Grand Slam * Stats & News
Updated: 27 april 2023
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2023
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2023 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Amsterdam Pirates opent tegen vs. Twins Oosterhout met overtuigende shutout
English

OOSTERHOUT - Amsterdam Pirates opende de 3-game series tegen Twins Oosterhout op donderdagavvond (20 april) met een comfortabele 11-0 shutout-overwinning. Pirates stond na zes innings met 5-0 voor en voegde daarna nog eens zes punten toe in de laatste drie slagbeurten.

Pirates kwam tot twaalf honkslagen, waaronder de eerste homerun van de ploeg in dit seizoen, geslagen door Denzel Richardson, die drie punten binnensloeg. Jorrit Penseel had drie honkslagen. Met uitzondering van Jules Cremer sloegen alle startende spelers minimaal één honkslag.

Het was een historische avond in het Nederlandse honkbal, want voor het eerst in de Hoofdklasse werden er twee No-Hitters gegooid op dezelfde dag en beide wedstrijden hadden een bijzonder slot.
In Bussum gooide Lars Huijer een 7-inning No-Hitter voor HCAW in een 10-0 winst tegen Quick Amersfoort. HCAW stond slechts met 4-0 voor na zes innings, maar kwam daarna tot een rally van zers punten om het duel te kunnen afsluiten via de mercy-rule.
In Heemstede gooiden drie pitchers een combined No-Hitter voor DSS/Kinheim tegen RCH Memorie Sieraden. Ook deze wedstrijd eindigde via een speciale regel, want het duel werd afgesloten na acht complete innings vanwege de 22:30 uur curfew-rule. DSS/Kinheim won met 12-4 en RCH scoorde hun vier punten zonder het slaan van een honkslag.

(20 april)

Rosters
Live play-by-play & live-streamsAmsterdam Pirates nam een snelle 2-0 voorsprong in de eerste inning, nam wat meer afstand vanaf de derde inning, maar voegde zes punten toe in de laatste drie slagbeurten van de wedstrijd.

Pirates opende de score met één uit in de eerste helft van de eerste inning op starter Terrence Garcia. Hij startte in plaats van de aangekondigde Koen Postelmans, die last had van wat stijfheid in zijn arm tijdens de voorbereiding, zodat zijn start werd geschrapt. Met één uit kreeg Garcia een honkslag tegen van Duco Nuijten en daarna een homerun van Denzel Richardson, die vorig seizoen de competitie aanvoerde in homeruns (8) en binnengeslagen punten (39) en werd gekozen tot Meest Waardevolle Speler. Garcia herstelde en volgde met een strikeout, maar de linkshander kreeg vervolgens een tweehonkslag tegen van Kenny Berkenbosch. Maar die strandde op het tweede honk.

Met twee uit in de tweede inning kreeg Pirates weer een loper in scoringspositie. Jason Jakobus sloeg toen een honkslag en kreeg het tweede honk na schijn, maar Garcia sloot af met een strikeout.

De hoofdstedelijke ploeg verdubbbelde de voorsprong in de derde slagbeurt. Lead-off hitter Duco Nuijten werd geraakt door een worp en met één uit kreeg Pirates de honken vol doordat Alex Madera en Kenny Berkenbosch beiden vier wijd kregen. Met Oliver van der Wijst Severino in het slagperk deed Terrence Garcia een pick-off poging op het tweede honk, maar een foute aangooi volgde. Dat stelde Nuijten in staat te scoren en schoof Madera op naar het derde honk. Nadat Garcia Van der Wijst met drie slag had uitgeschakeld gooide hij een wilde worp, zodat Berkenbosch het tweede honk bereikte, waarna de honken vol raakten na vier wijd voor Jules Cremer. Jorrit Penseel volgde met een honkslag en dat bracht Madera over de plaat. Berkenbosch probeerde ook te scoren, maar hij werd op de plaat uitgeschakeld na een aangooi van linksvelder Luuk Bun naar catcher Yurdion Martie en dat eindigde de slagbeurt.

Vanaf de vijfde inning stond Pirates tegenover nieuwe pitcher Jeffrey Levenstone. De ploeg liet een loper achter op het eerste honk, maar een nieuw punt volgde in de zesde inning. Jorrit Penseel begon toen met een honkslag en kwam in scoringspositie na een foute aangooi van catcher Yurdion Martie tijdens een pick-off poging. Volgende slagman Jason Jakobus kreeg vier wijd en de twee lopers schoven op via een opofferingsstootslag van Roelie Henrique. Even later scoorde Penseel het vijfde Amsterdamse punt op een grounder van Duco Nuijten. Twins Oosterhout kreeg slechts twee lopers in scoringspositie in de eigen eerste zes slagbeurten op starter Sven van de Sanden. Met twee uit in de eerste inning kreeg de rechtshander honkslagen tegen van Yurdion Martie en Luuk Bun, maar volgde een grounder.

