Grand Slam * Stats & News
Updated: 19 april 2023
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2023
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2023 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Robert Bos)

Neptunus staat achter, maar wint nipt van RCH-Pingu´ns in tweede duel
English

ROTTERDAM - Curašao Neptunus kwam tot een kleine 2-1 overwinning op zaterdag (15 april) in de tweede wedstrijd tegen RCH Memorie Sieraden. Neptunus kwam niet verder dan slechts drie honkslagen en stond halverwege de vijfde inning met 1-0 achter, maar scoorde vervolgens tweemaal in de eigen vijfde slagbeurt. Wat het beslissende punt zou worden werd gescoord op een wilde worp.

Op donderdagavond opende Neptunus de 3-game series met een 11-0 overwinning in 6½ inning. In dat duel kwam de ploeg tot elf honkslagen. Vandaag, zoals gezegd, waren er maar drie honkslagen. De eerste van deze hits werd genoteerd in de vijfde inning. Een week geleden, in de opener tegen DSS/Kinheim, werd Neptunus hitloos en puntloos gehouden in de eerste vijf innings.

Tegenstander RCH-Pingu´ns sloeg vandaag zes honkslagen.

(15 april)

Rosters
Live play-by-play & live-streamsNeptunus keek halverwege de vijfde inning tegen een 1-0 achterstand aan tegen RCH-Pingu´ns. De ploeg scoorde daarna tweemaal in de eigen vijfde slagbeurt en hield de minimale voorsprong vast.

De startende werpers van vandaag zijn teamgenoten in het Nederlands Team, beiden namen deel aan de recente World Baseball Classic, beiden zijn profs en beiden speelden vorig seizoen voor een andere ploeg. Neptunus-starter Shairon Martis speelde in de voorbije drie seizoenen voor Amsterdam Pirates. De rechtshander gooide van 2005 tot en met 2019 in verschillende profcompetities, waaronder 26 wedstrijden in de Major League. RCH-starter Juan Carlos Sulbaran gooide vorig seizoen voor Neptunus. De rechtshander speelde in profcompetities in 2009-2018 en speelde afgelopen winter in Nicaragua. Vanaf 28 april zal Sulbaran actief zijn in een professionele Independent League. Hoewel al in maart was aangekondigd dat hij een contract had getekend bij Lexington Counter Clocks werd dit (opnieuw) bevestigd op 13 april.

Een week geleden, in de series-opener tegen DSS/Kinheim, werd Neptunus hitloos en puntloos gehouden door startende werper Nick Boxelaar, die toen het minimum aantal slagmensen tegenover zich kreeg in de eerste vijf innings. Boxelaar kreeg toen slechts ÚÚn honkloper, want hij raakte Dwayne Kemp met een worp in de tweede inning, maar die ging later uit bij stelen. Boxelaar kreeg drie nullen op rij in de eerste, derde, vierde en vijfde inning. Neptunus brak de No-Hitter en shutout in de zesde en won met 7-0.

Vandaag was het veteraan-rechtshander Juan Carlos Sulbaran die de eerste twaalf slagmensen op rij uitschakelde. Zodoende werd Neptunus nu puntloos en hitloos gehouden in de eerste vier slagbeurten. In de vijfde inning opende Dwayne Kemp met een driehonkslag en ging ook scoren. Maar op dat moment keek de thuisploeg tegen een 1-0 achterstand aan.

Terug naar de eerste inning, want RCH-Pingu´ns kreeg toen een kans de score te openen met twee uit. Jesse Aussems sloeg toen een line drive langs de rechtsveld-lijn wat een double-call opleverde, want Home Plate Umpire Ric Zwanenberg gaf het 'goed'-teken en 1B Umpire Jacques Krutzen gaf 'fout' aan. Op weg naar het eerste honk stopte Aussems aanvankelijk toen hij de fout-call zag, bewoog toen weer richting honk, stopte weer en werd bijna alsnog uitgetikt, voordat hij het honk bereikte. De drie umpires kwamen bij elkaar en na hun overleg werd bepaald dat de bal 'goed' was en dat Aussems dus recht had om op het eerste te staan. Neptunus Hoofd Coach Greg Muller had vervolgens nog even kort overleg met Zwanenberg, kreeg uitleg over de beslissing en keerde terug naar de dug-out. Even later sloeg ook Aldrich Guzman een honkslag, maar een vangbal eindigde de slagbeurt.

De bezoekers kregen hun volgende honkloper in de 1e3 toen Tijani Dunlop begon met een honkslag, maar hij werd later uitgeschakeld in een 'inning-ending double play'.

