Grand Slam * Stats & News
Updated: 10 februari 2023
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2023
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2023 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen)

Roster Nederlands Team bekend gemaakt voor World Baseball Classic
English

NIEUWEGEIN (Ned.) / NEW YORK, New York (USA) - Op donderdagavond (9 februari), vanaf 18:00 uur lokale tijd (New York), oftwel middernacht Nederlandse tijd, maakte Major League Baseball de officiële rosters bekend van de twintig deelnemende landen aan de komende vijfde editie van de World Baseball Classic. Alle teams hebben 30 spelers op hun rosters staan voor het evenement dat begint op woensdag 8 maart.

Het Nederlands Team (ook Team Kingdom of the Netherlands genoemd) opent het toernooi in Poule A en zal de wedstrijden spelen in het Taichung Intercontinental Baseball Stadium in Taichung (Taiwan). Daar speelt Oranje in de eerste wedstrijd van de Classic op woensdag 8 maart tegen Cuba. In de daarna volgende wedstrijden speelt de ploeg van Manager Hensley Meulens achtereenvolgens tegen Panama, Chinese Taipei en Italië.

In Poule B (9-13 maart) in Tokyo (Japan) spelen Australië, China, Japan, Tsjechië en Zuid-Korea.
In Poule C (11-15 maart) in Phoenix, Arizona (USA) spelen Canada, Colombia, Groot-Brittannië, Mexico en de USA.
In Poule D (11-15 maart) in Miami, Florida (USA) spelen de Dominicaanse Republiek, Israël, Nicaragua, Puerto Rico en Venezuela.

De twee beste teams uit elke Poule plaatsen zich voor de Tweede Ronde (Kwartfinales). De teams uit Poule A en B spelen hun Kwartfinales in Tokyo, de teams uit Poule C en D doen dat in Miami. Daarna worden de Halve Finales en de Finale gespeeld in Miami.

Het roster van het Nederlands Team heeft een mix van verschillende (voormalige) Major League-spelers, Minor League-spelers, spelers die speelden (of hebben gespeeld) in Midden-Amerikaanse profcompetities en een aantal uit de Nederlandse Hoofdklasse.

Acht spelers op het roster debuteren in het Nederlands Team, waaronder vijf werpers.
Dat zijn RHP Jaydenn Estanista, LHP Dylan Farley, RHP Antwone Kelly, RHP Eric Mendez Matos, RHP >Derek West, 1B Zander Wiel, OF Josh Palacios en UT Richie Palacios.

Onder de 30 spelers zijn twee huidige basis-spelers uit de Major League: SS Xander Bogaerts (San Diego Padres) en 2B Jonathan Schoop (Detroit Tigers). Bogaerts en Schoop spelen allebei sinds 2013 in de Major League. Na tien seizoenen te hebben gespeeld voor Boston Red Sox tekende Bogaerts in het off-season bij San Diego. Schoop speelt sinds 2020 voor Detroit Tigers.

Drie andere spelers die eveneens de nodige seizoenen in de Major League speelden, waaronder vorig jaar, zijn SS Didi Gregorius (Philadelphia Phillies), OF Jurickson Profar en SS Andrelton Simmons (Minnesota Twins). Gregorius en Simmons werden in augustus 'released', Profar is sinds het einde van het seizoen een Free Agent. Alledrie zijn ze momenteel zonder Major League-club. Gregorius, Profar en Simmons speelden allemaal van 2012 tot en met 2022 in de Major League.

De debuterende Richie Palacios maakte vorig seizoen zijn debuut in de Major League. De outfielder speelde toen in 54 wedstrijden voor Cleveland Guardians en sloeg .232 met 26 basehits, waaronder zes tweehonkslagen. Hij scoorde zeven punten en sloeg er tien binnen. Palacios werd eind april toegevoegd aan het Cleveland-roster, maar keerde begin mei weer terug in Triple-A. Daarna werd de outfielder nog eens driemaal opgeroepen tijdens het seizoen. Op het moment staat hij op het 40-man roster van Cleveland Guardians.

Zijn broer Josh Palacios speelde vorig seizoen eveneens in de Major League. De outfielder, die eveneens zal debuteren, speelde toen in 29 wedstrijden voor Washington Nationals (.213, twee RBI's). In het seizoen 2021 speelde Palacios in 13 Major League-wedstrijden voor Toronto Blue Jays. In december werd zijn contract overgenomen door Pittsburgh Pirates, die hem indeelden in het Triple-A team.

