Grand Slam * Stats & News
Updated: 19 maart 2023
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2023
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2023 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Acht Hoofdklasse-teams spelen (internationale) oefenwedstrijden
English

AMSTERDAM / HAARLEM / HOOFDDORP / OOSTERHOUT / SOEST (Ned.) / BONN / KEULEN (Duitsland) - Op zaterdag (18 maart) hadden acht van de negen Hoofdklasse-teams een oefenwedstrijd op het programma staan. Vier van deze teams speelden een internationaal duel, waarvan twee in Duitsland. De enige ploeg die niet in actie kwam was Quick Amersfoort.

Titelverdediger HCAW is dit weekeinde in de Duitse stad Bonn. Daar speelt de Bussumse ploeg tegen Bonn Capitals, dat vorig seizoen de Duitse titel veroverde. Bonn won vandaag met 9-2.

Amsterdam Pirates is eveneens in Duitsland. Daar speelde de ploeg vandaag een double-header bij Cologne Cardinals en Pirates won de 7-inning wedstrijden met 5-1 en 17-0.

RCH Memorie Sieraden speelde eveneens tegen een Duitse ploeg en won met 7-3 in een 7-inning game. In Amsterdam speelde de Heemsteedse ploeg tegen Hamburg Stealers, dat eerder speelde tegen het eerste team (donderdagavond) en tweede team (vrijdagavond) van Amsterdam Pirates. Hamburg speelde ook vanmiddag tegen Pirates-2.

Twins Oosterhout speelde een double-header vandaag tegen Hoboken Pioneers uit België en deelde de twee 7-inning wedstrijden. Twins won de opener met 10-6, waarna de Belgen het volgende duel met 8-4 wonnen. Vorig seizoen veroverde Hoboken de Belgische Kampioenstitel.

DSS/Kinheim speelde op eigen veld tegen Curaçao Neptunus en kwam tot een 3-1 overwinning in een 8-inning wedstrijd.

Hoofddorp Pioniers en UVV speelden beide tegen een team uit de Eerste Klasse. Pioniers speelde op eigen veld tegen Wassenaar en won met 8-7 in een 7-inning wedstrijd. UVV ontmoette Omron Pioniers, het tweede team van de Hoofddorpse vereniging in een wedstrijd die in Soest werd gespeeld. De Vleutense ploeg won ook met één punt verschil, een 5-4 winst in een 8-inning wedstrijd.

(18 maart)Hamburg Stealers vs. RCH Memorie Sieraden
RCH-Pinguïns speelde een 7-inning wedstrijd tegen Hamburg Stealers op het complex van Amsterdam Pirates en kwam tot een 7-3 overwinning.

Joshua Zara, de rookie Hoofd Coach van RCH-Pinguïns, gebruikte drie werpers in het duel van vandaag. Johannes Verroen Garcia startte en gooide 3 1/3 inning, waarna hij werd afgelost door Jan-Willem Geerts. Chris Koeiman gooide de zevende (en laatste) inning voor de Heemsteedse ploeg.

De drie werpers zijn allemaal nieuwkomers in het team. Vorig seizoen speelden Verroen en Geerts beiden ook in de Hoofdklasse, de eerste voor Silicon Storks, de tweede voor Quick Amersfoort. In het verleden speelde Geerts al eerder voor RCH.

De op Curaçao geboren Chris Koeiman gooide in 2020-2022 in het honkbalteam van Tennessee Wesleyan University in de Amerikaanse college-competitie. Hij voegde zich een paar dagen geleden bij de Heemsteedse ploeg. Vorig jaar was Koeiman één van de werpers in het National Team van Curaçao tijdens de Honkbal Week Haarlem. In 2017 nam rechtshander met het Nederlands Under-18 Team deel aan het Wereldkampioenschap Under-18 in Canada.

Joshua Zara nam de coaching na vorig seizoen over van Nick Heij. Zara speelde zelf in de Hoofdklasse voor ADO en Twins Oosterhout. Hij speelde ook voor RCH-Pinguïns toen de ploeg in de Eerste Klasse uitkwam.Twins Oosterhout vs. Hoboken Pioneers
Twins Oosterhout speelde vandaag een double-header tegen de Belgische kampioen Hoboken Pioneers, tweemaal een 7-inning wedstrijd.