RCH-Pingu´ns, dat op rij werd uitgeschakeld in de tweede en vierde inning, opende de score in de 1e5 op starter Shairon Martis. Hij raakte snel in de problemen, want de eerste vijf slagmensen bereikten de honken. RCH kreeg de honken vol met nul uit, maar scoorde slechts eenmaal, dankzij de verdediging van Neptunus. Sebastiaan van der Horst begon met een honkslag en bereikte veilig het tweede honk na een foute aangooi op een 'force play-grounder' van volgende slagman Daan Groenewoud. RCH kreeg de honken vol toen ook Jaison Gijsbertha een honkslag sloeg. Er volgde nog een honkslag, dit keer geslagen door Tijani Dunlop. Dat bracht Van der Horst over de plaat en hield de honken vol. Vervolgens werd Groenewoud gedwongen uitgeschakeld op de plaat na een grounder van Raul Jacobs. De honken stonden nog altijd vol, maar nu met ÚÚn uit. De inning, en deze scoringskans, eindigde toen Jeldwin Orman in een dubbelspel sloeg.

RCH-starter Juan Carlos Sulbaran schakelde de eerste twaalf slagmensen op rij uit. Slechts viermaal werd de bal richting outfield geslagen. Met een kleine 1-0 voorsprong kreeg de rechtshander zijn eerste honklopers in de 2e5. En vanwege twee fouten leidde dat ook tot twee punten, die beslissend waren voor het resultaat.

Dwayne Kemp begon de vijfde inning voor Neptunus met een uithaal richting midveld. Doordat het leek alsof de bal zou worden vervangen hield Kemp in eerste instantie wat in, maar versnelde vervolgens toen hij zag dat midvelder Raul Jacobs de bal niet kon vangen. De bal ging over hem heen en Kemp eindigde op het derde honk met een driehonkslag. Volgende slagman Arthur Bonevacia sloeg een pop-fly die aanvankelijk richting fout gebied aan de derde honk-kant kwam, maar daarna richting goed gebied waaide. Derde honkman Denzel Brooks probeerde de bal te vangen, maar die viel op goed gebied na een vangfout, wat Kemp op het derde honk hield. Hierna had RCH's Hoofd Coach Joshua Zara wat vragen voor Home Plate Umpire Ric Zwanenberg of de bal op goed of fout gebied was aangeraakt, kreeg uitleg en keerde om naar de dug-out. Op de volgende worp sloeg Christian Diaz een grounder richting korte stop Jesse Aussems. Bij een poging de bal te fielden viel Aussems en daarna, terwijl hij rechtop ging zitten, maakte hij een foute aangooi richting tweede honk. En zo bereikte Diaz het eerste honk via velderskeus, terwijl Bonevacia op het derde honk terecht kwam op de foute aangooi en Kemp scoorde de gelijkmaker. Even later schakelde Sulbaran Diaz op het eerste honk uit via een pick-off wat leidde tot een discussie tussen Neptunus Hoofd Coach Greg Muller en 1B Umpire Jacques Krutzen. Sheadion Jamanika kreeg vervolgens drie slag, maar nu met twee uit eindigde de eerste pitch van Sulbaran op volgende slagman Enrique Hatma in de grond voor een wilde worp. En dat stelde Bonevacia in staat te scoren en Neptunus op een 2-1 voorsprong te zetten.

En daar bleef het bij in dit duel wat de punten betreft, maar beide teams lieten wel nog wat lopers achter in scoringspositie.

Nadat RCH een loper had achtergelaten op het eerste honk in de 1e6 kwam Neptunus weer in scoringspositie in de eigen zesde beurt op nieuwe pitcher Jan-Willem Geerts. Hij gooide vier wijd op lead-off hitter Stijn van der Meer en kreeg daarna een honkslag tegen van Roger Bernadina. Maar een strikeout, een vangbal en groundout volgden.

Neptunus ging in de 1e7 naar de bullpen toen Aaron de Groot de pitching overnam. Hij zag RCH ook een loper achterlaten op het eerste honk.

Neptunus kwam daarna dicht bij een 'insurance run' in de 2e7 op nieuwe pitcher Chris Koeiman. Hij gooide vier wijd op lead-off hitter Christian Diaz. Een eerste stootslag-poging van volgende slagman Sheadion Jamanika eindigde in fout gebied. Catcher Jaison Gijsbertha reageerde dat Jamanika de bal op goed gebied had aangeraakt. Hoofd Coach Joshua Zara kwam weer uit de dug-out en kreeg uitleg van de Home Plate Umpire, omdat de bal als foutbal werd beoordeeld. Op de volgende worp had Jamanika meer succes en met zijn opoffferingsstootslag bracht hij Diaz naar het tweede honk. Hierna leverde Enrique Hatma een honkslag en probeerde Diaz te scoren. Maar rechtsvelder Tijani Dunlop kreeg de bal op tijd bij catcher Jaison Gijsbertha en die tikte Diaz uit.