...Xander Bogaerts speelt in zijn 3e World Baseball Classic...
...Hij nam eerder deel in 2013 en 2017 (foto)...
(© Foto: Henk Seppen)
Catcher Chadwick Tromp speelde vorig jaar in één Major League-wedstrijd voor Atlanta Braves. Hij speelde eerder in de Majors voor San Francisco Giants in 2020 (24 wedstrijden) en 2021 (negen wedstrijden).

Naast de hierboven genoemde spelers zijn er nog drie andere spelers die in het verleden in de Major League hebben gespeeld:
OF Wladimir Balentien (Seattle Mariners 2007-2009, Cincinnati Reds 2009), OF Roger Bernadina (Washington Nationals 2006-2013, Philadelphia Phillies 2013, Cincinnati Reds 2013, Los Angeles Dodgers 2014) en RHP Shairon Martis (Washington Nationals 2008-2009, Minnesota Twins 2013). Balentien speelde ook in Japan in 2011-2021, Bernadina speelde in Zuid-Korea in 2017-2018 en in Taiwan in 2019 en Martis speelde in Taiwan in 2014.

Utility Player Ray-Patrick Didder en 1B Zander Wiel hebben in het verleden deelgenomen aan Spring Training-wedstrijden.

Zes spelers speelden in de voorbije maanden in de professionele Winter Leagues in de Dominicaanse Republiek (3), Nicaragua (2) en Puerto Rico (1).
OF Wladimir Balentien (Gigantes del Cibao, 13 wedstrijden, 2 homeruns, 5 RBI's, .163), RHP Wendell Floranus (Gigantes del Cibao, 7 wedstrijden, 5 strikeouts, 0-0) en RHP Franklin Van Gurp (Estrellas Orientales, 4 wedstrijden, 3 strikeouts, 0-0) allemaal in de Liga de Béisbol Profesional de la República Dominicana (Dominicaanse Republiek), OF Roger Bernadina (Leones del Léon, 42 wedstrijden, 6 homeruns, 36 RBI's, .344) en RHP Juancarlos Sulbaran (Indios del Bóer, 10 wedstrijden, 31 strikeouts, 2-4) beiden in de Liga de Beisbol Profesional Nacional (Nicaragua) en SS Didi Gregorius (Cangrejeros de Santurce, 16 wedstrijden, 0 homeruns, 1 RBI, .242) in de Liga de Béisbol Profesional Roberto Clemente (Puerto Rico).

Infielder Juremi Profar (Bravos de Léon) speelde in de Liga Mexicana de Béisbol tot en met mei vorig jaar toen hij werd 'released'.

Acht spelers speelden vorig seizoen in de Minor Leagues:
UT Ray-Patrick Didder (Double-A, Triple-A, Miami Marlins-organisatie), RHP Jaydenn Estanista (Rookie League, Philadelphia Phillies-organisatie), RHP Antwone Kelly (Rookie League, Pittsburgh Pirates-organisatie), RHP Eric Mendez Matos (Single-A, Arizona Diamondbacks-organisatie), OF Josh Palacios (Triple-A, Pittburgh Pirates-organisatie, hij begon het seizoen 2022 in Triple-A bij Toronto Blue Jays), UT Richie Palacios (Triple-A, Cleveland Guardians-organisatie), C Chadwick Tromp (Triple-A, Atlanta Braves-organisatie) en RHP Derek West (Single-A, Double-A, Houston Astros-organisatie). Voormalig Minor Leaguer 1B Zander Wiel speelde in een Independent League (High Point Rockers).

Van de hierboven genoemde spelers zijn Ray-Patrick Didder en Franklin Van Gurp momenteel zonder club.

RHP Mike Bolsenbroek is een andere speler die in het buitenland actief is. Hij is één van de pitchers van Heidenheim Heideköpfe in de 1.Bundesliga, de hoogste Duitse competitie, waarin hij nu al vele seizoenen actief is.

