Grand Slam * Stats & News
Updated: 19 april 2023
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2023
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2023 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Jan Kruijdenberg)

Quick Amersfoort verslaat UVV nipt, dankzij rally in 8e inning
English

VLEUTEN - Quick Amersfoort heeft ook de tweede wedstrijd geonnwn van hun reeks tegen UVV. Op zaterdag (15 april) stond de ploeg met 9-8 achter na zeven innings, maar kwam vervolgens tot een rally van vier punten in de achtste op weg naar een 12-11 overwinning in een wedstrijd die meer dan 3½ uur duurde. Op donderdagavond opende Quick Amersfoort de 3-game series met een 14-6 overwinning.

Quick Amersfoort kwam in het duel van vandaag tot zeventien honkslagen, waaronder drie van Jurian Hansen en Ibrahin Redan. De laatste sloeg ook drie punten binnen, net zoals Pascal Zegwaard.

UVV kwam tot elf honkslagen, waaronder drie van rookie Malcolm Marlin. Jorge Luis Espinal Ventura sloeg vier punten binnen. Echter, verdedigend maakte UVV acht fouten.

Hoewel UVV een week geleden al de eerste thuiswedstrijd speelde opende de ploeg vandaag officiëel het seizoen met een Opening Day-ceremonie, omdat zowel het honkbal- als het softbalteam van de vereniging thuis speelde. Met de ceremonie van vandaag vierde UVV de comeback van beide teams in de hoogste afdeling. Het honkbalteam speelde voor het laatst in de Hoofdklasse in 2017, het softbalteam in 2014.

Tijdens de 'pre-game ceremony' gooide voormalig doelman en voetbal-international Hans van Breukelen de ceremoniële eerste bal. Van Breukelen speelde in 73 wedstrijden voor het Nederlands Voetbal Team en won de Europese titel met Oranje in 1988.

Voor aanvang van de eerste wedstrijd van de softbal double-header gooide Nederlands Softbal Team-Hoofd Coach Ferenc Jongejan de eerste bal. Een paar jaar geleden was Jongejan zowel speler als coach van het honkbalteam van UVV.

(15 april)

Rosters
Live play-by-play & live-streams...Hans van Breukelen gooit de...
...ceremoniële eerste bal...
(© Foto: Jan Kruijdenberg)
Dit was een wedstrijd met niet alleen 23 punten, maar ook 28 honkslagen en elf fouten. Het scoreverloop ging over-en-weer, want Quick Amersfoort had viermaal de leiding en UVV driemaal. Uiteindelijk sloeg Quick met vier punten toe in de achtste inning om een beslissende voorsprong te nemen. Het was ook een wedstrijd waarin beide teams rode shirts droegen. Het verschil was dat UVV witte broeken droeg en Quick grijs.

Dus een lange wedstrijd verdient een lang verschil. Toch?

Quick Amersfoort opende de score met twee punten in de eerste helft van de eerste inning op starter Jurjen van Zijl. De ervaren rechtshander kreeg een lead-off single tegen van Amar van Zwieten, die kon opschuiven naar het derde honk toen volgende slagman Joshbert José Ponte Manganiello het honk bereikte na een foute aangooi van Van Zijl. Dat was de eerste van vier fouten in deze slagbeurt. Even later leek Ponte uit te gaan bij een steelpoging, maar toen er een fout werd gemaakt bereikte hij niet alleen veilig het tweede honk, ook kon Van Zwieten tot scoren komen. Ponte scoorde later het tweede punt op een one-out single van Ibrahin Redan. Met twee uit kreeg Quick de honken vol toen zowel Irving Redan als Kai Berkel het honk konden bereiken na fouten, maar een grounder eindigde de slagbeurt.

