Grand Slam * Stats & News
Updated: 15 maart 2023
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2023
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2023 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

WBC: Puerto Rico-kwartet gooit Perfect Game; AustraliŽ, Venezuela verder
English

TOKYO (Japan) / PHOENIX, Arizona / MIAMI, Florida (USA) - Voor het Nederlands Team was maandag (13 maart) 'the day after'. Een dag van teleurstelling en een reis huiswaarts, want Oranje werd op zondag in de Eerste Ronde uitgeschakeld na een 7-1 verlies tegen ItaliŽ in Poule A van de World Baseball Classic. Hierdoor eindigden de vijf teams gelijk, waarna Nederland via de punten-tegen-gedeeld-door-verdedigende-nullen-formule werd uitgeschakeld. Cuba en ItaliŽ gingen door naar de Kwartfinales, die worden gespeeld in Tokyo (Japan).

Twee ploegen in Poule B gingen ook door naar de Kwartfinales. Op maandag in Tokyo won AustraliŽ met 8-3 van TsjechiŽ om de volgende ronde te bereiken, samen met gastheer Japan, dat zich op zondag plaatste. Door deze overwinning werden de Tsjechen en Zuid-Korea uitgeschakeld. 's Avonds verloor China, dat al was uitgeschakeld, met 22-2 van Zuid-Korea in een wedstrijd die vanwege de internationale mercy-rule eindigde na vijf innings. Met deze wedstrijd eindigde Poule B.

In Poule C op maandag in Phoenix (USA) won Groot-BrittanniŽ met 7-5 van Colombia. Ondanks de winst werd het Britse team 's avonds uitgeschakeld door de USA met 12-1 won in 6½ inning tegen Canada. In dit duel stond de Nederlandse Umpire Edwin Louisa bij het eerste honk in een crew met Nicaraguaan Jairo Mendoza (3B) en de Amerikaanse Major League-umpires Bill Miller (HP) en Alan Porter (2B).

Nicaragua werd uitgeschakeld in Poule D in Miami (USA) op maandag na een 6-1 nederlaag tegen de Dominicaanse Republiek. 's Avonds boekte Puerto Rico een 10-0 shutout-overwinning tegen IsraŽl in acht innings.

Het was in deze laatste wedstrijd dat geschiedenis werd geschreven, want vier Puerto Ricaanse werpers gooiden samen een Perfect Game! Dit was de eerste No-Hitter in de WBC-historie sinds 2006 toen het inaugurele toernooi werd gespeeld. Destijds was het Nederland-werper Shairon Martis die een 7-inning No-Hitter gooide in een 10-0 winst tegen Panama. Vandaag stonden Josť De Leůn (5 2/3 inn.), Yacksel RŪos (1/3 inn.), Edwin DŪaz (ťťn inn.) en Duane Underwoord, Jr. (ťťn inn.) geen slagman van IsraŽl tot de honken toe!

Na afloop werd gesteld dat dit een onofficiŽle Perfect Game is omdat er geen negen innings zijn gespeeld. Inderdaad, in de Major League worden een Perfect Game en No-Hitter niet officiŽel erkend wanneer een werper (of een groep werpers) niet negen complete innings heeft (hebben) gegooid. Echter, dit is NATUURLIJK wel een Perfect Game, omdat er een toernooi-regel in de World Baseball Classic is waarin de wedstrijden eerder kunnen eindigen vanwege de internationale mercy-rule (15 punten verschil na of in de vijfde inning of 10 punten verschile na of in de zevende inning). Dit is hetzelfde als het toekennen van een overwinning aan een startende werper die niet de vereiste vijf complete innings heeft gegooid. In oefenwedstijden, All-Star Games en de Classic zijn werpers gebonden aan een pitch-count of soms een beperkt aantal inning, zodat de meeste van hen geen vijf complete innings zullen gooien. In plaats daarvan zal de startende werper wanneer hij de heuvel verlaat met een voorsprong en zijn team de leiding blijft houden en wint, de winst op zijn naam krijgen ongeacht het aantal innings dat hij heeft gegooid.

Op dinsdag, in Poule C in Phoenix, kwam Canada tot een 5-0 shutout tegen Colombia en won Mexico nipt met 2-1 van Groot-BrittanniŽ. De Nederlandse Umpire Edwin Louisa stond dit keer bij het derde honk in de Canada vs. Colombia wedstrijd en was nu in gezelschap van Jairo Mendoza (2B) en Major League-umpires Doug Eddings (HP) en Alan Porter (1B).

In Poule D in Miami op dinsdag bereikte Venezuela de Kwartfinales door met 4-1 te winnen van Nicaragua en ongeslagen te blijven. 's Avonds werd IsraŽl uitgeschakeld na een 10-0 verlies in zeven innings tegen de Dominicaanse Republiek.

(13-14 maart)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2023 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.