Grand Slam * Stats & News
Updated: 19 april 2023
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2023
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2023 by Marco Stoovelaar
(Tekst & Foto: Marco Stoovelaar)

Twins Oosterhout slaat toe in 9e inning in opener vs. Hoofddorp Pioniers
English

HOOFDDORP - In hun eerste wedstrijd van het seizoen 2023 stond Twins Oosterhout op achterstand tegen Hoofddorp Pioniers, maar scoorde daarna drie punten in de negende inning om met 5-3 te winnen op vrijdagavond (14 april). De opener van de 3-game series stond aanvankelijk op het programma voor donderdagavond. Hoewel een heldere, zonnige middag was met een blauwe lucht werd de wedstrijd toen afgelast vanwege de conditie van het speelveld wat het gevolg was van regenbuien in de voorgaande nacht.

Een week geleden, in de Opening Series, kwam Hoofddorp Pionies tot een 'sweep' tegen Quick Amersfoort in drie wedstrijden. Doordat er dit seizoen negen teams in de hoogste afdeling uitkomen is er elke ronde een ploeg vrij. Vorige week dat het Twins dat geen wedstrijden op het programma had staan, dus dit is Opening Weekend voor de ploeg uit Oosterhout.

In de wedstrijd van vanavond kwam Twins tot negen honkslagen, waaronder drie van nieuwkomer Yurdion Martie, die vorig seizoen speelde voor RCH-Pinguïns.

(14 april)

Rosters
Live play-by-play & live-streamsHoofddorp Pioniers stond na vier innings met 2-0 voor, met 2-1 na zes innings en met 3-2 na acht innings, maar wist die niet vast te houden. In de 1e9 scoorde Twins Oosterhout driemaal om hun seizoen-opener te winnen.

Twins Oosterhout kwam dicht bij het openingspunt in de eerste helft van de eerste inning op starter Sem Lauf, maar strandde een loper op het derde honk. Marnix Ruben begon met een infield-hit, stal het tweede honk en bereikte het derde honk nadat Railison Bentura werd uitgevangen. Even later werd Ruben op het derde honk uitgeschakeld via een pick-off van catcher Duncan Beljaards in wat een close play was.

In de tweede helft van de eerste inning was het Hoofddorp Pioniers dat drie lopers op de honken kreeg op starter Koen Postelmans, maar niet wist te scoren. Met één uit kreeg Terrance Heemskerk vier wijd, waarna de honken volraakten toen Duncan Beljaards een honkslag sloeg en Daan Terstall werd geraakt door een worp. Een strikeout en groundout volgden.

Nadat Twins een loper op het tweede honk achtergelaten in de 1e3 opende Pioniers de score even later in de eigen derde slagbeurt. En daarbij was hetzelfde trio betrokken als in de eerste inning. Met één uit kreeg Terrance Heemskerk vier wijd en sloeg Duncan Beljaards een honkslag. Daan Terstall volgde met een puntscorende honkslag.

Twins kreeg weer een loper op het derde honk in de 1e4. Yurdion Martie begon met vier wijd, schoof op na een wilde worp en een grounder, maar bleef achter.

...Marnix Ruben wordt uitgetikt bij het 3e honk in de 4e inning, voordat...
...Jerzy van Gool de thuisplaat aanraakt; Home Plate Umpire...
...Edwin Louisa heeft een prima overzicht van de situatie...
(© Foto: Marco Stoovelaar (screenshot))
Pioniers verdubbelde de voorsprong in de 2e4. Lead-off hitter Jack van Gorkum bereikte het honk na een foute aangooi. Van Gorkum, die vanavond zijn Hoofdklasse-debuut maakte, stal vervolgens het tweede honk. Met één uit kon hij niet opschuiven toen ook Max Vonk het honk bereikte na een fout. Maar kort daarna scoorde Van Gorkum na een honkslag van Miquel Willem.