Quick's 2-0 voorsprong was van korte duur, want UVV kwam onmiddellijk langszij op starter Brian van Laar. Beide punten werden gescoord na een doorgeschoten bal. Malcom Marlin opende met een tweehonkslag, schoof op na een grounder en scoorde op de eerste doorgeschoten bal. Hierna kreeg Quin Cotton vier wijd, stal het tweede honk, schoof op na een grounder en scoorde op de tweede doorgeschoten bal.

Quick hernam de leiding in de 1e2. Met één uit bereikte Amar van Zwieten het honk na een fout. Hij stal het tweede honk met twee uit, waarna hij scoorde na een honkslag van Pascal Zegwaard.

Quick voegde weer een punt toe in de derde. Marvin Jakobus begon met een tweehonkslag en Irving Redan kreeg vier wijd. Een fout op een grounder van Kai Berkel stelde daarna Jakobus in staat te scoren en dat verhoogde de stand naar 4-2. Met lopers op het eerste en tweede honk en nul uit schoven de lopers op na een opofferingsstootslag van Jordy Burger, maar zij bleven achter.

In de 2e3 kwam UVV weer terug en bracht de stand voor de tweede keer in balans. Jeret Adair begon met een honkslag en Quin Cotton kreeg vier wijd. Nadat de twee waren opgeschoven na een wilde worp zorgde een grounder van Jorge Luis Espinal Ventura voor het eerste punt. Een hiernavolgende fout op een klap van J'mar Calliste stelde daarna Cotton in staat de gelijkmaker te scoren.

In de 2e4 nam UVV voor het eerst de leiding. Met één uit sloeg Timothy Rojas een honkslag en Malcolm Marlin een tweehonkslag. Even later scoorde Rojas na een doorgeschoten bal tijdens de slagbeurt van Jeret Adair om UVV op een 5-4 voorsprong te zetten. Kort daarna kreeg Adair drie slag en een werperswissel volgde. Joel Martis nam het over, gooide vier wijd op de volgende slagman, maar kreeg daarna een 'inning-ending grounder'.

...Hans van Breukelen schudt de hand met...
...UVV-catcher Etienne van Tielraden...
(© Foto: Jan Kruijdenberg)
Deze voorsprong was ook van korte duur, want Quick reageerde met twee punten met twee uit in de 1e5 om voor de derde keer de leiding te nemen. Met één uit sloeg Kai Berkel een honkslag en kwam in scoringspositie na een grounder van Jordy Burger. Met een 1-wijd-2-slag count op pinch-hitter Lars Visser gooide pitcher Jurjen van Zijl de bal in de grond voor catcher Etienne van Tielraden. Berkel schoof op en terwijl de bal naar de backstop ging wees Van Tielraden naar Visser en suggereerde dat hij een swing had gemaakt, wat de derde slag zou zijn geweest. Echter, doordat het eerste honk niet bezet was had er een aangooi moeten volgen om de nul compleet te maken. Visser stapte uit het slagperk, maakte even een swing, realiseerde daarna het mogelijk een slagbal kon zijn en vertrok richting eerste honk. Van Zijl wees vervolgens naar Van Tielraden om achter de bal aan te gaan en toen hij dat deed had Visser niet alleen het eerste honk bereikt, maar bleef Berkel doorrennen en scoorde de gelijkmaker op wat als doorgeschoten bal in de boeken kwam. UVV's Hoofd Coach Frank Koene kwam naar buiten en had wat vragen voor Home Plate Umpire Paul Timmermans, maar die had al richting Visser gewezen dat hij weer moest terugkomen in het slagperk, omdat er geen slag-call was, zodat de count 2-2 was. Toen Visser terugkeerde was het Quick's 3B Coach Eugene Arrindell die om uitleg vroeg aan Timmermans. De gesprekken waren nog niet klaar. Nadat Arrindell was teruggekeerd in zijn coachvak kwam Koene weer richting umpire en wees naar de plaat. Overleg tussen de drie umpires volgden. Daarna werd de situatie bevestigd, de slagman had een 2-2 count en de wedstrijd ging weer verder. Twee pitches later sloeg Visser een honkslag. Amar van Zwieten kreeg vervolgens vier wijd en Jurian Hansen volgde met een honkslag naar diep kort. Daar maakte korte stop Malcolm Marlin een duikende stop en gooide de bal naar eerste honkman J'mar Calliste, maar Hansen kwam daar veilig aan met een infield-hit. Intussen bleef Visser doorrennen richting plaat. Calliste gooide de bal door naar Van Tielraden, maar Visser maakte een sliding en een close play volgde, waarin hij de plaat aantikte voordat hij werd getikt. Dat zette Quick op een 6-5 voorsprong. Hierna kreeg Quick lopers op het tweede en derde honk na een doorgeschoten bal, maar zij bleven achter.

