Grand Slam * Stats & News
Updated: 19 april 2023
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2023
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2023 by Marco Stoovelaar
(Tekst & Foto: Marco Stoovelaar)

Twins Oosterhout beslist ook tweede duel vs. Hoofddorp Pioniers laat
English

OOSTERHOUT - Twins Oosterhout opende het thuisseizoen van de competitie 2023 op zaterdag (15 april) met een 7-4 overwinning tegen Hoofddorp Pioniers. De opener van de 3-game series in Hoofddorp verregende op donderdagavond, maar werd vrijdagavond ingehaald. Twins kwam toen terug van een achterstand en scoorde driemaal in de negende om met 5-3 te winnen.

Vandaag stond Twins Oosterhout aanvankelijk met 3-0 achter halverwege de eerste inning, maar kwam terug en stond met 5-3 voor na vijf innings. Pioniers verkleinde de achterstand naar 5-4, waarna Twins de wedstrijd wederom laat besliste met het scoren van twee 'insurance runs' in de zevende inning.

Er waren niet zoveel honkslagen in de wedstrijd van vandaag. Twins sloeg er vijf, waaronder twee van Luuk Bun en Thijmen Peters. Pioniers kwam tot vier honkslagen, waaronder twee van Miquel Willem.

In Memoriam

...Henny de Hoogh...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Doordat dit de eerste thuiswedstrijd van Twins Oosterhout was van dit seizoen, was er voor aanvang een Opening Day-ceremonie. De spelers en coaches werden geïntroduceerd en de ceremoniële eerste bal werd gegooid door het jongste honkbal-lid van de vereniging uit Oosterhout.

Er waren ook emoties en trieste gevoelens, want er was een moment stilte ter nagedachtenis aan Henny de Hoogh, die afgelopen maandag 10 april onverwacht overleed op 74-jarige leeftijd. Bericht was dat hij enige dagen eerder was getroffen door een hersenbloeding.

Henny de Hoogh is vele jaren actief geweest voor de Oosterhoutse vereniging. In de voorbije seizoenen was Henny de Public Address Announcer tijdens de thuiswedstrijden van Twins in de Hoofdklasse. In de scorebox was hij regelmatig in gezelschap van Piet van Gool als de Scoreboard Operator. Daarvoor vormde Henny verschillende jaren een team met Frans Vuister. Frans was jarenlang de PA Announcer, terwijl Henny toen het scorebord bediende, net zoals Piet van Gool. En wanneer Frans niet aanwezig was bij een wedstrijd, was het Henny die inviel en als announcer actief was.

In het verleden is Henny ook de announcer geweest tijdens de thuiswedstrijden van het tweede team van de vereniging in de Eerste Klasse. Toen Frans Vuister een punt zette achter zijn omroepwerk bij de wedstrijden van de hoofdmacht nam Henny de microfoon over en tegelijkertijd bediende hij ook vaak zelf het scorebord. Hoewel hij het er zelf ook wel eens over had te willen stoppen zou Henny de Hoogh ook dit seizoen weer de announcer zijn en zou hij dus ook vandaag weer achter de microfoon zitten. Helaas was dat nu niet het geval.

De webmaster van Grand Slam * Stats & News condoleert de familie en vrienden van Henny en wenst hen veel sterkte.

(15 april)

Rosters
Live play-by-play & live-streamsIn de wedstrijd van vandaag sloeg Hoofddorp Pioniers vroeg toe door driemaal te scoren in de eerste helft van de eerste inning. Echter, Twins Oosterhout antwoordde met twee punten, kwam langszij in de vierde en nam de leiding over in de vijfde. Twins kwam tot slechts vijf honkslagen, maar de drie Pioniers-pitchers gaven ook twaalfmaal vier wijd weg.

In de eerste inning bereikten de eerste vijf Pioniers-slagmensen het honk op starter Raf Cocu. Het team scoorde drie punten zonder het slaan van een honkslag. De rechtshander gooide vier wijd op de eerste drie slagmensen, Bodhi de Vreede, Terrance Heemskerk en Duncan Beljaards. Opmerkelijk genoeg schoof niemand van hen op na deze vrije lopen. De Vreede schoof op naar het tweede na een wilde worp voordat Heemskerk vier wijd kreeg. En zij schoven vervolgens weer op na een doorgeschoten bal voor de vrije loop op Beljaards. Met de honken vol scoorde De Vreede op een 'force play-grounder' van Daan Terstall, wat leidde tot de uitschakeling van Beljaards op het tweede honk. Hierna raakten de honken weer vol nadat ook Michael Dumitrescu vier wijd kreeg. Een grounder van Vincent Mevissen leidde tot de volgende twee punten. Op Mevissen's grounder scoorde Heemskerk en schoven de overige twee lopers uiteraard ook op. Maar toen er een foute aangooi richting de plaat volgde kon ook Terstall scoren. Met een loper nu op het derde honk volgde Thom Hoogkamer met een line drive, maar die werd gevangen door tweede honkman Thijmen Peters.

Twins Oosterhout antwoordde met twee punten in de tweede helft van de eerste inning op rookie Maarten Smit. De linkshander begon met vier wijd voor lead-off hitter Marnix Ruben. Met één uit gooide hij ook vier wijd op Yurdion Martie en kreeg de honken vol na een honkslag van Luuk Bun. Een doorgeschoten bal stelde daarna Ruben in staat het eerste punt te scoren, terwijl de anderen ook opschoven. Even later raakten de honken weer vol via een infield-hit van Terrence Garcia, maar dat hield wel de overige twee lopers op het tweede en derde honk. Er volgde weer een nieuwe vrije loop, dit keer voor Luuk Visser en dat leverde het tweede punt op. Maar met de honken vol eindigde de slagbeurt toen Thijmen Peters in een dubbelspel sloeg.