...Lars Huijer als pitcher voor Nederland tijdens...
...de Honkbal Week Haarlem 2022...
...Vorig seizoen was Huijer Beste Pitcher van de...
...Hoofdklasse en de MVP van de Holland...
...Series als speler van HCAW...
(© Foto: Henk Seppen)
Tien spelers op het Oranje-roster staan momenteel op rosters van Nederlandse Hoofdklasse-teams voor het komende seizoen 2023.
Dat zijn OF Roger Bernadina, RHP Tom de Blok, LHP Ryan Huntington, RHP Kevin Kelly, RHP Shairon Martis, C Dashenko Ricardo (allen Curaçao Neptunus), LHP Dylan Farley, C Sicnarf Loopstok, IF Sharlon Schoop (allen Amsterdam Pirates) en RHP Lars Huijer (HCAW).
Onder de zes Neptunus-spelers zijn drie nieuwkomers. De Blok en Martis speelden vorig jaar voor Amsterdam Pirates, Huntington voor Twins Oosterhout. De Blok kwam toen het hele seizoen niet in actie vanwege een blessure. Van de drie Pirates-spelers is Farley een nieuwkomer, hij speelde in 2022 voor Hoofddorp Pioniers. Farley studeert en speelt momenteel op Mineral Area College in Missouri. Twee andere spelers op het roster speelden vorig seizoen ook in de Hoofdklasse: RHP Juancarlos Sulbaran (Neptunus) en RHP Franklin Van Gurp (Amsterdam Pirates).

Vier spelers op het Oranje-roster zijn geboren in de USA. Dat zijn RHP Derek West, IF Josh Palacios, UT Richie Palacios en 1B Zander Wiel.

Dertien spelers op het roster zijn geboren op Curaçao, zeven op Aruba, één op St. Maarten en vijf in Nederland. In deze laatste groep ook Did Gregorius, die in Amsterdam werd geboren toen zijn vader Didi Gregorius, Sr. daar in de Hoofdklasse speelde voor Amsterdam Pirates. Maar Didi Jr. groeide later op in Curaçao.

Naast de 30 spelers op het actieve roster zijn er ook acht werpers benoemd voor de zogenoemde Designated Pitching Pool (DPP). Wanneer een team de volgende ronde bereikt mogen twee werpers op het roster worden vervangen door werpers uit deze groep. Onder de acht werpers in de DPP is Major Leaguer Kenley Jansen, die in het off-season tekende bij Boston Red Sox. Ook op de lijst staan twee voormalige Major Leaguers: RHP Jair Jurrjens (Detroit Tigers 2007, Atlanta Braves 2008-2012, Baltimore Orioles 2013, Colorado Rockies 2014) en RHP Pedro Strop (Texas Rangers 2009-2011, Baltimore Orioles 2011-2013, Chicago Cubs 2013-2019, Cincinnati Reds 2020 en opnieuw Chicago Cubs 2021). Jurrjens speelde in 2016 in de profcompetitie in Taiwan. Strop speelde onlangs nog in de professionele Winter League in de Dominicaanse Republiek. Drie van de werpers in de DPP spelen in de Hoofdklasse: RHP Dennis Burgersdijk (HCAW), RHP Aaron de Groot (Neptunus) en RHP Scott Prins (Amsterdam Pirates). De overige twee werpers in deze groep spelen in de Minor League: RHP Jiorgeny Casimiri (Rookie League, Single-A Toronto Blue Jays) en RHP Arij Fransen (Rookie League, Single-A Cincinnati Reds). Aanvankelijk zou Strop ook deel uitmaken van de ploeg, maar vanwege privé-redenen kan hij tijdens de Eerste Ronde niet in actie komen.

...Sharlon Schoop speelde in zijn 100e...
...interlandwedstrijd voor Nederland...
...tijdens de Honkbal Week Haarlem 2022...
(© Photo: Henk Seppen)
Vijftien spelers op het Oranje-roster namen deze week deel aan de 65e editie van de Serie del Caribe (Caribbean Baseball Series) in Venezuela. Dat waren Balentien, Bernadina, Didder, Floranus, Huntington, Kevin Kelly, Loopstok, Martis, Juremi Profar, Ricardo, Jonathan Schoop, Sharlon Schoop, Simmons, Sulbaran en Van Gurp. Daar speelden ze voor WildCats KJ74, de vertegenwoordiger van Curaçao in het internationale toernooi. WildCats eindigde op de zevende plaats.

Zestien spelers op het roster namen eerder deel aan een World Baseball Classic. Shairon Martis gaat deelnemen aan zijn vierde Classic, hij maakte eerder deel uit van de Oranje-ploeg in 2006, 2013 en 2017.

Manager Hensley Meulens en 3B Coach Ben Thijssen maakten deel uit van de Oranje coaching-staf in alle edities van de Classic. Meulens was de Hitting Coach in 2006 en 2009, daarna de Manager in 2013 en 2017. Thijssen was de 3B Coach in 2006, 2013 en 2017 en de zogenoemde Auxiliary Coach in 2009. Voormalig Major Leaguer en Hall of Famer Bert Blyleven zal de Pitching Coach zijn in zijn vierde Classic sinds 2009. Drie andere leden van de coaching-staf speelden voor het Nederlands Team in twee Classics. Bench Coach Andruw Jones in 2006 en 2013, Assistant Hitting Coach Sharnol Adriana in 2006 en 2009 en 1B Coach Eugene Kingsale speelde in 2006 en 2009.

