de pupillen-leeftijd (onder 12 jaar). Deze teams veroverden regelmatig regionale of landelijke titels of wonnen (internationale) toernooien.

In zijn lange coachloopbaan van 65 jaar bereikten veel van Loevendie's jeugdspelers de hoofdmacht van de club en speelden in de Hoofklasse en een aantal speelde zelfs professioneel in de USA. Daaronder Rikkert Faneyte, die in de Major League speelde voor San Francisco Giants en Texas Rangers. In alle toernooi-edities leverde Faneyte een bijdrage aan het toernooi, want hij is de werper tijdens de Homerun Derby, die altijd wordt gehouden op de eerste speeldag van het toernooi. En keerde Faneyte op zaterdag weer terug in uniform om de pitches te gooien op de zes deelnemende slagmensen, één van elk team.

Helaas overleed Loek Loevendie (Mr. Pirates) op 6 februari 2021 op 88-jarige leeftijd. Dat betekent dat dit het eerste toernooi was, waarbij 'Ome Loek' zelf niet aanwezig was, maar zijn erfenis werd geëerd tijdens het evenement en Amsterdam Pirates zal dit in de toekomst blijven doen met dit jaarlijkse toernooi.

(10 januari)Net als in de voorgaande toernooien namen er zes teams deel die dit keer afkomstig waren uit België, Frankrijk, de USA en het organiserende Nederland. Zij waren verdeeld in twee Poules van elk drie teams. Op de eerste dag speelden alle teams twee wedstrijden en de stand was toen bepalend wie tegenover wie zou komen te staan in de Finale-ronde op zondag.

Op zaterdag won het Franse Templiers Sénart tweemaal in Poule A om op de eerste plaats te eindigen, net zoals Mokum Giants dat deed in Poule B om zich te plaatsen voor de Finale. Brasschaat Braves uit België en het Amerikaanse team van ABF eindigden op de tweede plaats en gingen spelen om de derde en vierde plaats. Pirates All Stars en Drachten Diamonds speelden op zondag om de vijfde en zesde plaats.

5e / 6e Plaats:
Op zondag eindigde Pirates All Stars op de vijfde plaats door met 6-4 te winnen van Drachten Diamonds, dat afkomstig is uit Friesland en voor het eerst aan het toernooi deelnam. Het was Drachten dat de score opende in de eerste helft van de eerste inning. Lead-off hitter Lars Cuijpers werd geraakt door een worp en scoorde later na een fout. Pirates antwoordde met drie punten in de eigen eerste slagbeurt. Dyshaia Zandvliet begon met een infield-hit en scoorde het eerste punt na een wilde worp. Met één uit kreeg Rafi Schoumacher vier wijd en scoorde na een honkslag van Jerinyo Calliste, die later zelf scoorde na een grounder van Danny Vliegenthart. De Friese ploeg verkleinde de achterstand naar 3-2 in de tweede slagbeurt. Tichan Hoekstra werd toen geraakt door een worp met één uit en scoorde na een wilde worp met twee uit. In de derde innng kwam Drachten langszij. Jochem Stellingwerf opende met vier wijd en scoorde de gelijkmaker na een wilde worp.

Opnieuw kwam Pirates daarna tot een rally van drie punten om voor de tweede keer de leiding te nemen. Jerinyo Calliste begon met een honkslag en Danny Vliegenthart kreeg vier wijd. Met één uit en na een werperswissel scoorden ze toen Jan Kruijmer een homerun sloeg. Drachten wist nog eenmaal tot scoren te komen in de 1e4. Lennert Bijker bereikte toen het honk na een honkslag en scoorde op een grounder van Merlijn de Rijker.

3e/ 4e Plaats:
In de wedstrijd om het brons was Brasschaat Braves met 7-4 te sterk voor ABF om op de derde plaats te eindigen. Na een puntloze eerste inning kreeg ABF lopers op het tweede en derde honk in de tweede inning, maar de Belgische piting schakelde de volgende drie slagmensen met drie slag uit. Brasschaat kwam tot een rally van vijf punten in de tweede slagbeurt op twee werpers. De Belgische ploeg kreeg de honken vol met nul uit, waarna Louis Raymaekers een puntscorende honkslag afleverde. Met één uit zorgde een wilde worp voor het tweede punt, waarna Maxime De Brauwer volgde met een 2-run single en later zelf scoorde na een wilde worp.

ABF pakte vier punten terug in de 1e3, die allemaal werden gescoord na een paar foute aangooien. Maar deze punten-productie maakte er wel een 5-4 stand van en bracht de spanning weer terug. In de 2e3 besliste Brasschaat de wedstrijd door nog eens twee punten te scoren. Lars Vandeneijnden (geraakt werper) en Milan Rediers (honkslag) scoorde toen respectievelijk na een doorgeschoten bal en een wilde worp. Dit keer lukte het ABF niet om terug te komen.Finale
De Finale tussen Templiers Sénart en Mokum Giants werd een memorabele wedstrijd, vol spanning met een aantal fraaie verdedigende acties, twee homeruns en solide pitching. Het duel zorgde voor een all-time toernooi-record wat betreft aantal gespeelde innings, maar ook in speeltijd, want het duurde twee uur en 42 minuten om tot een beslissing te komen.

