Grand Slam * Stats & News
Updated: 19 april 2023
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2023
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2023 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Twins Oosterhout)

Twins Oosterhout 'sweeps' Hoofddorp Pioniers met derde comeback-winst
English

HOOFDDORP - Voor de derde dag op rij kwam Twins Oosterhout terug van een achterstand om met 10-6 te winnen en een '3-game sweep' te completeren tegen Hoofddorp Pioniers. De opener van de 3-game series in Hoofddorp verregende op donderdagavond, maar werd vrijdagavond ingehaald. Twins kwam toen terug van een achterstand en scoorde driemaal in de negende om met 5-3 te winnen. Op zaterdag stond Twins Oosterhout ook op achterstand, maar won met 7-4.

Vandaag stond Twins aanvankelijk met 4-0 voor halverwege de derde inning, maar Pioniers kwam daarna tot een rally van zes punten. Nu ineens met een 6-4 achterstand antwoordde Twins met een eigen 6-run rally in de 1e4. Maar daarna stopte het scoren simpelweg voor beide teams.

Pioniers 'outhitte' Twins met 11-7, maar stond voor de derde dag op rij met lege handen. Echter, vier Pioniers-pitchers gavev ook veertien vrije lopen weg. Beide teams maakten vier fouten in het trage duel dat drie uur en 31 minuten duurde.

(16 april)

Rosters
Live play-by-play & live-streamsIn hun eerste drie wedstrijden van het seizoen wist Twins Oosterhout elke keer terug te komen van achterstand. En dat resulteerde in een 'sweep' tegen Hoofddorp Pioniers, dat het seizoen zelf was begonnen met een 'sweep' tegen Quick Amersfoort. Vandaag kwam Twins tot een rally van zes punten in de vierde inning om het duel in eigen voordeel om te draaien. Twins stond aanvankelijk met 4-0 voor, maar gaf die uit handen.

Het was een internationale wedstrijd voor Twins Oosterhout, want twee nieuwe spelers maakten hun debuut in zowel de ploeg als in de Hoofdklasse. Startende werper was Simon Gross uit Duitsland en achter de plaat was de debuterende Belg Alex Poesmans. En in de achtste inning beklom de Tsjechische werper Filip Čapka de heuvel voor de Oosterhoutse ploeg om zijn debuut te maken. De rechtshander arriveerde eerder in de ochtend op Amsterdam Schiphol Airport, dat zoals bekend in de buurt ligt van Hoofddorp, waar Twins vandaag speelde.

Twins opende de score in de 1e2 op starter Just van den Ouweelen, die drie nullen op rij had gekregen in de eerste. Met één uit in de tweede kreeg de rookie een infield-hit tegen van Luuk Visser, waarna vier wijd volgde voor Berend Ruben en Thijmen Peters. Maar met de honken vol en slechts één uit stond Van den Ouweelen maar één punt toe. Visser scoorde op een opofferingsslag van Axel Poesmans, die daarme een RBI had in zijn eerste slagbeurt. De andere twee lopers bleven achter.

Twins was productiever in de 1e3. Dit keer begon Marnix Ruben met vier wijd en bereikte Railison Bentura het honk via een infield-hit. De twee voerden een double-steal uit en toen dat werd gevolgd door een foute aangooi kon Ruben scoren. Hierna leverde Yurdion Martie een puntscorende honkslag af. Twee 'force play-grounders' zorgden vervolgens voor twee nullen. Maar met een loper op het eerste honk raakten de honken vol toen Berend Ruben en Thijmen Peters beiden vier wijd kregen. Er volgde nog een vrije loop, dit keer voor Axel Poesmans, die dus weer een RBI had, want alle lopers schoven op en Visser scoorde. De vrije loop voor Poesmans zorgde voor wat emoties en reacties op het veld en ook twee verwijderingen. Eerst, nadat de vierde wijdbal was afgeroepen, stuurde Home Plate Umpire Jeffrey Bentsnijder Pioniers 1B Coach Raymond Beljaards weg voor aanmerkingen op slag-en-wijd vanuit de dug-out. Kort daarna kwam Hoofd Coach Jasper de Jong naar de heuvel voor het maken van een werperswissel. Toen Just van den Ouweelen langs Bentsnijder liep op weg naar de dug-out, maakte hij blijkbaar een opmerking richting de umpire en werd eveneens weggestuurd. Van den Ouweelen werd opgevolgd door Alden Stacie, die een 'inning-ending grounder' kreeg, maar Pioniers keek wel tegen een 4-0 achterstand aan.