In de 1e6 kwam Quick weer in scoringspositie. Met één uit sloeg Marvin Jakobus een honkslag, wat leidde tot een werperswissel. Sam van der Meer nam het over, maar hij werd begroet met een honkslag van Irving Redan. Twee grounders volgden en de lopers strandden op het tweede en derde honk. De laatste grounder werd geslagen door Jordy Burger, die een blessure leek op te lopen aan zijn linkerbeen terwijl hij op het eerste honk arriveerde. Hij verliet het duel en werd vervangen door Emeron Lourens, die niet op het Opening Day-roster stond van Quick, want bericht werd dat hij dit seizoen alleen zou softballen. Maar Lourens werd voor deze 3-game series weer aan de ploeg toegevoegd. Overigens, Burger's zus Melissa Burger speelde vandaag op dezelfde locatie in haar Opening Day-games met het softbalteam van UVV.

In de 2e6 was het UVV dat weer tot scoren kwam en voor de tweede keer de leiding nam door driemaal te scoren. Timothy Rojas en Malcolm Marlin kregen vier wijd en schoven op na een grounder van Jaret Adair. Met twee uit sloeg Jorge Luis Espinal Ventura een harde liner richting derde honkman Marvin Jakobus, die klaar stond om de bal te fielden. Echter, de bal sprong bij hem weg naar links over korte stop Jurian Hansen, die bijna de bal nog kon vangen, maar die kwam uiteindelijk in het midveld terecht, net achter het infield. Tweede honkman Kai Berkel en midvelder Amar van Zwieten renden richting bal, die werd opgepakt door linksvelder Pascal Zegwaard. Hij gooide de bal naar eerste honkman Ibrahin Redan, die naar het tweede honk was gerend achter Espinal aan, maar die arriveerde daar als eerste. Intussen scoorden Rojas en Marlin allebei en zetten UVV op een 7-6 voorsprong. Hierna scoorde Espinal zelf ook toen een grounder van J'mar Calliste in een foute aangooi eindigde.

Dit keer was het Quick dat langszij kwam door tweemaal te scoren in de 1e7. Beide punten waren onverdiend, want de UVV-verdediging maakte de zevende en achtste verdedigende fout in de wedstrijd. Lead-off hitter Lars Visser bereikte het honk na een fout en met één uit sloeg Jurian Hansen een honkslag. Visser scoorde daarna toen een 'force play-grounder' van Pascal Zegwaard eindigde in een foute aangooi. Even later scoorde Hansen de gelijkmaker op een grounder van Ibrahin Redan.

In de 2e7 nam UVV voor de derde keer de leiding door weer tot scoren te komen. Lucas Bekker begon met vier wijd, schoof op na een opofferingsstootslag van Etienne van Tielraden en een grounder van Timothy Rojas, waarna hij scoorde op een honkslag van Malcolm Marlin en dat zette UVV weer op voorsprong, 9-8.