In de eerste wedstrijd won Twins met 10-6. Startende werper Koen Postelmans domineerde in zijn eerste heuveloptreden, kwam tot drie strikeouts en stond geen honkslagen toe in drie innings. Hierna gooiden Jan van den Hurk en de Duitser Simon Gross allebei twee innings en stonden elk nog één honkslag toe. Gross schakelde vier slagmensen met drie slag uit.

Twins liet acht honkslagen noteren, waaronder vier van midvelder Marnix Ruben. Luuk Bun sloeg twee honkslagen, één daarvan een solo-homerun.

,,Dit was een prima eerste wedstrijd, waarin we op alle gebieden bater waren'', stelde nieuwe Hoofd Coach Rob Hendriks na afloop. ,,De pitchers lieten zien dat hun harde werken deze winter resultaten heeft opgeleverd.''

In de tweede wedstrijd was het starter Raf Cocu die een prima optreden had. Hij kwam tot zesmaal drie slag en stond maar één honkslag toe in drie innings. Terrence Garcia en Jeffrey Levenstone gooiden daarna allebei twee innings.

De wedstrijd behoorde zes innings toe aan Twins, want de ploeg stond met 4-3 voor toen de zevende inning begon. In die slagbeurt waren er drie vrije lopen, twee honkslagen en twee fouten en dat leidde tot vijf Belgische punten. Daarmee draaide Hoboken Pioneers de wedstrijd om en won met 8-4. Opnieuw deed Marnix Ruben het prima aan slag, want nu sloeg hij 3-uit-4.

Hendriks: ,,Die inning, onze veertiende vandaag, was er één om snel te vergeten. Maar al met al is dit een nuttig eerste oefenweekend geweest''.

Na afloop van vorig seizoen werd Hendriks de nieuwe Hoofd Coach van de ploeg, als opvolger van Adonis Kemp.UVV vs. Omron Pioniers
Doordat het thuisveld van UVV nog niet bespeelbaar is speelde de ploeg de eerste oefenwedstrijd van het seizoen op het veld van Knickerbockers in het nabij gelegen Soest. Dat is ook de locatie voor het duel van UVV op zondag tegen het Duitse Hamburg Stealers. UVV won nipt met 5-4 van Omron Pioniers in een 8-inning wedstrijd.

Vorig jaar speelden UVV en Pioniers, het tweede team van Hoofddorp Pioniers, allebei in de Eerste Klasse. In de eerste helft van de competitie eindigde Pioniers op de eerste plaats, gevolgd door UVV op de tweede plek. Na de eerste helft vervolgde de top-6 de competitie in een nieuwe Poule. UVV eindigde toen op de eerste plaats en werd Eersre Klasse-kampioen. Dit jaar maakt UVV een comeback in de Hoofdklasse.

UVV stond vandaag driemaal achter, maar wist het duel uiteindelijk in eigen voordeel te beslissen. Pioniers nam een vroege 1-0 voorsprong op een grounder van Bram Stoovelaar op UVV-starter Allard Helms. UVV kwam langzij, maar Pioniers hernam de leiding even later, 3-1.

Wederom wist UVV op gelijke hoogte te komen. In de zesde inning nam Pioniers voor de derde keer de leiding toen Joost van den Bergh een solo-homerun sloeg om er een 4-3 stand van te maken. UVV, dat met twaalf slagmensen sloeg in de slagvolgorde, kwam opnieuw terug en scoorde dit keer twee punten om het duel te winnen.

UVV-starter Allard Helms gooide twee innings. Hij werd opgevolgd door Gijs van den Brink, Reangelo Willems en veteraan-rechtshander Jurjen van Zijl. Zij gooiden allemaal twee innings. De UVV-werpers stonden maar drie honkslagen toe, maar gooiden zesmaal vier wijd. Vorig seizoen speelde Helms in het tweede team van HCAW, terwijl Willems in de Hoofdklasse uitkwam voor Hoofddorp Pioniers.