De wedstrijd leek daarna de kant van Pioniers op te gaan, want de ploeg kwam tot een rally van zes punten in de 2e3. De ploeg liet een loper achter op het tweede honk in de eerste inning en kwam daarna dicht bij wat op dat moment het gelijkmakende punt had kunnen zijn in de twede slagbeurt. Met twee uit sloeg rookie Jack van Gorkum een tweehonkslag, wat zijn eerste Hoofdklasse-honkslag was. Toen volgende slagman Thom Hoogkamer een honkslag sloeg werd Van Gorkum doorgestuurd richting plaat, maar hij werd uitgetikt in een close play.

Met een 4-0 achterstand was Pioniers een stuk succesvoller in de 2e3 en kwam toen tot een 6-run rally op starter Simon Gross op vier honkslagen en drie fouten. Miquel Willem en Bodhi de Vreede begonnen de slagbeurt met honkslagen. Een foute aangooi van Gross op een opofferingsstootslag van Terrance Heemskerk zorgde vervolgens voor het eerste punt en leidde tot lopers op het tweede en derde honk. Hierna raakten de honken vol na vier wijd vvoor Duncan Beljaards. Een foute aangooi op een hiernavolgende grounder van Daan Terstall resulteerde daarna in twee punten en dat bracht de achterstand terug naar 4-3. Er volgde weer een grounder, geslagen door Michael Dumitrescu, waardoor Beljaards gedwongen werd uitgeschakeld op het derde honk. Pioniers kreeg de honken opnieuw vol na een infield-hit van Vincent Mevissen. Even later kwam Pioniers langszij toen ook Jack van Gorkum een honkslag sloeg, waardoor Terstall scoorde. Met twee uit nam Pioniers de leiding toen Miquel Willem via een fout op het honk kwam in zijn tweede slagbeurt in de inning. Dat hield ook de honken vol en nadat Gross vier wijd gooide op volgende slagman Bodhi de Vreede werd weer een punt gescoord. Een pop-fly maakte daarna een einde aan de productieve slagbeurt van Pioniers. Maar door de drie fouten was slechts één van de zes punten verdiend.

De 6-4 voorsprong was ook van korte duur, want Twins reageerde met een eigen 6-run rally in de 1e4.

...Filip Čapka toont trots de bal van...
...zijn eerste Nederlandse strikeout...
(© Foto: Twins Oosterhout)
Met één uit kreeg Twins de honken vol toen Railison Bentura en Yurdion Martie vier wijd kregen en Luuk Bun werd geraakt door een worp. Een punt werd daarna gescoord toen volgende slagman Luuk Visser het honk bereikte met een infield-hit. Een werperswissel volgde en Kaien Oukes nam het over. Hij werd begroet met een opofferingsslag van Terrence Garcia, wat de stand op 6-6 bracht. De honken raakten even later vol na vier wijd voor Thijmen Peters. Oukes gooide daarna ook vier wijd op volgende slagmensen Axel Poesmans en pinch-hitter Gijs van Zalingen, wat Twins op een 8-6 voorsprong zette. Met de honken nog altijd vol kwam Marnix Ruben op het honk via een infield-hit, waardoor Peters scoorde en toen dat werd gevolgd door een foute aangooi scoorde ook Poesmans. Dat verhoogde de voorsprong naar 10-6. Een vangbal eindigde daarna de lange slagbeurt.

Vanaf dat moment, het was nu halverweg de vierde inning, werden geen punten meer toegevoegd in het restant van deze wedstrijd.

Pioniers kreeg een kans terug te komen in de vierde slagbeurt toen het de honken vol kreeg. Met twee uit sloeg Michael Dumitrescu een honkslagsingled, Vincent Mevissen reached on an error and Jack van Gorkum walked, but a grounder then ended the at bat.