Opnieuw was ook deze voorsprong van korte duur. Dit keer kwam Quick tot een rally van vier punten in de 1e8 en dat bleek beslissend. Alle punten werden gescoord met twee uit op reliever Sam van der Meer. Hij kreeg een lead-off single tegen van Irving Redan, daarna een one-out single van Emeron Lourens. Met twee uit kreeg Van der Meer de honken vol na vier wijd voor Amar van Zwieten. Redan scoorde daarna de gelijkmaker op een infield-hit van Jurian Hansen en Pascal Zegwaard volgde met een 2-run single om Quick op 11-9 te zetten. Hierna scoorde Hansen het volgende punt na een tweehonkslag van Ibrahin Redan. Zegwaard probeerde ook te scoren, maar werd uitgeschakeld op de plaat, wat de slagbeurt eindigde.

UVV pakte een punt terug in de 2e8 op nieuwe pitcher Deef van Leersum en ook dat was een onverdiend punt. Lead-off hitter Quin Cotton bereikte het honk na een fout en schoof op na een grounder en een wilde worp. Nadat J'mar Calliste vier wijd had gekregen scoorde Cotton op een opofferingsslag van pinch-hitter Aaron Isenia. Volgende slagman Lucas Bekker sloeg een honkslag, maar twee lopers bleven achter.

UVV verkleinde de achterstand nog naar 12-11 in de 2e9 op closer Jasper Popken. Met twee uit kreeg hij een honkslag tegen van Jeret Adair en gooide vier wijd op Quin Cotton. Hierna sloeg Jorge Luis Espinal Ventura de bal het midveld in voor een honkslag en dat bracht Adair over de plaat. Cotton probeerde ook te scoren, maar werd op de plaat uitgeschakeld.

En dat maakte ook een einde aan de wedstrijd na drie uit en 36 minuten!


...Spelers en coaches worden geïntroduceerd tijdens de 'pre-game ceremony'...

...Jurjen van Zijl en Brian van Laar waren de startende werpers voor UVV en Quick Amersfoort...

...Etienne van Tielraden bereikt het 2e honk in de 2e inning, korte stop Jurian Hansen wil dat voorkomen...
...Op de achtergrond staan twee van UVV's drie retired numbers, het nummer rechts (#30)...
...behoort toe aan catcher Tom Stamer, die vandaag de Public Address Announcer was...

...Links: Quin Cotton scoort voor UVV en slide tussen 3B Marvin Jakobus (66) en pitcher Brian van Laar...
...Home Plate Umpire Paul Timmermans volgt deze actie in de 3e inning...
...Rechts: Jorge Luis Espinal Ventura draait voor een stootslag voor UVV...
(© Alle Foto's: Jan Kruijdenberg)


UVV - Quick Amersfoort 11-12
123456789RHE
Quick Amersfoort211020240-12173
UVV202103111-11118
pitchers Quick Amersfoortinn.SOBBHRER
Brian van Laar3.233551

Joel Martis, W (1-1)3.114343

Deef van Leersum, H (1)1-111-

Jasper Popken, SV (1)111211

pitchers UVVinn.SOBBHRER
Jurjen van Zijl5.132963

Sam van der Meer, L (0-1)3.221864

Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires:
HP-Paul Timmermans, 1B-Elvin Englentina, 3B-Edwin Louisa.
Official Scorer-Dieks Bannink.
Play-by-Play Scorer-Leo van den Brun.
Technical Commissioner-Fred van Groningen Schinkel.
Public Address Announcer-Tom Stamer.
Scoreboard Operator-Remko Helms.
Aanvangstijd-14:00 uur.
Speeltijd-3:36 uur.
Locatie-Sportpark 'De Paperclip', Vleuten.

Game Notes:
Voor de wedstrijd gooit voormalig Nederlands Voetbal Team-keeper Hans van Breukelen de ceremoniële eerste bal.
Bas Rijpstra (Quick Amersfoort) debuteert in de Hoofdklasse.

Weersomstandigheden bij aanvang:
Halfbewolkt, 12° C; windrichting noord-noordoost; windsnelheid 26 kmu; windkracht 4 Bft; luchtvochtigheid 62%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2023 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.