En zo waren er vijf punten in de eerste inning op slechts twee honkslagen. Er waren ook zeven vrije lopen, twee doorgeschoten ballen, een wilde worp en een fout.

Met één uit in de 1e3 kwam Pioniers weer in scoringspositie. Lead-off hitter Terrance Heemskerk bereikte het honk na een fout en stal het tweede honk met één uit. Nadat een vangbal de tweede uit had opgeleverd probeerde Heemskerk op te schuiven op een foute aangooi van Raf Cocu tijdens een pick-off. Echter, midvelder Marnix Ruben kreeg de bal op tijd bij derde honkman Railison Bentura, die Heemskerk uittikte en dat eindigde de slagbeurt.

In de 2e4 kwam Twins Oosterhout langszij, maar liet ook drie lopers achter. Met één uit kreeg de ploeg de honken vol via Luuk Visser (vier wijd), Thijmen Peters (honkslag) en Onne van Gool (vier wijd). Even later scoorde Visser de gelijkmaker terwijl Van Gool werd uitgeschakeld op een grounder van zijn neef Jerzy van Gool. De honken raakten daarna weer vol na vier wijd voor Marnix Ruben en dat zorgde ook voor een werperswissel. Sem Nijman nam het over en sloot de slagbeurt af met drie slag voor Railison Bentura. En dus bleven er drie lopers achter.

Twins brak daarna de 3-3 stand in de 2e5 door tweemaal te scoren met twee uit. Yurdion Martie begon met vier wijd en Luuk Bun volgde met een ground-rule double. Met twee uit scoorden beiden op een honkslag van Thijmen Peters. Hij stal het tweede honk, maar bleef achter, want Sem Nijman sloot ook nu af met een strikeout, dit keer voor Onne van Gool. Maar Twins had een 5-3 voorsprong genomen.

Pioniers pakte een punt terug in de 1e6. Met één uit kreeg Daan Terstall vier wijd en sloeg Michael Dumitrescu een honkslag. Toen de laatste gedwongen uitging op een grounder van Vincent Mevissen schoof Terstall op naar het derde honk. Hij scoorde vervolgens op een hiernavolgende honkslag van Thom Hoogkamer. Dat leidde tot een werperswissel bij Twins. Met lopers op het eerste en tweede honk nam Jan van den Hurk het over en sloot af met drie slag voor rookie Max Vonk. Voor Van den Hurk was dit zijn eerste optreden in de hoofdmacht sinds hij in relief gooide op 29 mei 2021.

Met Twins op een 5-4 voorsprong in de 1e7 kwam Pioniers dicht bij de gelijkmaker. Lead-off hitter Miquel Willem bereikte het tweede honk op een fout en schoof op naar het derde honk op een grounder van Terrance Heemskerk. Maar daar strandde hij, want een grounder sloot de slagbeurt af.

In de 2e7 voegde Twins twee 'insurance runs' toe en nam een beslissende voorsprong. Yurdion Martie en Luuk Bun begonnen met vier wijd en schoven op via een opofferingsstootslag van Terrence Garcia. Hij is één van de werpers van Twins, maar vandaag was hij de designated hitter. Met lopers op het tweede en derde honk kreeg Twins de honken vol toen pinch-hitter Gijs van Zalingen vier wijd kreeg. Een punt werd daarna gescoord toen volgende slagman Thijmen Peters werd geraakt door een worp. Een werperswissel volgde. Daan Kuit nam het over van Sem Nijman en hij moest het opnemen tegen pinch-hitter Berend Ruben, die ook de Bench Coach is van Twins. Ruben sloeg een grounder richting derde honk, wat had kunnen eindigen in een dubbelspel. Bun werd eerst gedwongen uitgeschakeld op de plaat, maar bij een poging het dubbelspel op het eerste honk te completeren volgde een foute aangooi en kon Van Zalingen scoren. Twins kreeg de honken weer vol na geraakt werper voor Jerzy van Gool. De drie lopers bleven achter, maar Twins had de stand wel opgevoerd naar 7-4.

In de resterende twee innings kreeg Pioniers nog maar twee honklopers op reliever Jan van den Hurk. Beiden bleven achter op het eerste honk.


Twins Oosterhout - Hoofddorp Pioniers 7-4
123456789RHE
Hoofddorp Pioniers300001000-441
Twins Oosterhout20012020X-754
pitchers Hoofddorp Pioniersinn.SOBBHRER
Maarten Smit3.236333

Sem Nijman, L (1-1)2.234244

Daan Kuit1.212---

pitchers Twins Oosterhoutinn.SOBBHRER
Raf Cocu, W (1-0)5.256443

Jan van den Hurk, SV (1)3.131---

Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires:
HP-Olav Steijger, 1B-Richard Wessel.
Official Scorer-Sven Dobbe.
Play-by-Play Scorer-Linda Steijger.
Public Address Announcer-Hans Ruben.
Scoreboard Operator-Ralph van Gool.
Aanvangstijd-14:28 uur.
Speeltijd-2:46 uur.
Locatie-Sportpark 'De Slotbosse Toren', Oosterhout.

Game Notes:
Voor aanvang van de wedstrijd was er een moment stilte ter nagedachtenis aan Public Address Announcer Henny de Hoogh, die op 10 april overleed.
Het jongste clublid van Twins Oosterhout gooide de ceremoniële eerste bal.

Weersomstandigheden bij aanvang:
Halfbewolkt, 14° C; windrichting noord; windsnelheid 24 kmu; windkracht 4 Bft; luchtvochtigheid 52%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2023 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.