Lars Broersen was de startende pitcher voor het tweede team van Pioniers. Hij gooide vier innings, waarna Bas Weijers en Rob de Beer beiden twee innings gooiden voor het Hoofddorpse team.

UVV kwam tot zeven honkslagen op de drie Pioniers-pitchers, waaronder twee van nieuwkomer J'mar Calliste, die na vorig seizoen overkwam van HCAW waar hij in het tweede speelde. De onlangs gearriveerde Amerikaanse speler Quin Cotton liet ook een honkslag noteren.

,,Het zag er goed uit, vooral als je bedenkt dat dit onze eerste wedstrijd van het seizoen was'', aldus UVV's Hoofd Coach Frank Koene.

Ronald Stoovelaar, Hoofd Coach van het Pioniers-team, was ook tevreden. ,,Voor ons was dit ook onze eerste wedstrijd, maar we hebben wel al een paar keer buiten kunnen trainen'', zei Stoovelaar. ,,We hebben een vrij nieuwe ploeg en met dit resultaat tegen een ploeg die toch in de Hoofdklasse gaat spelen ben ik zeer tevreden''.DSS/Kinheim vs. Curaçao Neptunus
DSS/Kinheim opende het oefenseizoen vandaag op eigen veld met een 3-1 overwinning in een 8-inning wedstrijd tegen Curaçao Neptunus, dat vorig jaar tegen een 'sweep' aanliep tegen HCAW in de best-of-seven Holland Series, waarin viermaal werd verloren.

Na het seizoen werd de Amerikaanse speler Greg Muller de nieuwe Hoofd Coach van Neptunus als opvolger van Raily Legito. DSS/Kinheim speelt ook onder een nieuwe Hoofd Coach, want Etienne Meijer werd de opvolger van Michael Crouwel, die na het seizoen stopte.

Meijer gebruikte vijf werpers in het duel van vandaag. Martijn Schoonderwoerd startte en gooide de eerste twee innings voor de Haarlemse ploeg. Jemail Streedel gooide daarna de derde inning. Hij werd opgevolgd door Nick Boxelaar en Rick Rizvić, die allebei twee innings gooiden. Mathijs Oosterbeek gooide vervolgens de achtste en laatste inning voor DSS/Kinheim.

DSS/Kinheim kwam tot acht honkslagen, waarvan vijf op Neptunus-starter Tom de Blok, die net terug is uit Taiwan, waar hij deelnam aan de World Baseball Classic met het Nederlands Team. Afgelopen zondag werd Oranje uitgeschakeld voor de Kwartfinale na verlies tegen Italië. De Blok was één van de zes Neptunus-spelers op het actieve roster van Oranje tijdens de Classic. De anderen waren pitchers Ryan Huntington, Kevin Kelly en Shairon Martis, catcher Dashenko Ricardo en outfielder Roger Bernadina. Infielder Dwayne Kemp was ook bij de ploeg als reserve-speler. Nog niet alle spelers waren vandaag alweer terug bij de ploeg.

DSS/Kinheim opende de score met twee punten in de tweede inning op Tom de Blok, die vorig seizoen niet speelde vanwege een blessure. Hij stond toen op het roster van L&D Amsterdam Pirates. In deze inning sloeg Donny Kuijper een honkslag en scoorde na een tweehonkslag van Sem Kuijper. Bij zijn sliding naar de thuisplaat liep Donny Kuijper een lichte blessure aan zijn pink op. Even later scoorde Sem Kuijer het tweede punt op een honkslag van Marcel Tolenaars, die eveneens het hele seizoen 2022 moest missen vanwege een blessure.

DSS/Kinheim voegde het derde punt toe in de zesde inning na een honkslag van Jochem Koedijk. In die slagbeurt scoorde ook Neptunus het enige punt.Hoofddorp Pioniers vs. Wassenaar
Hoofddorp Pioniers, dat seizoen met een jonge en onervaren ploeg zal spelen, won nipt van Wassenaar in de eerste oefenwedstrijd. In een 7-inning wedstrijd won Pioniers met 8-7.

