Grand Slam * Stats & News
Updated: 19 april 2023
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2023
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2023 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Amsterdam Pirates completeert 'sweep' vs. DSS/Kinheim met krappe winst
English

HAARLEM - Amsterdam Pirates stond met 1-0 achter, kwam daarna tot een rally van zeven punten in de tweede inning en leek op weg naar een mercy-rule overwinning tegen DSS/Kinheim op een koude zondagmiddag (16 april). Echter, Pirates bleef daarna puntloos in het restant van de wedstrijd en DSS/Kinheim slaagde er in terug te komen. Uiteindelijk won Pirates met slechts 7-6, maar dat was wel genoeg om een '3-game sweep' te completeren.

In de tweede wedstrijd oo zaterdag won Pirates met slechts 1-0, dankzij een wilde worp. In de series-opener op donderdagavond won Pirates met een 6-1 stand.

DSS/Kinheim toonde wederom wat taaiheid in deze reeks. Een week geleden deed de Haarlemse ploeg hetzelfde tegen Curaçao Neptunus. De ploeg liet toen ook tegen een 'sweep' aan, maar leed geen grote nederlagen en in de opener werd Neptunus puntloos en hitloos gehouden in de eerste vijf innings.

DSS/Kinheim had een productieve middag en 'outhitte' Amsterdam Pirates met 13-8. Met uitzondering van Koen Halderman sloegen alle spelers in de slagvolgorde minimaal één honkslag. Vijf spelers sloegen er twee. De ploeg liet tien lopers achter, waaronder tweemaal volle honken. Denzel Richardson tekende voor drie van de acht Pirates-honkslagen.

(16 april)

Rosters
Live play-by-play & live-streamsHet was een koude middag in het historische Pim Mulier Stadion met een temperatuur van slechts 9 graden Celsius. Maar er was een koude wind en de gevoelstemperatuur was slechts 6 graden.

Ondanks de kou tracteerden de twee ploegen de toeschouwers op een leuke wedstrijden met een interessant scoreverloop en fraaie acties. En goede pitching-optredens van relievers Mathijs Oosterbeek (DSS/Kinheim) en Michael Bennett (Amsterdam Pirates). Zij zorgden voor de hoogtepunten in het duel van vandaag.

DSS/Kinheim opende de score met een onverdiend punt in de tweede helft van de eerste inning op starter Nelmerson Angela. De linkshander kreeg een lead-off double tegen van Nick Hofer, die opschoof naar het derde honk toen een foute pop-fly van volgende slagman Julian Toppen werd gevangen diep achter het eerste honk in fout gebied door eerste honkman Kenny Berkenbosch. Volgende slagman Urving Kemp sloeg eveneens een pop-fly die werd gevangen door midvelder Roelie Henrique on de rand van het infield. Een grounder van Sem Kuijper leek daarna de derde uit te worden, maar er werd een fout gemaakt en Hofer scoorde.

Amsterdam Pirates antwoordde met zeven punten in de 1e2 op drie werpers op drie honkslagen. DSS/Kinheim-starter Donny Breek kreeg drie nullen op rij in de eerste inning, waarin hij begon met een strikeout, maar hij kwam in de tweede in de problemen. Hij gooide eerst vier wijd op Denzel Richardson en Roelie Henrique, waarna de honken vol raakten na een honkslag van Roelie Henrique. Richardson scoorde vervolgens de gelijkmaker toen Breek ook vier wijd gooide op Jorrit Penseel en Henrique scoorde het leidende punt nadat volgende slagman Tieme Nahuis werd geraakt door een worp. Met de honken nog altijd vol en nul uit volgde een werperswissel. Linkshander Bas Timmer nam het over, maar hij werd begroet met een 2-run double van Luca van Gorkum in wat zijn eerste Hoofdklasse-slagbeurt was sinds 6 juni 2021. Vorig seizoen had Van Gorkum twee pitching-optredens in de hoofdmacht van Pirates, maar kwam toen niet aan slag. Met lopers op het tweede en derde honk zorgde een wilde worp van Timmer voor het volgende punt. Hierna schakelde Timmer Alex Madera met drie slag uit, maar een doorgeschoten bal stelde daarna Van Gorkum in staat te scoren en maakte de honken leeg. Nadat Timmer vier wijd had gegooid op Jason Jakobus kwam DSS/Kinheim's Hoofd Coach Etienne Meijer weer naar de heuvel voor de volgende werperswissel. Mathijs Oosterbeek werd ingezet en hij kreeg eerst een foute pop-fly, maar moest daarna een puntscorende tweehonkslag incasseren van Denzel Richardson in zijn tweede slagbeurt in de inning. Een grounder eindigde de lange slagbeurt, maar Pirates had een 7-1 voorsprong genomen.

