Grand Slam * Stats & News
Updated: 19 maart 2023
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2023
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2023 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Janneke Louisa-van der Ploeg)

WBC: Cuba, Japan, Mexico, USA naar Halve Finales; Freeman, Díaz, Altuve geblesseerd
English

TOKYO (Japan) / PHOENIX, Arizona / MIAMI, Florida (USA) - De Halve Finales van de vijfde World Baseball Classic zijn bekend. Sinds woensdag (15 maart) plaatsten vier teams zich voor de Halve Finale, die op zondag en maandag worden gespeeld in Miami, Florida (USA).

Maar in de voorbije paar dagen raakten drie Major League-sterspelers geblesseerd, waarvan er twee een zware blessure opliepen, Freddie Freeman (Canada), Edwin Díaz (Puerto Rico) en José Altuve (Venezuela). Díaz zal het hele seizoen niet kunnen spelen, terwijl Altuve mogelijk de eerste twee maanden van de competitie zal moeten missen.

In de eerste Kwartfinale op woensdag in Tokyo (Japan) plaatste Cuba zich als eerste voor de Halve Finale door met 4-3 te winnen van Australië. De volgende dag in het Tokyo Dome (stadion van Yomiuri Giants) was Japan met 9-3 te sterk voor Italië om zich eveneens te plaatsen voor de top-vier.

In Chase Field (het stadion van Arizona Diamondbacks) in Phoenix (USA) werden op woensdag de laatste twee wedstrijden gespeeld in Poule C en gingen Mexico en de USA door naar de Kwartfinales.

Mexico stelde een plek veilig door met 10-3 te winnen van Canada. In dit duel stond de Nederlandse Umpire Edwin Louisa bij het derde honk. Hij stond dit keer in een crew samen met Jhonatan Biarreta (2B), Carlos Torres (HP) en Doug Eddings (1B). Biarreta en Torres komen allebei uit Venezuela, Eddings uit de USA. Torres en Eddings zijn Major League-umpires.

...Umpire Edwin Louisa (tweede van links) met zijn...
...collega's Carlos Torres, Doug Eddings (beiden MLB)...
...en Jhonatan Biarreta voor het duel van woensdag...
...tussen Mexico en Canada in Phoenix (USA)...
(© Foto: Janneke Louisa-van der Ploeg)
Canada speelde vandaag zonder Freddie Freeman. De eerste honkman van Los Angeles Dodgers was dinsdag in de wedstrijd tegen Colombia uitgevallen met een lichte hamstring-blessure. Op woensdag werd bericht dat Freeman over een paar dagen mogelijk alweer in actie kan komen en dat er geen problemen waren voor het komende seizoen.

Op woensdagavond in Poule C won de USA nipt met 3-2 van Colombia om als tweede ploeg door te gaan en dat betekende dat Canada en Colombia als laatsten werden uitgeschakeld in deze Poule.

De laatste wedstrijden werden ook gespeeld in Poule D in loanDepot Park (stadion van Miami Marlins) in Miami (USA) op woensdag. Venezuela (al zeker van de Kwartfinale) won met 5-1 van Israël, boekte daarmee de vierde winst en bleef ongeslagen. Op woensdagavond bereikte Puerto Rico als laatste ploeg de Kwartfinale door met 5-2 te winnen van de Dominicaanse Republiek.

Het was in deze wedstrijd dat ster-closer Edwin Díaz een zware blessure opliep. Twee dagen eerder was Díaz één van de vier Puerto Ricaanse werpers die samen een Perfect Game gooiden tegen Israël. Puerto Rico nam een 4-0 voorsprong in de 1e3 tege de Dominicaanse Republiek, dat vervolgens eenmaal scoorde in de eigen derde beurt. Beide teams scoorden een punt in de vijfde inning. Met Puerto Rico op een 5-2 voorsprong kwam Díaz op de heuvel in de 2e9. De voornaamste loser van New York Mets schakelde drie slagmensen op rij uit met drie slag. Nadat hij tot drie slag kwam op pinch-hitter Teoscar Hernandez om de wedstrijd af te sluiten was Puerto Rico zeker van een plek in de Kwartfinale en waren de Dominicanen uitgeschakeld. Tijd om feest te vieren! Teamgenoten omringden Díaz op het veld en samen sprongen ze op-en-neer. Echter, het feestje was van korte duur, want plotseling viel Díaz op de grond en waren er bezorgde gezichten. Spelers van beide teams keken gespannen toe. Díaz zat op de grond met zijn rechterbeen gestrekt en zijn handen op zijn been. De closer was niet in staat op zijn been te staan er verliet het veld in een rolstoel. Díaz (vorig jaar 32 saves) is geliefd bij Mets-fans en betreedt het veld altijd onder begeleiding van zijn favoriete trompet-tune. De volgende dag, na het ondergaan van verschillende onderzoeken en testen, werd bekend gemaakt dat Díaz zijn ligamentum patellae (oftewel zijn knieschijfband) had gescheurd, zal moeten worden geopereerd en vrijwel zeker het hele seizoen zal missen!

Op vrijdag en zaterdag speelden de teams uit Poule C en D hun Kwartfinales in Miami. Op vrijdag won Mexico nipt met 5-4 van Puerto Rico om de Halve Finale te bereiken. Mexico stond halverwege de eerste inning met 4-0 achter, hield Puerto Rico daarna puntloos, scoorde in de tweede en vijfde inning en kwam tot een rally van drie punten in de zevende om het duel om te draaien. Een 2-run single van Isaac Paredes bracht de stand toen in balans en daarna bezorgde een honkslag van Luis Urías Mexico de leiding.

Op zaterdag kwam de USA terug van een achterstand om met 9-7 te winnen van Venezuela om als laatste ploeg door te gaan naar de Halve Finale. In dit duel stond de USA halverwege de vijfde inning met 5-2 voor toen Venezuela tot een rally van vier punten kwam in de 2e5. Daniel Bard nam toen de Amerikaanse pitching over, gooide vier wijd op lead-off hitter Gleyber Torres en kreeg een honkslag tegen van Andrés Giménez. Nadat de twee waren opgeschoven na een wilde worp kreeg hij de honken vol toen hij volgende slagman José Altuve met een worp raakte op zijn hand. Altuve viel op de grond en werd vervangen door pinch-runner Luis Rengifo. Met de honken nu vol werd een punt gescoord na een nieuwe wilde worp, waarna vier wijd opnieuw voor volle honken zorgde. Er volgde een werperswissel, waarna het volgende punt werd gescoord op een force play-grounder. Even later werd het gelijkmakende punt gescoord op een tweehonkslag van veteraan catcher Salvador Perez en daarna het leidende punt op een opofferingsslag van Ronald Acuña, Jr., zodat het 6-5 werd. Venezuela voegde een punt toe in de zevende op een homerun van Luis Arráez, die ook homerde in de eerste inning. Met een 7-5 achterstand in de 1e8 hernam de USA de leiding toen Trea Turner een grand slam homerun sloeg!

Op zondag werd bekend gemaakt dat via een MRI en Röntgenfoto's duidelijk was geworden dat Altuve een breuk had opgelopen in zijn rechterduim en een operatie moet ondergaan. Hierdoor mist de tweede honkman van Houston Astros mogelijk de eerste twee maanden van de competie.

(15-19 maart)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2023 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.