Ook de ploeg van Hoofddorp Pioniers heeft dit seizoen een nieuwe Hoofd Coach. Jasper de Jong werd de opvolger van Mervin Gario, die dit jaar de nieuwe Hoofd Coach is van Amsterdam Pirates.

Vandaag kwam Pioniers tot vijftien honkslagen, maar de ploeg liet ook zeventien lopers op de honken achter. Vier honkslagen werden genoteerd door rookie Vincent Mevissen, die vorig seizoen in het tweede team van de Hoofddorpse club speelde.

Daan Kuit startte voor Pioniers en gooide de eerste twee innings. Kuit is oorspronkelijk een catcher, maar zal dit seizoen één van de werpers van Pioniers zijn. Hij werd opgevolgd door Maarten Smit (drie innings), Alden Stacie (één) en Nick Loos (één). Kuit, Smit en Loos speelden vorig jaar allemaal in het tweede team. Stacie speelde toen in het Hoofdklasse-team van Quick Amersfoort.

Doordat tegenstander Wassenaar over te weinig pitching beschikte voor het duel van vandaag gooide Pioniers-pitcher Sem Lauf twee innings voor de Eerste Klasser. Pioniers opende de score al vroeg en hield de hele wedstrijd de voorsprong vast.Cologne Cardinals vs. Amsterdam Pirates
Amsterdam Pirates speelde vandaag een double-header today, tweemaal 7 innings, tegen Cologne Cardinals. Een week geleden ontving Pirates het Cardinals-team op het thuiscomplex in Amsterdam. Op vrijdag reisde Pirates naar de historische stad Keulen om daar dit weekeinde te spelen. Keulen is wat inwoners betreft de vierde grootste stad van Duitsland en ligt 25 km ten noordwesten van Bonn, waar HCAW dit weekeinde in actie komt.

Uiteraard is Keulen beroemd om de middeleeuwse Katholieke Dom (Kölner Dom, officiëel Hohe Domkirche Sankt Petrus), die met 157 meter de hoogste Kathedraal ter wereld is. De bouw van de Kathedraal begon in 1248. In 1709 werd in Keulen een bedrijf opgericht dat nu de oudste parfumfabriek in de wereld is. Johann Maria Farina, de oprichter van het bedrijf, vernoemde zijn parfum naar de stad: Eau de Cologne.

Wat nu bekend is als Keulen werd gesticht in 38 v.Chr. door de Ubiërs als Oppidum Ubiorum. Kort daarna werd de nederzetting bewoond door Romeinen die er een belangrijke militaire basis van maakten. In het jaar 15 n.Chr. werd Julia Agrippina minor er geboren in wat toen Oppidum Ubiorum heette. Zij werd één van de meest prominente vrouwen in de Romeinse historie, want zij was de moeder van de toekomstige Keizer Nero en de echtgenote van Keizer Claudius. In het jaar 50, toen ze was getrouwd met Claudius, hernoemden de Romeinen de nederzetting in Colonia Claudia Ara Agrippinensium, ter ere van Julia Agrippina.

Overige, nog een aantal bekende personen werd in Keulen geboren, zoals de Nederlands dichter en toneelschrijver Joost van den Vondel (1587-1679), de Franse componist van Jacques Offenbach (1819-1880, componist van de bekende 'Can-can'), de Duitse politicus Konrad Adenauer (1876-1967, eerste Bondskanselier van West-Duitsland), de Duits/Amerikaanse acteur Werner Klemperer (1920-2000, hoofdrol in TV-serie 'Hogan's Heroes') en de Nederlandse acteur Bernhard Droog (1921-2009).

OK, dat was een stukje geschiedenis, nu terug naar het honkbal.

In Circlewood Stadium (of Baseballstadion Köln) speelde Amsterdam Pirates vandaag twee productieve wedstrijden tegen Cologne Cardinals en kwam tweemaal tot winst.