Dat oogde comfortabel en Pirates leek op weg te zijn naar een 10-punten verschil overwinning. Maar de ploeg bleef daarna puntloos in het restant van de wedstrijd, dankzij solide pitching van Mathijs Oosterbeek. In de volgende vijf innings schakelde de rechtshander vier slagmensen met drie slag uit en kreeg maar vier honklopers, waarvan er slechts één in scoringspositie kwam.

Oosterbeek kreeg een one-out single tegen van Jorrit Penseel in de derde, maar die ging gedwongen uit na een grounder van Tieme Nahuis, die strandde op het eerste honk. In de vijfde inning kreeg Oosterbeek een lead-off single tegen van Denzel Richardson, maar drie grounders volgden. Richardson was de enige loper die in scoringspositie kwam, maar hij bleef achter op het tweede honk. Met twee uit in de zevende kreeg Oosterbeek zijn vierde honkloper toen Richardson opnieuw een honkslag sloeg. Dit keer bleef hij achter op het eerste honk.

Met een 7-1 achterstand kreeg DSS/Kinheim de honken vol met twee uit in de 2e2. Nadat de eerste twee slagmensen waren uitgeschakeld kreeg Nelmerson Angela honkslagen tegen van Matis Crouwel en Amarensio Franka. Volgende slagman Nick Hofer sloeg een grounder naar korte stop Duco Nuijten. In plaats van de bal naar het eerste honk te gooien koos Nuijten er voor naar het tweede honk te gooien in een poging Franka gedwongen uit te schakelen. Maar hij was safe en zo stonden de honken vol. Een volgende 'force play-grounder' eindigde daarna de slagbeurt.

De thuisploeg scoorde tweemaal in de 2e3 op vier honkslagen. Urving Kemp begon met een tweehonkslag, schoof op na een honkslag van Sem Kuijper en scoorde op een opofferingsslag van Koen Halderman. Hierna scoorde Kuijper het volgende punt op een tweehonkslag van zijn broer Donny Kuijper. Mees Robberse tekende voor de vierde honkslag in deze slagbeurt. Met lopers op het tweede en derde honk was het linksvelder Jason Jakobus, die voor de volgende twee nullen zorgde. Eerst ving hij de uithaal van Matis Crouwel en daarna een line drive geslagen door Amarensio Franka.

DSS/Kinheim scoorde weer een punt in de vierde. Nick Hofer begon met een stootslag-honkslag, waarna hij scoorde op een tweehonkslag van Julian Toppen. Dat eindigde de middag voor Nelmerson Angela, die werd opgevolgd door Ben Meyer. Met Toppen op het tweede honk en Urving Kemp in het slagperk maakte rookie catcher Tieme Nahuis een pick-off poging. Echter, de bal eindigde in het midveld en Toppen probeerde op te schuiven naar het derde honk op de foute aangooi. Maar midvelder Roelie Henrique kreeg de bal op tijd bij derde honkman Jorrit Penseel, die Toppen uittikte toen hij te ver doorgleed over het honk. Voor de scorers onder ons, dit is geen uitgemaakt-bij-stelen, want de loper probeerde op te schuiven op een fout. En de fout wordt niet genoteerd, omdat de loper het volgende honk niet bereikte, maar in plaats daarvan werd uitgeschakeld in een nieuwe 'play'. Met één uit gooide Meyer vier wijd op Kemp, maar werd daarna gesteund met een dubbelspel.

DSS/Kinheim kreeg weer een scoringskans in de 2e5 toen het de honken vol kreeg. Met twee uit gooide Ben Meyer vier wijd op Mees Robberse, Matis Crouwel en Amarensio Franka. Met drie lopers op de honken werd Maickel Rietel de volgende Pirates-pitcher en hij kreeg een inning-afsluitende vangbal.