In de derde inning opende Jerzy van Gool voor Twins met een honkslag, maar hij ging even later uit bij een steelpoging. Van de Sanden kreeg drie nullen op rij in de tweede, vierde en vijfde inning.

Na negen slagmensen op rij te hebben uitgeschakeld kreeg Van de Sanden een one-out single tegen van Marnix Ruben in de 2e6. Met twee uit gooide hij vier wijd op Yurdion Martie, maar een 'force play-grounder' eindigde de slagbeurt. Vorig jaar waren Van de Sanden en Martie teamgenoot van elkaar toen beiden speelden voor RCH-Pinguïns.

Amsterdam Pirates voegde twee onverdiende punten toe in de 1e7. Alex Madera begon met vier wijd, waarna hij leek te worden uitgeschakeld op een 'force play-grounder' van volgende slagman Kenny Berkenbosch, maar dat eindigde in een foute aangooi en Pirates had twee honklopers. Twee vangballen volgden en dat betekende dat er op dit moment drie nullen zouden zijn geweest als de fout niet was gemaakt. Met lopers op het eerste en tweede honk maakte Jeffrey Levenstone een foute aangooi op een grounder van Jorrit Penseel, wat een punt opleverde. Een hiernavolgende honkslag van Jason Jakobus bracht een volgend punt binnen en verhoogde de stand naar 7-0.

Jairo Samboe werd de derde werper voor Twins in de 1e8. Hij kreeg de honken vol met twee uit, maar voorkwam tegenpunten. Met één uit kreeg Denzel Richardson vier wijd en met twee uit raakte Samboe pinch-hitter Luca van Gorkum met een worp en gooide ook vier wijd op Oliver van der Wijst. De drie lopers bleven achter, want pinch-hitter Tieme Nahuis werd uitgevangen.

In de 1e9 kwam Pirates tot een rally van vier punten op vijf honkslagen en alle punten werden gescoord met twee uit. Jorrit Penseel begon met een infield-hit en met één uit kwam Roelie Henrique tot een tweehonkslag. Volgende slagman Duco Nuijten werd uitgevangen, maar dat werd een opofferingsslag, omdat Penseel kon scoren. Hierna sloegen Denzel Richardson en Alex Madera back-to-back RBI-doubles. Met Madera op het tweede honk raakte Jairo Samboe Luca van Gorkum voor de tweede keer met een worp. De linkshander kreeg daarna een puntscorende honkslag tegen van Oliver van der Wijst en dat bracht de stand op 11-0.

In de 2e7, met Pirates op ene 7-0 voorsprong, gooide Sven van de Sanden vier wijd op lead-off hitter Luuk Visser en werd afgelost door Ben Meyer. Hij schakelde de volgende twee slagmensen met drie slag, waarna een 'force play-grounder' volgde. De rechtshander kreeg drie nullen op rij in de achtste.

Met Pirates nu op een 11-0 voorsprong beklom Finn Kragt de heuvel in de negende. Hij begon met een strikeout, maar kreeg daarna een tweehonkslag tegen van Luuk Bun. Maar met slechts de derde Twins-loper in scoringspositie schakelde ook Kragt de volgende twee slagmensen met drie slag uit om de wedstrijd af te sluiten en de shutout te bezegelen.


Twins Oosterhout - Amsterdam Pirates 0-11
123456789RHE
Amsterdam Pirates202001204-11120
Twins Oosterhout000000000-055
pitchers Amsterdam Piratesinn.SOBBHRER
Sven van de Sanden, W (2-1)6 (*)524--

Ben Meyer24----

Finn Kragt13-1--

(*) - Van de Sanden gooide op één slagman in de zevende inning

pitchers Twins Oosterhoutinn.SOBBHRER
Terrence Garcia, L (1-1)444544

Jeffrey Levenstone322231

Jairo Samboe212544

Homerun: Pirates: Denzel Richardson (1)(1e,2-run,1 uit,op Garcia).
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires:
HP-Richard Wessel, 1B-Peter de Haan, 3B-Joeri de Jong.
Official Scorer-Suus Tanke.
Play-by-Play Scorer-Linda Steijger.
Public Address Announcer-Hans Ruben.
Scoreboard Operator-Ralph van Gool.
Aanvangstijd-19:29 uur.
Speeltijd-2:36 uur.
Locatie-Sportpark 'De Slotbosse Toren', Oosterhout.

Game Notes:
Weersomstandigheden bij aanvang:
Bewolkt, 11° C; windrichting oost; windsnelheid 18 kmu; windkracht 4 Bft; luchtvochtigheid 55%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2023 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.