Twins kreeg ook de honken weer vol in de 1e5, maar verzuimde ook tot scoren te komen. Nadat Yurdion Martie opende met vier wijd nam Daan Kuit de Pioniers-pitching over. Maar hij raakte Luuk Bun met een worp en gooide vier wijd voor Luuk Visser. Kuit herstelde, kwam tot drie slagg op Terrence Garcia en werd daarna gesteund met een 'inning-ending double play'.

In de 2e5 nam Jeffrey Levenstone de pitching over voor Twins. Opnieuw kwam Pioniers in scoringspositie toen Bodhi de Vreede en Terrance Heemskerk beiden een honkslag sloegen met één uit. Dit keer was het Levenstone die werd gesteund met een dubbelspel. Duncan Beljaards sloeg een line drive, maar die werd gevangen door eerste honkman Terrence Garcia, die daarmee een 'unassisted double play' maakte.

In de resterende vier slagbeurten kreeg Twins nog maar twee lopers in scoringspositie. De Pioniers-verdediging maakte een dubbelspel in de 1e7. Twins liet een loper achter op het eerste honk in de zesde en achtste inning.

In de 1e9 kwam Twins weer in scoringspositie op Daan Kuit, die de laatste vijf innings gooide voor Pioniers. Nadat hij een lead-off single tegen kreeg van Marnix Ruben werd Kuit gesteund met een dubbelspel. Maar hierna bereikten Yurdion Martie (vier wijd) en Lucas Wols (fout) de honken. De twee schoven op via een double-steal, maar bleven achter.

Pioniers werd op rij uitgeschakeld in de zesde en zevende inning door Jeffrey Levenstone, die daarna in de achtste werd opgevolgd door Filip Čapka. Pioniers kreeg nog één honkloper. In de achtste schakelde de Tsjechische rechtshander de tweede slagman die hij tegenover zich kreeg met drie slag uit, maar kreeg daarna een infield-hit tegen van Duncan Beljaards. Die strandde op het eerste honk. Čapka kreeg drie nullen op rij in de negende om de wedstrijd mee af te sluiten.


Hoofddorp Pioniers - Twins Oosterhout 6-10
123456789RHE
Twins Oosterhout013600000-1074
Hoofddorp Pioniers006000000-6114
pitchers Twins Oosterhoutinn.SOBBHRER
Simon Gross423861

Jeffrey Levenstone, W (1-0)32-2--

Filip Čapka21-1--

(Levenstone winnende werper op basis van Regel 9.17 b)

pitchers Hoofddorp Pioniersinn.SOBBHRER
Just van den Ouweelen2.2-6344

Alden Stacie, L (1-1)0.2-2144

Kaien Oukes0.2 (*)-4121

Daan Kuit5222--

(*) - Oukes gooide op één slagman in de vijfde inning

Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires:
HP-Jeffrey Bentsnijder, 1B-Niek Elshof, 3B-Jacques Krutzen.
Official Scorer-Dieks Bannink.
Play-by-Play Scorer-Jeanette van Drunen.
Public Address Announcer-Jason Houtkamp.
Scoreboard Operator-Menno Daalder.
Aanvangstijd-13:59 uur.
Speeltijd-3:31 uur.
Locatie-ETO Ballpark, Sportpark Hoofddorp Pioniers, Park21, Hoofddorp.

Game Notes:
Axel Poesmans en Filip Čapka (beiden Twins Oosterhout) debuteren in de Hoofdklasse.
Raymond Beljaards (1B Coach Hoofddorp Pioniers) uit het veld gestuurd in 1e3 door HP Umpire Jeffrey Bentsnijder wegens aanmerkingen op slag-en-wijd.
Just van den Ouweelen (Hoofddorp Pioniers) uit het veld gestuurd in 1e3 door HP Umpire Jeffrey Bentsnijder wegens opmerkingen.

Weersomstandigheden bij aanvang:
Bewolkt, 10° C; windrichting noord-noordwest; windsnelheid 19 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 86%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2023 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.