De thuisploeg kwam daarna terug tot op één punt on de 2e6 op Rietel. Hij kreeg een lead-off single tegen van Julian Toppen. Hierna sloeg ook Urving Kemp een honkslag en toen dat werd gevolgd door een fout in het outfield wist Toppen te scoren. Kemp kwam hierdoor op het tweede honk, stal het derde honk en scoorde na een honkslag van Sem Kuijper. Met de stand nu op slechts 7-6 kwam Pirates Hoofd Coach Mervin Gario naar de heuvel voor een werperswissel. Michael Bennett, die ook de Pitching Coach is, beklom de heuvel en had een sterk slot. Eerst ging Kuijper uit bij stelen, waarna een grounder en strikeout volgden.

In de achtste inning nam Finn Blokker de pitching over van Mathijs Oosterbeek, die het uitstekend had gedaan voor DSS/Kinheim. Blokker kreeg een lead-off stootslag-honkslag tegen van Duco Nuijten, maar hij werd uitgeschakeld in een 'inning-ending double play'.

Robyn Clara gooide daarna de negende inning voor de thuisploeg. Hoewel de rechtshander drie honklopers kreeg hield hij Pirates ook puntloos. Clara kreeg een lead-off single tegen van Luca van Gorkum, maar die ging gedwongen uit op een stootslag van Alex Madera, die zelf even later uitging bij een steelpoging. Met twee uit volgde vier wijd voor pinch-hitter Oliver van der Wijst Severino. Volgende slagman Kenny Berkenbosch sloeg een line drive, maar die werd gevangen door derde honkman Mees Robberse.

DSS/Kinheim kreeg de gelijkmaker op het derde honk in de 2e7. Mees Robberse begon met een honklag en bereikte het tweede honk via een opofferingsstootslag van Matis Crouwel. Hij schoof daarna op naar het derde honk toen catcher Tieme Nahuis de bal naar het eerste honk moest gooien na een strikeout. Maar Robberse strandde op het derde honk, want een grounder volgde.

DSS/Kinheim kreeg geen volgende honkloper meer, want Michael Bennett kreeg drie nullen op rij in de achtste en negende en sloot de wedstrijd af met een strikeout.

Hoewel Amsterdam Pirates vanaf de tweede inning de leiding had kon startende werper Nelmerson Angela niet de winnende werper worden, omdat hij niet de vereiste vijf complete innings had gegooid. Volgens Regel 9.17 b gaat de winst in een situatie zoals de vaak naar de volgende werper. Echter, wanneer er meer dan één reliever is moet(en) de Official Scorer(s) bepalen wie van de werpers het meest effecief heeft gegooid. Dat was duidelijk Bennett en dus kreeg hij de winst op zijn naam in het duel van vandaag.


DSS/Kinheim - Amsterdam Pirates 6-7
123456789RHE
Amsterdam Pirates070000000-782
DSS/Kinheim102102000-6130
pitchers Amsterdam Piratesinn.SOBBHRER
Nelmerson Angela3 (*)1-943

Ben Meyer1.2-4---

Maickel Rietel0.1 (**)--321

Michael Bennett, W (1-0)45-1--

(*) - Angela gooide op twee slagmensen in de derde inning
(**) - Rietel gooide op drie slagmensen in de zesde inning
(Bennett winnende werper op basis van Regel 9.17 b)

pitchers DSS/Kinheiminn.SOBBHRER
Donny Breek, L (0-2)1 (*)13155

Bas Timmer0.111122

Mathijs Oosterbeek5.24-4--

Finn Blokker1--1--

Robyn Clara1-11--

(*) - Breek gooide op vijf slagmensen in de tweede inning

Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires:
HP-Richard Wessel, 1B-Edwin Louisa.
Official Scorer-Marco Stoovelaar.
Play-by-Play Scorer-Huub Nelissen.
Public Address Announcer-Bert Daniels.
Scoreboard Operator-Kees Tromp.
Aanvangstijd-14:08 uur.
Speeltijd-2:59 uur.
Locatie-Pim Mulier Stadion, Pim Mulier Sportpark, Haarlem.

Game Notes:
Weersomstandigheden bij aanvang:
Zwaarbewolkt, 9° C; windrichting noord-noordwest; windsnelheid 23 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 88%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2023 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.