Er is ook nog een andere opmerkelijke combinatie. In 2006, tijdens de eerste Classic, was Brian Farley de Bench Coach van het Nederlands Team. Op het huidige roster is zijn zoon Dylan Farley één van de Oranje-werpers.

De meest ervaren internationale speler op het Oranje-roster is infielder Sharlon Schoop. Hij voert het team aan met 100 officiële interlandwedstrijden in het Nederlands Team. Zijn 100e wedstrijd was de Finale vorig jaar van de Honkbal Week Haarlem, het internationale toernooi in Haarlem.

Veteraan-international Dwayne Kemp zal tijdens de World Baseball Classic ook bij de ploeg zijn. Echter, niet als speler. Tijdens het evenement zal Kemp fungeren als Bullpen Catcher, maar hij is ook een eventuele reserve-speler.

Het Nederlands Team-roster ziet er als volgt uit:

Pitchers (14):
RHP Tom de Blok, LHP Ryan Huntington, RHP Kevin Kelly, RHP Shairon Martis (allen Curaçao Neptunus), RHP Mike Bolsenbroek(Heidenheim Heideköpfe, Duitsland), RHP Jaydenn Estanista (Philadelphia Phillies-organisatie, USA), LHP Dylan Farley (Amsterdam Pirates), RHP Wendell Floranus (Gigantes del Cibao, Dominicaanse Republiek), RHP Lars Huijer (HCAW), RHP Antwone Kelly (Pittsburgh Pirates-organisatie, USA), RHP Eric Mendez Matos (Arizona Diamondbacks-organisatie, USA), RHP Juancarlos Sulbaran (Indios del Bóer, Nicaragua), RHP Franklin Van Gurp (geen club) en RHP Derek West (Houston Astros-organisatie, USA).

Catchers (3):
Sicnarf Loopstok (Amsterdam Pirates), Dashenko Ricardo (Curaçao Neptunus) en Chadwick Tromp (Atlanta Braves-organisatie, USA).

...In de komende World Baseball Classic in maart...
...maakt Manager Hensley Meulens voor de vijfde keer...
...deel uit van de Oranje coaching-staf; Bert Blyleven is de...
...Pitching Coach voor de vierde keer...
(© Foto: Henk Seppen)
Infielders (7):
Xander Bogaerts (San Diego Padres, Major League, USA), Didi Gregorius (Cangrejeros de Santurce, Puerto Rico), Juremi Profar (Bravos de Léon, Mexico), Jonathan Schoop (Detroit Tigers, Major League, USA), Sharlon Schoop (Amsterdam Pirates), Andrelton Simmons (Free Agent) en Zander Wiel (High Point Rockers, Indep. League, USA).

Outfielders (4):
Wladimir Balentien (Gigantes del Cibao, Dominicaanse Republiek), Roger Bernadina (Curaçao Neptunus), Josh Palacios (Pittsburgh Pirates-organisatie, USA) en Jurickson Profar (Free Agent).

Utility Players (2):
Ray-Patrick Didder (Free Agent) en Richie Palacios (Cleveland Guardians-organisatie, USA).

Designated Pitching Pool (8):
RHP Dennis Burgersdijk (HCAW), RHP Jiorgeny Casimiri (Toronto Blue Jays-organisatie, USA), RHP Arij Fransen (Cincinnati Reds-organisatie, USA), RHP Aaron de Groot (Curaçao Neptunus), RHP Kenley Jansen (Boston Red Sox, Major League, USA), RHP Jair Jurrjens (Tigres de Aragua, Venezuela), RHP Scott Prins (Amsterdam Pirates) en RHP Pedro Strop (Leones del Escogido, Dominicaanse Republiek).

Coaching-Staf:
Hensley Meulens (Manager), Andruw Jones (Bench Coach), Eugene Kingsale (1B Coach), Ben Thijssen (3B Coach), Bert Blyleven (Pitching Coach), Mike Harkey (Bullpen Coach), Tjerk Smeets (Hitting Coach), Sharnol Adriana (Assistant Hitting Coach), Evert-Jan 't Hoen (Quality Control Coach) en Wim Martinus (Assistant Coach/Batting Practice Pitcher).

(10 februari)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2023 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.