Grand Slam * Stats & News
Updated: 19 maart 2023
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2023
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2023 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen)

Jurickson Profar tekent eenjarig contract bij Colorado Rockies
English

DENVER, Colorado (USA) - Outfielder Jurickson Profar zal dit seizoen in de Major League uitkomen voor Colorado Rockies. Dat werd op zondag (19 maart) door verschillende bronnen bericht. De overeenkomst is nog niet bevestigd, maar bronnen vertellen dat het gaat om een eenjarig contract ter waarde van 7.75 miljoen dollar.

...Jurickson Profar bij het Nederlands...
...Team tegen Chinese Taipei tijdens...
...de World Baseball Classic...
...vorige week in Taiwan...
(© Foto: Henk Seppen)
Bij Colorado wordt Profar herenigd met Hensley Meulens, die een week geleden zijn Manager was bij het Nederlands Honkbal Team tijdens de World Baseball Classic. In november vorig jaar werd Meulens aangesteld als de nieuwe Hitting Coach van Colorado, nadat hij vorig jaar één van de twee Assistant Hitting Coaches was bij New York Yankees.

In de voorbije twee seizoenen speelde Profar voor San Diego Padres. Vorig jaar kwam Profar tot 'career-highs' met Gespeelde Wedstrijden (152) en Totaal Slagbeurten (658) en was de voornaamste linksvelder voor San Diego. Hij sloeg .243 met 36 tweehonkslagen en 15 homeruns en 58 binnengeslagen punten. Na afloop van vorig seizoen werd de utility player een Free Agent toen hij afzag van het laatste jaar van zijn driejarig contract bij de club. Profar speelt in de Major League sinds 2012.

De 30-jarige, op Curaçao geboren, Jurickson Profar tekende in 2009 op 16-jarige leeftijd als infielder (korte stop/tweede honkman) een profcontract bij Texas Rangers. Hij maakte zijn profdebuut in 2010 in Single-A, speelde in 63 wedstrijden en sloeg vier homeruns.

In 2011 speelde Profar opnieuw in Single-A, werd geselecteerd voor de All-Star Futures Game en werd gekozen tot Meest Waardevolle Speler van de South Atlantic League. In dit seizoen sloeg hij .286 met 123 honkslagen, waaronder 37 tweehonkslagen en 12 homeruns en sloeg hij 65 punten binnen.

In 2012 promoveerde Profar naar Double-A en op 31 augustus van dat jaar werd hij opgeroepen naar het Major League-team van Texas Rangers. Op dat moment was hij met zijn 19 jaar de jongste speler in de Majors. Twee dagen later maakte Profar zijn debuut tegen Cleveland Indians als tweede honkman en sloeg een homerun in zijn eerste Major League-slagbeurt. Hij speelde in negen wedstrijden en sloeg drie honkslagen.

Profar begon het seizoen 2013 in Triple-A, maar keerde in mei weer terug in de Major League. Dit keer speelde hij in 85 wedstrijden en sloeg .234 met zes homeruns.

In 2014 zou Profar mogelijk de startende tweede honkman worden van Texas, maar hij miste het hele seizoen vanwege een schouderblessure die hij tijdens Spring Training opliep. Hij onderging een schouder-operatie in februari 2015 en miste uiteindelijk ook het hele seizoen 2015.

Profar begon daarna het seizoen 2016 in Triple-A, maar was eind mei weer terug in de Majors. Hij werd een utility player, want hij werd ingezet in vijf verschillende posities in 90 wedstrijden. Maar in 2017 speelde hij in slechts 22 wedstrijden.

...Jurickson Profar viert zijn homerun...
...tegen Panama als speler van het Nederlands...
...Team tijdens de World Baseball Classic...
(© Foto: Henk Seppen)
2018 was het eerste volle Major League-seizoen voor Profar. Hij speelde toen in 146 wedstrijden en sloeg .254 met 133 honkslagen, waaronder 20 homeruns. Profar sloeg 77 punten binnen en scoorde er 82.

In december 2018 ruilde Texas Profar naar Oakland Athletics. In 2019 speelde hij voornamelijk als tweede honkman voor Oakland. Zijn slaggemiddelde zakte naar .218, maar hij sloeg wel 20 homeruns en had 67 binnengeslagen punten.

Na afloop van het seizoen 2019 volgde een nieuwe ruil. Dit keer werd Profar geruild naar San Diego Padres voor wie hij de laatste drie seizoenen speelde. Vorig jaar speelde Profar hoofdzakelijk als linksvelder (146 wedstrijden). In 152 gespeelde wedstrijden sloeg hij .243 met 140 honkslagen, het hoogste aantal in zijn loopbaan. Hij had ook 'career-highs' met 575 slagbeurten, 73 keer vier wijd, 36 doubles en evenaarde zijn 'career-high' met 82 gescoorde punten. Maar zijn 103 strikeouts waren eveneens een 'career-high'.

Jurickson Profar debuteerde in het Nederlands Team in 2013. Toen de ploeg de Halve Finale bereikte van de World Baseball Classic werd Profar aan het Oranje-roster toegevoegd als vervanger van de geblesseerde Yurendell de Caster. In de Halve Finale was Profar de derde honkman voor Nederland.

In november 2016 reisde Profar naar Japan met het Nederlands Team voor twee wedstrijden tegen de nationale ploeg van Japan. In 2017 speelde Profar voor de ploeg tijdens de World Baseball Classic en bereikte Nederland wederom de Halve Finale. Dit jaar vertegenwoordigde Profar opnieuw het Kingdom of the Netherlands in de World Baseball Classic. Als linksvelder maakte Profar een paar schitterende verdedigde acties. Aanvallend sloeg hij .231 (3-uit-13) met één homerun. Profar scoorde tweemaal, kreeg drie keer vier wijd en ook driemaal drie slag.

Helaas werd het Nederlands Team dit keer al in de Eerste Ronde uitgeschakeld. Oranje won van Cuba (4-2) en Panama (3-1), maar verloor daarna van Chinese Taipei (9-5). De ploeg kwam vervolgens te kort tegen Italië en verloor met 7-1. Doordat de vijf teams in Poule A allemaal gelijk eindigden moest de punten-tegen-formule de ranglijst bepalen. Nederland eindigde op de derde plek en werd uitgeschakeld.

In 2004 en 2005 nam Profar met een team van Curaçao deel aan de Little League World Series en won het evenement in 2004. Zijn jongere broer Juremi Profar speelt eveneens professioneel. Hij speelde in de Minor Leagues voor Texas Rangers in 2013-2019. Tot begin mei vorig jaar speelde hij Mexico. Ook Juremi Profar speelde voor het Nederlands Team.

(19 maart)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2023 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.