Templiers Sénart werd door Mokum Giants met 9-2 'outhit'. Zes Mokum-pitchers kwamen samen tot zestien keer drie slag, maar gaven ook vijftien keer vier wijd weg aan de Franse slagmensen. Vier Sénart-pitchers gooiden slechts zesmaal vier wijd en schakeden samen dertien slagmensen met drie slag uit.

Aanvankelijk stond Templiers met 5-1 voor halverwege de tweede slagbeurt, maar na afloop van de tweede inning was het Mokum Giants dat met 7-5 voorstond, waarna de Franse tegenstander weer langszij kwam om een verlenging af te dwingen. Nadat twee extra innings een nieuwe gelijke stand opleverden werd een extra tie-break inning gespeeld. Dit keer kwam Templiers tot een rally van vier punten in de zevende inning om een beslissende voorsprong te nemen.

Templiers opende de score met drie punten in de eerste helft van de eerste inning. Met één uit werd Lucas Sigal geraakt door een worp en kreeg Liam Hanrot vier wijd. Met twee uit haalde Danny Canales uit en sloeg een 3-run homerun. Dit bleef de enige Franse honkslag tot in de zevende inning. Mokum scoorde eenmaal in de eerste slagbeurt na een wilde worp.

...Leden van het Organisatie-Comité met...
...Official Scorer/Toernooi-statisticus Marco Stoovelaar...
...(3e van rechts, achterste rij) en Public Address...
...Announcer Hans Jansen de Vries (staand rechts)...
(© Foto: Monique Valies)
In de tweede inning voegde Templiers twee punten toe, die beide werden gescoord op fouten. Mokum Giants, één van de twee teams die namens organisator Amsterdam Pirates deelnam, kwam daarna tot een rally van zes punten in de 2e2 om een 7-5 voorsprong te nemen. Met Charlie MacLure (geraakt werper) op het honk en één uit en na een werperswissel kreeg Bruce van Deudekom vier wijd. Berend van Strien en Kyrano Tevreden volgden met puntscorende honkslagen. Mokum maakte de achterstand even later ongedaan toen Imran Aouariaghel de bal het midveld in sloeg voor een 3-run homerun. Nu met een 6-5 voorsprong voegde de ploeg nog een punt toe, nadat Megan McGonagle een honkslag sloeg en scoorde op een 2-out single van Marouan El Bouazzati.

In de derde inning pakte Templiers een punt terug toen Danny Canales vier wijd kreeg met één uit en scoorde na een wilde worp. In de volgende slagbeurt kwam de Franse ploeg langszij. Dit keer opende Ethan Doyen met vier wijd en scoorde de gelijkmaker na een fout.

Mokum Giants slaagde er niet in terug te komen, want Malcolm Saugère, de derde Franse werper in dit duel, has een sterk optreden en gooide 3 2/3 puntloze innings, waarin hij zes strikeouts had. Doordat de speeltijd van 75 minuten was verstreken en de stand in balans was volgde na de vierde slagbeurt een verlenging.

Na een puntloze vijfde inning hernam Templiers de leiding in de zesde toen Killian Miller werd geraakt door een worp en later scoorde na vier wijd met volle honken voor Danny Canales. Met twee uit had het team uit Sénart de honken vol, maar wist niet meer te scoren, omdat de inning eindigde met een fraaie actie van pitcher , die een 'comeback-grounder' fielde en de loper vanaf het derde honk voor de thuisplaat uittikte.

Maar de 8-7 voorsprong was niet genoeg, want Mokum Giants kwam langszij in de eigen zesde slagbeurt. Met één uit sloeg Charlie MacLure een honkslag en scoorde op een 2-out single van Bruce van Deudekom. Met de laatste op het tweede honk schakelde reliever Malcolm Saugère zijn achtste slagman met drie slag uit. Na afloop werd hij gekozen tot Meest Waardevolle Speler van het toernooi.

In de derde extra inning werd gebruik gemaakt van de internationale tie-break regel en dat betekende dat de slagbeurt begon met een loper op het tweede honk (de laatste slagman/vrouw van de vorige inning). In de 1e7 scoorde Templiers vier punten om een wat comfortabelere voorsprong te nemen. Met één uit kreeg de ploeg de honken vol, waarna een fout voor het eerste punt zorgde en een vrije loop voor Lucas Sigal het tweede punt opleverde. Vanwege de pitchcount-regel werden verschillende werperswissels toegepast door beide teams. Met de honken nog altijd vol werd door Mokum een zesde werper ingezet. Hij begon met een strikeout, maar kreeg daarna een 2-run single te verwerken van Noé Davy en dat maakte er een 12-8 stand. Dit was pas de tweede honkslag van Templiers en de eerste sinds de eerste inning.