In de 1e8 was het RCH-Pingu´ns dat weer dicht bij een punt kwam, in dit geval de gelijkmaker. Lead-off hitter Jeldwin Orman kwam op het honk na een foute aangooi van korte stop John Polonius, waarna hij opschoof na een opofferingsstootslag van Jesse Aussems en een doorgeschoten bal. Maar met een loper op het derde honk volgde Aaron de Groot met drie slag voor Aldrich Guzman en Denzel Brooks.

In de 1e9 kreeg RCH-Pingu´ns nog een laatste honkloper op closer Mike Groen. Opnieuw kwam de lead-off hitter Sebastiaan van der Horst op het honk via een fout, dit keer gemaakt door derde honkman Stijn van der Meer. Van der Horst kwam in scoringspositie op een grounder van pinch-hitter Luis Gonzalez Garay. Dit keer was het Groen die een sterk slot had, want hij kwam tot drie slag op Jaison Gijsbertha en Tijani Dunlop om een einde aan de wedstrijd te maken en een save te verdienen.


...Shairon Martis en Juan Carlos Sulbaran waren de startende werpers voor Neptunus en RCH-Pingu´ns...

...Links: Umpires Ric Zwanenberg, Jacques Krutzen en Rob Has bespreken een...
...goed/fout-call in de eerste inning...
...Rechts: RCH-rechtsvelder Tijani Dunlop maakt een vangbal bij de foutlijn in de 2e inning...

...Links: Jaison Gijsbertha slaat een honkslag voor RCH-Pingu´ns in de 5e inning...
...Rechts: Piching Coach Diegomar Markwell (rechts) in gesprek met pitcher Shairon Martis...
...met RCH-Pingu´ns op een 1-0 voorsprong en volle honken in de 5e inning...
...Links staan catcher Enrique Hatma en 3B Stijn van der Meer...

...Links: Daan Groenewoud wordt gedwongen uitgeschakeld op de plaat door Enrique Hatma in de 5e inning...
...Rechts: Dwayne Kemp glijdt langs 3B Denzel Brooks met een driehonkslag in de 5e inning...

...Links: Door de wind waait een pop-fly van fout naar goed gebied; 3B Denzel Brooks mist de bal...
...Maar is de bal goed of fout? Waar raakte hij de bal voor het eerst aan?...
...Rechts: Christian Diaz gaat uit bij een pick-off in de 5e; 1B Sebastiaan van der Horst tikt op tijd...

...Links: Arthur Bonevacia scoort het leidende punt voor Neptunus in de 5e inning...
...Rechts: Umpires Rob Has (3B) en Jacques Krutzen (1B) kijken toe tussen de innings...

...Links: Christian Diaz wordt uitgetikt door catcher Jaison Gijsbertha in de 7e inning...
...Rechts: Jeldwin Orman bereikt 3e honk door doorgeschoten bal; 3B Stijn van der Meer kan dat niet voorkomen...

...Jan-Willem Geerts, Chris Koeiman (RCH-Pingu´ns), Aaron de Groot en Mike Groen (Neptunus) gooiden in relief...
(© Alle Foto's: Robert Bos)


Curašao Neptunus - RCH Memorie Sieraden 2-1
123456789RHE
RCH Memorie Sieraden000010000-162
Curašao Neptunus00002000X-233
pitchers RCH-Pingu´nsinn.SOBBHRER
Juan Carlos Sulbaran, L (1-1)31121-

Jan-Willem Geerts1111--

Chris Koeiman2-11--

pitchers Neptunusinn.SOBBHRER
Shairon Martis, W (2-0)3161--

Aaron de Groot, H (2)23----

Mike Groen, SV (1)12----

Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires:
HP-Ric Zwanenberg, 1B-Jacques Krutzen, 3B-Rob Has.
Official Scorer-Rob Schuurman.
Play-by-Play Scorer-Tineke Has.
Technical Commissioner-Henk van der Linde.
Public Address Announcer-HÚlŔne van Eijk-Kloos.
Scoreboard Operator-Theo Jansen.
Aanvangstijd-14:01 uur.
Speeltijd-2:21 uur.
Locatie-Neptunus Familiestadion, Sportpark Abraham van Stolkweg, Rotterdam.

Game Notes:
Weersomstandigheden bij aanvang:
Zonnig, 14° C; windrichting noord-noordoost; windsnelheid 24 kmu; windkracht 4 Bft; luchtvochtigheid 48%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2023 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.