In de twee wedstrijden samen kreeg Pirates flink wat honklopers. De ploeg produceerde 17 honkslagen, waaronder zeven tweehonkslagen en drie driehonkslagen. Ook kregen nog eens twaalf slagmensen vier wijd. En dus hadden alle spelers een prima dag in het slagperk, waaronder rookies Iverson Martinez en Tiem Nahuis, die waren toegevoegd vanuit het tweede team. Zij maken deel uit van de zogenoemde Rookie-Plus groep van zes (talentvolle) jonge spelers, die dit seizoen in het tweede team zullen uitkomen, maar oproepbaar zijn voor het eerste team wanneer nodig.

Sven van de Sanden was de startende werper in de eerste wedstrijd, Scott Prins startte het tweede duel. Hoofd Coach Mervin Gario zette alle werpers in die met het team in Keulen zijn. Daarmee gaf hij ze een kans in een wedstrijd-situatie te gooien en bericht werd dat ze het allemaal goede hebben gedaan.Bonn Capitals vs. HCAW
HCAW reisde naar Bonn, dat zo'n 25 km ten zuiden ligt van Keulen, waar Amsterdam Pirates dit weekeinde speelt. Zodoende spelen de twee meest recente Nederlandse kampioenen dus in Duitsland. Pirates won de titel in 2019 en 2021, HCAW won vorig jaar de Holland Series. Er werd geen kampioen gekroond in 2020, maar Pirates stond toen met 2-0 voor in de best-of-seven Holland Series tegen Neptunus toen de reeks werd afgebroken vanwege nieuwe maatregelen tegen het coronavirus (COVID-19). Overigens stond Neptunus ook met lege handen in de hiervoor genoemde Series in 2019, 2021 en 2022.

Boven, in het verslag van de Pirates-wedstrijden, is een stukje geschiedenis te lezen over Keulen. Nu dus wat geschiedenis over Bonn, dat van 1949 tot 1990 de hoofdstad was van het voormalige West-Duitsland.

Net als Keulen heeft ook Bonn een lange historie, want ook daar werd meer dan 2.000 jaar geleden al een nederzetting gesticht. Zo rond het jaar 12 v.Chr. was er een Romeinse eenheid gelegerd in wat nu het centrum van de stad is. Eerder had het leger leden van de Ubiërs daar ondergebracht in een nederzetting die Bonna werd genoemd. De Romeinen bouwden er een fort en dat werd het grootste ooit.

Eén van de bezienswaardigheden in de stad is het Beethoven-Haus, het geboortehuis van de beroemde Duitse componist en pianist Ludwig van Beethoven (1770-1827). Ook geboren in Bonn werden de Duitse natuurkundige Johann Wilhelm Hittorf (1824-1914), de Nederlandse actrice Emma Morel (1883-1957, speelde belangrijke rollen in de Nederlandse films 'Pygmalion' (1937) en 'Vadertje Langbeen' (1938)), de Nederlandse journalist Carel Enkelaar (1920-1996), de Nederlandse violist Theo Olof (1924-2012) en de Nederlandse actrice en sopraan Lone van Roosendaal (1969).

Terug naar honkbal.

In het Baseballstadion Rheinaue Park ontmoetten de landskampioenen van Nederland en Duitsland elkaar vandaag in de eerste van tweede wedstrijden. Bonn Capitals won met 9-2 op een zonnige middag.

De Duitsers scoorden hun negen punten op drie werpers. Linkshander Jasper Elfrink startte voor HCAW en gooide de eerste drie innings voor de ploeg van Hoofd Coach Danny Rombley.

Elfrink werd opgevolgd door Arjen Nijkamp, die 2 1/3 inning gooide. Hij werd daarna afgelost door Nick Keur, die de laatste 2 2/3 inning gooide voor de Bussumse ploeg.

Vorig weekeinde maakte Bonn Capitals bekend dat het outfielder Phildrick Llewellyn aan de ploeg heeft toegevoegd voor dit seizoen. In de voorbije drie seizoenen speelde de van Curaçao afkomstige Llewellyn in de Duitse 1.Bundesliga voor Paderborn Untouchables. Llewellyn speelde vorig seizoen ook kort voor HCAW. Hij speelde in vier wedstrijden, één in de reguliere competite, drie in de Holland Series.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2023 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.