Maar de wedstrijd was nog niet afgelopen. De thuisploeg kreeg eveneens de honken en dat gebeurde met nul uit. Een infield-hit van Megan McGonagle leidde daarna tot een punt en met twee uit was het vier wijd voor Luce MacLean dat er een 12-10 stand van maakte. Maar met de honken vol sloot reliever Danny Canales (de vierde Franse pitcher) de wedstrijd af met een strikeout! En dat maakte een einde aan de langste wedstrijd in de toernooi-historie.


Mokum Giants - Templiers Sénart 10-12 (7 inn.)
1234567RHE
Templiers Sénart3211014-1221
Mokum Giants1600012-1094
pitchers Templiers Sénartinn.SOBBHRER
Noé Davy1.131-22

Liam Hanrot- (*)-1455

Malcolm Saugère, W (1-0)4.28141-

Danny Canales123121

(*) - Hanrot gooide op vijf slagmensen in de tweede inning

pitchers Mokum Giantsinn.SOBBHRER
Bruce van Deudekom254153

Marouan El Bouazzati111-11

Imran Aouariaghel264-1-

Berend van Strien0.112-11

Jaythan Evertsz, L (0-1)124-4-

Kyrano Tevreden0.21-1--

Homeruns: Templiers Sénart: Danny Canales (1)(1e,3-run,2 uit,op Van Deudekom); Mokum Giants: Imran Aouariaghel (1)(2e,3-run,1 uit,op Hanrot).
Umpires: HP-René Veen, 1B-Roy van de Wateringen, 3B-Jeroen Rekveld.
Official Scorers-Muriel van de Wateringen, Marco Stoovelaar.
Umpire Commissioner-Piet Sterk.
Public Address Announcer-Hans Jansen de Vries.
Aanvangstijd-14:10 uur.
Speeltijd-2:42 uur.
Locatie-Sporthal Loek Loevendie Ballpark, Sportpark Ookmeer, Amsterdam (Nederland).

Game Notes:
Finale 7e Grote Ome Loek Internationaal Indoor Under-12 Honkbal Toernooi.Uitslagen Eerste Ronde op zaterdag
Poule A: Templiers Sénart vs. Pirates All Stars 12-1; Brasschaat Braves vs. Pirates All Stars 4-1; Templiers Sénart vs. Brasschaat Braves 3-0.
Poule B: Mokum Giants vs. ABF 10-3; Drachten Diamonds vs. Mokum Giants 7-13; ABF vs. Drachten Diamonds 5-4.

Uitslagen Finale-Ronde op zondag
5e/6e Plaats: Pirates All Stars vs. Drachten Diamonds 6-4.
3e/4e Plaats: Brasschaat Braves vs. ABF 7-4.
Finale: Mokum Giants vs. Templiers Sénart 10-12 (7 inn.).

Net zoals in de voorgaande toernooien werden alle wedstrijden op de eerste speeldag geleid door twee umpires en in de plaatsingswedstrijden op de tweede dag door drie umpires. Ook dit keer namen weer verschillende umpires en official scorers deel, waaronder een aantal uit de Hoofdklasse. De meeste van hen waren ook in eerdere edities van de partij. De Umpires dit jaar waren Fred ter Beek, Leo Markies, Jeroen Rekveld, René Veen, Kees van Vegten en Roy van de Wateringen, wederom onder leiding van Umpire Commissioner Piet Sterk. Marco Stoovelaar was weer aanwezig als de Official Scorer en Toernooi-statisticus. Hij kreeg op Dag Twee gezelschap van Official Scorer Muriel van de Wateringen. Zoals altijd was Hans Jansen de Vries bij alle wedstrijden de Public Address Announcer.


Individuele Prijzen
Team MVP ABFJayden Parsons
...De spelers en coaches van Templiers Sénart...
...vieren de winst van het toernooi...
(© Foto: Templiers Sénart)
Team MVP Brasschaat BravesMilan Rediers
Team MVP Drachten DiamondsLennert Bijker
Team MVP Mokum GiantsCharlie MacLure
Team MVP Pirates All StarsRafi Schoumacher
Team MVP Templiers SénartNoé Davy
Beste SlagmanBruce van Deudekom (Mokum Giants)
Beste PitcherMil De Quint (Brasschaat Braves
Homerun King (1)Lars Vandeneijnde (Brasschaat Braves)
King of the Diamond (2)Malcolm Saugère (Templiers Sénart)
Speedy Gonzales AwardMarouan El Bouazzati (Mokum Giants)
Meest Waardevolle SpelerMalcolm Saugère (Templiers Sénart)
(1) - Winnaar van Homerun-derby op Day Eén
(2) - Winnaar van de King of the Diamond-competitie op Dag Twee

...De team-trofeeën en individuele prijzen van het toernooi...
(© Foto: Monique Valies)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2023 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.