Twins halveerde de achterstand in de 1e5. Met één uit kreeg Onne van Gool vier wijd, waarna Jerzy van Gool werd geraakt door een worp. De honken raakten vol toen er een fout werd gemaakt op een 'force play-grounder' van Marnix Ruben. Met twee uit scoorde de eerste Van Gool op een honkslag van Yurdion Martie, maar dat zorgde ook voor de derde nul. Jerzy van Gool was eveneens op weg naar de plaat, terwijl Ruben het derde honk naderde. Echter, midvelder Miquel Willem kreeg de bal op tijd bij derde honkman Max Vonk, die Ruben uittikte net voordat Van Gool de thuisplaat passeerde. En dus telde Van Gool's punt niet en dat betekende dat de stand nu 2-1 was.

Twins scoorde daarna wel de gelijkmaker in de 1e7. Nadat Onne van Gool begon met vier wijd, volgde een werperswissel. Kaien Oukes nam het over. Hij zag de loper opschuiven naar het derde honk via een opofferingsstootslag van Jerzy van Gool en een vangbal van Marnix Ruben. Na vier wijd vooor Railison Bentura scoorde Van Gool na een honkslag van Yurdion Martie. Bentura en Martie schoven op naar het derde en tweede honk na een wilde worp, maar zij bleven achter, want Oukes sloot af met drie slag voor Luuk Bun.

Pioniers hernam onmiddellijk de leiding weer in de 2e7 op nieuwe pitcher Terrence Garcia, die zijn Hoofdklasse-debuut maakte. Het toeval wil dat de eerste slagman die hij tegenover zich kreeg dezelfde voornaam had, alleen iets anders geschreven, Terrance Heemskerk. Hij sloeg een pop-fly. Met twee uit sloegen Daan Terstall en Vincent Mevissen back-to-back doubles en dat resulteerde in een 3-2 voorsprong.

Na een puntloze achtste inning nam closer Nick Loos de pitching over voor Pioniers in de 1e9. In de voorgaande twee wedstrijden kreeg Loos een save op zijn naam. Maar vanavond moest hij drie punten toestaan, resulterend in een blown save. Met één uit kwamen de honken vol te staan via Marnix Ruben (honkslag), Railison Bentura (vier wijd) en Yurdion Martie (honkslag). Ruben scoorde vervolgens de gelijkmaker na een wilde worp. Even later scoorden Bentura en Martie beiden toen een klap van Luuk Bun eindigde in een vangfout (en dus ook een opofferingsslag). Een strikeout en een foute pop-fly eindigden de slagbeurt, maar Twins had een 5-3 voorsprong genomen.

In de 2e9 werd Pioniers op rij uitgeschakeld.


Hoofddorp Pioniers - Twins Oosterhout 3-5
123456789RHE
Twins Oosterhout000010103-592
Hoofddorp Pioniers001100100-373
pitchers Twins Oosterhoutinn.SOBBHRER
Koen Postelmans653521

Terrence Garcia, W (1-0)311211

pitchers Hoofddorp Pioniersinn.SOBBHRER
Sem Lauf6 (*)34521

Kaien Oukes, BS (1)2212--

Nick Loos, BS (1), L (0-1)121232

(*) - Lauf gooide op één slagman in de zevende inning

Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires:
HP-Edwin Louisa, 1B-Aad Otsen, 1B-Paul Timmermans.
Official Scorer-Sven Dobbe.
Play-by-Play Scorer-Dennis Duin.
Public Address Announcer-Jason Houtkamp.
Scoreboard Operator-Monique Hoogkamer.
Aanvangstijd-19:31 uur.
Speeltijd-2:52 uur.
Locatie-ETO Ballpark, Sportpark Hoofddorp Pioniers, Park21, Hoofddorp.

Game Notes:
Wedstrijd stond oorspronkelijk op het programma voor donderdag 13 april, maar werd toen in de middag afgelast vanwege veldcondities na regen en opnieuw vastgesteld voor vanavond.
Berend Ruben (Bench Coach Twins Oosterhout) maakt zijn coach-debuut in de Hoofdklasse.
Jack van Gorkum (Hoofddorp Pioniers), Onne van Gool en Terrence Garcia (beiden Twins Oosterhout) debuteren in de Hoofdklasse.

Weersomstandigheden bij aanvang:
Bewolkt, 13° C; windrichting oost-zuidoost; windsnelheid 14 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 48%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2023 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.